Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Anulka177

Trzy żółtka + 2 plasterki przypieczonego na chrupko boczku.

renia

Na obiad zupa szczawiowa (na gęstym wywarze, zabielana śmietanką 30%) z jajkami gotowanymi.

Diogenes z Synopy

zupa a`la Niesiołowski  ;-)
Zbuntowałem się, nie chcę znowu jagód ze śmietaną. Kupiłem 4 plastry karkówki i duszę w smalcu.  Podam z frytkami na smalcu (bo nie mam już łoju). Keczup H.... w szklanej butelce łagodny. Do karkówki może być musztarda kielecka sarepska  :roll: . Buraczka zjadłem rano.

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-06-28, 14:45:25
zupa a`la Niesiołowski  ;-)....

Ale zabrakło mirabelek na deser. :? Są za to malinki (pudełko 6 zł).  8) :lol:

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-06-28, 14:45:25
Buraczka zjadłem rano.

I jaki wynik testu?  :roll: 8)

Diogenes z Synopy

siku?  lekko czerwone. Pewnie coś przecieka  :roll: ;-)

Zyon

Achtung, nieszczelne jelito! Dawac tu Adama!  :shock:
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

no to mam od urodzenia. Zawsze po jagodach i buraczkach miałem takie  ;-) . Siku na różowo, a kupa ciemna. I tak już 52 lata. Możesz na mnie mówić durszlak  ;-)

Zyon

No to slabo, trzeba zaordynowac lepiszcze z pestek zmiksowanych z olejem. Oleum dziury pomniejsza a lepiszcze zalepia. Na koniec troche soku warzywnego zeby zakonserwowac szpachle dobrze.
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

nie znam się na tym za bardzo. Ale wiem, że łój wołowy dobrze zalepia rury w kuchni. A to używam, a jakże, jako zamiennik tego lepiszcze  :roll: ;-)

renia

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-06-28, 15:06:18
siku?  lekko czerwone. Pewnie coś przecieka  :roll: ;-)

To nie jest żaden test. To jest normalne, że buraczki zmieniają kolor moczu na różowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/kolor-moczu-co-moze-oznaczac-kolor-moczu_40079.html

Diogenes z Synopy

zielony kiedyś miałem, za kawalera, gdy rozpuszczano mi kamienie na nerce i piłem jakieś zielone świństwo. Ale rozpuściło.

Anulka177

Golonka z chrzanem i musztardą, ogórek kiszony i papryka konserwowa, na deser orzechy z czekolady z orzechami. Zaraz zasuwam robić lody bo mąż spróbował i strasznie mu podpasowały  :D Polewa będzie z czarnej porzeczki, która obrodziła w tym roku jak szalona, trochę już pomroziłam na zimę.

Diogenes z Synopy

Cytat: Anulka177 w 2016-06-28, 16:33:10
Polewa będzie z czarnej porzeczki, która obrodziła w tym roku jak szalona, trochę już pomroziłam na zimę.
u mnie już zaczynają spadać, trzeba zerwać. Też z garstkę po obiedzie przegryzłem.

Taka niesłodzona konfitura jest dobra do mięsa.

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-06-28, 16:47:18
Cytat: Anulka177 w 2016-06-28, 16:33:10
Polewa będzie z czarnej porzeczki, która obrodziła w tym roku jak szalona, trochę już pomroziłam na zimę.
Taka niesłodzona konfitura jest dobra do mięsa.
Tradycyjnie podaje się mięsa i sery z owocami. 8)
Makrobiotycy twierdzą, że to zapewnia równowagę, mięso jest mocno yang, a owoce yin.
Te ich jang i jin odzwierciedlają trochę wpływ na układ para- i sympatyczny.

Diogenes z Synopy

lub  ....   :roll:
http://portal.bioslone.pl/przyczyna-chorob/kwasowosc_organizmu

Cytatwięc nie zaszkodzi nam zjedzenie na śniadanie jajecznicy z kilku jaj, które są lekko kwasotwórcze, jeśli w ciągu dnia zjemy kilka zasadotwórczych owoców

ale Admin mówi co innego.  Bufor i te sprawy.

renia

Jaja są lekko kwasotwórcze (przez białka) same żółtka są zasadotwórcze...

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-06-28, 17:44:00
lub  ....   :roll:
http://portal.bioslone.pl/przyczyna-chorob/kwasowosc_organizmu

Cytatwięc nie zaszkodzi nam zjedzenie na śniadanie jajecznicy z kilku jaj, które są lekko kwasotwórcze, jeśli w ciągu dnia zjemy kilka zasadotwórczych owoców

ale Admin mówi co innego.  Bufor i te sprawy.
A czym się odkwaszali Inuici, albo traperzy z Ameryki Północnej? ;)

Kwaso- i zasadotwórczość to bujda na resorach, natomiast yang i yin, oba rodzaje układu wegetatywnego i indyjskie dosze, pokrywają się w znacznym stopniu, taka zbiorowa obserwacja jakoś bardziej do mnie przemawia...

Diogenes z Synopy

Cytat: Gavroche w 2016-06-28, 18:00:49
A czym się odkwaszali Inuici,
No, ale krótko żyli. Pewnie od nadmiaru białka. Ale czy tylko?  :roll:

Wieczorkiem optyloda zjadłem z konfiturą jagodową i już oczy mnie się kleją  ;-)

administ

A to pewnie przez brak insuliny, który sprzyja wydzielaniu leptyny i pobudzeniu układu sympatycznego.  :D
Ale uwaga!
Układ sympatyczny może i pobudzać i hamować wydzielanie insuliny, w zależności od przewagi roboczej genów kata lub metabolizmu stąd tylu, co zna półprawdy, ale całości nie ogarniają... ;)
Ja ich tam uczyć nie będę!  :lol: