Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

"Naukowe" przyczyny otyłości.

Zaczęty przez toan, 2008-02-07, 12:36:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

toan

No mogą biedni otyli zgłupieć do reszty śledząc te doniesienia "naukowe" z ostatnich miesięcy :(
najpierw można się zarazić od kolegi :lol:http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1666.20
później od wirusów można utyć :lol: - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1777.0 (tak durne, że  zniknęło wkrótce po opublikowaniu w CNN!)
aż wreszcie kolejny powtót do genów  :lol: - http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7230065.stm
A wiadomo! na geny "chorobowe" się nic nie poradzi :(.
Czyli "walka" z otyłością trwać będzie, a otyłych przybywać..., bo na "walce" z otyłością się DUŻO zarabia 8)

"Naukowców" zachęcałbym do zapoznania się z teorią tuczu bekonowego i tuczu smalcowego. Te same świńskie geny, a jedne świnie wychodzą chudziutkie jak przeciętny Japończyk, a drugie - jak zapaśnicy sumo :roll:

PS
Przyczyny otyłości i jej sposób leczenia znajdą zainteresowani w "Jak nie chorować?" !

Waldek

Możesz opisać po krótce te teorie tuczu bekonowego i smalcowego?


Blackend

Czym dłużej w tym siedzę tym bardziej zaczynam dochodzic do przekonania, że to jest celowe.
Kiedys wydawało mi się, że to wszystko z niewiedzy  :?

slawek

Oczywiście ze z niewiedzy ;) 90% pewnie ma niewiedze ;)

grizzly

Cytat: toan w 2008-02-27, 16:26:26
...http://sciaga.nauka.pl/index.php/id=index/dept=54/cath=221/sc_id=12333/title=chow_zwierzat/st=0 - pod koniec jest o tuczach....

cyt:
"Zasady powstawania mięsa,tłuszczu w zależności od poziomu żywienia:
1.Przy niedostatecznym poziomie białka w dawce pokarmowej odkładanie mięsa w tuszy nie może osiągnąć poziomu uwarunkowanego genetycznie.
2.Zbyt wysoki poziom białka nie powoduje odkładania większej ilości mięsa niż to możliwe.
3.Wszystkie składniki pokarmowe pobrane ponad zapotrzebowanie są wykorzystywane na odkładanie się tłuszczu.
Żywienie dawkowane zgodnie z normami daję najlepsze efekty.Przy żywieniu do woli uzyskuje się wyższe przyrosty, ale tusze są bardziej otłuszczone.
II. Wiek
Stosując żywienie intensywne u młodych uzyskuje się duże ilości mięsa i mało tłuszczu.U starych uzyskujemy dużą ilość tłuszczu.
PMM-punkt maksymalnej mięsistości-zrównoważenie się w dobowym przyroście przyrostu tkanki tłuszczowej z tkanką mięśniową.
III. Założenie genetyczne
Uwarunkowania genetyczne jest to zdolność odkładania różnej ilości białka w organizmie świń.Przyrost 1g białka jest tańszy i odbywa się szybciej niż przyrost 1g tłuszczu,wynika to z tego ze skład chemicznego(tk.mięśniowa 22-23%białka,77-78%wody;tk.tłuszczowa 99%tłuszczu,1%wody)Wytworzenie w organizmie 1g białka niesie za sobą 4g wody co daje nam 5g przyrostu mięsa.Natomiast 1g tłuszczu daje nam 1g przyrostu tłuszczu(słoniny)
IV. Przed ubojowa masa ciała
Na wyprodukowanie tucznika o masie 150 kg potrzeba tyle samo paszy, co na 2 tuczniki po 100kg.
V. Płeć
Loszki w porównaniu z wieprzkami uzyskują większe przyrosty dobowe"


No!!! :shock: :shock: 8) :lol: :P  "Stare loszki" to maja jednak "prze.....e" :P :P :P


toan

No w tuczu świń ekonomia jest nieubłagana, dlatego dietetyka :wink: świń stoi na znacznie wyższym poziomie, niż ... :mrgreen:, bo na tłustych świniach się nie zarabia... w opozycji do... :?

Ryjek

... a na domiar złego jest sobie taki gość, który cały czas mówi, że "zlikwiduje świniom koryto"...  :mrgreen:

admin

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8129184.stm - roczne postępy "przodującej" dietetyki świata w tuczu...  :shock:
Niedługo nie będzie miał kto pracować w US!

PS
nawet swojego Atkinsa nie potrafią zastosowć...  :shock:


Blackend

Jak komuś powiesz "Dietą Kwaśniewskiego" to usłyszysz rechot  :lol:
I to też bedzie dobrze bo smiech to zdrowie  :lol:



Teresa Stachurska

A  jakby tak jeszcze serwowali omlet 1 jajko + żółtka, czy skwarki z podgardla, albo sernik pół na pół z masłem i górą żółtek, to co by było ?

renia

Nasi Optymalni rodacy, byliby szczęśliwi  :D

kodar

Cytat: renia w 2009-07-09, 19:16:56
Polskie jedzenie w Anglii

http://www.youtube.com/watch?v=7lmneYPARY4&feature=related


polska zywnosc mozna  kupic rowniez w prawie wszystkich niemieckich supermarketach :D

admin

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8167519.stm - dobre!, "otyłość ubogich i "otyłość bogatych" - to podstawowe pojęcia w etiologii otyłości i chorób jej towarzyszących. Wyjaśnienie zjawiska dla zainteresowanych w "Jak nie chorować?"

admin

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8172258.stm - jakiś mądrzejszy ten Tam Fry, bo mówi: "If you go to dinner with your friends who are fat you are liable to eat the same foods that made them fat." - co znaczy: "Jeśli idziesz na objadokolację z twoimi przyjaciółmi, którzy są tłuści, jesteś odpowiedzialny za jedzenie tych samych pokarmów, które robią ich tłustymi" - przetłumaczyć na polski? ;)

RTS

Ot trafna obserwacja, aczkolwiek brakuje jeszcze kawałeczka do wyłonienia przyczyn. "But he said it could work the other way, with slim children acting as good role models" - może być i w tę stronę ale to już zależy kto bardziej ulegnie. :-)

_flo

to nie jest byc moze najlepsza implementacja tego slowa, ale "liable to" moze znaczyc tez "sklonny do"