Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

No ok, czyli co powinno byc w tej "nadwyzce" ?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Tłuszcz na tłuszczowej, węgle na wysokoweglowodanowej.
Moja czadowa kobieta, mimo, ze topi tłuszcz i ubywa na wadze, wyraźnie nabudowała mięśni, a ćwiczy z kettlami dwa proste ćwiczenia, dwa razy w tygodniu.
Ale węgla dosypuje do syta, czyli 100 % więcej w stosunku do "dawniej".

Zyon

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 13:08:41
Czyli nadwyzka tluszczu na tluszczowej spowoduje, ze urosna wieksze miesnie? Eeee?  :roll:
Work Buy Consume Die

grenis

Cytat: Zyon w 2012-12-18, 13:09:52
Czyli nadwyzka tluszczu na tluszczowej spowoduje, ze urosna wieksze miesnie? Eeee?  :roll:

Nie czytales n/w ?

Cytat: grenis w 2012-12-17, 22:17:54
Mario, moze Cie zainteresi :)
Gosc Vigo
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2510.20
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2510.40

CytatVigo
Majac obecnie 35 lat i trenujac na silowni od lat bez mala 20, stwierdzam ze przy obecnym modelu zywienia - czyli ZO od 5 lat - znaczna podaz bialka powyzej 1,5g/kg mc nie przyczynia sie do wzrostu masy miesniowej. Sylwetke znacznie lepiej buduja tluscze, czyli nadwyzka kaloryczna. Mi osobiscie wystarcza bialka 1-1,2g/1kg mc.
Pisze o bialku poniewaz od tego zaczal "kulturysta" i jak zauwazylem dreczy Cie problem, ktory i mnie dreczyl ladnych pare lat.
Problemy tego typu - mysle - biora sie z "owczego pedu" tudziez mody kulturystycznej na spozywanie bialka 2,5g/kg mc i wiecej. Ale coz: producenci odzywek musza z czegos zyc.
Moim celem jest uzyskanie ladnej umiesnionej sylwetki (zreszta notabene nieskromnie: udalo sie). Nie marze o masie w stylu Pudzian. Zreszta bez koksu na ZO byloby to niemozliwe. Wiem cos o tym poniewaz jak bylem mlody i glupi to tez bylem "prymitywnym sterydowcem". Wtedy masa oscylowala mi w granicach 85kg.
Przy wzroscie 176cm waze obecnie 75 kg, ale przy poziomie tkanki tluszczowej BF ok 10%, takze wyglad mnie zadowala.
To po pierwsze. Po drugie, mam naturalna chec ruszania sie, dlatego kulturystyka (rzecz jasna amatorsko, mam wlasna salke ze sprzetem), duzo jezdze na rolkach, basen, spacery z zonka   itp. Treningi wykonuje trzy razy tyg. w systemie HST. Kiedys Toan wspominal o systemie 5 razy tyg. Dla mnie byloby to za duzu. Miesnie musza odpoczac i dobrze jest trafic w moment nadkompensacji.

Gavroche

Oczywiście, ale nie od siedzenia...
Trening hipertroficzny, reszta GSO wg zapotrzebowania.
Wbrew temu co tam wyżej kolega napisał,klasyczny split kulturystyczny, jedna duża grupa i jedna mala na treningu, pięć razy w tygodniu działa najlepiej.
Pierdułka HST działa może na początkujących...

Zyon

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 13:38:49
Wbrew temu co tam wyżej kolega napisał,klasyczny split kulturystyczny, jedna duża grupa i jedna mala na treningu, pięć razy w tygodniu działa najlepiej.
O siedzeniu w ogole nie rozmawiamy tylko o trningu. Ale zatem, jezeli jest tak ze odchudzajacy sie na ZO powinni tluszcze do bialek sciac jak1:2 (czyli wycinka) to zwiekszenie tluszczy z kolei pojdzie na mase miesniowa?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-18, 13:47:48
Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 13:38:49
O siedzeniu w ogole nie rozmawiamy tylko o trningu. Ale zatem, jezeli jest tak ze odchudzajacy sie na ZO powinni tluszcze do bialek sciac jak1:2 (czyli wycinka) to zwiekszenie tluszczy z kolei pojdzie na mase miesniowa?
Jasne, pod warunkiem treningu, regeneracji, pozostałych GSO i uśmiechu na twarzy :D
W innych sportach przeloży się to na lepsze osiągi, wydolność i zacięcie.
Ci, którym mięśnie rosną na białku, robią robotę głupiego, jak mawiał dr Kwaśniewski.
Aha, jeszcze jak się odchudzamy, to trening siłowy nie jest wskazany, przynajmniej na początku.
Organizm otrzymuje sprzeczne sygnały i ani budowa mięśni, ani odchudzanie nie idzie zbyt dobrze.
Oczywiście ja mówię tylko o optymalizacji, a nie włączaniu i wyłączaniu funkcji.

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 11:26:05
Z rozmów z pierwszej ręki i autopsji wynika, że 3g/kg to Maks.
A ile zjadają g/kg węglwodanów
Ci z Okinawy Ww szmają średnio 6g/kg

Obserwując różne fora siłowe,kulturystyczne i badania wyłania się następujący obraz.
Występuje dziwna sytuacja, obniżenie poziomu testosteronu. Aby przeciwdziałać temu siłacze często dorzucają 30% tłuszczy,aby go podbić. Czy ktoś zadał sobie pytanie dlaczego spada im testosteron?Spada dlatego,że jest mało kalorii w diecie?  :?  :D
Często proporcje rozkładają się BTW 20-25%:30%:45-50% chyba,że masz inne informacje z pierwszej ręki? :)

Ja widzę to tak. Spożywają po prostu zbyt dużą ilość B. Sam napisałeś,że organizm ma swoje priorytety. Co będzie dla niego ważniejsze, pozbycie się nadmiaru amoniaku (mocznika) czy wytwarzanie energii ( w tym cholesterolu,testosteronu inne)? Przełoży się to na budowanie siły,wytrzymałości? Wiadomo,że tłuszcze "obciążają"  wątrobę heloł  :lol: , dostarczają zdecydowanie więcej kcal, wyrównując niejako deficyt energetyczny (dzięki podbiciu do 30%), kt powstaje przy usuwaniu nadmiaru mocznika. Dzięki lekkiej nadwyżce energetycznej organizm "pracuje" sprawniej,na tyle ile mu pozwalasz. Przy podaży białko powyżej potrzeb fizjologicznych wątroba zamiast produkować energię, wykonuje w takiej sytuacji niepotrzebną pracę-detoksykacja.

Nie spotkałem się jeszcze z badaniem,gdzie rozkład makro przy diecie Ww wyglądałby (nie licząc Twojej drugiej połowy :P)
10-20%B
70-80% Ww
10-15 T
Z czego białko głównie zwierzęce
węglowodany w postaci skrobi-ziemniaki,mąka,owoce,soki itp, błonnik do niezbędnego minimum
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, nie żadne oleje, tłuszcz wewnątrz mięśniowy etc
Gdzie karboksylaza acetylo-CoA,dehydrogenaza pirogronianowa pracuje pełną parą czytaj DNL.Wtedy organizm sam sobie reguluję ilość produkowanych kwasów tłuszczowych (cykl Krebsa) za pomocą CO2 (wysiłek aerobowy-anareobowy).

Jak wyglądałby progres siły, wytrzymałości, zapotrzebowania na białko w takiej sytuacji?

A to wszystko przez błędne wnioski dietetyczne i fizjologiczne powielane od lat?!  8)

Ciekawe znalezisko, zwłaszcza obrazki, zawsze mnie interesują  :lol:
http://www.wormbook.org/chapters/www_intermetabolism/intermetabolism.html ponieważ geny (enzymy) sterowane są substratami PROPORCJĄ

Zyon

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 14:15:45
Aha, jeszcze jak się odchudzamy, to trening siłowy nie jest wskazany, przynajmniej na początku.
Przeciez to typowy recomp jest :D Jak ktos chudnie to normalne, ze wlacza cwiczenia do zestawu zeby szybciej i dlatego slusznie zauwazyles, o tych sprzecznych sygnalach, wlasnie to mialem na mysli. Tylko po co w takim razie nadmiar tluszczu ?

i wracajac do poczatku: 8)

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 08:12:11
Co Ty z tym mierzeniem?
Bicek, klata, inne atrybuty też rosną na niskich białkach?
to co, rosna czy nie ?  :P :D
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-18, 14:20:20
Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 14:15:45
Przeciez to typowy recomp jest  Jak ktos chudnie to normalne, ze wlacza cwiczenia do zestawu zeby szybciej i dlatego slusznie zauwazyles, o tych sprzecznych sygnalach, wlasnie to mialem na mysli. Tylko po co w takim razie nadmiar tluszczu ?

i wracajac do poczatku: 8)

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 08:12:11
Co Ty z tym mierzeniem?
Bicek, klata, inne atrybuty też rosną na niskich białkach?
to co, rosna czy nie ?  :P :D
Rekomp to kompromis, droga na skróty, która wcale krótsza nie jest.
Coś pewno rośnie, potem spada, odwieczna walka katabolizmu i anabolizmu :lol:
Po prostu nie wiem.
Nie ma to znaczenia ABSOLUTNIE!
Dla mnie liczy się wynik na sztandze w kilogramach.
Serio tak trudno to zrozumieć?
Czy biegacz biega po to by mieć piękne łydki, zmieniając technikę biegu i narażając się na kontuzje?
Mnie się zdaje, że po to by pobiec dalej lub szybciej :D

MariuszM

Właśnie czytam o wpływie poziomu białka pokarmowego na fosforylacje oksydacyjną-ciekawie się zapowiada :)

Zyon

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 14:41:07
Rekomp to kompromis, droga na skróty, która wcale krótsza nie jest.
Wlasnie, ze odwrotnie przeciez, recomp to droga trudniejsza, stosujac klasyka przyslow z DD "spiesz sie powoli", recomp jest powolniejszy, powoli budujesz jednoczesnie ciosajac ale to nie jest sedno, chodzi o to, ze jest cos takiego i da sie to stosowac, i wtedy wlasnie dochodzi do tej sprzecznosci "ablo-albo" :D

Nie ma to znaczenia ABSOLUTNIE!
Dla mnie liczy się wynik na sztandze w kilogramach.
Serio tak trudno to zrozumieć?
No okej, ale zbesztales Blade'a , ze cos mu rosnie na niskich bialkach w tonie takim, ze nie ma prawa rosnac ale jednak okazuje sie, ze ma prawo ;D

Czy biegacz biega po to by mieć piękne łydki, zmieniając technikę biegu i narażając się na kontuzje?
Mnie się zdaje, że po to by pobiec dalej lub szybciej :D
A mnie to tam nie obchodzi, kazdy ma inne upodobania, jedni sie mierza, inni waza a inni w lusterku ogladaja, ty mierzysz sile, to tez jakis pomiar jest :D
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: MariuszM w 2012-12-18, 14:42:35
Właśnie czytam o wpływie poziomu białka pokarmowego na fosforylacje oksydacyjną-ciekawie się zapowiada :)
W Bryle?

ps. no nie przesadzaj z tym ekhibicjonizmem "czytaniowym" ;) :D

Work Buy Consume Die

MariuszM

Cytat: Zyon w 2012-12-18, 14:50:08
Cytat: MariuszM w 2012-12-18, 14:42:35
W Bryle?

ps. no nie przesadzaj z tym ekhibicjonizmem "czytaniowym" ;) :D

Oświecenie musi spłynąć lub po oczach "walić" :)
W Bryle? Za każdym razem, gdy sięgam po książkę kolejny raz zauważam coś nowego. Na chwilę obecną "w Bryle" nie zauważyłem...  :lol:

Zyon

To gdzie czytasz (ksiazka/internet)? To tajemnica czy mozesz jednak zdradzic?
Work Buy Consume Die

MariuszM

Effects of dietary protein and fat level on oxidative phosphorylation

lub

poziom białek pokarmowych fosforylacja oksydacyjna
źródło: internet :)

Gavroche

Gavroche

Mariusz, a nie wydaje Ci się, ze ten testosteron to spada bo to koryto normalne jest?
Ja gdzieś lepiłem moje badania, mimo tego białka nie było dramatu.

Zyon

Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 15:03:31
Oj, tam, kim ja jestem, żeby karcić :lol:
Mogles podkopac jego zapal tymi krytycznymi uwagami  :lol:

No dobra, wrocmy do rozkminiania wazniejszych problemow :D , otoz

Cytat: admin w 2012-12-18, 11:05:27
Jak trenować, aby masy mięśniowej nabierać - stymulacja szybkiego uruchamiania glukagonu (hipoglikemia), ponieważ to ten hormon jest odpowiedzialny za oszczędności węglowodanów i białka, a uruchamianie tłuszczu z tkanki tłuszczowej w długotrwałym wysiłku tlenowym.

Czyli? Na czczo? Czy jak inaczej?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-18, 15:14:03
Cytat: Gavroche w 2012-12-18, 15:03:31
Oj, tam, kim ja jestem, żeby karcić :lol:
Mogles podkopac jego zapal tymi krytycznymi uwagami  :lol:

No dobra, wrocmy do rozkminiania wazniejszych problemow :D , otoz

Cytat: admin w 2012-12-18, 11:05:27
Jak trenować, aby masy mięśniowej nabierać - stymulacja szybkiego uruchamiania glukagonu (hipoglikemia), ponieważ to ten hormon jest odpowiedzialny za oszczędności węglowodanów i białka, a uruchamianie tłuszczu z tkanki tłuszczowej w długotrwałym wysiłku tlenowym.
Ja to nie lubię takich zagadek.
Jak Admin nie wytłumaczy, to może Mariusz...
Jak nie nie, to i tak mnie nie interesuje :lol:
MASA!!!
Czyli? Na czczo? Czy jak inaczej?