Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Ale spryciarze - wydłużenie wieku emerytalnego nazywają reformą  :?
Ech... ;)

administ

Bo to jest fajna reforma. O ile wyobrażam sobie siedemdziesięciolatka wykładającego na Uczelni, o tyle rówieśnika zmieniającego izolatory na słupie wysokiego napięcia już nie.  :?
Dlatego trzeba się uczyć i dbać o zdrowie.  :D

Blackend

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/neutriny-szybsze-niz-swiatlo-winny-zbyt-luzny-kabe,1,5034971,wiadomosc.html
15 tysięcy razy sprawdzali i wrócili do punktu wyjścia. Czyli na razie Einstein sie nie mylił, a o ile razy był tańszy niż wspólczesna nauka ;)

administ

I do tego na błędzie zarobili i zarobią, bo jest co badać!  :wink:

jerzy555

no już mało brakowało ażeby świat do góry nogami przewrócić :) co może zrobić taki mały kabelek :)

administ

Teresa Stachurska

Cytat: admin w 2012-02-23, 11:11:50
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/596702,polacy_wydali_na_slodycze_w_2011_r_prawie_6_miliardow_zlotych_prawie_5_mld_na_wyroby_czekoladowe.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GazetaPrawna+%28GazetaPrawna.pl%29 - jak to dobrze, że nie wszyscy biorą na wiarę twierdzenie, że "węglowodany są szkodliwe, a jedynie słuszna jest dieta niskowęglowodanowa".  :D

To jeszcze nic, bo jakieś 15 zł/osobę miesięcznie. Drugie tyle wydaje się na pospolity cukier (42 kg/osobę rocznie),  no i fruktoza, maltoza i inne cuda-niewidy.

Ja w zeszłym roku zużyłam "w kuchni" mniej niż kilogram cukru. W kuchni, gdyż nie sama go zjadłam ale "w towarzystwie". U mnie już nikt kompletnie nie prosi o cukier do kawy czy herbaty, co zwiększa ilość spożycia tego rarytasu przez osoby, które wciąż słodzą.

Blackend

Spożycie samego cukru nie jest do końca miarodajne. W moim rodzinnym domu cukru nie uzywaliśmy w ogóle (zero słodzenia, zero pieczenia). Wszystkie kartki rozdawalismy rodzinie i znajomym. Pamietam tylko, że mielismy taki w kostkach dla gości bo ładnie wyglądał  :D A jednak pomimo tego, odżywiałem się wysokowęglowodanowo.

P.S.
Ciekawe, że w tamtych czasach słodzona kawa czy herbata była dla mnie nie do przełknięcia.

friga

Wniosek z tego jeden, tylko otwierac cukiernie. popyt napewno bedzie skro ma takiee notowania :lol:

Blackend

Na mnie by zbankrutowały - ciastami, tortami, (ale juz nie drożdżówkami) można było mnie straszyć ;)

MariuszM

CytatWedług autorów projektu, zbiornik na paliwo o objętości 45 litrów może zawierać około 27 kilogramów skrobi, która przy dodatku wody oraz enzymów będzie wytwarzać 4 kilograma wodoru. Jest to ilość równa energii potrzebnej do przejścia tym samochodem długości ok. 500 kilometrów.
Avanti  :D
http://biotechnologia.pl/biotechnologia-portal/info/bioenergia/25_aktualnosci/9602,ekologiczne_samochody_na_paliwie_ze_skrobi.html

Radzio

Cytat: MariuszM w 2012-02-25, 21:35:38
...
Avanti  :D
...

"...Koszty takiego paliwa wynosiłyby 2 dolara za kilogram wodoru...".

125km za około 6PLN "netto". Będzie o co się bić. ;)  :lol: :lol: :lol:

administ

A VAT, akcyza, składka emerytalna, rentowa i zdrowotna doliczona?  :wink:
Bo jeśli nie, to strasznie drogie to paliwo w cenie netto!  :?

renia

To nie lepsze te silniki na wodę?

administ

Do wody też swoje doliczą!  :wink:
Wmówienie ludziom, że kranówka nie jest zdatna do picia, a pije się z butelki PET, to było genialne posunięcie.  :D

renia

To do samochodów pewnie by się też tylko "specjalna" woda nadawała... :(

renia

Może by ją odpowiednio zabarwili a użycie innej byłoby karalne... :?

Blackend

Wszystko wskazuje na to, że świat motoryzacyjny będzie rozwijał silniki elektryczno-spalinowe (hybrydowe). Systemy start-stop i inne "oszczędzacze". Nie zrezygnują z ropy dopóki jeszcze jest co wydobywać - "ekonomia"  :?