adampio
Go
|
Omlet z kremem sliwkowym Placek: - maslo - 6 zoltek - wiorki kokosowe. Krem: - sliwki suszone zblednowane z odrobina wody. Brzmi dobrze. A ile sliwek?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Omlet z kremem sliwkowym Placek: - maslo - 6 zoltek - wiorki kokosowe. Krem: - sliwki suszone zblednowane z odrobina wody. Brzmi dobrze. A ile sliwek? Wiedziałem! Że się zainteresujesz
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Omlet z kremem sliwkowym Placek: - maslo - 6 zoltek - wiorki kokosowe. Krem: - sliwki suszone zblednowane z odrobina wody. Brzmi dobrze. A ile sliwek? A smakuje jeszcze lepiej Szesc sliwek dalem.
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
Nie mogę rozszyfrować składników... Jedynie czego tam jestem pewna, to jajek... Coś trochę jakby ketchup i majonez... Jest to naleśnik optymalny z twarogiem. A ten "majonez" na wierzchu to sos śmietankowy.Taki gęsty, bo mocno zredukowana śmietanka była. Składniki: - pięć żółtek - pół kotki twarogu tłustego - śmietanka 250 ml - trochę masła - cukier waniliowy 4g Tak na marginesie dodam, że aby zrobić gęsty budyń z żółtek i śmietanki, to trzeba/ ja tak robię / wpierw zagotować i zredukować śmietankę. Można tak zrobić nawet do konsystencji majonezu, jak zauważyła Renia. Do budyniu jednak trochę mniej. Odstawić rondelek ze źródła energii, aby trochę przestygła, następnie wlewamy rozkłócone jajka energicznie mieszając całą masę. Chwilę jeszcze podgrzać całość, cały czas mieszając. Budyń jest tak gęsty, że ...staje łyżka.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Szesc sliwek dalem. Nie wiem ile wazy jedna sliwka suszona, wiem, ze w 100 gr jest ok 60 gr wegkowodanu a ja na sniadanie jem bardzo malo albo wcale weglowodanow. Dlatego dla mnie omlet jest z lyzeczka ( 5 -10 gr dzemu) tym bardziej teraz kiedy nie plywam. Dzis mialem budyn 250 ml smietanku 38% z 5-ma zoltkami i 20 gr kakao, nie polskie i dlatego tylko 3 gr weglowodanu.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Szesc sliwek dalem. Nie wiem ile wazy jedna sliwka suszona, wiem, ze w 100 gr jest ok 60 gr wegkowodanu a ja na sniadanie jem bardzo malo albo wcale weglowodanow. Dlatego dla mnie omlet jest z lyzeczka ( 5 -10 gr dzemu) tym bardziej teraz kiedy nie plywam. 6 takich sliwek to ok 20pare wegli i zwykle tyle jadam do sniadania. Dzis mialem budyn 250 ml smietanku 38% z 5-ma zoltkami i 20 gr kakao, nie polskie i dlatego tylko 3 gr weglowodanu. Te 3gr wegli to z samej smietanki czy z kakao?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja też lubię śniadanie bezwęglowodanowe, ale 5-10 g zawsze się wyłapie. Admin mówił, że ze śmietanki to i białko trzeba liczyć jako węgle...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Żartowałem... Bo można też liczyć jak potencjalny tłuszcz odłożony w adipocytach. Taka magia biochemiczna. Czarna magia...
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja też lubię śniadanie bezwęglowodanowe, ale 5-10 g zawsze się wyłapie. Admin mówił, że ze śmietanki to i białko trzeba liczyć jako węgle... Ok, ok..... ze smietanki 5 gr i kakao 2 gr
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Co ty tam mi pokazujesz za odtluszcone g.......za przeproszeniem Moje kakao ma 21 % tluszczu i tylko 9 weglowodanow / w 100 gr
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Co ty tam mi pokazujesz za odtluszcone g.......za przeproszeniem Moje kakao ma 21 % tluszczu i tylko 9 weglowodanow / w 100 gr Prawda? K..., g... dla nizin społecznych
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Co ty tam mi pokazujesz za odtluszcone g.......za przeproszeniem Moje kakao ma 21 % tluszczu i tylko 9 weglowodanow / w 100 gr Pogratulować
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Co ty tam mi pokazujesz za odtluszcone g.......za przeproszeniem Moje kakao ma 21 % tluszczu i tylko 9 weglowodanow / w 100 gr No faktycznie 21 a 11 to niemal 100% tylko czy czuc roznice? Jesli dorze policzylem, to w Twoim budyniu bylo ok. 130g tluszczu gdzie tluszcz z Twojego kakao to raptem 4g. Z "wedlowskiego" bylo by 2g mniej Pomijam fakt, ze "spor" dotyczy tluszczu roślinnego
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Miałam raz w domu ziarno kakaowca i tłuszczu w 100 g zawierało ono 46 g. Stąd zaskakuje spryt przemysłu - ten tłuszcz w drodze do kakao wyparowuje. Jak w mleku: sprzedadzą masło, śmietanę i jeszcze mleko 0 % w cenie może dwukrotnie wyższej niż płacili dostawcy za mleko ca 4 %.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Twojego kakao to raptem 4g. Z "wedlowskiego" bylo by 2g mniej Laughing ziarnko do ziarnka i bedzie miarka oczywiscie, ze nie ma o czym mowic Ale wezmy np takie maslo: prawdziwe maslo 82% zawiara wit miedzy innymi A i D w jakis tam ilosciach. maslo 60% juz ma wit A i D o polowe mniej niz maslo 82 % natomiast maslo 40 % nie zawiera juz nic Dobranoc. Jutro pobodka o 02.45 bo jade do Polski na inspekcje
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Śniadanko zjedz przed wyjściem
|
|