Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1700817 razy)
|
adamgraza
Go
|
Zapraszam wszystkich którzy sa chorzy na cukrzycę .Myślę że jest nas tutaj wielu .Wspólnie zawsze lepiej i z pomocą madrych ludzi zawsze lepiej . Uważam że stosując Żo można żyć bardziej komfortowo . Chętnie ppwymieniam swoje doswiadczenia .
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Cukrzycę stwierdzono u mnie 8 lat temu.Nogi zaczęły mi się trząśc jak galareta . Wybrałam się więc do lekarza . Pierwszy wynik 189 na czczo. Pomyslalam sobie to jakiś żart . Nikt w mojej rodzinie nie chorował na tą straszną chorobę. Co prawda tata mój umarł na raka trzustki , ale cukrzyca u mnie ? Zaczęlam brać tabletki. Pani doktor powiedziała tylko wdrozyć dietę i to wszystko. Nie miałam zielonego pojęcia jak i co . Jadłam normalnie tak jak przed wyrokiem. Po roku przechodziłam osobistą tragedię . Przestałam jeśc ,leki brałam nadal ,i tu zaczęla się chuśtawka. Byłam pewna że te objawy ktore wtedy miałam to wynik depresji. Nie mogłam spać ,caly organizm mi się trząsł . Dopiero po jakimś czasie zaobserwowałam że jak zjem to objawy te ustępuja. A lekarz cały czas przepisywał mi leki na depresje Brak informacji od lekarza mógł doprowadzić do tragedi. Uważam że to obowiązek lekarza pokierować pacjentem ,gdzie i jak można zasięgnac dobrej porady. Po dwóch latach usłyszałam o ŻO. Weszłam w to natychmiast .Czyniąc wiele błędów , znów bardziej sobie zaszkodziłam. Węglowodany jadłam w tak znikomej ilości że czułam się bardzo żle. Dopiero jak przeczytałam książkę żYWIENIE OPTYMALNE rozświtalo mi w umysle. Kupiłam elektroniczną wagę ,zaczęlam obliczać i zapisywać co jem .Poczułam się tak dobrze jak nigdy dotąd .Przed przejściem na ŻO dwa razy do roku chorowałam na kregosłup .kiedy najwięcej pracy na działce tzn. wiosną i jesienią ja w łóżku albo na rechabilitacji. Od 18 lat chore zatoki. Kto na nie choruje wie co to oznacza ,.Dwa razy do roku ostre stany zapalne zatok. Jazda jest niesamowita nawet w nocy ,nos tak zapchany że nie mozna oddychac .A śluz wciąż sie tworzy .Szczęscie że już to tylko wspomnienie. Wracam do mojego samopoczucia ,Stalo się o niebo lepsze .Jestem kobietą ale tyle siły co mam teraz nie mialam przez całe moje życie. Nie boła mnie nogi ,a bardzo bolały ,na kręgosłup nie choruję wcale .Spię o wiele mniej niż kiedyś . MImo tak wielu zalet ŻO nie poradziłam sobie zupełnie z zatokami . Od sierpnia tego roku zaczęłam rotować mleczne i odrzuciłam mączne. Uważam że jest o 90% lepiej .Chusteczki które miałam w każdej kieszeni odchodzą w zapomnienie . Minął wrzesień ,pażdziernik a ja jestem zdrowa ,czasem tylko kichnę To żywienie to moja jedyna alternatywa do leczenia medycyny konwencjonalnej. Obym tylko wytrwała. Życzę tego wszystkim diabetykom. Nawet nie ma co sie zastanawiać. Może być tylko lepiej .Pokus nigdy nie brakuje, ale świadomośc że to moje zdrowie jest w moich rękach dodaje mi sił. Muszę też zaznaczyć że cały czas trzeba się tego uczyć. Dziękuje mojemu synowi że wyprowadzajac się zostawił mi swój komputer ,z którego mogę korzystać. Mam was .Wyszukuję rad mądrych i celowych . Ciesze się ze jesteście bez wyjątku , wszystkich was bardzo cenie.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No podoba mi sie to co napisałaś -od serca -fajnie ze wziełaś swoje zdrowie ,w swoje rece Drugie "No" ,to jest grupa ludzi ,z zakutymi "łbami",którzy zaufali "likarzom" (grizzly by ich lepiej nazwał ) i majom,to co majom
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
A może nie wiedzą ,może potrzebują takich jak moje świadectw .Potrzebują też zachęty aby je rozpocząc . Edytko mogłabyś być moja córka . Mój najstarszy syn ma 34 lata . Ja widzę twoje serce jest ono dobre , ale dużo krzyku na wierzchu. Masz przeogromny potencjał inteligencji ,dlaczego więc nie wykorzystasz go dla dobra innego czlowieka. Czy gdyby Pan Jezus gwałtem nawracał ludzi czyby się nawrócili. Ja wiem że tylko milością i delikatnoscia mozna to uczynic Ja wiem że ty to zrozumiesz .Ja akurat nie obrazam sie takimi czy innymi postami ,ale każdy człowiek jest inny . Kazdy musi do tego DOROSNąC. Dzięki że zabrałaś głos w moim wątku.serdecznie pozdrawiam. Twoja postawa przypomina mi dawna moja .Zobacz co czas zrobił w moim zyciu I dziękuję losowi za to . mimo że dostalam i dostaję wiele kopniakow.Kochać to znaczy rozumieć. Jeżeli możesz wspomagać mój wątek to bardzo proszę
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Gratuluję!!! W pracy mam kilka osób chorych na cukrzycę niestety żywią się tradycynie czyli byle jak. Przez moje gadanie ograniczyli trochę węglowodany zwłaszcza ciasto, chleb, owoce jedzone kilogramami. Oczywiście to wszystko mało ale może w końcu dotrze, że cukrzyca powstaje z nadmiaru węglowodanów między innymi. To po ciasteczku a potem insulina ...
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
MONIKAF to zaproś ich tutaj w moim imieniu . BARDZO PROSZę
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Cukrzycę stwierdzono u mnie 8 lat temu.Nogi zaczęły mi się trząśc jak galareta . Wybrałam się więc do lekarza . Pierwszy wynik 189 na czczo. Pomyslalam sobie to jakiś żart . Nikt w mojej rodzinie nie chorował na tą straszną chorobę. Co prawda tata mój umarł na raka trzustki , ale cukrzyca u mnie ? Zaczęlam brać tabletki. Pani doktor powiedziała tylko wdrozyć dietę i to wszystko. Nie miałam zielonego pojęcia jak i co . Jadłam normalnie tak jak przed wyrokiem. Po roku przechodziłam osobistą tragedię . Przestałam jeśc ,leki brałam nadal ,i tu zaczęla się chuśtawka. Byłam pewna że te objawy ktore wtedy miałam to wynik depresji. Nie mogłam spać ,caly organizm mi się trząsł . Dopiero po jakimś czasie zaobserwowałam że jak zjem to objawy te ustępuja. A lekarz cały czas przepisywał mi leki na depresje Brak informacji od lekarza mógł doprowadzić do tragedi. Uważam że to obowiązek lekarza pokierować pacjentem ,gdzie i jak można zasięgnac dobrej porady. Po dwóch latach usłyszałam o ŻO. Weszłam w to natychmiast .Czyniąc wiele błędów , znów bardziej sobie zaszkodziłam. Węglowodany jadłam w tak znikomej ilości że czułam się bardzo żle. Dopiero jak przeczytałam książkę żYWIENIE OPTYMALNE rozświtalo mi w umysle. Kupiłam elektroniczną wagę ,zaczęlam obliczać i zapisywać co jem .Poczułam się tak dobrze jak nigdy dotąd .Przed przejściem na ŻO dwa razy do roku chorowałam na kregosłup .kiedy najwięcej pracy na działce tzn. wiosną i jesienią ja w łóżku albo na rechabilitacji. Od 18 lat chore zatoki. Kto na nie choruje wie co to oznacza ,.Dwa razy do roku ostre stany zapalne zatok. Jazda jest niesamowita nawet w nocy ,nos tak zapchany że nie mozna oddychac .A śluz wciąż sie tworzy .Szczęscie że już to tylko wspomnienie. Wracam do mojego samopoczucia ,Stalo się o niebo lepsze .Jestem kobietą ale tyle siły co mam teraz nie mialam przez całe moje życie. Nie boła mnie nogi ,a bardzo bolały ,na kręgosłup nie choruję wcale .Spię o wiele mniej niż kiedyś . MImo tak wielu zalet ŻO nie poradziłam sobie zupełnie z zatokami . Od sierpnia tego roku zaczęłam rotować mleczne i odrzuciłam mączne. Uważam że jest o 90% lepiej .Chusteczki które miałam w każdej kieszeni odchodzą w zapomnienie . Minął wrzesień ,pażdziernik a ja jestem zdrowa ,czasem tylko kichnę To żywienie to moja jedyna alternatywa do leczenia medycyny konwencjonalnej. Obym tylko wytrwała. Życzę tego wszystkim diabetykom. Nawet nie ma co sie zastanawiać. Może być tylko lepiej .Pokus nigdy nie brakuje, ale świadomośc że to moje zdrowie jest w moich rękach dodaje mi sił. Muszę też zaznaczyć że cały czas trzeba się tego uczyć. Dziękuje mojemu synowi że wyprowadzajac się zostawił mi swój komputer ,z którego mogę korzystać. Mam was .Wyszukuję rad mądrych i celowych . Ciesze się ze jesteście bez wyjątku , wszystkich was bardzo cenie.
T co tu napisalas nalezaloby wstawic do zlotej ksiegi !!!! Gratulacje
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Adampio serdecznie dziękuje . Ale myslę że na wszystko przyjdzie czas. Jeżeli po upływie pół roku będę mogła znów podjadac mleczne bez szkody dla organizmu i oczywiscie też cytrusy ,to moje doswiadczenie będzie głebsze i bardziej konkretne. Bo jezeli chodzi o cukrzycę to jestem żywym dowodem na to że MOżNA WYLECZYć SIę Z CUKRZYCY II STOPNIA. SERDECZNIE WAS POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
|
|
waga
Go
|
Dziekuje za dajacy wiare w wyzdrowienie post, nie tylko osobom chorym na cukrzyce . Jak fajnie uslyszec o ciaglej walce z pokusami na co dzien, ze skoro inni daja rade to ja tez z nimi powoli sie rozprawie. Bo niby wszystko wiemy, ale " diabelki " nie spia, nie tylko te w srodku nas, ale i w kolo nas. Takie wylozenie kawy na lawe, Grazynko, bardziej do mnie przemawia niz pohukiwanie. Zycze duzo zdrowia - waga.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Adampio serdecznie dziękuje . Ale myslę że na wszystko przyjdzie czas.
Ot co! Po co być w goracej wodzie kapanym? Pewnych rzeczy sie nie przeskoczy.Pozwólmy,zeby szły swoja naturalną drogą
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
MONIKAF to zaproś ich tutaj w moim imieniu . BARDZO PROSZę
Czytam Was od miesiąca i..... chcę się nauczyć..Zosia - Samosia , ale nie bardzo wychodzi.. Z tego co widzę to doświadczalny króliczek zresztą którego bardzo, bardzo kocham mój mąż znosi to całkiem , całkiem. Jednak doszłam do wniosku ,że koniec z eksperymentami i czas na pracę i to z dokładnością 'szwajcara' . Przepraszam ,ale w pisaniu mogę wyjść chaotyczna ..taka moja uroda , ale do faktów , na razie streszczenie na więcej pozwolę sobie jak się do Was wkupię . opis choroby : dziecko astma...szpitale, sanatoria ..ble , ble ..dwoinki ...aerozole wziewne , tabletki. wiek 45 cukrzyca ..z łapanki ..273 mmol (15,2) metformax, glukobay, avaron x3 przed posiłkiem. Przez dwa tygodnie karny pacjent .Cukier 2 h po posiłku w normie.. Po dwóch tygodniach ..bunt. Nie nie będę brał ! źle sie czuję , jestem zakręcony , słaby ....ja cały czas internet i Optymalni , bo? węglowodanów mało i próby ... Tera bierze 1-dną dziennie metformaxu rano ..no chyba ,ze zrobię gafę jak z plackami ziemniaczanymi gdzie dosypałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej hi,hi ..później sie dowiedziałam ,że to 99% glukoza i cukierek 240 . Odstawiam na razie cukrzycę , bo jest poważniejszy problem do usunięcia i proszę Was bardzo serdeczne o pomoc. Oczy....ma już skierowanie na operację zaćmy 20.11.. oczywista prywatnie , ale pacjent i ja się buntujemy , ponieważ dwie różne diagnozy 1. kiedyś tam za xx lat zaćma a obecnie pękające naczynka i wylewy do środka oka stąd pojawiająca i schodząca sie mgła ..raz wszystko super , a drugi raz mgła , która schodzi za tydzień , czasem za trzy dni. 2. inny okulista ...miesiąc temu zaćma , ale odmiana taka , która zejdzie po unormowaniu cukru.. Za miesiąc ponowna wizyta i diagnoza zaćma ..do operacji wymiana soczewek .. Poszukiwania tematów pooperacyjnych i ? wymieniono soczewki a oczy zachodzą mgłą i?..no może powstał jakieś zapalenie itd, itp... Co mamy zrobić , bo zaczynam wątpić w własny rozum a on mi mówi najpierw seria prądów selektywnych ??? I pytanie następne ..czym wzmocnić naczynka krwionośne , czy włośniczkowe...te drobne w oku , a podejrzewam ,że i w całym ciele . Ciśnienie krwi ma niby dobre.. Z góry dziękuję za pomoc . teraz placuszki robę wg przepisu i nie dodaję żadnych mąk , ale jeszcze na temat jedzenia jestem w Puszczy
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Mari witam i muszę stwierdzić że mamy wspólny problem jak to mówi jeden z moich synów "BABOLA: Oj ci mężczyżni ,uparci przekorni i zawzięci. Na żO byłam dobry rok jak mąż stracił pracę .Więc oboje siedzieliśmy w domu. Pieniędzy mało ,jeszcze dwoje dzieci było w domu. Cóż robić żeby to co miałam starczyło od pierwszego do pierwszego. Mąż od wielu lat nadciśnieniowiec Brał tabletki ,ale wciąż go bolała głowa. W oczach wciąż pływaly mu sadze .Ta sytuacja z męża oczami działa się przed 11 laty ,zanim usłyszałam o tej diecie. Nagle przestał widzieć na jedno oko. Diagnoza -zaćma -do operacji. Był rok 1997. Operacje zrobiono mu w Poznaniu Sama Pani prof .to robiła ale jakoś nie najlepiej. Bo do tego oka nie bardzo może się dotknąc. Na to drugie oko też kiepsko widzi . Ale do tematu .jak stracił pracę ,była okazja aby go namówić na to zywienie .UF ,udało się .Po bardzo krótkim czasie poczuł się dużo lepiej. Odstawił tabletki na nadciśnienie ,zmiany reumatyczne zwłaszcza na dłoniach zaczęły się cofać, wyszczuplał , a na nasze 3 piętro wskakiwał po kilka stopni jak młodzieniaszek. Przez te wspólne 2 lata było lepiej ,dużo lepiej .Ale mój mąż to urodzony pesymista . Znalazł wreszcie pracę ,i mówi że on takiego chlebka do pracy nie będzie brał .Ciężko mi było . bo wiedziałam co powróci .W koncu to moja jedyna od 34 lat ostoja. Nie chcę zostać sama. Zaczął jeść korytkowo. Dużo i tłusto. Żal mi go ale co zrobić .Próbowałam go pilnować .pouczać ,kontrolować .Ale nie raz porządnie na mnie nakrzyczał że żałuję mu jesc. I coraz gorzej się czuł .Powrócilo nadciśnienie , zacząl brać tabletki Jestem upierdliwa i tak łatwo się nie poddaję . Tu na forum znalazłam przepis na chleb /nasz powszedni magnezowy/. Upieklam go dla niego pod pozorem braku magnezu .Nie wątpię że miał go brak. Zjadł i tak już dwa tygodnie go je ,do pracy nosi . Musiał chyba dostać od zycia drugiego kopniaka żeby coś zrozumieć .No zobaczymy jak będzie dalej Siostra mojego męża przeszła też na to żywienie i ominęła ją operacja zaćmy /. Jeżeli twój mąż wykazuje chociaż odrobinę zainteresowania tym zywieniem to do dzieła .Pytaj o co chcesz .Mówię w imieniu wszystkich forumowiczów .POMOżEMY. serdecznie pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
dziękuję za tak szybciutką odpowiedź i przesyłam duuuużo całuśnych buziaków ! . eee ..to mój cukiereczek jest grzeczniejszy i z tego powodu jest mi na prawdę trudno bo ja nic jeszcze nie umiem , a strasznie sie boję żeby nie zaszkodzić i czuję zbyt dużą odpowiedzialność . Kurcze gdybym mu kazała zjeść piasek , to by zjadł i nie słuchał innych ..tu cały problem. Na stówę nie może jeść mącznych . Miesiąc temu wykryto cukrzycę ? no to won z mącznymi od razu mimo ,ze lekarz zbluzgał męża za to i o dziwo na dzień dzisiejszy skończyła mu się astma, która trwała przecież tyle lat! ..plecki czyściutkie bez krosteczek.. no i cukier zauważyliśmy ,że po tłustszym jedzeniu po 2 h jest niższy jak przed?!. Jutro idę do księgarni i zacznę coś szukać o diecie optymalnej, czy żywieniu optymalnym nie wiem w końcu czy to to samo , czy nie? . Widzę ,że nie przelewki z tą dietą bo: mąż nie ma ketonków dlaczego , bo do mięska/ boczku zjada pomidorka , rzodkiewkę , czy np.na obiadek do karkówki 1 ziemniaczek , surówka z kapusty kisz. a ja z warzyw lubię tylko kapustę i dziś kupiłam paski ketonowe wrrr mi wyszły 2 plusy a mąż zero ...i co? znowu mam jeść chleb? a tak fajnie było schudłam przez miesiąc z mężem po 5 kg...super!. 1. czy chleb z siemienia lnianego /jest tam dużo W będzie szkodliwy dla męża ? bo przecież W to cukier !. ...nie śmiejcie sie jak co przy moich pytaniach będę kręcić , bo do tej pory to mięcho było dla mnie tylko mięchem a nie składał się z białka hi,hi. Wie dużo nauki mnie czeka ale do tej pory nawet po omacku czuje ,ze to dobra droga ponieważ mam wreszcie w łóżku faceta przytulonego do mnie ! a nie na siłę odwracanego w drugą stronę przez nie zbyt przyjemne chrapanie ( z 6 lat! ) o! nie ! już nie pozwolę na zmiany . adamgraza te oczy męża Twojego "sadza " to piszesz o mgle? ...przeszło mężowi to? , bo nasz okulista nazywa to mętami w ciele szklistym...małe wylewy krwi do oka a to przecież nie zacma Zaćma to mętnienie soczewki... Dlatego szukam pomocy bo dwie diagnozy , dwóch okulistów to moim zdaniem naigrywanie sie z człowieka !. Proszę Cię wrzucaj mi na skrzynkę jakieś przepisy już ułożone gramowo jeśli możesz , albo linki , bo ja jeszcze nie bardzo umiem sie poruszać na forum i często jak wrzucam szukaj nic nie ma ! . buziaki .
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Mari jedna podstawowa sprawa to przeczytanie książki ,na razie raz a potem drugi i trzeci. Na końcu każdej z nich masz gotowe przepisy. Kiedyś można było z Jastrzębiej Góry dostać za darmo TABELE WARTOśCI ODżYWCZYCH WYBRANYCH PRODUKTóW. Nie wiem jak jest teraz ,ale bez tego ani rusz . Jeżeli blisko ciebie jest jakieś BRACTWO OPTYMALNE to mogą nawet skserować Jeżeli będziesz miała gotowe przepisy to w tym czasie można czytać książkę Tu na tym forum jest tyle wątków ,nie zdążyłam jeszcze wszystkich przeczytać Z podawaniem linków mam problem , bo poprostu nie umiem .Jestem początkujacą internautką. Dziś córka nauczyła mnie jak sobie przetłumaczyć artykuły zagraniczne ,które podają forumowicze. Odnośnie cukrzycy i nie tylko wejdz na profil LEKARKI i można czytać jej odpowiedzi. 130 stron Tam też znajdziesz co lepsze jest dla cukrzyków Napiszę ci to co ona poleca ;jajecznica na smalcu, ziemniaki odsmażane, wątróbka z cebulką ,leczo, kapuśniak ,rosoły z ziemniakami, jarzynowa z żółtkiem, boczek z patelni , frytki, placki ziemniaczane/np. 5 jaj +5 ziemniaków/ na smalcu ser działa /cukrotwórczo/ zjedzony na wieczór daje wzrosty cukru rano ,marchewka z masłem na ciepło ,gołąbki z samego mięsa i kapusty, marchewka tarta z olejem, jajko z majonezem . Pomidory z cebulą na smalcu , jajecznica z grzybami /cebulą/ pomidorem/ szpinakiem, same orzechy ziemne na śniadanie gorzka czekolada ,rozcieńczony sok greifrutowy.Buraczki z chrzanem 50% 50%.Chleb optymalny można upiec z mąką ziemniaczaną. Morgano podał na stronie STOLICZKU NAKRYJ SIę .mnóstwo przepisów i przy każdym jest obliczenie. Naprawdę nie jest to trudne. Zawsze się śmieję że jeżeli ktoś taki jak ja to pojął to nie jest trudne
Następna sprawa to przestrojenie organizmu .W naszym wieku muszą to być około 3 miesiące .Potem zmniejsza się ilośc białka. Węglowodany zostają na tym samym, poziomie. Ztego co piszesz to już się odżywiacie optymalnie .TYlko czy zachowujesz proporcje. Pytaj o co chcesz Jeżeli chcesz żebym obliczyła ci jakąś potrawę to zrobię .Nie wstydz się .Wszystkie początki są trudne .Mile je wspominam. Te ciągłe poszukiwanie , emocje temu towarzyszące. Powinnaś mieć wagę elektroniczną .Jest dokładna i szybka. Wspaniałą rzeczą jest szybkowar. Ja wiem że to są wydatki ,ale inwestujemy w POWRóT NASZEGO ZDROWIA.W poprzednim poście pisałaś o tętniczkach w oczach .Jestem prostym człowiekiem ,więc ci nie odpowiem .Proszę napisz do lekarki na priv. Ona ci napewno odpowie .To mądry i dobry człowiek. Co do męza to te wylewy i sadza to niby z tego potem ma się zrobić zaćma. Ja obecnie nie jem nawet optymalnego chleba .i bez niego można żyć . Ważna też rzecz od kogo kupujesz jaja i mięso ,no i warzywa.Tylko wejdz w to żywienie a zobaczysz jak twój umysł będzie widziiał to czego do tej pory nie widziiałaś . Jutro o 16 tej wyjeżdzam na cztey dni , więc jeżeli coś bardzo potrzebujesz to pisz póki jestem .Życzę dobrej nocy.
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Mari wejdz na KUCHNIA OPTYMALNA jest tam 7 stron .Jest z czego korzystać .Wpisz w wyszukiwarkę STOLICZKU NAKRYJ SIę . Podaję ci link na kuchnię Kristana http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=138 .Włóż sobie to w zakładkę ,będzie łatwiej i szybciej. Ale kuchnia Kristana zawiera mąkę. Próbuj sama coś zmieniać. Przedwczoraj upiekłam pasztet z podgardla i wątroby ,i zamiast bułki tartej dodalam 200 g. ugotowanego ziemniaka. No może nie był taki sam ale i tak o niebo lepszy niż kupny. Do tej pory nie jadałam kupnych pasztetów ,ale swój chętnie zjadam posmarowany grubo majonezem plus sałatka z pomidorów albo buraczki z chrzanem Kup jeżeli ci się uda w pierwszej kolejności żYWIENIE OPTYMALNE JANA KWAśNIEWSKIEGO. Jak dla mnie to najlepiej napisana książka Jest napisana bardzo prostym językiem i napewno spodoba ci się .Potem przyjdzie czas na następne. Zamiast chleba do śniadania możecie jeśc warzywa ,duszone na slonince ,gotowane . Ja czesto na obiad zamiast ziemniaka jem warzywa . Jeżeli jest to surówka z oliwą to i tak polewam je albo tłuszczem z patelni albo sosem z pod mięsa. Smakuje wybornie. Ziemniaki przy cukrzycy na codzień nie są wskazane.Wspaniała też jest prażucha.Starty na większych oczkach ziemniak .Skrobia tak ładnie połaczy ten placuszek że można go łatwo przewrócic na drugą stronę. Pyszna jest też babka ziemniaczana z patelni. A teraz napiszę ci takie przykładowe śniadanie: 50 g. salceson czarny 6,3 16,o _ 100 g. 2 jaja 12,5 10,7 1,0 40 r. chleb biszkoptowy 4,4 8,o 4,0 50 g masło 0,3 41,2 0,3 150 g grapefruit 0,9 0,3 15,9 _________________________ razem B 24,4 T 76,2 W 0,8 Oj okropnie mi się poprzesuwało Czy to ci coś mówi? Przepraszam że tak wyszło ale ja też się tego pisania dopiero uczę.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mari wejdz na KUCHNIA OPTYMALNA jest tam 7 stron .Jest z czego korzystać .Wpisz w wyszukiwarkę STOLICZKU NAKRYJ SIę . Podaję ci link na kuchnię Kristana http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=138 .Włóż sobie to w zakładkę ,będzie łatwiej i szybciej. Ale kuchnia Kristana zawiera mąkę. Próbuj sama coś zmieniać. Przedwczoraj upiekłam pasztet z podgardla i wątroby ,i zamiast bułki tartej dodalam 200 g. ugotowanego ziemniaka. No może nie był taki sam ale i tak o niebo lepszy niż kupny. Do tej pory nie jadałam kupnych pasztetów ,ale swój chętnie zjadam posmarowany grubo majonezem plus sałatka z pomidorów albo buraczki z chrzanem Kup jeżeli ci się uda w pierwszej kolejności żYWIENIE OPTYMALNE JANA KWAśNIEWSKIEGO. Jak dla mnie to najlepiej napisana książka Jest napisana bardzo prostym językiem i napewno spodoba ci się .Potem przyjdzie czas na następne. Zamiast chleba do śniadania możecie jeśc warzywa ,duszone na slonince ,gotowane . Ja czesto na obiad zamiast ziemniaka jem warzywa . Jeżeli jest to surówka z oliwą to i tak polewam je albo tłuszczem z patelni albo sosem z pod mięsa. Smakuje wybornie. Ziemniaki przy cukrzycy na codzień nie są wskazane.Wspaniała też jest prażucha.Starty na większych oczkach ziemniak .Skrobia tak ładnie połaczy ten placuszek że można go łatwo przewrócic na drugą stronę. Pyszna jest też babka ziemniaczana z patelni. A teraz napiszę ci takie przykładowe śniadanie: 50 g. salceson czarny 6,3 16,o _ 100 g. 2 jaja 12,5 10,7 1,0 40 r. chleb biszkoptowy 4,4 8,o 4,0 50 g masło 0,3 41,2 0,3 150 g grapefruit 0,9 0,3 15,9 _________________________ razem B 24,4 T 76,2 W 0,8 Oj okropnie mi się poprzesuwało Czy to ci coś mówi? Przepraszam że tak wyszło ale ja też się tego pisania dopiero uczę. Przepraszam, ze sie tak wcisne na sile. Czytalem Wasza polemike, zastanawiam sie tylko nad jednym....dlaczego staracie sie wymienic najlepsze proteiny na gorsze. Chcesz zastapic zoltka salcesonem? Tak tez mozna....ale jaki w tym sens. Wyrzuce lepsze by wziac gorsze? To nie moja sprawa, ale chyba tu cos nie tak.....i nie tlumacz mi, ze wchlania sie lepiej!!!! Czy do was jeszcze nie trafilo, ze ZO polega na "WYKORZYSTYWANIU" najlepszego!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Przepraszam, ze sie tak wcisne na sile. Czytalem Wasza polemike, zastanawiam sie tylko nad jednym....dlaczego staracie sie wymienic najlepsze proteiny na gorsze. Chcesz zastapic zoltka salcesonem? Tak tez mozna....ale jaki w tym sens. Wyrzuce lepsze by wziac gorsze? To nie moja sprawa, ale chyba tu cos nie tak.....i nie tlumacz mi, ze wchlania sie lepiej!!!! Czy do was jeszcze nie trafilo, ze ZO polega na "WYKORZYSTYWANIU" najlepszego!!!!! witaj adampio , Dziś jestem rannym ptakiem ..jakaś 'małpa ' mnie obudziła przejeżdżając motocyklem , chyba bez tłumika wrrr. Łatwo Ci mówić o najlepszym , najgorszym , a ja dostaję kota , bo mój kochany na widok jajek z automatu już.. i na samo słowo jajko dostaje gęsiej skórki, a dokładniej ? ..prawie zwrotkę...naprawdę ! . Zresztą całe życie ma takie odruchy , nie wiem co robić !!!.. Przemycam mu Jak na razie w plackach ziemniaczanych (musi wziąć tabletki wtedy), gotowane z majonezem ..dziś utopię w galarecie z nóżek . Mam podejrzenie ,że On jest po prostu uczulony od małego . Wczoraj jak dostałam "nakaz" jedzenia w każdej postaci przez 3 dni żółtka i powrót do rozmowy po tym , to widziałam jak zbladła , ale powiedział ,że jak trzeba to się zmusi... Wiesz to nie jest przyjemny widok dla mnie mistrzyni kuchni 'korytkowej', kiedy niemalże po każdym posiłku miałam buziaka za dobre jedzonko . Dieta w tej chwili różni się tylko tym ,że odstawiłam totalnie mąkę , kasze , ryże no i ziemniaki prawie , bo cukier. Po odstawieniu wg nas zostało tylko mięso i przerażenie ..na okrągło ?! . No to wymyśliliśmy ,ze rano na śniadanie kostka białego sera ..no ale bije cukier ..to polał oliwą z oliwek +rzodkiewki + kawa czarna (cukier skoczy tylko o 10-20). na obiad najłatwiej ..mięsko +jakaś surówka ...kolacja rożnie ...ryba..mięso wieprz., kurczak +węgle .. pomid, rzodkiewka, ogórek . Czasami jak Go jakaś zachciewajka weźmie to wciągnie ze 100 ml śmietany ukwasz. Miesiąc nie marudził , ale coraz częściej prosi o sernik...nasz zawsze ulubiony rarytas , aż mi się serducho kraje , bo nie mogę skorzystać z substancji słodzących ..ostatnio ugotowałam kompot z jabłka i śliwek + 3 łyżeczki fruktozy na próbę i ?! dusza niet. Co mnie martwi to to ,że bardzo mało pije , może litr płynów. Proszę nie pytaj mnie na razie o proporcje .Ważne dla mnie na razie ,że On ładnie wygląda ..schowały się siwe worki pod oczami , chudnie ..przy 180 wzrostu waży 84 kg. No właśnie te oczy .....mgła ..już dziś po 2 tygodniówce na prawe oko widzi idealnie , a lewe powoli wraca ...wieczorem przez nie już idealnie widzi , nie razi go światło dzienne..słońce . Od czego robią się te wylewy??? , jak uniknąć tego ...ciśnienie ??? . Lekarz Rej. badał Mu ciśnienie i powiedział ,ze ma dobre . Proszę i czekam z niecierpliwością na każde słowo , które choć trochę mnie uspokoi i pomoże....adamgraza miałam Ci odpisać ..przepraszam , ale łzy zaczęły kapać ...sory..
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
ADAMPIO To był tylko przykład jak oblicza się posiłek!!!!!!
MARI - już jestem .Myślę że nie potrzebnie się dolujesz .Nawet jeżeli twój mąż nie lubi jajek ,lub ma na nie uczulenie to na razie podawaj mu to co lubi .Wiem że żółtka jaj są najlepsze , ale każdy z nas jesty inny . Ja mogę jeśc je codziennie i mi to nie przeszkadza. A mój mąz już tak za nimi nie przepada.Mam nadzieje że przyjdzie taki moment że o nie poprosi. Jest tyle wariantów ,można wybierać do woli .Te wylewy w oczach twego męża biorą się z ciśnienia w oczach . Pomalu się wszystko unormuje . W naszym rejonie kieruje się człowieka na operację soczewki , gdy ten całkowicie przestanie widzieć . Poczekajcie z tą operacją . Nie zobaczysz dużej poprawy jeżeli mąż będzie jadł optymalnie ale za dużo . To jest bardzo ważne .Bo żeby jeśc mniej trzeba jeśc więcej tłuszczu. Musisz poznać obliczanie posiłków. Cukrzyca powraca też wówczas gdy jemy więcej białka ,i nie tylko węglowodanów. Myślę ze na pierwszym miejscu trzeba uregulować cukrzycę ,a reszta chorób się cofnie . Sernik optymalny też mogą jeśc cukrzycy . Ale musi on być wliczony w dzienną dawkę ,białka i węglowodanów. Mam taki bardzo szybki przepis .Jeżeli chcesz podam. A propo twego płaczu - twój mąż potrzebuje kobiety silnej i zdecydowanej .Serdecznie pozdrawiam . Mari jego choroby to jeszcze nie koniec świata, Uczymy się całe życie.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
ADAMPIO To był tylko przykład jak oblicza się posiłek!!!!!!
MARI - już jestem .Myślę że nie potrzebnie się dolujesz .Nawet jeżeli twój mąż nie lubi jajek ,lub ma na nie uczulenie to na razie podawaj mu to co lubi .Wiem że żółtka jaj są najlepsze , ale każdy z nas jesty inny . Ja mogę jeśc je codziennie i mi to nie przeszkadza. A mój mąz już tak za nimi nie przepada.Mam nadzieje że przyjdzie taki moment że o nie poprosi. Jest tyle wariantów ,można wybierać do woli .Te wylewy w oczach twego męża biorą się z ciśnienia w oczach . Pomalu się wszystko unormuje . W naszym rejonie kieruje się człowieka na operację soczewki , gdy ten całkowicie przestanie widzieć . Poczekajcie z tą operacją . Nie zobaczysz dużej poprawy jeżeli mąż będzie jadł optymalnie ale za dużo . To jest bardzo ważne .Bo żeby jeśc mniej trzeba jeśc więcej tłuszczu. Musisz poznać obliczanie posiłków. Cukrzyca powraca też wówczas gdy jemy więcej białka ,i nie tylko węglowodanów. Myślę ze na pierwszym miejscu trzeba uregulować cukrzycę ,a reszta chorób się cofnie . Sernik optymalny też mogą jeśc cukrzycy . Ale musi on być wliczony w dzienną dawkę ,białka i węglowodanów. Mam taki bardzo szybki przepis .Jeżeli chcesz podam. A propo twego płaczu - twój mąż potrzebuje kobiety silnej i zdecydowanej .Serdecznie pozdrawiam . Mari jego choroby to jeszcze nie koniec świata, Uczymy się całe życie. Zgadzam sie absolutnie. W rzeczy samej nalezy sie nauczyc obliczac BTW, bo bez tego nie wiadomo czy sie je optymalnie.!!!! A jezeli jajka niesluza, to tak, to trzeba jesc podroby.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Te wylewy w oczach twego męża biorą się z ciśnienia w oczach . Pomalu się wszystko unormuje . W naszym rejonie kieruje się człowieka na operację soczewki , gdy ten całkowicie przestanie widzieć . Poczekajcie z tą operacją . Już z prawego oka zeszła mgła a z lewego do połowy ...może nie pojawi sie już ...mam cichą nadzieję . Nie zobaczysz dużej poprawy jeżeli mąż będzie jadł optymalnie ale za dużo . To jest bardzo ważne .Bo żeby jeśc mniej trzeba jeśc więcej tłuszczu. Umówiłam się z babeczką , która prowadzi klub optymalnych i ostro się biorę za naukę. Musisz poznać obliczanie posiłków. Cukrzyca powraca też wówczas gdy jemy więcej białka ,i nie tylko węglowodanów. tutaj mnie zaskoczyłaś ,że od białka też cukrzyca , a tak mi coś nie na rękę było jak były wzrosty po śmietanie szczególnie . Myślałam ,że ona za mało tłusta i dlatego Sernik optymalny też mogą jeśc cukrzycy . Ale musi on być wliczony w dzienną dawkę ,białka i węglowodanów. Mam taki bardzo szybki przepis .Jeżeli chcesz podam. tak, tak , tak! Mąż mnie wykończyyyyy! ,On słucha moich słów jak wyroczni ..boję sie takiej odpowiedzialności. Pójdziemy chyba zrobić jeszcze raz cholesterol i trójglicerydy (robiliśmy 2 miesiące temu całk.221, zły 193, dobry 19,2, a trójgl. 390). Może po uregulowaniu jako takim cukru chociaż te trójglicerydy spadły, bo one chyba świadczą o zaśmieceniu w wolne rodniki organizmu.. On czuje się teraz dobrze a tylko odstawione mączne .. Przy 180 wzrostu warzy 84 kg...schudł ze 102 i już tak stanęło . Ostatnio u okulisty badali mu ciśnienie oka i jest w normie. Tak jak mówisz ,że jak się to wszystko unormuje z cukrem to nie będzie tych wylewów do oczu . Wiesz tak naprawdę co do tej operacji też na nie , bo to moim zdanie nie zaćma .Zaćma sie przecież nie cofa , tylko postępuje .Czytałam na innym , już nie pamiętam jakim forum jak gość poddał sie właśnie temu zabiegowi i za jakiś czas naszła mu ta mgła i zrozpaczony pytał co się dzieje . Było widocznie zrobione to co nie trzeba i tyle . Powinien mieć laserowo coś tam zrobione z dzikimi naczynkami krwionośnymi ...moje podejrzenia po lekturze forów okulistycznych. Ale! musimy dać radę . Cały czas czytam , czytam i już wiem ,że mięso też składa sie z białka hi, hi, hi. buziaki
|
|
|
|
|
|
|
|
|