Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Obiad

Zaczęty przez renia, 2017-04-01, 13:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Ja tam się nie mam zamiaru załamywać... brakiem grilla. :lol:

vvv

Cytat: renia w 2017-06-15, 14:30:06
Dewolaje z serem (z piersi kurczaków fermowych 8)) fasolka szparagowa żółta (polana masłem z bułką tartą) i frytki. :D

Prawie to samo:

500g cebuli pokroić drobno, poddusić bardzo powoli pod przykryciem z odrobiną wody, jak lekko zmięknie dodać 400g serc z kurczaka, nadal pod przykryciem lekko poddusić, aż zewnętrznie zbieleją, koniec podgrzewania, dodać 100ml oleju słonecznikowego, sporo pieprzu i szczyptę soli, zamieszać intensywnie, wszamać ze smakiem.

masa 1000g
tłustość 14%

B: 65
T: 140
W: 40

BTW 1 : 2,2 : 0,6
1700kcal

bez sera, bez utlenionego masła, bez bułki.

8)

Gavroche

renia

Łe...serca drobiowe... :? i olej, fuj... 8)
Nikt by tego u nas nie ruszył... :lol:

vvv

No co, czerwone mięso, nie taki papier jak piersi,
nie trzeba kolorować żółtym serem.
:wink:

CytatNikt by tego u nas nie ruszył...
Jak potrzebują jedzenia to zjedzą,
jak nie potrzebują to przedwcześnie jedzą.

renia

Jakbyś miał rodzinę, dzieci, to byś tak nie pisał... :roll: I tak nie gotował...

Radomiak

Blackend

Cytat: renia w 2017-06-15, 16:51:54
Ja tam się nie mam zamiaru załamywać... brakiem grilla. :lol:
:lol:

Ale u nas od tego to ja jestem i jeszcze mi się nie znudziło. ;)  :D

renia

Ja pogodę wykorzystałam inaczej. Trochę się opalałam w ogrodzie (ale nie na grillu :lol:)...
Mnie już zbytnio mięso z grilla nie smakuje... :?

Blackend

Rozumiem, SKS. ;)

vvv

Cytat: renia w 2017-06-15, 17:16:05
tak nie gotował...

xDziesiąt lat temu był sobie garnek z przykrywką na brzegu pieca węglowego, zawierał w różnych poporcjach warzywa, mięsiwo, bardziej tłuszcz, bardziej wodę, przyprawy, kto wrócił do domu głodny wybierał się do niego z miseczką i szamał z chlebem lub bez wedle upodobania i apetytu.

Krojenie suchego?zjaranego panierowanego kotleta, gdy wszyscy zebrani w południe przy stole to był raczej tylko odświętny rytuał, a i tak presja na kucharkę zawszę była by było coś normalniejszego, jakiś zwyklejszy kawałek mięsa typu pieczeń, czy to wołowa, czy to wieprzowa, czy jakieś ptaszysko.

Mięso z rosołu miało zawsze większe powodzenie niż panierowany kotlet.

Jak zjarany, panierowany to ewentualnie karp i najlepiej raz w roku.

renia

Cytat: Blackend w 2017-06-15, 17:53:11
Rozumiem, SKS. ;)

:lol:
Też to chciałam napisać... 8)

renia

Cytat: vvv w 2017-06-15, 17:54:19
Cytat: renia w 2017-06-15, 17:16:05
tak nie gotował...

xDziesiąt lat temu był sobie garnek z przykrywką na brzegu pieca węglowego, zawierał w różnych poporcjach warzywa, mięsiwo, bardziej tłuszcz, bardziej wodę, przyprawy, kto wrócił do domu głodny wybierał się do niego z miseczką i szamał z chlebem lub bez wedle upodobania i apetytu.

Krojenie suchego?zjaranego panierowanego kotleta, gdy wszyscy zebrani w południe przy stole to był raczej tylko odświętny rytuał, a i tak presja na kucharkę zawszę była by było coś normalniejszego, jakiś zwyklejszy kawałek mięsa typu pieczeń, czy to wołowa, czy to wieprzowa, czy jakieś ptaszysko.

Mięso z rosołu miało zawsze większe powodzenie niż panierowany kotlet.

Jak zjarany, panierowany to ewentualnie karp i najlepiej raz w roku.

I żyli długo i szczęśliwie... :roll: no karp nie... :?

Anulka177

U nas, dla odmiany, gulasz z indyczych żołądków i placki ziemniaczane, ale naprawdę ziemniaczane, bo nic nie dodawałam do tych startych ziemniaków prócz przypraw, bardzo smaczne wyszły. Sałata zielona już ze swojego ogródka.

renia

Cytat: Anulka177 w 2017-06-16, 20:00:34
................ placki ziemniaczane, ale naprawdę ziemniaczane, bo nic nie dodawałam do tych startych ziemniaków prócz przypraw, bardzo smaczne wyszły......................

Bez jaj? :shock: 8) :lol:

Blackend

Widocznie na serio tak zjedli. ;)

Anulka177

Same ziemniaki  :D Całkiem serio!  8)

administ

I bez cebuli? :roll: ;)

vvv

Cytat: Anulka177 w 2017-06-16, 20:00:34
nic nie dodawałam do tych startych ziemniaków prócz przypraw, bardzo smaczne wyszły
Cytat: admin w 2017-06-16, 21:01:01
I bez cebuli? :roll: ;)
CytatOpis produktu:

Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek

Skład:
sól, czosnek, kolendra, papryka słodka, cebula, kminek, majeranek, liście kopru, cząber, koper nasiona, pieprz czarny, chili
z natury bez dodatku: glutaminianu sodu, konserwantów, sztucznych barwników

renia

Dzisiaj córa usmażyła plastry żółtego sera (Królewski z Sierpca) o grubości ok. 1 cm. Najpierw obtoczyła je (dwukrotnie aby ser nie wyciekał) w jajku i w bułce tartej i wrzuciła na gorący smalec. Usmażyła na chrupiąco. Pyszne... :D
W sam raz do obiadu dla Optymalnych wegetarian... :wink: