Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

No właśnie, chodzi o wpajanie (imprinting), jak sobie wpoisz, tak się wyśpisz. :) Ja nie widzę uzasadnienia dla dupereli wokół treningowych, to ich nie robię, Ty też nie, czyli można.
Dla mnie to, że wszyscy tak robią, to nie argument. Poza tym, nawet jeśli jakiś promil to odejmuje, to i tak widzę milion korzyści w życiu codziennym, jak wchodzę z buta w trening.

RafałS

Cytat: Zyon w 2025-07-10, 12:37:59Aby taki eksperyment byl w miare miarodajny, to powinni postawic sportowcow nigdy nie uprawiajacych rozgrzewek a nie robiacych ale w eksperymencie pozbawionych.Tutaj juz w gre wchodzi nawet mozg i swiadomosc, ze na starcie sa czegos pozbawiani.
Ok. podpowiedź - bo to już było właściwie zrobione tylko niektórzy lubią wałkować w koło te same manipulacje nie czytając uważnie, a nawet poczyniając na wstępie fałszywe założenia. Nie mówiąc o organizacji takiego eksperymentu choćby w innych dziedzinach sportowych i warunkach. Przenoszenie zjawiska ze sportu do życia i spontanu to już jest w ogóle lekkie potłuczenie z poplątaniem. No ale to się może zdarzać gdy np. zamkną siłownię czy coś. Acz w niektórych wschodnich rejonach przed pracą lubią się nieco dotlenić, wrzucić obroty pod lepsze atp, a moze jeszcze coś?  8). Tak że jeśli ktoś nie robi czegoś gdzieś tam nie znaczy że nie da się lepiej.  :wink:

Gavroche

Tak gadasz, żeby gadać. Trening niczym się nie różni od życia codziennego. Jest jego integralną częścią. I jak to w życiu bywa, możesz się albo bardziej narobić, albo mieć więcej zrobione. Proste  :)

oldboy

Tak Ty jaki i Zyon klepiecie swoje własne treningi co dla mnie jest poza horyzontem  :) Moze też po  prostu dobieracie sobie cwiczenia, czy aktywności które nie wymagają jakiejkolwiek rozgrzewki? 
Taki np Caculin nie widział potrzeby rozgrzewki przed PTP, ale już np przed S&S zalecał goblety, mostki i halo a po rutynie nie widział problemu w rozciągnięciu 90/90 i QL. Ewolucja czy zdziadział?  :P 

Dasna

Gavroche

Cytat: oldboy w 2025-07-10, 17:19:09Tak Ty jaki i Zyon klepiecie swoje własne treningi co dla mnie jest poza horyzontem  :) Moze też po  prostu dobieracie sobie cwiczenia, czy aktywności które nie wymagają jakiejkolwiek rozgrzewki? 
Taki np Caculin nie widział potrzeby rozgrzewki przed PTP, ale już np przed S&S zalecał goblety, mostki i halo a po rutynie nie widział problemu w rozciągnięciu 90/90 i QL. Ewolucja czy zdziadział?  :P 

Oj, nie kokietuj, mówiłeś, że dodajesz sobie jakieś rwania odważnika. :) Do S&S dodał inne ćwiczenia, bo sam swing i TGU nie pokrywają wszystkiego. Zauważ, że Pawełek to bardzo dobry sprzedawca. Jednak w PTP, mało tego, że nie było rozgrzewki to pierwsza seria była cięższa od drugiej, wobec dzisiejszych standardów, to dziwaczny pomysł, nie?
Większy ciężar jest bezpieczniejszy, bo budzi szacunek i tym samym ostrożność. Jak byłem zawodnikiem PC, to było niepisane prawo, że nie zaczyna się od pustego gryfu. Minimum to było 60 lub 70kg, tylko młodziaki bawili się 30 czy 40kg.

Jutro jedziemy na objazdówkę do Słowenii, więc dziś trening w klubie, żeby nie było jakiejś kosmicznej przerwy. Uczulony naszą dyskusją, zgadnijcie co widziałem dookoła? :D
Jak wygląda taki przykładowy trening, bez dupereli? Z domu do klubu 10 minut spacer. Potem zajęcie racka i załadowanie 120kg na sztangę. Jeden singiel martwego, dokładka i tak z 10 serii, przerwy tylko na zmianę obciążenia. 2 serie szczytowe po 2 ruchy i przejście na fronty już tylko 4 serie zasadnicze. Potem wyciskanie stojąc, też tylko serie robocze (może bary niedogrzane po frontach?!). Następne było wiosło i też tylko 3 serie robocze, ktoś uważa, że plecy nie rozgrzane po ciągach i wyciskaniu? :) Potem chłodny prysznic i 10 minut spacer do domu. Jak się uprzeć to była i rozgrzewka ogólna i specjalistyczna i schłodzenie i wyciszenie, a teraz leżing. :P

Dasna

"Jak byłem zawodnikiem PC, to było niepisane prawo, że nie zaczyna się od pustego gryfu. Minimum to było 60 lub 70kg, tylko młodziaki bawili się 30 czy 40kg."

Nie rozumiem? Jestem zawodniczka , sędzia i moge byc trenerką a pierwsze co mnie uczono to zaczynać każde ćwiczenie lub przygotowanie do boju z pustym gryfem. To podstawa. Wzorzec ruchowy. Jaki zawodnik zaczyna z ciężarem?
Jak oglądasz transmisje z zawodów czy z MŚ czy Europy to zawodnicy ( nawet rekordziści świata) zaczynaja od pustego gryfu. Ilja Ilin zawsze rozgrzewał się minimum 30 min. W tym było rozciaganie.

Dasna

Jeżdze tez po klubach i nigdy nie pozwoli szanujący sie trener PC przystąpić zawodnikowi do treningu bez rozgrzewki i rozciagania sie "przed". To nie trójbój.

Gavroche

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:15:50"Jak byłem zawodnikiem PC, to było niepisane prawo, że nie zaczyna się od pustego gryfu. Minimum to było 60 lub 70kg, tylko młodziaki bawili się 30 czy 40kg."

Nie rozumiem? Jestem zawodniczka , sędzia i moge byc trenerką a pierwsze co mnie uczono to zaczynać każde ćwiczenie lub przygotowanie do boju z pustym gryfem. To podstawa. Wzorzec ruchowy. Jaki zawodnik zaczyna z ciężarem?
Jak oglądasz transmisje z zawodów czy z MŚ czy Europy to zawodnicy ( nawet rekordziści świata) zaczynaja od pustego gryfu. Ilja Ilin zawsze rozgrzewał się minimum 30 min. W tym było rozciaganie.
Już mówiłem, to żaden argument dla mnie "bo najlepsi tak robią". :) Pamiętam to, co pamiętam, wiele się od tamtej pory zmieniło, ale czy na lepsze? No nie wiem.
Z całym szacunkiem dla Twoich osiągnięć sportowych, dopuszczasz taką myśl, że możesz się mylić? Zacząłem brać udział w zawodach w '89 roku, nikt nie robił 30 minutowych rozgrzewek, oszczędzano siły na  podejścia, ot kilka serii przed danym podejściem, by nie utracić pobudzenia nerwowego.

Dasna

Ale to tylko pna zawodach i na zawodach jak mnie trener wypuszcza to stosuje takie metody , ale nie przed treningiem.

Dasna

Zawody to co innego a trening co innego. Na zawodach nie ma czasu na takie rozgrzewki i rozciaganie  ( chociaz jest obowiazkowe) . Natomiast trening to zupełnie inna bajka.

Gavroche

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:19:01Jeżdze tez po klubach i nigdy nie pozwoli szanujący sie trener PC przystąpić zawodnikowi do treningu bez rozgrzewki i rozciagania sie "przed". To nie trójbój.
Trójboiści mają zdrowsze podejście, ciężarowcy je gdzieś po drodze utracili, prywatnie uważam, że to kopiowanie azjatyckich metod treningowych. Przypomnę tylko, że jest sporo nie pobitych rekordów ciężarowych, z dawnych, siermiężnych czasów.

Dasna

Poza tym jesli piszesz o swoich treningach i cięzarach to musiałbys przejść weryfikacje za zawodach i to nie jeden raz. I czy zaliczylbyś w tej chwili rwanie i podrzut na zawodach?

Gavroche

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:28:32Ale to tylko pna zawodach i na zawodach jak mnie trener wypuszcza to stosuje takie metody , ale nie przed treningiem.
Kotek, ale ja wiem jak jest teraz. :) Nie walczę z tym, tylko się nabijam.

Dasna

Cytat: Gavroche w 2025-07-11, 10:31:48
Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:19:01Jeżdze tez po klubach i nigdy nie pozwoli szanujący sie trener PC przystąpić zawodnikowi do treningu bez rozgrzewki i rozciagania sie "przed". To nie trójbój.
Trójboiści mają zdrowsze podejście, ciężarowcy je gdzieś po drodze utracili, prywatnie uważam, że to kopiowanie azjatyckich metod treningowych. Przypomnę tylko, że jest sporo nie pobitych rekordów ciężarowych, z dawnych, siermiężnych czasów.
Trójboiści nie muszą mieć elastyczności i mają inne wzorce ruchowe.
Nie musza uzywać siły ekspozywnej. Ich treningi sa ćwiczeniami pomocniczymi dla nas.
Wiele osób od nas przeszło do trójboju , bo sami przyznaja, że jest łatwiej.

Dasna

Cytat: Gavroche w 2025-07-11, 10:33:33
Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:28:32Ale to tylko pna zawodach i na zawodach jak mnie trener wypuszcza to stosuje takie metody , ale nie przed treningiem.
Oj, tam możesz sie nabijac , ale jak propagujesz , no może nie propagujesz , ale zachecasz do unikania rozgrzewki czy rozciagania to ja stanę okoniem.  :lol:  :lol:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:32:24Poza tym jesli piszesz o swoich treningach i cięzarach to musiałbys przejść weryfikacje za zawodach i to nie jeden raz. I czy zaliczylbyś w tej chwili rwanie i podrzut na zawodach?
A za cholerę, za sztywny już jestem i mam mięśnie tu gdzie nie trzeba, a nie mam tam gdzie trzeba do PC. Ale rok celowanych treningów (bez rozgrzewek i rozciągania) i mogę startować w starszakach. :)

Gavroche

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:36:12
Cytat: Gavroche w 2025-07-11, 10:33:33
Oj, tam możesz sie nabijac , ale jak propagujesz , no może nie propagujesz , ale zachecasz do unikania rozgrzewki czy rozciagania to ja stanę okoniem.  :lol:  :lol:
Oj, tam, możesz se stawać, i tak Cię kocham, ale zdania nie zmienię. :)

Dasna

Cytat: Gavroche w 2025-07-11, 10:36:26
Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:32:24Poza tym jesli piszesz o swoich treningach i cięzarach to musiałbys przejść weryfikacje za zawodach i to nie jeden raz. I czy zaliczylbyś w tej chwili rwanie i podrzut na zawodach?
A za cholerę, za sztywny już jestem i mam mięśnie tu gdzie nie trzeba, a nie mam tam gdzie trzeba do PC. Ale rok celowanych treningów (bez rozgrzewek i rozciągania) i mogę startować w starszakach. :)
A to zapraszam. :)  :)
Będę sędziowac.  :lol:  :lol:
Dobra , buźka , bo lece na trening.  :)  :)

Gavroche

Cytat: Dasna w 2025-07-11, 10:34:36
Cytat: Gavroche w 2025-07-11, 10:31:48
Trójboiści nie muszą mieć elastyczności i mają inne wzorce ruchowe.
Nie musza uzywać siły ekspozywnej. Ich treningi sa ćwiczeniami pomocniczymi dla nas.
Wiele osób od nas przeszło do trójboju , bo sami przyznaja, że jest łatwiej.
To jest dla mnie jasne. Technika i dynamika są dla młodych, bez urazy. Znam kilku przechrzczeńców z PC na TS i to są dobrzy zawodnicy, z ciekawą techniką. W drugą stronę raczej się nie zdarza, klockom trudno się nauczyć finezji.