Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Moim zdaniem dobrze jest ważyć więcej, niż się na to wygląda. 8)
Oznacza to gęstsze "upakowanie" tkanek, ergo, lepszą ich jakość.

renia

...bez osteoporozy...

Gavroche

...bez sarkopenii i elastopatii...

renia

Już się poddaję, za trudne... :? 8)

Diogenes z Synopy

gofra z masłem  zjadłem z  resztkami  wątrobianki, pasztetowej wiejskiej i mortadeli. Ździebko rabarbaru.
Mało, bo Zosia z rana  ukręciła deser. Będzie do kawy.   :D
Bita śmietana z musem z rabarbaru posypana prażonymi wiórkami z kokosa, i polana utartym żółtkiem.  Listek mięty jeszcze nie wyrósł.  :roll:

renia

Ale cudujecie... :roll: Jakieś musy...Ale jak mus to mus... :lol: :wink:

Kryanna

Cytat: Gavroche w 2016-05-11, 06:20:12
...bez sarkopenii i elastopatii...
Nawet nie znam takich wyrazów ale cieszę się, że tego nie mam  :shock:
Swoją drogą dziwne, znowu wychodzę na tą głupią ... żeby cieszyć się z braku? Przeważnie lubimy coś posiadać i najlepiej duuużo!  :lol:

Kryanna

Cytat: renia w 2016-05-11, 08:59:17
Ale cudujecie... :roll: Jakieś musy...Ale jak mus to mus... :lol: :wink:
Też tak uważam, przesadzają Diogenesy z tym dogadzaniem sobie  :)
Ja skromnie dzisiaj: kawka ze słuszną porcją śmietanki i kromka orzechowo-makowego z masłem i powidłami - wszelkie torty i musy tych, co powyżej wymiękają ...  :D
Dziękuję kolejny chyba raz Reniu za przepis (tylko dodałam do całego ciasta dwie małe łyżeczki cukru) - będzie mi wybaczone?  :P

renia

O którym cieście piszesz... :roll:

Kryanna

Cytat: renia w 2016-05-11, 09:46:58
O tym od Ciebie przeca - na chlebek makowo-orzechowy - dobry jest jako chlebek i jako ciasto :-)

renia

A! Gofry? Czy to to... http://optymalni.hol.es/kuchnia-optymalna/121-babka-makowa.html
Ale chyba to nie ode mnie był przepis na ten chlebek... :roll:

vvv

Cytat: Kryanna w 2016-05-11, 09:51:57
O tym od Ciebie przeca - na chlebek makowo-orzechowy - dobry jest jako chlebek i jako ciasto :-)

Może o to chodzi:

http://www.stachurska.eu/?p=607

Sam bym zjadł, ani mąki, ani cukru.
8)

Diogenes z Synopy

Cytat: Kryanna w 2016-05-11, 09:18:26
Też tak uważam, przesadzają Diogenesy z tym dogadzaniem sobie  :)
Ja skromnie dzisiaj: kawka ze słuszną porcją śmietanki i kromka orzechowo-makowego z masłem i powidłami - wszelkie torty i musy tych, co powyżej wymiękają ...  :D

cóż, nie samym chlebem człowiek żyje  ;-)   .  Gdyby nie Zosia - zjadłbym jeden pucharek śmietanki  :roll: , a tak zjadłem dwa   :D

Renia. Mus to się wrzuca warzywa/owoc na patelkę i odparowuje się wodę. Wyjmuje się lekką ciapkę. Żadne tam ceregiele.  :lol:

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-05-11, 11:08:24

cóż, nie samym chlebem człowiek żyje  ;-)   .  Gdyby nie Zosia - zjadłbym jeden pucharek śmietanki  :roll: , a tak zjadłem dwa   :D

:lol:

:lol:

renia

Ciekawe czy sam byś taki mus robił... :roll: ja lubię wymyślać jakieś desery, np. owoce z bitą śmietanką, jak mam pomoc w domu. Dzisiaj nie mam i żadnych deserów nie będzie. 8) Chyba, że córa coś zrobi... 8) Ale u nas średnio raz na tydzień są jakieś "łakocie"...

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-05-11, 11:08:24
cóż, nie samym chlebem człowiek żyje  ;-) 
Oczywiscie, chleb bez keczupu nic nie wart
Work Buy Consume Die

Gavroche

SMALEC!!!
Do chleba. :D

Diogenes z Synopy

to ja obrzydzę jakiemuś Wege dziś dzień. ;-)   Dziś jadłem masło ze smalcem  :shock:  . Myślałem, że pasztetowa wiejska to coś białkowego, a to ze słoniny i podgardla.  Gofra posmarowałem grubo masłem i grubo smalcem   :)    i oczywiście sporo śmietanki zjadłem po  tym.
Jadę po jajka, bo mam tylko 7 w zapasie, a coś trza jeść   :roll:  i półtora kartofla starego.
;-)

Kryanna

Cytat: vvv w 2016-05-11, 10:23:02
Cytat: Kryanna w 2016-05-11, 09:51:57

Może o to chodzi:

http://www.stachurska.eu/?p=607

Sam bym zjadł, ani mąki, ani cukru.
8)

Po prostu za dużo masła pani jada, sklerozis się kłania ... przepis od Tereni Stachurskiej jest. Moja wielka kulpa!
Renia też go zachwalała, a ja piekę go często na zmianę z plackami serowo-jajecznymi i ostatnio gofry też idą. Daję orzechy włoskie zamiast migdałów, no bo tak! Mam "zaprzyjaźnione" dwa drzewa orzechowe i stąd nie muszę ich kupować, gratis są :-)

renia

:lol: wyjaśniona zagadka i jesteśmy "w domu"... :wink: