Autor
|
Wtek: śmietanka UHT (Przeczytany 325045 razy)
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
vvv
Go
|
Dobra śmietana ma 82,5% tłuszczu, wtedy kara gen u niema. http://www.librapolska.pl/pl/czy_wiesz_ze_karageny_od_lat_wykorzystywane_sa_w_pKarageny należą do polisacharydów zawierających grupy siarczanowe. Uzyskiwane są na drodze wodnej ekstrakcji z różnych rodzajów czerwonych alg, np.:
Chondrus crispus, rosnące w płytkiej zimnych wodach północnego Atlantyku, Kanady i Francji i produkujące karagen typu kappa, jota i lambda. Euchema rosnące w ciepłych wodach Indonezji i Chin i produkujące kappa I i jota karagen. Gigartina, rosnące w głębszych zimnych wodach Ameryki Łacińskiej (Chile) i Hiszpanii i produkujące kappa II i lambda karagen.
Wyżej wymienione glony zawierają niewielkie ilości poszczególnych frakcji karagenu. Obecnie glony hoduje się na plantacjach wodnych. Glony rosnące w zimnych wodach zbierane są raz w roku. Zbiór glonów w ciepłych wodach odbywa się co trzy miesiące. Proces otrzymywania poszczególnych frakcji polega na ich ekstrakcji, odbarwianiu, zagęszczaniu, suszeniu oraz modyfikacji określonych cech funkcjonalnych w trakcie procesu produkcyjnego. Samo odbarwianie wystarcza bym unikał tego wynalazku.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Dobrze Adam, ze jestes, chronisz nas przed roznymi klamstwami rozglaszanymi przez admina. Masz czuja, ze mu nie wierzysz Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"! A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości". Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych. W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Jarek
Go
|
Dobra śmietana ma 82,5% tłuszczu, wtedy kara gen u niema. http://www.librapolska.pl/pl/czy_wiesz_ze_karageny_od_lat_wykorzystywane_sa_w_pKarageny należą do polisacharydów zawierających grupy siarczanowe. Uzyskiwane są na drodze wodnej ekstrakcji z różnych rodzajów czerwonych alg, np.:
Chondrus crispus, rosnące w płytkiej zimnych wodach północnego Atlantyku, Kanady i Francji i produkujące karagen typu kappa, jota i lambda. Euchema rosnące w ciepłych wodach Indonezji i Chin i produkujące kappa I i jota karagen. Gigartina, rosnące w głębszych zimnych wodach Ameryki Łacińskiej (Chile) i Hiszpanii i produkujące kappa II i lambda karagen.
Wyżej wymienione glony zawierają niewielkie ilości poszczególnych frakcji karagenu. Obecnie glony hoduje się na plantacjach wodnych. Glony rosnące w zimnych wodach zbierane są raz w roku. Zbiór glonów w ciepłych wodach odbywa się co trzy miesiące. Proces otrzymywania poszczególnych frakcji polega na ich ekstrakcji, odbarwianiu, zagęszczaniu, suszeniu oraz modyfikacji określonych cech funkcjonalnych w trakcie procesu produkcyjnego. Samo odbarwianie wystarcza bym unikał tego wynalazku. Popieram
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Uhatka Wypasiona . 2,49zł 330 gr 30 % Mlekowity to daje 7,55 zł/ za liter . Sretto.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Netto daleko ode mnie, szkoda
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Uhatka Wypasiona . 2,49zł 330 gr 30 % Mlekowity to daje 7,55 zł/ za liter . Sretto.
Szkoda że nie piszą o wodorostach ile w 100 gr .
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Netto daleko ode mnie, szkoda Fajnie że daleko można pobiegać ,i tanio wodorosty kupić .
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Na mnie wodorosty działają leczniczo, więc może bym pobiegła, gdyby odległość nie wynosiła 60 km.
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Dziś poszłam do Kauflandu zakupy robić, patrzę a tam UHT z Łowicza 36% po 4,88 za 0,5l no to dawaj, spakowałam zgrzewkę i mam
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
łee, wczoraj ja u prywaciarza - pana Zenka - kupiłem po 4,49 łowicką36. Bez promocji i bez kolejki . Stała oferta .
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Spekulant, a nie prywaciarz, pewnie chce markety wykończyć, aby podatku nie płaciły!
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
|
Ej, to ja myślałam, że robię deal życia z tą śmietanką...
|
|
|
|
|
|
|
|
Baciey
Newbie
wiadomoci: 120
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Było, karagen dobry jest, jak większość E-dodatków.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Zależy od zdrowia
|