Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1655309 razy)
|
Zonia
Go
|
U mnie by się jeszcze jakieś znalazły
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mamy cięty język, przy którym skalpel się chowa... dopóki "admin" nam go nie odetnie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Teraz admina ma ważniejsze sprawy na głowie więc my możemy sobie pohasać
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
U mnie by się jeszcze jakieś znalazły Jak już jesteśmy w wątku z cukrzycą, to może napiszesz Zoniu jak tam Twój "cukierek" wygląda. Mierzysz jeszcze poziom glukozy we krwi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
U mnie by się jeszcze jakieś znalazły Jak już jesteśmy w wątku z cukrzycą, to może napiszesz Zoniu jak tam Twój "cukierek" wygląda. Mierzysz jeszcze poziom glukozy we krwi? Renia, nie pytaj! Nie mierzę !!!! Ale czuje się nieźle więc mam nadzieję, że źle nie jest, a przynajmniej nie najgorzej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Wszystko się okaże w Arkadii
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Stat, pewnie Pan wie, jak i ja, że masa tekstów jest pisana przez marketingowców, których celem jest potroić (jak się nie da więcej) zysk ze sprzedaży, tu orzechów, ale orzechy listy promowanych produktów nie wyczerpują. Ta lista końca nie ma I na to nie ma rady. Przynajmniej jak się chciałoby mieć wolny rynek? Chyba, że na powrót k_m_n_.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Tłuszcz stabilizuje poziom cukru. W Arkadii Aura zalecali przy cukrzycy tłuszczu nie mniej niż 200g dziennie. Tylko białka i węglowodany należy pilnować, aby były na niskim poziomie.
Być może dlatego mnie nie przypadkowo wychodzi silna odwrotna korelacja pomiędzy średnimi kilku dni z T:B a Glukozą na czczo mierzoną w następnych paru dniach. Może to jeszcze za wcześnie oceniać, ale myślę, że nie jest to przypadek. I tak np. przedwczoraj było: ŚrT:B( [-2] = -0,68 ; gdzie ( oznacza średnie 8-mio dniowe T:B, a [-2], że obliczane są na 2 dni przed pomiarem glukozy na czczo. ŚrT:B(7)[-2] = -0,66 ŚrT:B(9)[-1] = -0,64 ŚrT:B( [-1] = -0,61 ŚrT:B(6)[-2] = -0,61 ŚrT:B(5)[-2] = -0,54 ŚrT:B(9)[-2] = -0,53 ŚrT:B(10)[-2] = -0,43 ŚrT:B(10)[-1] = -0,42 ŚrT:B(6)[-1] = -0,40 ŚrT:B(11)[-1] = -0,37 ŚrT:B( [-3] = -0,36 ŚrT:B(5)[-3] = -0,32 ŚrT:B(9)[-3] = -0,30 ŚrT:B(3)[-2] = -0,29 Myślę, że może to obrazować bardziej długoterminowy wpływ współczynnika T:B na poziom cukru we krwi, co w jeżyku potocznym można by własnie wyrazić słowami "tłuszcz stabilizuje poziom cukru". Ostatnie dni wykazują jednak jakby jakieś odstępstwo od tej zasady. A na wykresie wygląda to tak: [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
p.s.
W ostatnich 4-ch dniach też obniżyłem poziom spożywanego białka i wynosiło ono kolejno 61, 55, 61, 54 gram.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
I jeszcze wykres jak przed kilku dniami lecz uaktualniony. Wartości składników odżywczych są już na wykresie przesunięte o 2 dni do przodu w stosunku do glukozy - dla lepszego zobrazowania korelacji. (Dla energii natomiast przesunięcie to jest tylko o 1 dzień do przodu.) - a podyktowane to było wartościami z obliczeń korelacji.
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Stat, jak to możliwe, że zdrwy człowiek leczy poziom cukru we krwi? Tego się nie da wyleczyć, w przeciwieństwie do cukrzycy, której nie nasz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Moim zdaniem trzeba jakos to opanowac, co ma wplyw na poziom glukozy. Czy stosunek btw? Czy ilosci BTW? Czy produkty(jakie) w zgodzie ze stosunkiem BTW? Statystyki i wykresy mozna robic rozne. Chodzi o to, zeby sie nie zagalopowac, jakie dane trzeba wziasc pod uwage. Masz scisly umysl(jak ja) i jest to ok.
Zgadzam się z Tobą Maf. Tylko, że ja dopiero szukam co ma jaki u mnie wpływ. Jak tylko znajdę pewną zależność to zaraz zrobię odpowiedni wykres. Zgodnie ze słowami dr Kwaśniewskiego, każdy organizm jest inny i może inaczej na różne rzeczy reagować. Jeszcze jest też trochę za mało danych, żeby znaleźć stabilne zależności myślę. A tak prawdę mówiąc to liczyłem też na to, że ktoś z praktyków coś podpowie. Renia okazała się bardzo pomocna, choć ona jest raczej dużo wiedzącą pacjentką, nie praktykiem - (dobrze mowie Reniu?) chyba pacjentką. Ponadto ja korzystam z arkusza kalkulacyjnego, nie z gotowego programu, dlatego mam pewną swobodę co i jak przedstawić, jakie dane wciągnąć na wykres oraz co i jak policzyć. Czy Ty jesteś autorem tego programu "PC Optymal" Maf?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Stat, jak to możliwe, że zdrwy człowiek leczy poziom cukru we krwi? Tego się nie da wyleczyć, w przeciwieństwie do cukrzycy, której nie nasz. Ja nie leczę. Stosuje się tylko do ŻO, ale niepokoją mnie te cukry trochę, które ostatnio zaczynają już podchodzić pod !80.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
To weź podręcznik fizjologii do łapki i zaraz się uspokoisz...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
@Stat. Przejrzysciej bedzie jak bedziesz robic te wykresy w liczbach bezwzlednych. Twoje zalozenia 77:231:50 moga byc bledne. Rozumiem ze twoja waga nalezna jest 77kg. Po co ci tyle tluszczu?
Może masz rację. Do samego czytania ilości jedzonych pokarmów liczby bezwzględne są może dla niektórych bardziej czytelne. Ale mnie teraz głównie chodzi o znajdowanie korelacji i powiązań, i sprowadzenie wszystkiego do jednego poziomu pozwala to lepiej dostrzec - wahania są wyraźniejsze. Mógłbym wysyłać wykres i taki i taki, ale to już by chyba było trochę za wiele. Natomiast to do jakiego poziomu odnosimy nasze dane nie ma większego przy obliczeniach znaczenia, nawet jak te poziomy nie są całkiem w 100% prawidłowe. To tylko poziom odniesienia dla zobrazowania jak jakaś wartość waha się w stosunku do obranego poziomu. Zresztą te poziomy mogę w każdej chwili zmieniać. Dla odczytania tych moich względnych wykresów trzeba tylko pamiętać do jakiego poziomu się dane wartości odnoszą (co dopisałem z boku przy wykresie, więc nawet pamiętać nie trzeba). Jeżeli np. węglowodany odnoszą się do poziomu 50, a na wykresie widzimy poziom 1,1 to po prostu ta wartość jest o 10% większa, czyli mnożąc 50*1,1 otrzymujemy 55. W ten sposób nawet bardziej ujednolicamy wykres od razu widząc np. o ile procent daną wartość przekroczyliśmy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
To weź podręcznik fizjologii do łapki i zaraz się uspokoisz... Wojtek, ja mam tylko wykształcenie techniczne i fizjologia to dla mnie czarną magią i w takich sprawach mogę tylko polegać tylko na autorytetach jak dr Kwaśniewski. (Nie wszystkich oczywiście, bo wiem też coś o różnych autorytetach). Jeszcze nikt chyba się nie urodził, żeby pozjadał wszystkie rozumy. A dr Kwaśniewski powiedział - cukier u optymalnych do 140 jest okey. Ja słodyczy nie jem. Z węglami też jestem w normie. Wiem, że organizm sam je potrafi wytwarzać. Ale czy w moim przypadku on nie przesadza? Tym bardziej, że ostatnio ten cukier się utrzymuje nawet i w ciągu dnia. Np. teraz przed snem - zmierzyłem i dlaczego jest aż 163? Ostatnio jadłem 5 godzin temu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|