Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wątek: Spalanie tkanki tluszczowej (Przeczytany 137256 razy)
|
kasara1991
Gość
|
Jezeli spalanie kalorii (= tkanki tluszczowej) zaczyna sie dopiero 30 minut po treningu, to powinnysmy trenowac (biegac/ jezdzic na rowerze) np. przez 60 minut, zeby naprawde popracowac?
Jogging/ bieganie przez 20 minut chyba w takim razie wiele nie da?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
JeĹźeli zaĹoĹźenie jest zĹe, to kaĹźde jego uzasadnienie jest rĂłwnieĹź zĹe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
renia
|
JeĹli naukowcy tak mĂłwiÄ
to tak (nie)jest. Oni (nie)wiedzÄ
co mĂłwiÄ
...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Nawet w podstawĂłwce uczÄ
, Ĺźe aĹź 38moli ATP uzyskuje siÄ z mola wÄgla z wodÄ
!  I tak juĹź później zostaje, aĹź do Ĺmierci. Â
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W podstawĂłwce uczÄ
o ATP? ByÄ nie moĹźe...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Bo geny trzeba kodowaÄ od maluĹkiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Dlatego miesiÄ
c karmienia piersiÄ
, albo wcale, Babilon, a w czwartym miesiÄ
cu koniecznie bananka z lambliÄ
, albo marchewwkÄ z nicieniem. I to jest to, o co chodzi pediatrom.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Wlasnie czytam ksiazke autorstwa Anity Bean pt "Zywienie w sporcie, kompletny przewodnik", ktora to podobno od 1993 uwazana jest za jedno z najensowniejszych kompendiow w tej dziedzinie. Na razie takie ciekawostki wylapalem: Owoce i warzywa - 5-9 porcji dziennie Produkty zbozowe i zmieniaki - 4-6 porcji dziennie Produkty bogate w wapn - 2-4 porcje dziennie Produkty bogate w bialko - 2-4 porcje dziennie Zdrowe tluszcze - 1-2 porcje dziennie Z tego wlasnie wzgledu osoby rozpoczynajace diete niskoweglowodanowa traca w kilku pierwszych dniach sporo na wadze. Przyczyna tak gwaltownego chudniecia jest niemal wylacznie utrata glikogenu i wody jak zwykle te podle geny cos kombinuja: Niestety ze wzgledu na uwarunkowania genetyczne niewiele mozesz zrobic, aby zmienic stan, w jakim twoj organizm "dystrybuuje" tluszcz, mozesz wszaksze bez watpienia zmniejszyc ilosc zgromadzonych tluszczow, o czym traktuje rozdzial 7 niniejszego podrecznika no i to co mnie mocno zaciekawilo na razie najbadziej: co admin na to? Bialka nie sa glownym zrodlem energii, ale ich rola rosnie podczas koncowego okresu bardzo dlugiego lub intensywnego treningu - w miare jak wyczerpuja sie zapasy glikogenu. Na przyklad podczas koncowych kilometrow maratonu badz ostatnich etapow wyscigu rowerowego, kiedy zasoby glikogenu wyczerpuja sie, bialka zawarte w miesniach (i narzadach wewnetrznych) moga pokryc ok 10% twojego zapotrzebowania energetycznego. Podczas znacznego deficytu kalorycznego albo stosowania diety niskoweglowodanowej zasoby glikogenu maleja, co powoduje, ze wiecej bialek rozpada sie, dostarczajac organizmowi energii. Az polowa wagi straconej przez osobe pozostajaca na diecie niskokalorycznej lub niskoweglowodanowej pochodzi z ubytku bialek (miesni). Wielu odchudzajacych sie uwaza, ze jesli zuzyja swoje zapasy glikogenu dzieki diecie niskoweglowodanowej, zmusza organizm do spalenia tluszczu i straca na wadze. Niestety dzieje sie inaczej: oprocz spalenia tluszczu ryzykujesz wiwczas utrate masy miesniowej. te diety maja rowniez inne wady co omowione zostanie szerzej w rozdziale 8 Warto czytac dalej ? Â
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
kasara1991
Gość
|
No to w takim razie jak trenowac? Kiedy biegac? Zjesc przed czy po?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Ja trenuje kiedy mam ochote, i nie przed ani po tylko zamiast.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
administ
Gość
|
Wlasnie czytam ksiazke autorstwa Anity Bean pt "Zywienie w sporcie, kompletny przewodnik", ktora to podobno od 1993 uwazana jest za jedno z najensowniejszych kompendiow w tej dziedzinie. Na razie takie ciekawostki wylapalem: Owoce i warzywa - 5-9 porcji dziennie Produkty zbozowe i zmieniaki - 4-6 porcji dziennie Produkty bogate w wapn - 2-4 porcje dziennie Produkty bogate w bialko - 2-4 porcje dziennie Zdrowe tluszcze - 1-2 porcje dziennie Z tego wlasnie wzgledu osoby rozpoczynajace diete niskoweglowodanowa traca w kilku pierwszych dniach sporo na wadze. Przyczyna tak gwaltownego chudniecia jest niemal wylacznie utrata glikogenu i wody jak zwykle te podle geny cos kombinuja: Niestety ze wzgledu na uwarunkowania genetyczne niewiele mozesz zrobic, aby zmienic stan, w jakim twoj organizm "dystrybuuje" tluszcz, mozesz wszaksze bez watpienia zmniejszyc ilosc zgromadzonych tluszczow, o czym traktuje rozdzial 7 niniejszego podrecznika no i to co mnie mocno zaciekawilo na razie najbadziej: co admin na to? Bialka nie sa glownym zrodlem energii, ale ich rola rosnie podczas koncowego okresu bardzo dlugiego lub intensywnego treningu - w miare jak wyczerpuja sie zapasy glikogenu. Na przyklad podczas koncowych kilometrow maratonu badz ostatnich etapow wyscigu rowerowego, kiedy zasoby glikogenu wyczerpuja sie, bialka zawarte w miesniach (i narzadach wewnetrznych) moga pokryc ok 10% twojego zapotrzebowania energetycznego. Podczas znacznego deficytu kalorycznego albo stosowania diety niskoweglowodanowej zasoby glikogenu maleja, co powoduje, ze wiecej bialek rozpada sie, dostarczajac organizmowi energii. Az polowa wagi straconej przez osobe pozostajaca na diecie niskokalorycznej lub niskoweglowodanowej pochodzi z ubytku bialek (miesni). Wielu odchudzajacych sie uwaza, ze jesli zuzyja swoje zapasy glikogenu dzieki diecie niskoweglowodanowej, zmusza organizm do spalenia tluszczu i straca na wadze. Niestety dzieje sie inaczej: oprocz spalenia tluszczu ryzykujesz wiwczas utrate masy miesniowej. te diety maja rowniez inne wady co omowione zostanie szerzej w rozdziale 8 Warto czytac dalej ? Â Co za wspaniaĹe cytaty wymagajÄ
ce szerokiego propagowania wĹrĂłd tĹuszczy! A "utrata glikogenu" jest powalajÄ
ca!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Ĺťeby chociaĹź dodaĹa do tej wody utratÄ tlenku wÄgla(IV), to nawet skĹonny byĹbym przyznaÄ racjÄ, ale glikogen!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Ehmm, no z tym bialkem to jakies dziwne to....maratonczycy szybko by znikli, znaczy samospalili sie Ale ta kobieta chyba w ogole ma jakiegos fisia z tym glikogenem...tutaj kolejna garsc ciekawostek, ktore wynotowalem. Diety niskoweglowodanowe skrytykowalo wielu wybitnych badaczy, ktorzy wciaz powtarzaja, ze insulina nie stanowi przyczyny tycia. Malo tego, prawdopodobnie jest dokladnie odwrotnie - w wiekszosci przypadkow wlasnie tluszcze powoduja insulinoopornosc. Diety niskoweglowodanowe moga dzialac jedynie na krotka mete i to tylko dlatego, ze zjadasz mniej kalorii. Musze w tym miejscu podkreslic, ze diety niskoweglodowadnowe sa wszakze bez watpienia kompletnie nieodpowiednie dla sportowcow, poniewaz nie dostarczaja im ilosci weglowodanow wystarczajacych do uprawiania sportu! Stosujace taka diete osoby regularnie cwiczace szybko zuzylyby swoje zapasy glikogenu, co wywolaloby i nich zmeczenie i oslabilo ich wytrzymalosc. Nie wiedzialem, ze jestem oslabiony i zmeczony Co mam zrobic? Jeszcze gorsza jest grozba rzeeczywistej kwasicy ketonowej i utraty masy miesniowej spowodowanej przez diete niskoweglowodanowa. Niski poziom glikogenu i cukru we krwi sprawia, ze organizm w celu uzyskania energi rozklada wlasne bialka. Tluszcze spozywcze sa substancjami odzywczymi znacznie bardziej tuczacymi niz jakiekolwiek inne, poniewaz - jesli nie zostana natycmiast spalone - gromadza sie w formie tkanki tluszczowej. Nieco cholesterolu pochodzi z diety, najwiecej jednak produkuje nasza watroba z tluszczow nasyconych. Kilka czynnikow moze podniesc poziom cholsterolu we krwi. Glownie to otylosc (szczegolnie adroidalna, czyli brzuszna), brak cwiczen i spozywanie duzych ilosci nasyconych kwasow tluszczowych. Co admin na to? tam gdzie buzki to ....przejmowac sie czy nie ?Â
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
administ
Gość
|
Kompletna kretynka... Â
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
Nie "Ja?", tylko "Jo!!!"Â Â
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|