Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Zyon

Cytat: Gavroche w 2021-06-14, 16:57:44
A ja mam teraz odwrotnie; największym wyzwaniem jest powstrzymać się, żeby za dużo nie trenować. 8)
Regeneracja już nie ta, co 20 lat temu, a jak tylko o włos przekroczę pojemność układu nerwowego, to w następne dni on zarządza lenistwo i niechęć do wszystkiego, na czym cierpi życie prywatne, a dzieci jeszcze małe i połowica młoda. ;-)

To, co piszą w popularnych artykułach, że z wiekiem trzeba trenować coraz więcej, to bzdura na resorach. :D
Wraz ze wzrostem siły, wytrenowania i doświadczenia, człowiek potrzebuje mniej treningu, bo jest w stanie generować bardzo duże przeciążenia, co dla początkującego jest nieosiągalne.
To właśnie początkujący i średnio zaawansowani mogą zapitalać na okrągło, zaawansowani i pro muszą się hamować, co wcale łatwe nie jest, bo 2 sesje w tygodniu po parę serii zostawiają niedosyt i tęsknotę. :P
ostatnio ograniczylem wlasnie do 2 tygodniowo, ale i tak jakies durnowate smarowanie gwintow sobie robie w zwykle dni ot tak dla zabicia nudy podczas ogladania meczu
Work Buy Consume Die

Gavroche

No i mnie nosi między sesjami, uzależnienie normalnie. :D

Zyon

Ciezko sie powstrzymac, nawet dzis, choc wiem  nie powinienem, to z rana polazlem wbrew sobie i pyknalem 5x5 mc w ramach smarowania gwintow. Ale sam sobie tlumaczylem, ze to nie trening i sie nie liczy  :lol:
Work Buy Consume Die

Jarek

Miałem kolarzówkę i też musiałem 1000km w tygodniu opieprzyć, emocje ponad wszystko. Ale sport to zdrowie było świetnym tłumaczeniem. No i poklask wsród znajomych, wow było... :lol:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2021-06-18, 12:37:52
Ciezko sie powstrzymac, nawet dzis, choc wiem  nie powinienem, to z rana polazlem wbrew sobie i pyknalem 5x5 mc w ramach smarowania gwintow. Ale sam sobie tlumaczylem, ze to nie trening i sie nie liczy  :lol:
:lol:
Ja tak robię z 16kg odważnikiem.
Czasem nawet kilka razy dziennie, tłumaczę sobie, że 16kg to nie ciężar, takim w Rosji trenują młode dziewczynki. :D

Zyon

:lol:
ja tez mam 2 szesnastki i tez czasami sobie dygne pare serii w trakcie meczu :D Albo drazek taki do szyblkiego zakladania na futryne multi gym :D
Work Buy Consume Die

admin

Też mi rewela, dygnąć parę serii z szesnastoletnimi sikorkami i to bez niebieskiej tabletki - no to rozumiem...  :shock:  :lol: :lol: :lol:
No ostatecznie mogą być trochę starsze! ;)

Gavroche

No z tego upalnego lata, to letnie sukienki najfajniejsze. :D

admin

Fakt, szczują na pokuszenie księży te dziewuszki, że mało koloratki ich nie poduszą!  :shock: :?

Jarek

Wymieszane sa ponad wszystko :lol:

Gavroche

Chyba sezon urlopowy, bo w klubie puściutko! :D
Ciekawe jak tam na wakacjach im "nabicie" spada i chudną w oczach. :lol:
Owo nabicie mięśni to zwyczajne nagromadzenie metabolitów, głównie wody.
Świadczy o zmęczeniu mięśni, oczywiście można długo trenować na niepełnej regeneracji i cieszyć się ową sztywnością, ale z czasem dochodzi do przykurczy, układ nerwowy się dostosowuje i próbuje kompensować i do kontuzji już niedaleko. :?

Ponieważ było pusto to zająłem 3 stanowiska i zrobiłem taki trening obwodowy, złożony z martwego ciągu i siadów, przeplatanych wyciskaniem na ławce.
Wyszło po 5 serii siadów i martwego i chyba 9 serii na ławie, zamknąłem trening w 40 minutach, na więcej brak czasu.
Ciepło i wilgotno, po treningu 0,5 litra gazowanej wody wchłonęło się jak w gąbkę. :P

oldboy

Popijasz wodę w trakcie treningu czy dopiero po uzupełniasz?

Gavroche

A różnie, biorę ze sobą bidon z przegotowaną i ostudzoną wodą na salę, i czasem piję, a czasem nie, nawet w upały.
Za to w aucie mam lodóweczkę i są tam półlitrowe karafki z gazowaną wodą z soda streamu, a gazowanej już nie mogę się oprzeć. ;-)
Generalnie przy siadach i martwych niechętnie napełniam żołądek, poza tym, jeśli piję, to zaraz dużo bardziej się pocę.

oldboy

Czyli zostaję przy instynktach, się zachce to uzupełniamy.
Z innej strony, przy długim nurkowaniu(free) zaleca się pić nawet jak się nie chce, ale tam to raczej odruchy pragnienia może zakłócać ciągły kontakt ust z wodą.

Gavroche

W przypadku dziecka, starszej osoby czy właśnie kogoś, kto nie odczuwa pragnienia, to poił bym rozsądkowo.
Ponoć pół szklanki co pół godziny dla dorosłego jest ok.

oldboy

Przy nuraniu  piję zaraz po każdym siusiu :D czy mi się chce czy nie.

Gavroche

Oddawanie moczu ok, ale co z poceniem? :shock:
W wodzie też się pocisz, tylko jak to policzyć? ;-)

oldboy

Nie pocę się w wodzie  :lol:
No dobra, pewnie coś tam pocę, ale to raczej nieistotne.

admin

Przewodnictwo cieplne wody jest około x* wyższe niż powietrza, jakby co ...  8)
Za x należy wstawić właściwą wartość, której już nie pamiętam.  :?