Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

vigo

Naturalny bloker Miostatyny, czyli folistatyna występuje w zapłodnionych kurzych jajach. Może by popróbować, i tak trochę się tego zjada, znaczy żółtek  :)

Gavroche

Cytat: vigo w 2013-02-21, 15:06:46
Naturalny bloker Miostatyny, czyli folistatyna występuje w zapłodnionych kurzych jajach. Może by popróbować, i tak trochę się tego zjada, znaczy żółtek  :)
W mięsie i organach też, ale to peptyd, strawi się.
Podskórne iniekcje i endogenna produkcja.

Zyon

Wez ty juz nie czytaj tych medycznych gazet :D
Work Buy Consume Die

administ

Ale to całkiem ciekawe, bo nic nie wiedziałem o tej folistatynie, a tak sobie poczytam...  :D
Za moich czasów jeszcze o tym nie uczyli, albo mi z pamięci wypadło.  :?

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-02-21, 15:52:08
Wez ty juz nie czytaj tych medycznych gazet :D
Miostatyna jest też ciekawa z mojego punktu widzenia, bardziej niż te kulturystyczne pierdoły  :lol:
Są trzy rodzaje włókien mięśniowych:
-wolnokurczliwe, typ I
-umiarkowanie szybkokurczliwe, typ IIA
-bardzo szybkokurczliwe, typ IIX
Włókna szybkokurczliwe kurczą się cztery razy szybciej niż wolnokurczliwe, co sprawia, że wytwarzają znacznie większą moc.
Obniżenie działania miostatyny powoduje zmianę około 1/5 włókien wolnokurczliwych na bardzo szybko kurczliwe.
Więcej siły i mocy.

Radzio

"Mięsień" typu I-go zdecyduje kiedyś o przetrwaniu, co jest obecnie nieco atawistyczną prognozą.

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-02-22, 08:09:45
"Mięsień" typu I-go zdecyduje kiedyś o przetrwaniu, co jest obecnie nieco atawistyczną prognozą.
Tych mamy najwięcej.
A maratończycy jeszcze więcej.

Zyon

Nigdy tak daleko nie siegalem do tylu podczas wymachu. Te nowe "hardstyle" to ledwo do linii nog dobijaja
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-02-25, 12:11:58
Nigdy tak daleko nie siegalem do tylu podczas wymachu. Te nowe "hardstyle" to ledwo do linii nog dobijaja
Ja czasem tak robię, ale częściej schodzę tylko do ćwierćprzysiadu.
A te HS to o d... potłuc, dla mnie oczywiście  :lol:

Zyon

Tez pare razy probowalem tych HS i jakos tak nie bardzo to widze, wiem, ze na pewno moge ich zrobic duzo wiecej, choc opis na stronie CKB polska sugrowal, ze sa cwaniaki co zrobia 100 klasycznych a po 20 HS beda "lezec na ziemi i lapac powietrze jak ryba". No jednak wole taki wymach jak robi Cotter.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-02-25, 13:46:17
Tez pare razy probowalem tych HS i jakos tak nie bardzo to widze, wiem, ze na pewno moge ich zrobic duzo wiecej, choc opis na stronie CKB polska sugrowal, ze sa cwaniaki co zrobia 100 klasycznych a po 20 HS beda "lezec na ziemi i lapac powietrze jak ryba". No jednak wole taki wymach jak robi Cotter.

A jak on robi?
Rzadko mi się chce robić wymach, rwanie mi jakoś wychodzi  :lol:

Zyon

Gudrii gdzies tam wklejal, w temacie na ostatnich stronach.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2012-10-13, 13:26:52
2-3g po to,aby sila byla. Mase mozna budowac na 0,8 he he ;)
Święta prawda, i po to by agresja treningowa była.
Jak wojownicy w Sparcie, chociaż oni też pewno wege byli  :lol:
Odkopałem ten artefakt dlatego, że odwiedził mnie kolega, który zupełnie przez przypadek nabrał 8 kilo niemal czystych mięśni w kwartał.
Nie poznałem jak wszedł  :D
Zmienił pracę i dlatego "sama" dieta mu się zmieniła(zmniejszył nieco białko, ale dowalił ponad dwukrotnie węgli) i ograniczył treningi w siłowni z 4 do 2, za to zwiększył objętość jednostki.
Dodam, że to wytrenowany chłopak z kilkunastoletnim stażem.
Do budowy mięsa to energia najważniejsza!
Wymiana białek w mięśniach to rząd wielkości 0,5 roku, a zauważalny wzrost obserwujemy po dwóch tygodniach  :D
Ot zagwozdka, jak mawia JW...

MariuszM

Gdy zmieniłem Job :) na bardziej fizyczną, z miejsca wskoczyło 6kg :)
To od wungla,GLIKOGENU siła niet? :lol:

Zyon

Czuje sie lekko obolaly jak zaczalem treningi rozpoczynac od TGU. Zadne tam swingi i robienie wiatru, tylko wlasnie TGU mnie rozkreca maksymalnie, czuje wszystko od czubka glowy po podeszwy stop 8) A dopiero potem reszta. Dzisiaj po TGU (naprzemiennie powtorzenia prawo-lewo a nie po 5 na kazda strone jednoczesnie) clean&press (bo jerk to podrzut?), potem rwanko (jak sie wyrobia te odciski to elegancko wchodza :D ) potem side press i wiatraki. Daja po skosach te wiatraki i sidepressy.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-02-26, 08:25:34
Czuje sie lekko obolaly jak zaczalem treningi rozpoczynac od TGU. Zadne tam swingi i robienie wiatru, tylko wlasnie TGU mnie rozkreca maksymalnie, czuje wszystko od czubka glowy po podeszwy stop 8) A dopiero potem reszta. Dzisiaj po TGU (naprzemiennie powtorzenia prawo-lewo a nie po 5 na kazda strone jednoczesnie) clean&press (bo jerk to podrzut?), potem rwanko (jak sie wyrobia te odciski to elegancko wchodza :D ) potem side press i wiatraki. Daja po skosach te wiatraki i sidepressy.
Nowy "program minimum" RKC to rwanie i TGU właśnie.
Świetne ćwiczenie na matę.
Clean & jerk to podrzut  :lol:
Po wiatrakach, skłony ze skrętem takie zabawne się wydają, nie?

Zyon

Cytat: Gavroche w 2013-02-26, 10:25:39
Clean & jerk to podrzut  :lol:
tak dokladnie to chyba nadrzut i podrzut?

na tym obrazku co wklejales wyzej nawet do rwania schodzi nogami ten facet.

Cytat: Gavroche w 2013-02-26, 10:25:39
Po wiatrakach, skłony ze skrętem takie zabawne się wydają, nie?
wtedy sie wydaja takimi prawdziwymi wiatrakami, do robienia wiatru hehe
Work Buy Consume Die

Gavroche

Właśnie ten podrzut z nadrzutem mnie raził u Caculina.
Może to kalka z nomenklatury rosyjskiej, trzeba by Dasny spytać.
A może to swoista nazwa w giriewoj sporcie czy wreszcie wina tłumacza...
W podnoszeniu ciężarów pierwszy takt podrzutu to zarzut, a drugi to wybicie góry lub podrzut, po prostu.