Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche


Zyon

To juz wole byc dilerem majonezu, calkiem wpytke jest  :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Domowy jest fajny, bardziej białkowy można zrobić. ;)
Czasem robię z oliwy (mniej prozapalna jest od oleju słonecznikowego) i musztardy Dijon.
Ze śmietanki można też robić zamiast oleju, w jakiejś starej książce podpatrzyłem.
Przy pewnej wprawie dwoma palcami w miseczce się też zrobi. :D

Zyon

Za duzo roboty generalnie, a i smak potrafi byc rozny  :D
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

mnie przestały smakować majonezy. Kiedyś słoik stał  w lodówce z 3-4 dni. Teraz stoi miesiąc i dopiero rozpoczęty. Pewnie  go wyrzucę.

Kupny to - olej silnikowy plus żółtka z proszku i konserwanty.   Z oliwy robiłem kiedyś - wychodzi gorzki, a z oleju lnianego wali rybą.



Gavroche

Co wy za oliwy kupujecie, że gorzkie są? :D

Diogenes z Synopy

a markietu, gdzie na półkach leżą choroby  ;-)

ja z Sridla - taką w blaszanej puszce.   Po symbolach niby jest ok. Ale to poker kłamców, więc nic nie wiadomo.

Gavroche

Ja mam sklep z oliwami niedaleko i zawsze proszę z późnego zbioru, kiedy oliwki są maksymalnie dojrzałe i nie ma żadnego gryzienia.
Bardzo dobra jest wg mnie Primo Frantoi Cutrera, zawsze w szkle, nie w metalu. ;)
U mnie oliwka jest jako dodatek do sałatek dla moich dziewczyn, dobrze dba o dłonie w okresie intensywnych treningów i zwykle wlewam kapkę do smażenia na maśle, nie dymi i nie czernieje. :D

Diogenes z Synopy

Cytat: Gavroche w 2015-09-01, 14:36:54
U mnie oliwka jest jako dodatek do sałatek dla moich dziewczyn, dobrze dba o dłonie w okresie intensywnych treningów i zwykle wlewam kapkę do smażenia na maśle, nie dymi i nie czernieje. :D

ja mam klarowane masło, lub smalcu ze słoninki dodaje.  Oliwa nie jest gorzka w butelce, tylko staje się gorzka po zrobieniu majonezu. Może emulgacja na szybkich obrotach w blenderze szkodzi  :?:   Ale z dwojga złego wolę oliwę do pomidora niż majonez.   Gdy będą odpowiednie gruntowe dojrzałe pomidory to zrobię z prawdziwą śmietaną. Postoją z godzinę i ten sos przesiąknięty młoda cebulką jest niebiański.

Tymczasem na drugie śniadanie zjadłem...gołąbki.   Do 2,5 kilo boczku zmielonego ze słoninką dodałem białej kaszy gryczanej ze 150 gr i kilo niezdrowych pieczarek uprzednio podsmażonych. Zawinięte w liście kapusty pewno gdzieś spod autostrady ;-)   Sos pomidorowy na smalcu z cebulką i świeżą bazylią . Jak u babci za piecem ;-)


renia

Da białą kaszę gryczaną... :roll:


Diogenes z Synopy

no popatrz, gdybym wiedział, że z glutenem - to córce bym nie zaserwował  ;-)

Teresa Stachurska


renia

Jakieś homoniewiadomo... :?

Gavroche

Alergologia raczej, ale ciut panią poniosło. ;)

vvv

Cytat: Teresa Stachurska w 2015-09-01, 22:00:52Jednak homeopatia?
Homeopatia opiera się na strukturyzacji ciekłego kryształu, jakim jest woda ciekła, w celu stymulowania nią potem reakcji biochemicznych w organizmie.

Alergologia zajmuję się reakcjami systemu odpornościowego człowieka na czynniki przenikające skutecznie do organizmu z zewnątrz, zwłaszcza białka.

Tak w uproszczeniu.
8)

renia

Cytat: vvv w 2015-09-02, 01:41:46
Cytat: Teresa Stachurska w 2015-09-01, 22:00:52Jednak homeopatia?
Homeopatia opiera się na strukturyzacji ciekłego kryształu, jakim jest woda ciekła, w celu stymulowania nią potem reakcji biochemicznych w organizmie.

Alergologia zajmuję się reakcjami systemu odpornościowego człowieka na czynniki przenikające skutecznie do organizmu z zewnątrz, zwłaszcza białka.

Tak w uproszczeniu.
8)

Wyjaśnienie tych pojęć nie jest odpowiedzią na Teresy pytanie. Ona się pyta o to, czy śladowe ilości białka w majonezie, zaliczają go do produktów białkowych (na zasadzie homeopatii).

administ

Naturalnie, że tak! ;)
Szczególnie dla gltenozyków oraz innych z felerem jelit i nadwrażliwością immunologiczną, a do tego cukrogennych i do rotowana, ale jak się na trzeci dzień lub wcześniej nie pojawi u mężczyzn objaw poranny, to można jeść do oporu, ale trzeba mierzyć ciśnienie, cukier i mocz koniecznie. Jak wyjdzie w normie to spoco 8) ;)
Bo to przykładowy odwieczny problem wyznawców diety chleba ze smalcem: czy białko z warzyw wliczać do bilansu dziennego, na co Doktor odpowiedział, ale pytać dalej będą, bo odszukać na www.dr-kwasniewski.pl nie potrafią samodzielnie.  :lol:

Zyon

Cytat: Teresa Stachurska w 2015-09-01, 22:00:52
Cytat: vvv w 2015-09-01, 12:45:19
Cytat: Teresa Stachurska w 2015-09-01, 11:52:41
Kto tę wysokobiałkowość w majonezie wynalazł?

Skoro pytasz: http://s8.postimg.org/ac4jqspp1/image.png
:wink:


Jednak homeopatia?
Tak, wg Adama, kropla smietany w roztworze to ciagle smietana  :lol:. Generalnie nie zawracaj sobie Teresa tymi bzdurami.

Najlepiej postepowac tak jak radzil Sherlock Holmes - "umysł ludzki to pusty pokoik, który powinno się
umeblować według własnego wyboru. Szaleniec wpakuje weń wszystkie napotkane graty, a
naprawdę mu potrzebne pozapycha gdzieś po kątach albo w najlepszym razie pomiesza z in-
nymi i nigdy nie będzie ich miał pod ręką. Natomiast wytrawny rzemieślnik na polu pracy
umysłowej przebiera w tym, co pcha do mózgu. Nie chce on niczego prócz potrzebnych mu
narzędzi, ale te za to ma w pełnym komplecie i we wzorowym porządku"

I tego sie trzymajmy a Adam niech sobie siedzi w swojej graciarni  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Zyon

Zjadlem pol porcji smazonej watrobki, z surowkami z kapusty. I ledwie dopchnalem. Nie wyobrazam sobie, ze mialbym zjesc tego pol kilo i 300g cebuli do tego..... :roll: Pomijajac aspekt przejedzenia to bebzun by mi nie zmiescil
Work Buy Consume Die