Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-06-07, 11:00:28
nie widzę nic ciekawego w tych truskawkach  :roll:  . No, kupiłem rano kilo. Ale nie wiem czy komuś nie oddam, kogo nie lubię  ;-)   :roll:

Zjem śmietanę z czymś innym. :roll:   Albo ino przystroję z lekka.
Diogenesie! Nie idz ta droga!
Dostajesz pierwsze OptyOstrzezenie  :shock:
Zapamietaj
Cytat: admin w 2009-07-27, 10:05:27
  Bo widzisz "Adiqq" w truskawkach i malinach istotna jest PROPORCJA, a nie gramy. I tak dla pierwszego owocu wynosi ona około B:W - 1:10, a dla drugiego około 1:6, a więc PROPORCJA wskazuje, że oba owoce są jadalne na Diecie Optymalnej. I tak na wszelki wypadek dodam, że na Diecie Optymalnej jadalne są wszystkie owoce i warzywa, których PROPORCJA B:W nie jest większa jak 1:17 (z wyłączeniem bananów)
Na Żywieniu Optymalnym ta zasada nie obowiązuje, ale bezpieczniej jest unikać wszystkich świeżych owoców, co mają powyżej
B:W 1-17.

PS
mówimy oczywiście o jedzeniu rozsądnych ilości warzyw i owoców, a w takim przypadku, czy np: w 70g truskawki dostarczy się 4 czy 6g węglowodanów jest praktycznie obojętne. Ważniejsze jest, aby przy tym zjeść np: 70-100g bitej śmietanki (21-30g tłuszczu).
Cytat: admin w 2009-07-27, 10:34:41
Na Diecie Optymalnej - białka z owoców i warzyw nie wlicza się do dobowej gramatury białkowej, z uwagi na nieistotną statystycznie na proporcję ilość białka o niskiej wartości biologicznej, dostarczaną w tych produktach.
Nie idz ta droga:
Cytat: Adam319 w 2009-07-28, 00:55:03
Ja jednak pozostanę przy swoim, że truskawki są z innej bajki. :-)
Bo tak samo skonczysz  :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: Zyon w 2016-06-07, 12:39:38
Cytat: admin w 2009-07-27, 10:05:27
  Bo widzisz "Adiqq" w truskawkach i malinach istotna jest PROPORCJA, a nie gramy. I tak dla pierwszego owocu wynosi ona około B:W - 1:10, a dla drugiego około 1:6, a więc PROPORCJA wskazuje, że oba owoce są jadalne na Diecie Optymalnej. I tak na wszelki wypadek dodam, że na Diecie Optymalnej jadalne są wszystkie owoce i warzywa, których PROPORCJA B:W nie jest większa jak 1:17 (z wyłączeniem bananów)
Na Żywieniu Optymalnym ta zasada nie obowiązuje, ale bezpieczniej jest unikać wszystkich świeżych owoców, co mają powyżej
B:W 1-17.

PS
mówimy oczywiście o jedzeniu rozsądnych ilości warzyw i owoców, a w takim przypadku, czy np: w 70g truskawki dostarczy się 4 czy 6g węglowodanów jest praktycznie obojętne. Ważniejsze jest, aby przy tym zjeść np: 70-100g bitej śmietanki (21-30g tłuszczu).
Cytat: admin w 2009-07-27, 10:34:41
Na Diecie Optymalnej - białka z owoców i warzyw nie wlicza się do dobowej gramatury białkowej, z uwagi na nieistotną statystycznie na proporcję ilość białka o niskiej wartości biologicznej, dostarczaną w tych produktach.
Nie idz ta droga:
Cytat: Adam319 w 2009-07-28, 00:55:03
Ja jednak pozostanę przy swoim, że truskawki są z innej bajki. :-)
Bo tak samo skonczysz  :lol:

Żeby to ten "tona", czy jak mu tam było napisał, to może nawet zaakceptowałbym te wywody!  8)
Ale tak, to już sam nie wiem, skoro to białko z truskawek jest takie dobre...  :shock: ;)  :lol:

renia

Można się tymi truskawkami przebiałczyć i co wtedy? :roll: 8)

Anulka177

Kurcze, zjadłam dziś ze 6 sztuk, prosto z grządki :? Wziąć coś na przeczyszczenie na wszelki wypadek? Bo jak zaszkodzą?  :roll: :?

Zyon

Sloik tahini zalatwi sprawe  :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: Anulka177 w 2016-06-07, 13:31:48
Kurcze, zjadłam dziś ze 6 sztuk, prosto z grządki :? Wziąć coś na przeczyszczenie na wszelki wypadek? Bo jak zaszkodzą?  :roll: :?

Może jeszcze górą wyleci? ;)

renia

Zakorkować wszystkie wyloty i spoco... 8)

Zyon

I poczekac az sie te najlepsze bialko przyswoi na stawy  :lol:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

jeno 200 ml  doszło śmietanki (z kawą), więc powoli głodnieję.

sporo odmian tych białek będzie łącznie z truskawką   :roll: :shock:  ;-)

Ale wymyśliłem sobie żółtka na smalcu na kiełbasie boczkowej z  cebulką siedmiolatką ze szczypiorem lekko przysmażoną.

Truskawki znów odłożyłem na  ...potem.  A śmietana gęstnieje   :roll:  ;-)
Nie chodzi o żadne białko czy proporcję. Po prostu mnie nie kręcą. A kręciły kiedyś mocno. A i zdrowy rozsądek podpowiada, że to tylko woda z truciznami  ;-)

Maczane w czekoladzie gorącej, z szampanem etc .  :roll: Patologia  ;-)

renia

Cytat: Zyon w 2016-06-07, 13:54:02
I poczekac az sie te najlepsze bialko przyswoi na stawy  :lol:

:lol:

Diogenes z Synopy

Cytat: admin w 2016-06-07, 12:39:25
A ciepnij na kompost i nigdy więcej nie kupuj, bo jak komu dasz, to jeszcze zaszkodzi!  :shock: ;)
a to się jakoś tak oczami kupuje. Ładnie się uśmiechają na straganie, a w domu  :roll:

...jak kobita dwa lata po ślubie  ;-)

renia

Zupa jarzynowa z młodych warzyw (groszek, fasolka szparagowa, młoda włoszczyzna, kapusta, ziemniaki, koperek) - wywar z nóżek wieprzowych (bez kopytek 8)). Po kawałku kiełbasy wrzuciłam, bo mięsa w niej nie było i masła dodałam. Nawet, nawet... 8)

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-06-07, 14:06:06
Cytat: admin w 2016-06-07, 12:39:25
A ciepnij na kompost i nigdy więcej nie kupuj, bo jak komu dasz, to jeszcze zaszkodzi!  :shock: ;)
a to się jakoś tak oczami kupuje. Ładnie się uśmiechają na straganie, a w domu  :roll:

...jak kobita dwa lata po ślubie  ;-)

A jak się je umyje, to już połowę urody i smaku tracą... :? Ale kompot bajerancki... 8)
Rozciapane i ze śmietaną bitą też dobre... :D

grenis

Cytat: Anulka177 w 2016-06-07, 13:31:48

Wegli dojedz i bedzie gitara  :D

Anulka177

Węgli albo węgla aktywnego, zależy co się chce uzyskać  8)

administ

Najlepiej tych z hałdy, to górnicy będą wdzięczni. ;)

renia

Ale skasują równo, żeby na piętnastki starczyło... 8)

administ

I Duda związkowiec rozwiąże związek, bo na co komu utrzymywać etatowych bojowników, jak "dobra zmiana" jest? ;)
Będzie więcej na 500+ ;)  :lol:

renia

Pewnie tylko dętą orkiestrę górniczą zostawią... :roll: 8)

Diogenes z Synopy

No to WiO  na wieczór.

Truskawki dosłodziłem. Polałem gęstą śmietaną ukwasz.  Zosia zmiksowała se ze śmietanką i wypiła jako opty-shake z łyżką optyloda.
Frytek nie chciało się robić, więc poszedłem na łatwiznę.

Na jutro już mam świetny plan obiadowy. Dostałem młode korzonki ćwikłowych buraczków.

Będzie Botwinka. Chłodnik. Bo gorąco ma być.
Lekko zblanszuje je na maśle normalnym. Dodam szalotki lub siedmiolatkę. Rzodkiewkę odpuszczę. Koperek świeży obowiązkowo. Ogórek kisz  :roll:  - pomyślę.  I clou dania - pokruszone żółtka. Całość zaleję dobrze ukwaszoną śmietaną 30 i popieprzę. O czymś zapomniałem? :roll:   :)  Wywaru gotowego nie mam. Będzie wege.  ;-)