administ
Go
|
No to podagra pewna...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...i sito z jelit...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jeśli ktoś twierdzi, że rosół to mocz, to wszystko możliwe - nawet "nieszczelność jelit" i "glutenoza".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
i tony ksenobiotykow
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Jasne, a najbardziej antropogenne typu azotoks, czy teraz roundup i broń ABC...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ja miałem zupkę - koncentrat z kości wołowych szpikowych - z papryki grillowanej.. Przesmaczna. Najlepsza jaką jadłem od dłuższego czasu. Papryki nie żałować. Kilogram do zupki na dwa talerze idzie prawie. Ugrillować w piekarniku ( później zawinięte w folię alu ) - skórkę ściągnąć. Koszt papryki to ok 3 zł, można grilowaną pomrozić w pudełkach( tak zabezpieczyłem się przed drożyzną paprykową zimową ). Dodatek do gulaszy i sosów wyśmienity.
Zupkę ochrzciłem masłem, śmietanką zabieliłem, serem startym zagęściłem ( mimo, że były zmiksowane ziemniaki ). Pietruszka natka lub świeża bazylia, ew gałka muszk. Gdy mixujemy, aby nie była taka całkiem papka - krem, można dorzucić na ząb parę kostek papryki grill, i na chrupko podsmażoną cebulką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Sezon na bulion siê zacz±³. Koci i miêso wieprzowe gotowane ponad godzinê w szybkowarze, w 3/4 czasu dodane warzywa. 150ml takiego roso³ku, 6 ¿ó³tek i 50g mas³a, pyszota i zdrowie! Tu ka¿± inozynê ³ykaæ w tabletkach: http://m.wylecz.to/pl/serwis/leki/co-to-jest-inozyna.htmlPrzy okazji, czy wegetarianie wyczuwaj± smak umami? Ja potrafię i 8h ale w zwyklym garnku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
To mnie przeraża, dlatego szybkowar, choć pamiętam babcine zupy, które pyrkoliły i dobę, z boku, na piecu, smak był, że hej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Troche zazdraszczam ale nie chce mi sie bawic w takie wywary.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
wczoraj miałem zupę ze świeżych borowików z gęstą śmietaną. Dziś przepyszny krem z papryki grillowanej zagęszczony ziemniakami. Natka pietruszki, ser żółty ciągnący, śmietanka i łycha masła. Baja-bongo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bartoche
Go
|
Czy wiadomo ostatecznie ile kalorii ma mniej więcej wywar z kości? Mam na myśli po prostu kości wieprzowe pocięte wrzucone do wody z włoszczyzną. Bo w internecie tego nie znajdę - tutaj np. piszą że wywar z kości nie ma w ogóle ani tłuszczu http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/35,1625,wolowina/kosci--wywar.html A u mnie jakoś 'oka' widać na powierzchni
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja mam w tabeli z arkadii podane, że w 100g wywaru z kości jest 0,9g białka, 1,7g tłuszczu i 0,0g węglowodanów. Ale wywar, wywarowi nierówny...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bartoche
Go
|
Dziękować
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a do czego Ci kalorie? Zjesz jeden talerz porządny z warzywami z zupy, ew dodasz żółtko na gorący wywar i już. Zbilansowany będzie. Ważne żebyś się najadł. Takim czymś się trudno przejeść. To jest raczej niemożliwe do obliczenia w domu. Zależy od kości - jakie, co na nich jest .
na 3-4 litry dasz 4 - 5 kawałków nogi bydlęcej z jakąś okrawką, to będzie i tłusty (od szpiku) odpowiednio i białkowy. Warzywa z zupy mogą słyżyć do zbilansowania potrawy.
Renia, ja kiedyś zrobiłem z kolan cielęcych i szpikowych woł. - i wtedy połowa garnka to był klej (kolagen), a połowa tłuszcz - musiałem go rozrzedzać. Tak, że wywar wywarowi nie równy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bartoche
Go
|
Racja. Taka natura ludzi że chcą wszystko upraszczać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
a do czego Ci kalorie? Zjesz jeden talerz porządny z warzywami z zupy, ew dodasz żółtko na gorący wywar i już. Zbilansowany będzie. Ważne żebyś się najadł. Takim czymś się trudno przejeść. To jest raczej niemożliwe do obliczenia w domu. Zależy od kości - jakie, co na nich jest .
na 3-4 litry dasz 4 - 5 kawałków nogi bydlęcej z jakąś okrawką, to będzie i tłusty (od szpiku) odpowiednio i białkowy. Warzywa z zupy mogą słyżyć do zbilansowania potrawy.
Renia, ja kiedyś zrobiłem z kolan cielęcych i szpikowych woł. - i wtedy połowa garnka to był klej (kolagen), a połowa tłuszcz - musiałem go rozrzedzać. Tak, że wywar wywarowi nie równy.
Mam w zamrażalnioku "kolano" (gicz?) cielęce. To się przekonam. Ale to jest długa kość. Muszę ją jakoś rozrąbać. Sama tego nie zrobię. Ale poradzę sobie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Mam w zamrażalnioku "kolano" (gicz?) cielęce. To się przekonam. Ale to jest długa kość. Muszę ją jakoś rozrąbać. Sama tego nie zrobię. Ale poradzę sobie. trza dobrego sprzętu, raz siekierę połamałem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Masz mocny tekst dzisiaj. Hej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|