Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Polska sercem

Zaczęty przez Daniel_dn, 2006-10-10, 13:43:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

Daniel_dn

Haracz też jest kradzieżą i jak nie zapłacisz mafii, to cię zabiją. Podobne, co? Wystarczy pozamieniać słowa i już jest to samo.

Daniel

Rudka

Podatek nie jest kradzieżą - jeżeli pieniądze są w pożytkowane dla użytku publicznego
  ale państwa i nie tylko nasze - trwonią naszą cieżką prace .
    wiec chyba druga połowa podatku jest kradzieżą

Rudka

Kodar -nie mierze tych kaetonów -nawet nie wiem co to jest  :?
ja po samopoczuciu wiem -a co do włosów to kupuje sobie silice -pomaga
nawet mojej mamie co już jest po 80-tce .
   włosy mi sie nie rozdwajały ale straciły blask i były strzępiaste  i bardzo wychodziły.
teraz powoli  je odzyskuje ,ale jeszcze końcówki ścinam

Daniel_dn

Każde zabranie ludziom bez ich zgody owoców ich pracy jest kradzieżą. Chyba, że Ty, Rudko, wyrażasz na to zgodę., bo ja nie. Kiedyś jak byliśmy poddanymi króla, to łatwo wskazywaliśmy sprawcę. Gdy teraz rządzi lud, to możemy siebie nawzajem wskazywać. Może nie na mnie, bo nie biorę udziału we władzy i protestuję przeciwko przemocy, którą ona stosuje.

Opowiem teraz pewną historyjkę o ukrytym przesłaniu.
Był sobie władca, mający ogromny pałac. Przed tym pałacem zasiał trawnik, ale ponieważ miał wiele innych obowiązków, to już mu nie starczało czasu na pielęgnowanie tego trawnika. Postanowił więc wynająć ogrodnika, aby go wyręczył z tej czynności. Wręczył ogrodnikowi kosę i powiedział: "Będziesz teraz regularnie przycinać wszystko to co wyrośnie". I tak się działo. Ogrodnik co tydzień brał kosę i kosił trawnik. Gospodarzowi jednak czegoś brakowało. Trawnik był zadbany i nie wyrósł na nim żaden chwast, bo zaraz był ścięty. Jednak na trawniku nie wyrósł też, żaden kwiat, bo też był ścięty. Nie miał jednak pretensji za to do ogrodnika, bo tak sobie to sam zaplanował. Postanowił jednak dokonać pewnych zmian w swoim ogródku. Centralnie na środek trawnika wrzucił dość duży kamień. nie mówiąc o tym ogrodnikowi.
Co teraz zrobi ogrodnik, bo kamień zakłócił wygląd trawnika?
1. Wyniesie kamień poza ogród i go wyrzuci?
2. Będzie nadal kosił trawnik pozostawiając kamień na swoim miejscu?

Odpowiedź będzie później.

Daniel

kodar

Ad2.to oczywiste,ogrodnik  nie dostaje pieniedzy za myslenie tylko za koszenie,rowniez nie otrzymal zadnych wskazowek co do kamienia.
Definitywnie nie bedzie znic zmienial bedzie kosil nie zmieniajac pozycji kamienia.Ale mozna pogdybac-gdyby sie nie bal,ze srozgniewa wladce i niesmialo zapytal czemu ma sluzyc ta ozdoba na trawie?.Byc moze kamien zostalby zlikwidowany.Ale gdyby ogrodnik umial myslec to na pewno nie zostalby ogrodnikiem tylko botanikiem.Nie ublizajac jemu ,pewnie nie wiedziel,ze mozna inaczej. :(

Rudka

Kodar -myslisz amalitycznie  :)i chyba tak będzie ,
ale może ogrodnik pójdzie do własciciela i zazyczy sobie kasy za usunięcie kamienia-
no oczywiście zakładamy ,ze troche myśli ,bo ogrodnicy to też artyści.

Daniel_dn

Masz rację Kodar, kamień nie rośnie i nie da się go przyciąć kosą. Można kamień tylko wynieść, ale tego zalecenia nie dostał. Musi go zostawić i zapytać właściciela co do losu kamienia. Rudka też ma rację, że ogrodnicy są ludźmi myślącymi. Jednak bezbłędnie uznaliście, że zmiana reguł wymaga zgody ustalającego te reguły.
Na razie na tym poprzestanę.

Powrócę jeszcze do kradzieży. Poszerzę jej zakres. Każda z was jak ma wolny czas, to z przyjemnością poświęci je rodzinie, dzieciom. Może też poświęcić na pracę, tym samym na zarabianiu pieniędzy, które zresztą też są dla rodziny. Jak potraktujecie osobę, która wam każe robić coś innego za darmo kosztem tego czasu. Potraktujecie go jak złodzieja, który okradł was z czasu łatwo przeliczalnego na pieniądze. Tak właśnie traktuje nas nasze państwo, każe nam czytać przepisy, wypełniać PITy i inne formularze i na dodatek grozi nam, że jak tego nie zrobimy, to nas dodatkowo ukarze.

Daniel

Szymon

Jak potraktujesz w takim razie słowa Jezusa: oddajcie cesarzowi , to co cesarskie. Sprawa jest jednoznaczna, dotyczyla wyraznie placenia podatkow

kodar

CytatJak potraktujesz w takim razie słowa Jezusa: oddajcie cesarzowi , to co cesarskie
----- to jest przenosnia      Kazdej osobie bez wzgledu na piastowane stanowisko lub status spoleczny nalezy oddac to co sie nalezy a wcale Jezus nie zaznaczyl,ze w formie materialnej,Szymon to skad ta pewnosc?????

uwazam,ze tu nie chodzi o placenie podatkow tylko o pozostanie soba.Kazdy ma jakas okreslona pozycje w zyciu i nie kazdy musi byc cesarzem,krolem,dyrektorem lub kierownikiem.I powinien miec za to co robi uznanie innych wspoltowarzyszy. :)

Szymon

Oczywiscie powinno być "cezarowi co cezara"  :lol:  , ale kontekst został zachowany.

Cytat,Szymon to skad ta pewnosc?????

Z kontekstu. Cytat ten pochodzi z ewang. Marka 12, 17. Kodar, zacznij czytać od wersetu 14. Od razu dowiesz sie, ze akurat nie chodzi tu o
Cytatuwazam,ze tu nie chodzi o placenie podatkow tylko o pozostanie soba.Kazdy ma jakas okreslona pozycje w zyciu i nie kazdy musi byc cesarzem,krolem,dyrektorem lub kierownikiem.

Co absolutnie nie znaczy, że nie masz racji. Ale dla niektórych na tym forum Biblia ma spore znaczenie, wiec trzymajmy się kontekstu i nie bierzmy akurat w tym fragmencie egzegezy z sufitu. Z całą resztą zgoda

Daniel_dn

Szymonie tu chodzi o co innego. Władza nosi miecz i może go użyć przeciwko topie. Nie wolno ci się jej przeciwstawiać, bo cię zniszczy. Dlatego masz oddać to czego zażąda, a tego co najważniejsze, nie jest w stanie odebrać. Twojej wiary, że sprawiedliwość jest po twojej stronie. Chrystusa zabito, ale on zwyciężył.
Teraz władza należy do ludu, jak uczestniczysz w niej, to i Ty jesteś tą władzą.
I to teraz na Twoje polecenie pobiera się haracz, zwany podatkiem. Jakie masz odczucie, gdy jesteś władzą. Bo nie zaprzeczysz, że tok rozumowania jest poprawny logicznie.

Daniel

Szymon

Danielu, czy wiesz, jaki ustrój panował w Cesarstwie Rzymskim?

Daniel_dn

Dokładnie to nie wiem, ale mogę się domyślać, że nie wiele odbiegający od obecnego. Może wtedy były mniejsze podatki. Do czego zmierzasz?

Daniel

Szymon

CytatTeraz władza należy do ludu, jak uczestniczysz w niej, to i Ty jesteś tą władzą.

Chodzilo mi dokladnie o to zdanie. Wbrew utartym pogladom wladza w Cesarstwie nie byla tak bardzo rozna od tej dzisiejszej- ustroj republikanski. Masz racje.
Tylko jak na moj skromny rozum nie chodzilo o to tylko, zeby nie zostac zabitym. Bo to bylby konformizm. Z calej ewangelii bije cos innego: ci ludzie chcieli budowac krolestwo "nie z tego swiata". Nie z wladza stanowiona przez demokracje, tylko wladze Boga. To, co teraz bylo wokol nich, to tylko przejsciowy porzadek o wartosci pylu na sandalach.
Inna sprawa, czy im sie udalo. "Kto czeka na koniec swiata, nie pisze ksiazek". Skad w takim razie Nowy Testament?
Mam nieodparte wrazenie, ze pomimo innego toku rozumowania, jest cos, co laczy nasze wnioski.

Rudka

Faktycznie  z wypełnianiem pitów jest kłopot  -jeszcze  za to trzeba płacic .
Nie pomyslałam o tym ,że to dodatkowy czas i pieniądze .
   Wiesz mnie sie wydaje ,ze za złotej komuny zycie było bardziej proste
i prawo przejrzyste -może nie tak do końca -ale żyło sie  jakby bezpieczniej .
Teraz człowiek jest w pogardzie ,a ten zaradny  potencjalną krową dojną.
  Miało być tak pięknie.

Szymon

CytatWiesz mnie sie wydaje ,ze za złotej komuny zycie było bardziej proste

Ehh, Rudka. Pewnie bylo bardziej proste, bo mysleli za nas inni. Centalizacja wladzy zawsze do tego prowadzi. Mialas minimum socjalne, ale inni podejmowali za Ciebie decyzje. Nie zawsze dobre, a czesto bardzo glupie. W tzw. demokracji masz chociaz pozory wspoldecydowania

Rudka

Teraz to nawet pozorów nie ma -co do podejmowanych decyzji
masz racje ,zyłam w błogiej nieświadomości  -co z tego ,że wiem jakie one  trafne :(
cały dorobek 50-letni juz chyba zmarnowany :(

Daniel_dn

Królestwo "nie z tego świata" nie potrzebuje żadnej władzy. Wystarczy Bóg i jego prawa (Dekalog). Władza jest karą za odrzucenie Boga. (I SM 8,7-10) i każda jest w sprzeczności z nim. Do dzisiaj ludzie nie wyobrażają sobie życia bez władzy. Naiwnie myślą, że władza wprowadza ład w ich życie. Są w błędzie, ten ład nie jest im potrzebny do niczego. Wystarczy prawo wzajemnego miłowania, nie krzywdzenia siebie nawzajem i świat nadal będzie istniał, ale bliżej Boga. O tym też się mówi w NT, ale nie wielu to rozumie.

Daniel

Jona

Cytat=Daniel_dn link=topic=630.msg13244#msg13244 date=1171573951]
Królestwo "nie z tego świata" nie potrzebuje żadnej władzy. Wystarczy Bóg i jego prawa (Dekalog).
A to mnie zzaskoczyłeś  w Królestwie Bożym dekalog  ? a do czego? :shock:
Przecież  DEKALOG  oznaczał  ,ze  potrzebna jest  władza ,bo ktoś musiał  sprawdzac  łamanie DEKALOGU.

Dekalog  zapowiadał łamanie   Prawa  .
Dekalog  wskazywał ,ale nie chronił  przed łamaniem DEKALOGU.
Cytat
Władza jest karą za odrzucenie Boga. (I SM 8,7-10) i każda jest w sprzeczności z nim.
wersetu 8

Zgodnie ze swoimi  postępkami   jak  postępowali   ze  MNą   od  DNIA gdy  WYPROWADZIłEM ich z Egiptu/Ucisku
aż do dnia dzisiejszego  -- PORZUCAJą  MNIE -- aby słuzyć innym bogom ....

Cytat
Do dzisiaj ludzie nie wyobrażają sobie życia bez władzy. Naiwnie myślą, że władza wprowadza ład w ich życie. Są w błędzie, ten ład nie jest im potrzebny do niczego.

Naiwnie  również mysla ci ,którzy polegaja na Dekalogu  wystarczy  złamać  jedno .
Cytat
Wystarczy prawo wzajemnego miłowania, nie krzywdzenia siebie nawzajem i świat nadal będzie istniał, ale bliżej Boga. O tym też się mówi w NT, ale nie wielu to rozumie.
Daniel
A jednak  jakieś PRAWO ?  poczekajmy  na Królestwo  z Obrzezanym sercem :)

kodar

CytatWysłane: Luty 15, 2007, 09:43:49 pmWysłany przez: Szymon Kto czeka na koniec swiata, nie pisze ksiazek". Skad w takim razie Nowy Testament?

Szymonie, a moze ktos pisal te ksiazki bo tesknil za czyms co nie bylo spelnione,i moze po to by ocalic wspomnienie o tym co bylo i bezpowrotnie utracil.Moze byl lud,ktory mial wlasna ziemie wlasne wojska zyl w dostatku i radosci.Nagle utracil wszystkie to do czego przynalezal z czym mogl sie utozsamic.Pozostal bol i tesknota.Dlatego by ocalic od zapomnienia to co bylo najpiekniejsze i prawdziwe a uciekajac od niechcianej rzeczywistosci pisal,pisal..........