forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2019-11-16, 03:02:31

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Nale┼╝y je┼Ť─ç wtedy, gdy si─Ö chce je┼Ť─ç i zjada─ç tyle, by nie czu─ç potrzeby dalszego jedzenia.
566903 wiadomoÂci w 4026 w▒tkach; wys│ane przez 47 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: algrab
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  LABORATORIUM
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] 2 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: LABORATORIUM  (Przeczytany 8440 razy)
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


LABORATORIUM
« : 2015-06-24, 07:14:36 »

Wszyscy na tym forum wiedz─ů, ┼╝e podstaw─ů ┼╗ywienia Optymalnego czy Diety Optymalnej jest proporcja pomi─Ödzy zjadanym bia┼ékiem, t┼éuszczem i w─Öglowodanami. S─ů dwie metody jej wyznaczania. Pierwsza polega na dok┼éadnym dziennym liczeniu zjadanej ┼╝ywno┼Ťci, a druga na sporz─ůdzaniu potraw ju┼╝ zbilansowanych. Na tej drugiej podstawie Dr. Jan Kwa┼Ťniewski napisa┼é swoja ksi─ů┼╝k─Ö z przepisami potraw optymalnych. Teraz ka┼╝dy mo┼╝e sam takie potrawy przygotowa─ç. Powstaje jednak problem. Czy nie pope┼énia b┼é─Öd├│w?
Sprawdzenie ju┼╝ gotowej potrawy w wielu przypadkach jest niemo┼╝liwe, a decyzj─Ö o tym, ┼╝e potrawa jest optymalna opieramy tylko na wierze, na zaufaniu do kucharza. To cz─Östo wystarcza w kr─Ögach kameralnych, ale gdy my┼Ťlimy powa┼╝nie o promocji ┼╗O, ju┼╝ nie.

Moja wiedza o sposobach badania ┼╝ywno┼Ť─ç kiedy┼Ť by┼éa wi─Öksza, bo w programie nauczania mia┼éem praktyki w laboratorium. Dzi┼Ť jednak tego nie potrafi─Ö i zacz─ů┼éem zastanawia─ç si─Ö czy takie laboratoria istniej─ů w Polsce? Na pewno sanepid ma takie mo┼╝liwo┼Ťci, ale o innych nie wiem nic.

Mam wi─Öc pytanie do optymalnych. Czy wiedz─ů co┼Ť o laboratorium, kt├│remu mo┼╝na zleci─ç zbadanie potrawy pod kontem BTW?
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 35660


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #1 : 2015-06-24, 08:18:58 »

Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 22541

pind┼╝ar ryskow wyszy


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #2 : 2015-06-24, 08:45:22 »

Zycie wokol jedzenia.......hmm, no troche smutne.
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 35660


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #3 : 2015-06-24, 08:50:33 »

Ona akurat badała próbki do magisterki. Very Happy

Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć...
┼╗eby to by┼éo wiarygodne i powtarzalne, trzebaby bada─ç ka┼╝d─ů parti─Ö produkt├│w. Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 58024


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #4 : 2015-06-24, 08:51:32 »

Np. do sprawdzania ilo┼Ťci bia┼éka w w─Ödlinach... Rolling Eyes
Zapisane

renia
Hero Member
*****
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 58024


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #5 : 2015-06-24, 08:53:28 »

Je┼Ťli wyprodukuj─ů nowy produkt spo┼╝ywczy to musza jego sk┼éad BTW pozna─ç i poda─ç na opakowaniu.
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 22541

pind┼╝ar ryskow wyszy


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #6 : 2015-06-24, 08:55:26 »

Ona akurat badała próbki do magisterki. Very Happy

Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć...
┼╗eby to by┼éo wiarygodne i powtarzalne, trzebaby bada─ç ka┼╝d─ů parti─Ö produkt├│w. Confused

No wiadomo, w dodatku wszystko musialoby byc kontrolowane od poczatku do konca.

Dlatego dziwia mnie i smiesza ludzie wyliczajacy takie rzeczy co do 2 miejsc po przecinku. Przeciez to tylko szacowanie obarczone z gory jakims tam bledem, bo wiadomo jak sie mierzy kalorycznosc i wiadomo, ze netto czesto to wychodzi zupelnie inaczej niz przyjeto np 4kcal z ww i b Very Happy
Zapisane

Work Buy Consume Die
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #7 : 2015-06-24, 12:04:10 »

Dzi─Ökuj─Ö, za informacj─Ö.
Wysłałem do nich zapytanie:
Cytuj
W zwi─ůzku z przygotowaniem do przedsi─Öwzi─Öcia o znaczeniu spo┼éecznym chcia┼ébym zaci─ůgn─ů─ç informacj─Ö o mo┼╝liwo┼Ťciach badawczych waszych laboratori├│w. W szczeg├│lno┼Ťci interesuje mnie odpowied┼╝ na nast─Öpuj─ůce pytania:
1. Czy mo┼╝liwe jest zlecenie u was badania ┼╝ywno┼Ťci typu np.gotowej potrawy serwowanej w restauracji, pod kontem zawarto┼Ťci w niej wagowych i procentowy podstawowych sk┼éadnik├│w jak bia┼éka, t┼éuszczy i w─Öglowodan├│w?
2. Jaka jest cena jednego badania i w jakim czasie mo┼╝e by─ç ono dokonane?
 
┬á ┬á Poniewa┼╝ przedsi─Öwzi─Öcie ma zaokres obejmuj─ůcy ca┼éy kraj, to interesuj─ů nas w jakich o┼Ťrodkach regionalnych takie badanie mo┼╝e by─ç przeprowadzone. Zak┼éadamy mo┼╝liwo┼Ť─ç zawarcia sta┼éej wsp├│┼éracy po zawi─ůzaniu si─Ö formalnym grupy dzia┼éaj─ůcej. Do tego czasu wszelkie informacje prosz─Ö kierowa─ç pod m├│j adres:
 
Daniel Bojarski                                                                                Z poważaniem
ul.Karłowicza 55
80-275 Gdańsk                                                                                Daniel Bojarski
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 22541

pind┼╝ar ryskow wyszy


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #8 : 2015-06-24, 12:13:58 »

pod kontem zawarto┼Ťci
Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod k─ůtem" ?
Zapisane

Work Buy Consume Die
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #9 : 2015-06-24, 12:36:19 »

pod kontem zawarto┼Ťci
Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod k─ůtem" ?
Pewnie b┼é─ůd si─Ö wkrad┼é, ale s─ůdz─Ö nie zwr├│c─ů na to uwagi i odpowiedz─ů.
Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #10 : 2015-06-24, 12:49:45 »

Jest odpowied┼║:

Cytuj
Niestety nie mog─Ö poda─ç nazwy zk┼éadu, bo grupa jeszcze si─Ö nie zawi─ůza┼éa. Dopiero jest przygotowany plan biznesowy, w kt├│rym musi by─ç uwzgl─Ödniony koszt jednego badania. Prosz─Ö wi─Öc poda─ç w przybli┼╝eniu koszt jednego zbadania zawarto┼Ťci bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowadan├│w z potrawie o wadze 500g. Przy czym nie jest wymagane rozdzilenie na produkty czyli potrawa mo┼╝e by─ç rozdrobniona w ca┼éo┼Ťci. Interesuje nas sk┼éad "talerza" w BTW.
 
Z powa┼╝aniem
 
Daniel Bojarski
----- Original Message -----
From: Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie - Biochemik Sp. z o.o.
To: 'Daniel'
Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:26 PM
Subject: RE: Zapytnie o mo┼╝liwo┼Ťci badawcze i oferowan─ů cen─Ö


Witam serdecznie,

 

 

W nawi─ůzaniu do zapytania prosz─Ö o podanie nazwy zak┼éadu na jaki sporz─ůdzi─ç propozycj─Ö cenow─ů.

Oczywi┼Ťcie Laboratorium wykonuj─Ö badanie warto┼Ťci od┼╝ywczej w wyrobach garma┼╝eryjnych.

Czekam na odpowiedz w├│wczas sporz─ůdzimy ofert─Ö cenow─ů.

Pozdrawiam

 

________________________________________________________________________

Edyta Szczepaniak
Kierownik Pracowni Pobierania Pr├│bek i Pozyskiwania Klient├│w

tel. kom. 667 984 985
Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie
tel. 672 814 117 wew. 27
marketing@biochemik.pl
www.biochemik.pl
________________________________________________________________________

Laboratorium Usługowo - Badawcze
"BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Śmiłowie
Śmiłowo, ul. Pilska 34
64 - 810 Kaczory
tel. 672 814 117
biuro@biochemik.pl

Biuro Handlowe w Olsztynie
tel. 667 984 990
marketing.olsztyn@biochemik.pl
___________________________________
 Laboratorium Us┼éugowo - Badawcze
"BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Łukowie
ul. Przemysłowa 15
21-400 Łuków
tel. 257 972 776
marketing.lukow@biochemik.pl

Biuro Handlowe ┼Ül─ůsk
tel. 727 631 644
marketing.slask@biochemik.pl
____________________________________
 
Akredytowany zakres dzia┼éalno┼Ťci
 
- Chemia
- Mikrobiologia
 - Pobieranie pr├│bek
- W┼éa┼Ťciwo┼Ťci fizykochemiczne
 - ┼Ürodowisko pracy
- Środowisko ogólne
 
   

 

 

From: Daniel [mailto:daniel@d.pl]
Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:04 PM
To: marketing@biochemik.pl
Subject: Zapytnie o mo┼╝liwo┼Ťci badawcze i oferowan─ů cen─Ö


Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #11 : 2015-06-24, 14:50:05 »

Jest i druga odpowied┼║:
Cytuj
Laboratorium wykonuj─Ö badanie tylko warto┼Ťci od┼╝ywczej, czyli bia┼éko, t┼éuszcz, woda popi├│┼é, w─Öglowodany, cukry, b┼éonnik, kwasy t┼éuszczowe, s├│l. Koszt badania takiego pakietu w zale┼╝no┼Ťci od ilo┼Ťci pr├│bek ok. 595,00z┼é.

Pozdrawiam

 

________________________________________________________________________

Edyta Szczepaniak
Kierownik Pracowni Pobierania Pr├│bek i Pozyskiwania Klient├│w

tel. kom. 667 984 985
Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie
tel. 672 814 117 wew. 27
marketing@biochemik.pl
www.biochemik.pl

Zapisane
administ
GoŠ


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #12 : 2015-06-24, 15:03:18 »

Czy nie popełnia błędów?

Nie, bo podstaw─ů diety pono─ç jest "formu┼éa 30g" i "formu┼éa 300g", a do tego maszyny j─ůdrowe na pustyni, wi─Öc jak mo┼╝na pope┼énia─ç b┼é─Ödy? Rolling Eyes Wink
Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #13 : 2015-06-24, 15:10:27 »

Sprecyzowałem pytanie:
Cytuj
Dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║. Sprecyzuj─Ö pytanie. Musimy ustali─ç, to ┼╝e zestaw potraw mieszcz─ůcy si─Ö na jednym talerzu ┼é─ůcznie posiada┬á okre┼Ťlon─ů w gramach zawarto┼Ť─ç bia┼éka, t┼éuszcz├│w i w─Öglowodan├│w. Poniewa┼╝ znajd─ů si─Ö na nim r├│zne produkty spo┼╝ywcze, to dla cel├│w badawczych ca┼é─ů zawarto┼Ť─ç talerza zmiksujemy na jedn─ů papk─Ö. Z niej wyodr─Öbnimy okre┼Ťlon─ů w gramach pr├│bk─Ö do badania sk┼éadu.Rozumiem, ┼╝e badanie tej jednej pr├│bki b─Ödzie kosztowa─ç 595zl netto (czy z VAT-em), bez koszt├│w dodatkowych jak koszt pobrania pr├│bki i transportu do laboratorium. Nie interesuje nas ca┼éy pakiet jak wyodr─Öbnienie popio┼é├│w czy b┼éonnika,czy soli, a ni te┼╝ rozdzia┼é t┼éuszcz├│w na poszczeg├│lne kwasy t┼éuszczowe czy w─Öglowodan├│w na cukry.
W przypadku doj┼Ťcia do porozumienia, to liczba bada┼ä b─Ödzie ros┼éa w tempie wyk┼éadniczym.

Z powa┼╝aniem

Daniel Bojarski 
Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #14 : 2015-06-24, 15:13:23 »

Czy nie popełnia błędów?

Nie, bo podstaw─ů diety pono─ç jest "formu┼éa 30g" i "formu┼éa 300g", a do tego maszyny j─ůdrowe na pustyni, wi─Öc jak mo┼╝na pope┼énia─ç b┼é─Ödy? Rolling Eyes Wink
A mo┼╝e k┼éami─ů, ┼╝e stosuj─ů jak─ů┼Ť formu┼é─Ö?
Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #15 : 2015-06-26, 10:01:10 »

Mocno zjechali z ceny, ale nie zamieszczam kopi, bo nikogo to nie interesuje. Istnieje plan promocji ┼╗O i powo┼éania grupy roboczej (z wynagrodzeniem za prac─Ö), kt├│ra zaj─Ö┼éaby si─Ö koordynacj─ů dzia┼éa┼ä. Oczekuj─Ö na zg┼éoszenie zainteresowanych.
Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #16 : 2015-07-09, 07:31:49 »

Czy kto┼Ť wie, jak wyliczy─ç w─Öglowodany w potrawie, kt├│rej nie znamy?
Zapisane
RafałS
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 9141


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #17 : 2015-07-09, 08:15:20 »

Musimy j─ů pozna─ç. Jak zosta┼éa zrobiona i z czego, tudzie┼╝ mo┼╝na pos┼éu┼╝y─ç si─Ö spektrometrem.┬á Wink
Zapisane
administ
GoŠ


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #18 : 2015-07-09, 09:33:23 »

Czy kto┼Ť wie, jak wyliczy─ç w─Öglowodany w potrawie, kt├│rej nie znamy?

Przy tej ilo┼Ťci danych, to raczej niemo┼╝liwe! Wink
Zapisane
Daniel
Jr. Member
**
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 944


Daniel Bojarski


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #19 : 2015-07-09, 10:09:08 »

Musimy j─ů pozna─ç. Jak zosta┼éa zrobiona i z czego, tudzie┼╝ mo┼╝na pos┼éu┼╝y─ç si─Ö spektrometrem.┬á Wink
Przyk┼éadowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz poj─Öcia jak potrawa zosta┼éa przyrz─ůdzona, tylko widzisz mi─Öso, ziemniaki, sur├│wk─Ö i jaki┼Ť sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie w─Öglowodan├│w? Obawiam si─Ö, ┼╝e spektrometr, tego nie wyka┼╝e.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.536 sekund z 19 zapytaniami.