Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

oldboy

Do 3b musisz mieć elastyczność co by pozaliczać boje i tyle. W pc jest inaczej? Kwiat lotosu, czy noga za szyję wymagane? :D
Co do siły eksplozywnej to też zależy od szkoły. Tak skaczą konie w stajni Simmonsa https://www.youtube.com/watch?v=BLLLYyCmHjI

Zyon

W moim klubie ciezarowym (ktorego bude pare lat temu juz zburzyli, bo byla z drewna i dykty) trener ciezarowcow mowil wprost "nie marnuj K...a czasu, nie jestesmy tu zeby pajacowac" I chlopaki zasuwali.

Z kolei gdy lazilem na taekwondo to meczyly mnie te prawie godzinne rozgrzewki, gdy juz czlowiek byl wypruty od tego glupiego biegania, pompek itp to wtedy zaczynal sie trening....tylko, ze czlowiek zmachany nie jest w stanie sie skupic na technice, od zawsze sie mowi, ze gdy zaczyna sie zmeczenie to technika zaczyna kulec. To jest jeden z bezsensow tego wszystkiego.

Tak swoja droga, to stary, kultowy klub ktory smierdzial potem i plesnia zamieniono na nowy budynek i teraz jest nowoczesna silownia z biezniami i innymi duperelami, chcialem jeszcze odkupic stary Atlas co zawsze stal na koncu w malej salce ale gdzies ktos zachachmecil :D
Work Buy Consume Die

Dasna

Cytat: oldboy w 2025-07-11, 13:17:31Do 3b musisz mieć elastyczność co by pozaliczać boje i tyle. W pc jest inaczej? Kwiat lotosu, czy noga za szyję wymagane? :D
Co do siły eksplozywnej to też zależy od szkoły. Tak skaczą konie w stajni Simmonsa https://www.youtube.com/watch?v=BLLLYyCmHjI
Dokładnie, kwiat lotosu itp.

Trójbój jest zupełnie inny niz PC. Moja koleżanka ( lat 60)  robi 180 w marwym, na ławce 85, przysiada 160 kg, startuje czasem u nas , bo zaczela od PC i co podrzuci 160 kg? Zarzuci Wybije góre?

Niższe wagi z PC robia szpagaty a to co na tym filmiku to nic takiego. To normalne podskoki.

Dasna

Cytat: Zyon w 2025-07-11, 18:17:15W moim klubie ciezarowym (ktorego bude pare lat temu juz zburzyli, bo byla z drewna i dykty) trener ciezarowcow mowil wprost "nie marnuj K...a czasu, nie jestesmy tu zeby pajacowac" I chlopaki zasuwali.

Z kolei gdy lazilem na taekwondo to meczyly mnie te prawie godzinne rozgrzewki, gdy juz czlowiek byl wypruty od tego glupiego biegania, pompek itp to wtedy zaczynal sie trening....tylko, ze czlowiek zmachany nie jest w stanie sie skupic na technice, od zawsze sie mowi, ze gdy zaczyna sie zmeczenie to technika zaczyna kulec. To jest jeden z bezsensow tego wszystkiego.

Tak swoja droga, to stary, kultowy klub ktory smierdzial potem i plesnia zamieniono na nowy budynek i teraz jest nowoczesna silownia z biezniami i innymi duperelami, chcialem jeszcze odkupic stary Atlas co zawsze stal na koncu w malej salce ale gdzies ktos zachachmecil :D

Zyon o jakim klubie ciężarowym piszesz? O dwuboju olimpijskim?
I trener dopuszczał np , zeby zawodnik podchodził od razu do cięzaru i np. zarzucał , bez przygotowania?
i gdzie startowali ci zawodnicy i jakie osiągnięcia mieli?

Dasna

Cytat: Gavroche w 2025-07-11, 10:42:46
Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:34:36
Cytat: Gavroche w 2025-07-11, 10:31:48
Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:19:01Jeżdze tez po klubach i nigdy nie pozwoli szanujący sie trener PC przystąpić zawodnikowi do treningu bez rozgrzewki i rozciagania sie "przed". To nie trójbój.
Trójboiści mają zdrowsze podejście, ciężarowcy je gdzieś po drodze utracili, prywatnie uważam, że to kopiowanie azjatyckich metod treningowych. Przypomnę tylko, że jest sporo nie pobitych rekordów ciężarowych, z dawnych, siermiężnych czasów.
Trójboiści nie muszą mieć elastyczności i mają inne wzorce ruchowe.
Nie musza uzywać siły ekspozywnej. Ich treningi sa ćwiczeniami pomocniczymi dla nas.
Wiele osób od nas przeszło do trójboju , bo sami przyznaja, że jest łatwiej.
To jest dla mnie jasne. Technika i dynamika są dla młodych, bez urazy. Znam kilku przechrzczeńców z PC na TS i to są dobrzy zawodnicy, z ciekawą techniką. W drugą stronę raczej się nie zdarza, klockom trudno się nauczyć finezji.
Gavro , technika i dynamika są dla wszystkich , nie ma tak, że dla młodych ( zreszta co oznacza młody?). Natomiast, owszem gdy nie ćwiczymy tej dynamiki i techniki to ona zaczyna kuleć , i owszem dynamika spada z wiekiem , jasna sprawa. Wiek robi swoje a zaniedbanie ćwiczeń dynamicznych, rozciągania itp. robi swoje.

Zyon

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 21:47:36
Cytat: Zyon w 2025-07-11, 18:17:15W moim klubie ciezarowym (ktorego bude pare lat temu juz zburzyli, bo byla z drewna i dykty) trener ciezarowcow mowil wprost "nie marnuj K...a czasu, nie jestesmy tu zeby pajacowac" I chlopaki zasuwali.

I trener dopuszczał np , zeby zawodnik podchodził od razu do cięzaru i np. zarzucał , bez przygotowania?
No mieli calkiem spore i byl to swego czasu klub byl znany.
Najbardziej znany zawodnik tego klubu to ten https://pl.wikipedia.org/wiki/Dariusz_Osuch
Work Buy Consume Die

admin

A to się wykazał umiejętnościami!  :D

Dasna

Cytat: Zyon w 2025-07-11, 22:04:11
Cytat: Dasna w 2025-07-11, 21:47:36

No mieli calkiem spore i byl to swego czasu klub byl znany.
Najbardziej znany zawodnik tego klubu to ten https://pl.wikipedia.org/wiki/Dariusz_Osuch

A owszem znam i nie omieszkam zapytac jak trenuje swoich zawodnikow i czy dopuszcza ich do treningu bez rozgrzewki , a także czy pozwala na starty na zawodach bez rozgrzewki.  8)

Zyon

Probujesz teraz dokonywac nieuzasadnionej...hmm, ekstrapolacji. Zapytalas o klub to odpowiedzialem. 8)

Oczywiscie mozna pytac ale jak widze jak dzis cwicza nasi sztangisci na nowej silowni z nowoczesnymi trenerami, no Znicz nie jest juz tak potezny jak kiedys.
Work Buy Consume Die

oldboy

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 21:44:09
Cytat: oldboy w 2025-07-11, 13:17:31Do 3b musisz mieć elastyczność co by pozaliczać boje i tyle. W pc jest inaczej? Kwiat lotosu, czy noga za szyję wymagane? :D

Trójbój jest zupełnie inny niz PC. Moja koleżanka ( lat 60)  robi 180 w marwym, na ławce 85, przysiada 160 kg, startuje czasem u nas , bo zaczela od PC i co podrzuci 160 kg? Zarzuci Wybije góre?

Niższe wagi z PC robia szpagaty a to co na tym filmiku to nic takiego. To normalne podskoki.
To że 3b jest inne to ja właśnie wiem  8) .Gratuluję koleżanki. Nie wpadł bym tylko na to by umniejszać komuś iż robi coś z ciężarem 160kg, ale to nic, gdyż nie wrzuci tego nad głowę.
Co do elastyczności to co tu ma szpagat do rzeczy?  Sama piszesz iż robią go niskie wagi a nie wszyscy. W 3b zawodnicy utrzymują ją na takim poziomie by mogli wejść w bezpieczne i przepisowe zakresy cwiczen i to utrzymują.Nie słyszałem jeszcze by nadmierne rozciągnięcie dodawało kg na sztangę więc pewnie dlatego nie zakładają nogi na szyję.
A co do tych normalnych podskoków z filmu to to tylko przykład użycia siły eksplozywnej której to oni niby nie potrzebują. Szkoły są różne i w tamtej potrzebowali. Czy tyle co w pc, no raczej nie, ale jednak. Jeśli skaczesz wyżej ważąc pewnie połowę mniej to naprawdę gratuluję.

Dasna

Cytat: Zyon w 2025-07-12, 13:32:43Probujesz teraz dokonywac nieuzasadnionej...hmm, ekstrapolacji. Zapytalas o klub to odpowiedzialem. 8)

Oczywiscie mozna pytac ale jak widze jak dzis cwicza nasi sztangisci na nowej silowni z nowoczesnymi trenerami, no Znicz nie jest juz tak potezny jak kiedys.

E tam zaraz ekstrapolacji. Normalnie się zapytałam w związku z metodami treningowymi i Waszymi rozważaniami n/t rozgrzewki itd.
Tak Znicz nie jest liczący sie w tej chwili Husaria Lubraniec ma utalentowanych zawodnikow i prze do przodu, oprócz tego CLKS Mazovia Ciechanów , gdzie trenuja bracia Ziólkowscy i jedna z moich ulubienin Zuzia Stursiak. Sa i inne talenty, no w Ostrovi. Przykłady moge mnozyc. Z trenerami rozmawiam często i jak dotąd nie ma jakis znaczących zmian w treningach , ( ostatnio rozmawiałam z trenerem Kadry Narodowej Robertem Dołegą) wiec nie bardzo wiem co masz na mysli pisząc o nowoczesnych trenerach.

Dasna

Cytat: oldboy w 2025-07-12, 15:47:42
Cytat: Dasna w 2025-07-11, 21:44:09

To że 3b jest inne to ja właśnie wiem  8) .Gratuluję koleżanki. Nie wpadł bym tylko na to by umniejszać komuś iż robi coś z ciężarem 160kg, ale to nic, gdyż nie wrzuci tego nad głowę.
Co do elastyczności to co tu ma szpagat do rzeczy?  Sama piszesz iż robią go niskie wagi a nie wszyscy. W 3b zawodnicy utrzymują ją na takim poziomie by mogli wejść w bezpieczne i przepisowe zakresy cwiczen i to utrzymują.Nie słyszałem jeszcze by nadmierne rozciągnięcie dodawało kg na sztangę więc pewnie dlatego nie zakładają nogi na szyję.
A co do tych normalnych podskoków z filmu to to tylko przykład użycia siły eksplozywnej której to oni niby nie potrzebują. Szkoły są różne i w tamtej potrzebowali. Czy tyle co w pc, no raczej nie, ale jednak. Jeśli skaczesz wyżej ważąc pewnie połowę mniej to naprawdę gratuluję.
A co tu ktoś komus umniejsza. Same sie śmiejemy z Krysią z tego,  ze w trójboju tyle robi a w PC nie. Nawet mi ostatnio podziekowała, że ja zmobilizowałam do dołożenia na sztange w podrzucie. Jej trener z dwuboju i trójboju z którym znamy sie od lat ( sam znakomity zawodnik) przyznaje , że trojbój jest łatwiejszy i nie potrzebuje takiej elastyczności, gibkości i własnie takiego treningu eksplozywnego jak dwubój olimpijski. Zgodzę sie, że crossfit to ma dużo wspolego z siła ekspolozywna , ale nigdy trójbój.
NIe tylko niskie wagi robia szpagaty i salta na pomoście w dwuboju, chociaż faktycznie jest im lzej. Ale jak sobie przypomne skoki na skrzynie mojego trenera Viktora z Ukrainy 113 kg żywej wagi to nie jest jednak to takie oczywiste. 

oldboy

Tak to odebrałem, gdy ,mówisz o jej wynikach, ale jednocześnie porównujesz je do innego sportu, iż co to jest przy np. zarzucie. To że w boju częściowym jakim jest mc i siad można zrobić więcej niż w snatchu czy rwaniu wydaje się oczywiste, co tu porównywać.
Pc jest trudniejsze technicznie i wymaga więcej mobilności to też wydaje sie oczywiste, ale głupotą by było trenować sport jakim jest 3b i nakładać sobie wymagania z innego. Wg mnie to by było wręcz kontr produktywne.
Co do treningu eksplozywnego to  sie mylisz pisząc nigdy. W szkole Simmonsa był trening takowy bo nie byli w stanie trenować cześciej siły maksymalnej i się z tego regenerować. Robili więc sporą objętość na nizszych ciężarach z maksymalnym przyspieszeniem. Jest wiele przykładów osób które tego nie robiły i osiągali wybitne wyniki co nie znaczy że metoda nie istnieje i nie ma swoich goatów.

Dasna

Cytat: oldboy w 2025-07-12, 20:08:21Tak to odebrałem, gdy ,mówisz o jej wynikach, ale jednocześnie porównujesz je do innego sportu, iż co to jest przy np. zarzucie. To że w boju częściowym jakim jest mc i siad można zrobić więcej niż w snatchu czy rwaniu wydaje się oczywiste, co tu porównywać.
Pc jest trudniejsze technicznie i wymaga więcej mobilności to też wydaje sie oczywiste, ale głupotą by było trenować sport jakim jest 3b i nakładać sobie wymagania z innego. Wg mnie to by było wręcz kontr produktywne.
Co do treningu eksplozywnego to  sie mylisz pisząc nigdy. W szkole Simmonsa był trening takowy bo nie byli w stanie trenować cześciej siły maksymalnej i się z tego regenerować. Robili więc sporą objętość na nizszych ciężarach z maksymalnym przyspieszeniem. Jest wiele przykładów osób które tego nie robiły i osiągali wybitne wyniki co nie znaczy że metoda nie istnieje i nie ma swoich goatów.
OK, jesli chodzi o metody treningowe to tak, racja. Dlaczego nie wykorzystać treningu eksplozywnego. O ile to przynosi efekty , to pewnie. Czemu nie. Tak, w sumie to każda metoda , która podnosi wartości czy to sily, czy szykości , czy wytrzymałości jest pożądana. Tu mamy consensus.
Natomiast moj wywod był raczej ukierunkowany na odpowiedź : w którym sporcie bardziej potrzeba elastyczności, gibkości, większych zakresow. No i cała dyskusja kolegów o jakby, bezprzedmiotowości rozgrzewki czy rozciagania sie wywołała u mnie wezwanie:  Dasna do tablicy .  :lol:  :lol: