Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

RafałS

Dobry Wieczór! Pogoda sprzyja to w ramach ileś tam wio  :mrgreen: czosnek niedźwiedzi z lasu wyjadam. Ale młody jeszcze - ostry, pikantny, a więc nie za dużo bo by mnie popiekło i jeszcze bym się pochorował. Ale do jajecznicy itd. ok.  :wink:
https://www.dropbox.com/s/ccijm0nxfk49bzj/cn.JPG?dl=0

Blackend

Anulka177

O, jeśli tak to idę jutro na poszukiwanie czosnku niedźwiedziego, bo bardzo lubimy  :D

Jarek

A co kto jadł na śniadanko, to już nikt nic nie pisze :roll:
Nudy 8)

Anulka177

Bo ile razy można mówić, że żółtka z masłem?  :roll:

Blackend

:lol:
Właśnie, nudy.  :lol:

Jarek

Cytat: Anulka177 w 2017-03-28, 19:09:30
Bo ile razy można mówić, że żółtka z masłem?  :roll:
A goferek, ciasteczka kruche, i czoko, to chyba nie to samo.
A, zapomniałem o kawie opty i wit C :lol:

Kryanna

Cytat: Anulka177 w 2017-03-28, 18:31:25
O, jeśli tak to idę jutro na poszukiwanie czosnku niedźwiedziego, bo bardzo lubimy  :D
Mam las pod nosem, a czosnek niedźwiedzi w nim nie rośnie :-(
Podobno na drugim końcu Bydgoszczy jest mnóstwo tego czosnku ale to cała wyprawa, a ja nie znam też tamtejszych lasów i mogłabym się zagubić. Oj dolo moja niedolo ... bardzo lubię ten czosnek i chciałabym posmakować świeżego, bo dotychczas tylko suszony jadłam.

administ

Ale w warzywniaku jest taki piękny, wyrośnięty i z Chin do tego... ;)

Kryanna

Czemu ja tego nie wiedziałam? Już lece nabyć te pyszności. :-)

renia

Do jakich dań dodajecie ten czosnek niedźwiedzi? :roll:

RafałS

Cytat: renia w 2017-04-05, 17:20:02
Do jakich dań dodajecie ten czosnek niedźwiedzi? :roll:
Ja kiedyś w boczku miałem, ale w wielu rzeczach sprawdza się. Tylko że w Polsce on częściowo chroniony jest więc trzeba wiedzieć gdzie wolno zerwać. A chińskiego to lepiej nie tykać bo socjalizmem zaraża.  :lol:  :wink:

renia

Syn dodawał go do wyrobu wędlin (długodojrzewających). Ja mam taki suszony czosnek niedźwiedzi z paczki i on nie ma ciekawego zapachu. Nie używam go. Może w potrawie inaczej by się "prezentował"... :roll: A z lasu bym się bała go zrywać, bo bym mogła pomylić z jakimś zielem trującym... :? :lol:
Może z barszczem Sosnowskiego... :twisted: 8)

Kryanna

Świeży pewnie smakowałby z twarożkiem, jajecznicą. Suszony to nie to ... tak jak czosnek granulowany, tylko raz kupiłam i już dziękuję, nie lubię.
Chiński czosnek przed laty kupiłam w jakimś markecie - cieszyłam się jak głupia, bo taniocha i zrobiłam nalewkę na spirytusie - z pół dużego weka. Po kilku dniach zzieleniał i śmierdział strasznie - wylądował w kibelku. Szkoda mi było tego obierania, no i spirytusku. Ot, nauka kosztuje :-(

Anulka177

Ja czosnek niedźwiedzi używam zamiast szczypiorku, więc pasuje i do twarogu, i do jajecznicy, jak mówi Kryanna, a i plastry pomidora można posypać (o chlebie ze smalcem nie wspominając  :wink:)

administ

A włosy nie brunatnieją po tym niedźwiedzim... ;)

renia

Mogą też pazury i kły wielkie się robić... :wink:
I charakter zgrizzlywy... :twisted:  8) :lol:

renia

Cytat: admin w 2017-04-05, 21:52:15
A włosy nie brunatnieją po tym niedźwiedzim... ;)

Tylko tym co je mają... :lol:

administ

A to szkoda, bo bardziej chodzi właśnie to tych, co nie mają...  :?

renia

Ci muszą przejść na DO to odrosną. Tak Cooler pisał... 8) :lol: :wink: