Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

No to uwazaj na Piotra i Pawla, tam droga Cola jest  :lol:
Work Buy Consume Die

Blackend

Piotr i Paweł w ogóle drogi, wiem bo byłem  8)

administ

A banany, po ile banany, bo nie wiem, czy nie przepłacam?  :wink:  :lol: :lol: :lol:

renia

Cytat: Blackend w 2013-03-21, 11:30:40
Ja jestem Biedronkowcem pospolitym i potwierdzam, że faktycznie tak jest  :D

Ale Ty tylko te "niezdrowe" produkty kupujesz... :roll:

Gavroche

Kwestia rozbija się nie o nazwę supermarketu, a o produkt.
Dobry łowca-zbieracz w każdym buszu znajdzie coś zdatnego.
Ja przez 5 lat jadłem najlepsze, najdroższe i supermadafakaeko produkty.
Potem przez rok supermarketowe pogardzane.
I co?
Ano nic.
Teraz kupuję gdzie popadnie, ale nie, co popadnie i nie dramatyzuję ideologicznie :D

renia

Cytat: admin w 2013-03-21, 11:38:37
A banany, po ile banany, bo nie wiem, czy nie przepłacam?  :wink:  :lol: :lol: :lol:

Pewnie lepiej by się opłacało własne w mieszkaniu hodować... 8)

Zyon

Cytat: Gavroche w 2013-03-21, 11:45:03
I co?
Ano nic.
Nie badz taki hop-siup, od razu to ci moga najwyzej krosty wystkoczyc, na raki i inne przysmaki to sie pracuje latami  :D
Work Buy Consume Die

administ

Dobry łowca-zbieracz w każdym buszu znajdzie

Ale to trzeba mieć stosowną "grypę" krwi...  :wink:  :lol: :lol: :lol:

renia

I palec serdeczny dłuższy od wskazującego albo odwrotnie... :roll:

Zyon

Raw0 ostatnio postanowil przestac pisac swojego bloga, zeby czytelnikow nie frustrowac czytelnikow swoimi wywodami. Nie wiem czy ktokolwiek czytal ten belkot ale decyzja sluszna, bardzo przykro sie to czytalo  :? J
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-03-21, 11:46:36
I co?
Ano nic.
Nie badz taki hop-siup, od razu to ci moga najwyzej krosty wystkoczyc, na raki i inne przysmaki to sie pracuje latami  :D
Oczywiście.
Tylko, że Ty zakładasz zależność droższe/eko/niszowe/regionalne/piwniczne -lepsze niż supermarketowe/popularne/szerokodostępne.
Ani smak, ani skład na opakowce, wygląd, tekstura czy nagroda na Targach Żywności nie są gwarantem braku raka-skorupiaka.
Ale wiara czyni cuda :lol:

Zyon

Chcesz powiedziec, ze parowki za 4,99 nie roznia sie niczym od tych za 16,99 ? ;)
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-03-21, 11:57:50
Chcesz powiedziec, ze parowki za 4,99 nie roznia sie niczym od tych za 16,99 ? ;)
Boże uchowaj.
Różnią się ceną :D
Z pewnością to mógłbym powiedzieć, gdybym miał w domku zestaw malego laboranta.
Zapewne powiesz, że te droższe są lepsze, bo lepsze musi więcej kosztować.
To frazes, bo nie bierzesz pod uwagę natury ludzkiej, zawsze chce się zarobić więcej :D
W praktyce każda z opcji jest możliwa: tańsze są gorsze/lepsze/niczym się nie różnią, poza ceną.
I jeszcze kwestia jakości: tanie, bo pogardzane komponenty, niekoniecznie są gorsze jakościowo od np. mięsa szykowego, które jest pożądane, więc "chrzczone".

Zyon

No no ciekawe, wiec zwyczajna niczym nie rozni sie od podwawelskiej jalowcowej oprocz ceny?  :lol:
A piwo vip z biedry za 1,59 od guinessa za 7,95? :D
To mi wywraca swiat do gory nogami :D

Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-03-21, 12:10:08
No no ciekawe, wiec zwyczajna niczym nie rozni sie od podwawelskiej jalowcowej oprocz ceny?  :lol:

Nie pierwszy raz chyba, nie?

Zyon

Na szczescie swiat to wanka wstanka :D Wiec ty sobie jedz te zwyczajna za 5,99, ja wole jednak placic 40zl :D

Mowi sie tanie mieso psy jedza a biednego nie stac na to zeby kupowac tanio. Bo wtedy kupuje sie 2 razy. :D

Niejednokrotnie sie o tym przekonalem, np kupujac tanie odtwarzacze dvd   :D
Work Buy Consume Die

chill

Dokładnie...

Niektórym to cena już robi cymes  :lol:

Mnie to śmiesza ci garniturowcy ćwierć inteligenty POdorabiane , którzy kupuja ketchup polskiej firmy na "P" w P&P czy jakiejś innej almie prawie dwa razy drożej niż np w Tesko . Tam to można kupic jakiś ser albo powiedzmy sardynki atlantyckie znależć , ale nie przepłacony olej Kujawski ...  :lol:

Przecież produkt dziewiczy , jaja od baby np niejednokrotnie jest tańszy niż numerowane wyżej marketówki , 1 czy nawet zerówki , a i o niebo lepszy w smaku ..
Ileż to razy się naciąłem na jajo eko super hiper , w smaku porównywalnym do śmieciowej 3....

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-03-21, 12:13:17
Na szczescie swiat to wanka wstanka :D Wiec ty sobie jedz te zwyczajna za 5,99, ja wole jednak placic 40zl :D

Mowi sie tanie mieso psy jedza a biednego nie stac na to zeby kupowac tanio. Bo wtedy kupuje sie 2 razy. :D

Czyli masło z okręgu za 3,5 jest adekwatnie gorsze od tego Irlandczyka za 9,5.
Wedlowska gorzka, odpowiednio do ceny, gorsza od Lindta?
Wątróbki drobiowe za 5 za kilo w markecie gorsze od tych za 15 w KK?
I kto kupuje zwyczjną, nawet psu?!

Zyon

Cytat: Gavroche w 2013-03-21, 12:18:22
Cytat: Zyon w 2013-03-21, 12:13:17

Czyli masło z okręgu za 3,5 jest adekwatnie gorsze od tego Irlandczyka za 9,5.
Wedlowska gorzka, odpowiednio do ceny, gorsza od Lindta?
Wątróbki drobiowe za 5 za kilo w markecie gorsze od tych za 15 w KK?
I kto kupuje zwyczjną, nawet psu?!

Niedawno tutaj rozmawialismy, ze jezeli ktos sprzedaje maslo za 3 zl to na pewno nie jest maslo, bo sie nie da zarabiac na sprzedawaniu pozniej koszto produkcji.
Czekolady gorzkie lubie, wiec rozne kupuje i testuje, i akurat wedlowska gorzka do lindta sie ma jak maluch do mercedesa, choc lindta nie uwazam za jakas jedna z lepszych czekolad.

Watrobka to watrobka, jezeli ten sam produkt to cena powinna oscylowac wokole podobnej wartosci, dzisiaj wkleilem link o miesie ze zdechlych krow, ktore szlo do produkcji. Pracowalem kiedys w pewnej unijnej isnytytucji i sie sporo nauczylem jak rolnicy kominuja w ubojniach. Potrafia zdechla krowe sprzedac albo np chora na bialaczke jezeli jest chetny. Ale to ci producenci, ktory nie maja renomy, marki, slady i nie ryzykuja tym.

Nawet na sprzecie do trenowania sie przejechalem pare razy kupujac przez allegro, te tansze :D Potem oczywiscie kupilem te drozsze, ktore sie okazaly  jeszcze drozsze, bo powiekszone o cene tych tanszych :D Widziazlem odwaznik z allegro taki za 120 zl, przy nim ten od ciebie wygladal jak wersja de luxe. Wiec kupilem markowy, teraz ten twoj wyglada przy nim nieco bladziej :)  wiec prosze, nie opowiadaj takich bajek :) Ja wiem, ze kij ma dwa konce ale poruszajmy sie najlepiej w bezpiecznych rejonach srodka, znaczy sie zdrowego rozsadku
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: Zyon w 2013-03-21, 12:10:08

Drogie wędliny (typu: krakowska sucha, kabanosy) praktycznie nie wychodzą drożej od tych tanich napompowanych wodą z chemikaliami - są dużo lżejsze...