Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Żółty ser

Zaczęty przez fewa, 2010-10-27, 23:46:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

fewa

Jak wiadomo wszystkim w sklepach ser żółty jest praktycznie nie dostępny w formie bez konserwantów i bez margaryny, więc podam wam wypróbowany przeze mnie przepis.
Oto co potrzeba:
1,5l mleka wiejskiego
1,5kg twarogu tłustego
200g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki wody

Mleko gotujemy, wrzucamy rozkruszony ser i mieszamy na małym ogniu aż do momentu jak ser się "rozpuści". Potem na sitko. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy przecedzony ser, mieszamy energicznie na małym ogniu ok.10-15min aż będzie jednolita masa. Następnie dodajemy rozpuszczoną w wodzie sól i sodę-mieszamy nadal, powstaje ciągnący pyszny ser. Przekładamy do foremki wyłożonej folią, aby potem łatwo go wyciągnąć.
Jak ktoś lubi ser z przyprawami to można dodać np.szczypiorek.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a przy tym mamy pewność, że nie ma w nim konserwantów i margaryny. Polecam.
Pozdrawiam serdecznie.

adamel

A ja proponuję "Old Amsterdam", jeśli o żółte sery biega. Dostępny  w "Carreofour".

Iga

Cytat: adamel w 2010-10-28, 00:01:42
A ja proponuję "Old Amsterdam", jeśli o żółte sery biega. Dostępny  w "Carreofour".
To pewne,że niczego niepożądanego w nim nie ma?

adamel

Absolutnie pewne, o żółtych serach mogę długo, a może jeszcze dłużej. Po prostu jestem ich fanem od poczęcia. Tylko nie zdziw się ceną...

Iga

Cytat: adamel w 2010-10-28, 00:12:52
Absolutnie pewne, o żółtych serach mogę długo, a może jeszcze dłużej. Po prostu jestem ich fanem od poczęcia. Tylko nie zdziw się ceną...
Po tym jak ostatnio płaciłam za kg. kaszy gryczanej 9 PLN,to raczej nic mnie już nie zdziwi w cenach,byleby było dobre.
Moja córka przepada za serem żółtym.

adamel

A więc, polecam. Cena oryginalnego, to ok.100 zł/kg, ale warto.

RTS

Dobry żółty i taki "spleśniały" też lubię. Kiedyś w pewnym sklepie można było taki cały mały kartonik (kilka sztuk) w cenie niewiele większej od 1 sztuki kupić bo ktoś się chyba pomylił. Niestety szybko się zorientowali.  8)

Iga

Cytat: adamel w 2010-10-28, 00:24:06
A więc, polecam. Cena oryginalnego, to ok.100 zł/kg, ale warto.
Miałam właśnie pisać.Tego się spodziewałam.  :lol:
Serio jestem ciekawa tego sera.Jak będziemy w tym hiper,to na pewno kupię .Ciekawe jaki w smaku jest.

Iga

Cytat: RTS w 2010-10-28, 00:27:16
Dobry żółty i taki "spleśniały" też lubię.
Taki spleśniały to jada mój mąż.A "zapach" ...lepiej nie mówić,omijam szerokim łukiem.Nie wzięłabym tego do ust....

RTS

Cytat: Iga w 2010-10-28, 00:29:56
Taki spleśniały to jada mój mąż.A "zapach" ...lepiej nie mówić,omijam szerokim łukiem.Nie wzięłabym tego do ust....
Wiem, wiem niektórym się słabo od takich serów robi.  :)

Iga

Cytat: RTS w 2010-10-28, 00:32:03
Wiem, wiem niektórym się słabo od takich serów robi.  :)
Zdecydowanie należę do takich osób. Mąż mi mówi,że się nie znam.Pewnie ma rację.Nie znam się na tych serach.  :lol:

RTS

Jak byłem mały to mnie mdliły pomidory  :P .

Iga

Może jadłeś takie zielonkawe,niedojrzałe,które zawierają solaninę-ona tak działa. :P

RTS

Iga

Cytat: RTS w 2010-10-28, 00:46:28
Y-y, czerwone.  :)
Może skórka Ci się przyklejała do żołądka?  :P :wink:
Pa! Dobrej nocy. :P

RTS

Nie bo mdliło zanim tam dotarła.
Pa!  8)

WojciechS

Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje.
Inaczej się sprawa ma z breją z soi. Ale kto się da nabrać na taki "ser żółty"?  :shock:

fewa

Cytat: WojciechS w 2010-10-28, 07:49:36
Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje.

Może się nie konserwuje, ale nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. :shock:

wloczykij

Cytat: fewa w 2010-10-28, 15:49:48

Może się nie konserwuje, ale nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. :shock:

Dlatego mamy ten przepis :)

Tylko czy ser nie powinien dojrzewać?

RTS

...Inaczej się sprawa ma z breją z soi. Ale kto się da nabrać na taki "ser żółty"?  :shock:
Polacy mają pewną dodatkową wskazówkę. To-(jest)-fu.  :P