Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Spotkanie w Ciechocinku - 15 września 2018 r.

Zaczęty przez renia, 2018-07-25, 10:05:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

madre

Kropa w krople,
krople w litry,
litry Wisły
"Wariat: Wisła się pali" czyli woda ognista..
:lol:

renia

Cytat: admin w 2018-09-15, 23:46:27
Serdecznie dziękuję wszystkim przybyłym za miłe spotkanie.

Najbardziej do tego przyczyniłeś się Ty, dr Agata Płowecka i oczywiście organizatorka spotkania Grażyna Borkowicz... :D

renia

(https://images89.fotosik.pl/38/82eb445f7104fc80gen.jpg)

Gavroche

Niektórzy popuchli deczko, od chleba ze smalcem chyba. ;)

RafałS

Gratuluję! Jestem z Was dumny. Niniejszym uważam spotkanie za udane!  :wink:  8)

Gavroche

RafałS

Osobiście nie mogłem dotrzeć na miejsce, ale wieść o tym wydarzeniu dotarła i do mnie. A i to myślę nie będzie przesadą gdy napiszę że echa tego spotkania jeszcze długo nieść się będą.  :wink:

madre

Józef przycięty w połowie dla niepoznaki, bo niesolidarnie zamiast ręki trzyma w rączce smartfona. Pozdrowienia ślę.  :)

Anulka177

Cytat: admin w 2018-09-15, 08:33:22
Doktor wszystko dokładnie opisał, a i tak wybrańcy losu nie rozumieją. ;)  8)
Bo choć "dla każdego" to jednak nie dla każdego.  :lol:

Złotymi, wielkimi literami trzeba to zapisać!!!

Blackend

Pozdrowienia dla wszystkich uczestniczących piszących i niepiszących, dziękuję że mogliśmy być z wami.  :D

renia

Wzajemnie. Z Wami zawsze jest sympatycznie... :D

Blackend

Cytat: Gavroche w 2018-09-16, 10:23:11
O wodzie strukturyzowanej też będzie/było? :D

Oczywiście.  :lol:
Ale nikt pary z ust nie puścił czy "zainwestował". ;) :lol:

vvv

Bezpieczna rozdzielczość, zero dwadzieścia dziewięć megapx.
8) :wink:

administ

Cytat: Blackend w 2018-09-16, 18:41:55
Cytat: Gavroche w 2018-09-16, 10:23:11
O wodzie strukturyzowanej też będzie/było? :D

Oczywiście.  :lol:
Ale nikt pary z ust nie puścił czy "zainwestował". ;) :lol:

administ

:shock:
Zapomniałem napomknąć o gęstości wody, ale to ważne tylko dla żyjącego w jeziorach. ;)

madre

Cytat: vvv w 2018-09-16, 18:44:12
Bezpieczna rozdzielczość, zero dwadzieścia dziewięć megapx.
8) :wink:
8)  :wink:

renia

Cytat: admin w 2018-09-15, 23:49:09

Regulacja gospodarki wodnej.
Na poziomie komórkowym:  jest uzależniona głównie od poziomu ciśnienia osmotycznego i dostępności  ATP. Przy prawidłowym nawodnieniu komórki w mitochondriach występuje około 20% wody, ale wraz z niedotlenieniem obniża się poziom ATP i  mitochondria zaczynają pęcznieć zwiększając zawartość wody do 35% "osuszając" cytozol, podnosząc pH, utrudniając działanie pompy sodowo-potasowej, co powoduje napływ wody do komórki i w efekcie pęcznienie komórek (opuchlizna wodna). Wraz ze wzrostem produkcji ATP ilość wody w mitochondriach szybko spada do normy, niwelując wpływ mitochondrialny na gospodarkę wodną komórki.

Czyli co? Potrzebny jest wówczas ruch na świeżym powietrzu aby podnieść poziom ATP... :roll:

administ

Czasem starczy głębsze i częstsze oddychanie, aby się szybciutko zobojętnić lub lekko zalkalizować.  8)