Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

No i też fajnie.  :D
Nie łączysz marszu ze spacerem z psiakiem?  8)
Wtedy nie jest nudno, bo zawsze jakiś zwycięski patyk znajdzie się w okolicy, albo co jeszcze lepiej inny czworonóg. ;)

Gavroche

Łączę, ale u mnie marsz trwa 2,5-3 godziny, a wtedy pies z nudów wlecze się za mną i nie ma radochy. :lol:

Jarek

Nie lepiej na pielgrzymke, zawsze razniej :lol:

Blackend

Ale to już maraton. ;)  :lol:

admin

Ale w dobrym tempie! ;)

Blackend

I z pieśnią na ustach. ;)

Jarek

I z dodatkowym obciążeniem- plecak niewiasty nieść  :lol:

admin

Lepszy plecak niż garb! ;)

Jarek

:lol: Bardzo ciezko modroznic takie cos :wink: :wink:

Jarek

RafałS

400000cm/rekord sezonu 8) . Przyjemnie z wieczorka. Baranki podświetlone zza północno-zachodniego horyzontu nie mają sobie równych i nawet księżyc z przeciwnej nie przeszkodził. :)

Blackend

Super.  :D
Ja na razie sobie człapie, ale i tak jestem zadowolony.  8)

RafałS

Nie ma co szarpać gdy o pożytki idzie (biega), a złotych kierpców nie ma w stawce. :roll: :wink:

Blackend

Jasne, na zawody nie chodzę, a jeszcze mam radochę z biegania.  8)

Gavroche

Nie wiem czy biegacie po chodnikach w mieście, ale mam śmieszna obserwację. :lol:
Widuję biegaczy, którzy zatrzymani przez czerwone światło, tańczą albo się gibają, albo robią inne dziwne ruchy, przypominające zaawansowanego Huntingtona, zamiast normalnie stanąć i pobiec dalej, kiedy zaświeci się zielone. :D
Ja rozumiem, że trzeba utrzymywać tętno i "rozgrzanie", ale bez przesady, ile to tętno spadnie przez 30 sekund stania?
A nawet może to być korzystne, bo przecież w treningu chodzi również o fluktuacje tętna, po to są podbiegi i sprinty.

Blackend

Nie biegam po mieście, ale też to obserwuję.  :lol:
Najczęściej, to są ci co mają takie rajtuzki prosto ze sklepu sportowego, bidonik za paskiem - no, od razu widać, że profeska. ;)

Jarek

Błyskać chcą,  oklaskiwac,
trzeba, wspierać, podziwiać.l :lol:

RafałS

Atencjusze by instagram & co. 8)
A tętno? Zależy od trasy. Przy dużym zagęszczeniu świateł pewnie by już spadło, ale kto biega po ulicach (powyżej)...

Gavroche

Cytat?...Zespół odkrył, że u starszych sportowców płci męskiej ich aorty były sztywniejsze i średnio o 9,6 roku starsze niż ich wiek metrykalny.
Jednak w przypadku zawodniczek wiek naczyniowy aorty był mniej więcej taki sam jak wiek metrykalny. Zbadali również wiek naczyń różnych odcinków aorty.
Naukowcy odkryli największą różnicę w aorcie zstępującej, czyli odcinku aorty przebiegającym przez klatkę piersiową. W przypadku sportowców płci męskiej było to średnio 15 lat starsze niż ich wiek metrykalny.
Ale w przypadku zawodniczek była średnio o sześć lat młodsza?.

https://www-bhf-org-uk.translate.goog/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2022/june/endurance-exercise-could-impact-largest-artery-differently-in-men-and-women?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

Doktor o tym nie mówił?
Że na kiepskiej diecie to lepiej nie fikać za bardzo? :mrgreen: