Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Wędliny własnego wyrobu

Zaczęty przez renia, 2014-12-16, 18:15:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Dużo łatwiej jest zrobić sobie białą kiełbasę. Nie trzeba wędzić... :D

administ

Kiełbasę lepiej kupić w sklepie, bo nic nie trzeba robić, nic nie trzeba wiedzieć, a nawet jak się wie źle, to i tak na kiełbasę to nie ma wpływu.  :D  :wink:

renia

...chyba, że na wyborczą... :roll: 8)

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2014-12-17, 07:24:43
Dużo łatwiej jest zrobić sobie biał± kiełbasę. Nie trzeba wędzić... :D


Jo :) 

renia

Przy mnie skaszubiałaś perzna... 8) :lol:

Teresa Stachurska

Jo jest mazurskie :) 

Co znaczy perzna?


Gavroche

A w necie nie znalazłem  :lol:

renia

Perzna mało szukałeś... 8)

administ

Cytat: Teresa Stachurska w 2014-12-17, 10:33:32
Jo :) 

"Jo" jest kujawskie, pomorskie, śląskie i zewsząd, gdzie z Niemymi się gadało.  8)

Teresa Stachurska


renia

Tym razem zrobiliśmy szynkę, baleron i boczek. Mięso leżało 12 dni w zalewie z przyprawami i solą (w lodówce i codziennie było obracane do góry "dnem") potem wędzone 4 godziny i w dymie bez ognia zostawione na całą noc. Następnego dnia było parzone w wodzie (z przyprawami) o temperaturze 80 stopni.
Dużo mniej jest pracy z takimi wyrobami, niż z typowymi wędlinami.
Myślę, że bez wędzenia też by można było zrobić szynkę parzoną, boczek i baleron... :roll:
Szczerze: bardzo dobre. :D

(https://images82.fotosik.pl/929/c960868a99318334gen.jpg)

Gavroche

Super! :D
Ja mam dostęp do takich kilka razy w roku i mrożę i jemy naprzemiennie z komercyjnymi wędlinami i domową smażeninką.
Ale robić to mi się nie chce, aż takich różnic między dobrą sklepową i swojską wędliną to nie czuję... :?

administ

Przecież sklepowa smaczniejsza i zdrowsza...  8)
Mają unijne peklosole i farbę wędzarniczą, a nie jakieś stare technologie na raka... ;)

renia

 
Cytat: Gavroche w 2017-12-04, 09:36:26
Super! :D
Ja mam dostęp do takich kilka razy w roku i mrożę i jemy naprzemiennie z komercyjnymi wędlinami i domową smażeninką.
Ale robić to mi się nie chce, aż takich różnic między dobrą sklepową i swojską wędliną to nie czuję... :?

:lol: Ale przed chwilą przeczytałam ten opis produkcji szynki: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1232.0
i postanowiłam częściej robić takie wyroby. Ja tego nie potrzebuję (mogę się obejść bez wędlin w ogóle), ale domownicy tak...
Chociaż takie wyroby i mnie przyciągają... 8) Syn mówił, że u nich Donar (pies labrador) chodził po mieszkaniu jak narkoman czując ten zapach... :lol:

renia

Cytat: admin w 2017-12-04, 09:40:02
Przecież sklepowa smaczniejsza i zdrowsza...  8)
Mają unijne peklosole i farbę wędzarniczą, a nie jakieś stare technologie na raka... ;)

No... 8) :lol:

administ

Reasumując, na zdjęciu wygląda to apetycznie, ale tylko nieliczni powąchają i spróbują...  :? ;)

Blackend

Zawsze możemy wbić do Reni na degustację, na pewno będzie szczęśliwa. ;)

administ

Jasne, najlepiej bez zapowiedzi, aby więcej radości było. ;)

Blackend

Im nas więcej tym weselej. ;)