Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

To chyba na kefirach, ale dawno było, to nie pamiętam...  :wink:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-03-22, 13:08:24
O nawet nie wiedzialem, ze to bylo powiazane :D Pamietam, ze byly tez zielone kapsle, z bezbarwnym srebrnym paskiem przez srodek
Ta może była słodka :D
Znalazłem dzisiaj trochę staroci u Teściów na stryszku, min. rolki taśmy z tej folii, po wycięciu kapsli.
Podobno te taśmy służyły jako łańcuchy na podwórzowe choinki :lol:

Zyon

No faktycznie byly takie "lancuchy" z tego i mialo to swoj urok.
Work Buy Consume Die

chill

Na "zabawach choinkowych" w przedszkolu takie mieliśmy  :lol:

A wiejska to różnie chyba , bo ja teraz mam dostęp do takiej i jest jak to powiedziec mniej trafnie na oko taka 20 tka może + - kilka %
A tamtego lata miałem ze wsi ze wschodu , to była gęstsza takie już pół masło , mało trzeba było tego zjeść..

Teresa Stachurska

Wiejska śmietana może mieć powyżej 40 % tłuszczu :) 

Gavroche

Cytat: Teresa Stachurska w 2013-03-22, 17:36:43
Wiejska śmietana może mieć powyżej 40 % tłuszczu :) 
Tak mnie się wydawało :D
Zastanawiam się jakie są powody nieobecności w handlu śmetan(ek) np.52 % tłuszczu, jak mają na wyspach...

renia

Chyba troska o nasze zdrowie... :roll:

Teresa Stachurska

Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym  :lol: 

Gavroche

Cytat: Teresa Stachurska w 2013-03-22, 18:55:57
Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym  :lol: 
Ale ekonomiczne dla myślących 2-3 łyżki, zamiast kubeczka :D

Teresa Stachurska

Cytat: Gavroche w 2013-03-22, 19:05:06
Cytat: Teresa Stachurska w 2013-03-22, 18:55:57
Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym  :lol: 
Ale ekonomiczne dla myślących 2-3 łyżki, zamiast kubeczka :D


Wiem. Pobierają 2 - 3 łyżki z 9-procentowej, a mogliby łyżeczką z 52-procentowej, ale czy by im przed zużyciem nie zakwitła?

Gavroche

Cytat: Teresa Stachurska w 2013-03-23, 12:07:08
Cytat: Gavroche w 2013-03-22, 19:05:06
Cytat: Teresa Stachurska w 2013-03-22, 18:55:57
Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym  :lol: 
Ale ekonomiczne dla myślących 2-3 łyżki, zamiast kubeczka :D


Wiem. Pobierają 2 - 3 łyżki z 9-procentowej, a mogliby łyżeczką z 52-procentowej, ale czy by im przed zużyciem nie zakwitła?
Fakt.
Oglądałem kilka razy program tej Angielki, Nigella jakaśtam, ładna jak na Brytyjkę, okrąglutka, wiesz na pewno.
Ona się nie cacka z tłuszczem i używa właśnie takich śmietan, masła, łoju...
Musi mieć dobrego lekarza :D

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2013-03-23, 12:26:00
Oglądałem kilka razy program tej Angielki, Nigella jakaśtam, ładna jak na Brytyjkę, okrąglutka, wiesz na pewno.
Ona się nie cacka z tłuszczem i używa właśnie takich śmietan, masła, łoju...
Musi mieć dobrego lekarza :D
Wyrozumiałego prędzej  :D

Gavroche

Wszystkie dzieci wiedzą, że niskotłuszczowe mleczne szkodzą.
Pytanie, od jakiego pułapu są niskotłuszczowoszkodliwe?
Nie zawsze mam dostęp do 36% śmietanki, a 38% to w ogóle rarytas.
Często muszę jeść 22% śmietanę, bo nic innego nie ma.
Przysłowiowy strzał w żołądek czy bez przesady?

administ

Bezpieczne jest wszystko, co ma powyżej 10% tłuszczu, lepiej kwaszone niż słodkie.
Im niższy % tłuszczu , tym wyższy udział białka i cukru w proporcji - tym gorsza i bardziej "tucząca śmietanka", o czym wiedzą rotorzy.  :wink:
W śmietance 30 i 36% jest 0% cukru, ale w śmietance 18% jest cukru już około 3,5%, a w 12% około 4%. Białko ze śmietanki praktycznie w całości można liczyć jako cukier, więc w takiej śmietance dla przykładu 8% jest: białka 3g, tłuszczu 8g i cukru 4g, jeśli zsumujemy cukier z białkiem to wychodzi bardzo miażdżycorodna i tucząca proporcja T:W - 1:0,8!  :shock: :?
Kwaszanie szczepami mlecznymi powoduje spadek zawartości cukru nie więcej niż 50%.

renia

Cytat: admin w 2013-04-02, 15:33:33
... Białko ze śmietanki praktycznie w całości można liczyć jako cukier...

Dlaczego?

administ

Napiszę tak: też chciałbym wiedzieć!  :wink:  8)

administ

Śmietanka 22% będzie miała tak ze 3% laktozy, jakby co.  :D

administ

Cytat: renia w 2013-04-02, 15:37:21
Dlaczego?

Bo nie wszystko jest aż tak proste, jak opisał Dr Kwaśniewski. Dlatego jednym się udaje, a inny mają pecha...  :wink:
Dlatego jedni leczą Dietą Optymalną, a inni "czarną kroplą".  8)

renia

Z tą laktoza jest dziwnie...nie wszystkie rasy ludzkie jednakowo ją przyswajają... :roll:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Laktoza

Gavroche

Cytat: admin w 2013-04-02, 15:38:47
Śmietanka 22% będzie miała tak ze 3% laktozy, jakby co.  :D
W mojej śniadaniowej, ale śmietanie 22% jest 2,9.