forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 10:40:35

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669688 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  ŻO w Szwecji
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ŻO w Szwecji  (Przeczytany 177955 razy)
Henryk
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #140 : 2013-11-25, 10:52:20 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #141 : 2013-11-25, 11:00:11 »

Coś tak podejrzewałam, że to dr. Kwaśniewski ma rację... Cool
Ale dobrze, że coraz więcej prawdy wypływa na powierzchnię. Very Happy
Lepiej późno, niż później...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #142 : 2013-11-25, 11:35:53 »


A, trzeba kliknąć na ten głośnik pod zdjęciem... Idea
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #143 : 2013-11-25, 11:38:30 »

A od czego jest Instytut Żywności i Żywienia? Po czyjej stronie oni są, że prawda nie wychodziła do opinii publicznej?
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #144 : 2013-11-25, 12:05:00 »

 Jest i zasłużona instytucja dla mnożenia chorób:
              

       
      OPINIE EKSPERTÓW

OPINIA INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ"
Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzujący się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilościach. Dieta taka polecana była początkowo w leczeniu otyłości. W miarę upływu czasu zakres wskazań uległ rozszerzeniu, a obecnie przynajmniej w Polsce polecana jest ona jako jedyny zdrowy model żywienia, wysoce przydatny w leczeniu licznych chorób o bardzo zróżnicowanej etiologii. Dieta ta, zwana "optymalną" upowszechniana jest poprzez książki popularne, artykuły prasowe i reklamę. Zupełnie wyjątkowo natomiast była przedmiotem ocen naukowych.
Podobna do diety "optymalnej", a znacznie lepiej poddana badaniom naukowym, jest dieta Atkinsa. Zakłada ona ograniczenie spożycia węglowodanów poniżej 20 g dziennie w ciągu pierwszych 2 tygodni leczenia (etap I), w granicach 30-50 g w ciągu następnych 2 tygodni (etap II), a potem pacjent sam reguluje spożycie węglowodanów, w zależności od zachowania się masy ciała (etap III). Spożycie tłuszczów i białek jest nielimitowane. Mimo to dane z tabeli 1 dowodzą, że spożycie energii na tej diecie jest początkowo małe a później umiarkowane. Natomiast spożycie tłuszczu, a także białek jest duże w porównaniu z zasadami zdrowego żywienia. Duże jest także spożycie cholesterolu. Niewystarczające jest natomiast spożycie witaminy E,A,B1,B6, folacyny, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i błonnika. Jest to więc dieta niedoborowa. Jednakże skutki takiego żywienia ujawniają się dopiero po długim okresie przestrzegania diety, a dotychczas opublikowane 3 prace dotyczyły tylko jednorocznych obserwacji. Skutki odległe są nieznane, a ryzyko rozwoju chorób powodowanych miażdżycą oceniane na podstawie ogólnie akceptowanej wiedzy jest oczywiste. Dlatego dieta Atkinsa nie powinna być stosowana w leczeniu otyłości. Jej wieloletnie przestrzeganie w okresie, gdy pacjent przestaje chudnąć, a celem żywienia jest podtrzymanie uzyskanych efektów, przyspieszony rozwój miażdżycy jest bardzo prawdopodobny.
W krótkim okresie stosowania diety Atkinsa objawy niepożądane występują rzadko i są niegroźne. Doniesiono o zaparciach stolca, biegunkach, zawrotach głowy, bólach głowy, cuchnięciu z ust, bezsenności, nudnościach, uczuciu pragnienia, zmęczeniu i osłabieniu. Wielu pacjentów natomiast czuje się dobrze, a ewidentny spadek masy ciała zachęca do stosowania diety. Brak wyraźnego wpływu na biochemiczne czynniki ryzyka miażdżycy na początku kuracji daje przekonanie o jej nieszkodliwości. Przekonanie to jest zapewne złudne, jednakże udowodnienie tego wymaga prac długoterminowych, na których wyniki dopiero się oczekuje.
Tabela 20. Ocena spożycia na diecie Atkinsa w porównaniu z normami żywienia.
Składniki pokarmowe   Atkins
etap I   Atkins
etap II   Atkins
etap III   Normy żywienia x/
Kalorie
Tłuszcze ogół. g (%energii)
Nasycone kw. tłuszczowe, g
Jednonienasycone kw. tł. g
Wielonienasycone kw. tł. g
Cholesterol (mg)
Białka g (% energii)
Węglowodany g (% energii)   1152
75 (59)
29
31
6
753
102 (35)
13 (5)   1627
105 (58)
49
36
11
1115
134 (33)
35 (8,6)   1990
114 (52)
44
41
19
955
125 (25)
95 (19)   2000-2200
65 (30)
20
20
20
300
75 (15)
55-60
x/  wg. Recommended Dietary Allowances; Dietary Reference Values; Dietary Reference Intakes
Dieta "optymalna" propagowana przez Jana Kwaśniewskiego oparta jest na podobnych założeniach co dieta Atkinsa. Na 1 g białka w tej diecie powinno przypadać powyżej 2,5 g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 g węglowodanów, czyli 14:77:9% spożywanej energii. Tak duże spożycie tłuszczu jest równoznaczne z promiażdżycowym działaniem diety. Dla porównania podajemy, że w żywieniu racjonalnym proporcje te wynoszą 1:0,9:3,7, czyli 15:30:55 procent spożywanej energii.
L. Ostrowska i Lach poddali analizie tygodniowy jadłospis diety podany przez Kwaśniewskiego. Stwierdzili, iż średnia wartość energetyczna dziennej racji pokarmowej w analizowanym tygodniowym jadłospisie wynosiła 2731,6 kcal (od 2391-3083 kcal), średnia zawartość białka 95,7 g, tłuszczów 234,8 g, węglowodanów 68,0 g. Udział energii z białek wynosił średnio 14%, z tłuszczów 76,8% a z węglowodanów 9,2%. Oceniana racja pokarmowa zawierała małe ilości witamin z grupy B i witaminy C oraz biopierwiastków takich, jak potas, wapń, magnez i miedź. Zawierała zbyt dużo retinolu, a także sodu, fosforu, żelaza i cynku (tego ostatniego za dużo tylko dla kobiet). Tak więc dieta ta jest w stopniu fundamentalnym sprzeczna z zasadami zdrowego żywienia.
Ażeby dieta "optymalna" mogła być lansowana zgodnie z zasadami etyki lekarskiej, powinna ona być poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym. Wykonano tylko jedną ocenę kliniczną tej diety przez Rafalskiego i współpracowników. Praca ta jednak, według oceny autorów, ma liczne ograniczenia, co nie daje możliwości stwierdzenia przydatności i bezpieczeństwa omawianej diety w długim okresie jej stosowania.Co najmniej następujące cechy omawianej pracy ograniczają wyciągnięcie wniosków przydatnych dla praktyki lekarskiej:
1.   Tylko 6 spośród 32 obserwowanych pacjentów autorzy mogli zaliczyć do diety niskowęglowodanowej: (grupa I, spożycie 117g węglowodanów). 7 innych pacjentów zaliczono do grupy II o obniżonym spożyciu węglowodanów (267 g węglowodanów). Pozostali pacjenci spożywali dietę niskocholesterolową lub byli na żywieniu zwyczajowym. Liczba 6 osób zaliczanych do grupy I jest zbyt mała dla poprawnego wnioskowania, dlatego grupę I i II , w niektórych przypadkach łączono, powiększając w ten sposób jej liczebność. Takie postępowanie osłabia wiarygodność wyciąganych wniosków. Na trudności wnioskowania z powodu małej liczby pacjentów powołują się autorzy często w trakcie omawiania wyników badań biochemicznych.
2.   Spożycie węglowodanów na diecie niskowęglowodanowej (gr I), a tym bardziej na diecie z obniżonym spożyciem węglowodanów (gr II) było większe niż 100 g dziennie. Nie zaskakuje więc brak wyraźnego wpływu na parametry oceny kwasicy.
3.   Stosunek białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie niskowęglowodanowej wynosił jak 1:1,1:1,2, nie spełnił więc wymagań diety "optymalnej", w której założono stosunek 1:2:0,5.
4.   W bardzo ważnej części pracy dotyczącej oceny wpływu badanej diety na układ krążenia nie rozpatrywano zachowania się badanych cech osobno w poszczególnych grupach chorych, lecz u 32 pacjentów łącznie, a więc razem z grupami kontrolnymi. Jest to błąd, który uniemożliwił nam włączenie tych badań do naszej ekspertyzy. Uważamy, iż wniosek autorów, że "Dieta niskowęglowodanowa spowodowała uchwytne korzystne zmiany w stanie zdrowia badanych mężczyzn" jest nieprawdziwy w odniesieniu do stwierdzenia poprawy wydolności narządu krążenia i zmniejszenia natężenia choroby wieńcowej.
Pamiętając o powyższych ograniczeniach należy jednak zaznaczyć, że Rafalski i wsp., jako jedyni badający dietę "optymalną" stwierdzili, że ograniczenie spożycia węglowodanów powoduje spadek masy ciała, co jest zgodne z obserwacjami innych autorów stosujących inne diety niskowęglowodanowe. Tak więc dieta "optymalna" jest dietą odchudzającą.
Odrębnym jest jednak zagadnieniem, czy dieta "optymalna" jest optymalnym żywieniem dla ludzi w ogóle. Tak twierdzi Kwaśniewski w swoich popularnych publikacjach. Poleca on swoją dietę nie tylko ludziom otyłym. Jego dieta ma spełniać cele lecznicze w bardzo wielu chorobach o wysoce zróżnicowanej etiologii. Jest to z całą pewnością błędne i potencjalnie szkodliwe. Ta dieta nigdy nie była solidnie przebadana. W szeregu publikacji poglądowych z ostatnich lat podkreśla się konieczność długoterminowych badań diety niskowęglowodanowej dla sprawdzenia jej bezpieczeństwa.
Potrzeba długoterminowych badań diety "optymalnej" uwarunkowana jest także i tym, że zazwyczaj pacjenci decydują się na nią dla zmniejszenia nadmiernej masy ciała. Dieta ta w początkowym okresie jej stosowania jest niskokaloryczna, co powoduje chudnięcie. W miarę upływu czasu jednak, gdy pacjent przestaje chudnąć (nie można chudnąć bez końca), zwiększa on nieświadomie spożycie żywności dla zrównoważenia bilansu energetycznego. Troszcząc się o małe spożycie węglowodanów pokrywa zapotrzebowanie energetyczne tłuszczem.
Szkodliwość dużego spożycia tłuszczu podkreślaliśmy wielokrotnie. Kwaśniewski co prawda sugeruje, że po pewnym okresie stosowania jego diety zapotrzebowanie energetyczne maleje i informuje czytelnika, że nie całą rację pokarmową podaną w jego jadłospisie musi on spożywać. Najważniejsze jest wg. niego ograniczenie węglowodanów. Należy jednak z naciskiem podkreślić, że sugestia o szczególnym spadku zapotrzebowania energetycznego na diecie "optymalnej" nie jest poparta żadnymi badaniami. Pewne zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego w wyniku zmniejszenia masy ciała, niezależnie od sposobu odchudzania, rzeczywiście następuje. Jednakże zapotrzebowanie to nadal pozostaje na tyle wysokie, ze przy drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów musi być ono pokryte spożyciem tłuszczów i/lub białek, co prowadzi do rozwoju miażdżycy.
Problem diety "optymalnej" został dokładniej omówiony w ekspertyzie pt.: Ocena zasadności diety "optymalnej" w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych wydanej drukiem przez Instytut Żywności i Żywienia w 2004 r. W wyniku tej ekspertyzy ustalono następujące wnioski:
1.   Dieta optymalna jest jedną z kilku diet niskowęglowodanowych stosowanych w leczeniu otyłości.
2.   Diety o bardzo dużym ograniczeniu węglowodanów powodują małe spożycie energii, co skutkuje spadkiem masy ciała.
3.   Większy spadek masy ciała na dietach niskowęglowodanowych przy dowolnym spożyciu tłuszczu jest następstwem większej utraty wody z organizmu w porównaniu do diet kontrolnych. Nieliczne przeprowadzone badania wskazują, że efekt ten jest przemijający.
4.   Spożycie tłuszczu wyrażone w jednostkach wagowych na dietach niskowęglowodanowych jest niewiele większe niż na żywieniu zwyczajowym, co należy tłumaczyć niemożnością dużego spożycia produktów tłuszczowych bez produktów węglowodanowych, z powodu głębokiej niezgodności ze zwyczajami żywieniowymi.
5.   Wpływ diet niskowęglowodanowych na cholesterolemię jest niejednoznaczny, co wynika z nieznacznego zwiększenia spożycia tłuszczu ogółem przy równoczesnym spadku masy ciała. Natomiast stwierdza się wyraźne zmniejszenie poziomu trójglicerydów w związku ze spadkiem spożycia węglowodanów i redukcją masy ciała.
6.   Stwierdza się poprawę tolerancji węglowodanów, co wynika ze zmniejszenia masy ciała.
7.   Dotychczas diety niskowęglowodanowe badane były w krótkotrwałych obserwacjach. Tylko 3 prace obejmują czasokres 1 roku. Potrzebne są obserwacje kilkuletnie dla wykluczenia ewentualnych działań szkodliwych dla zdrowia, bowiem sposób żywienia o drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów jest głęboko sprzeczny z fizjologicznymi wymaganiami organizmu. Działanie miażdżycorodne diet niskowęglowodanowych w dłuższym okresie stosowania jest wysoce prawdopodobne.
8.   Dieta "optymalna" nigdy nie była solidnie przebadana klinicznie. Jadłospisy tej diety cechują się niedoborami witamin z grupy B, witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i miedzi.
9.   Po skutecznym odchudzaniu dietą "optymalną" przestawienie pacjenta na żywienie racjonalne może nastręczać bardzo duże trudności, bowiem dieta "optymalna" jest w założeniach sprzeczna z zasadami zdrowego żywienia.
10.   Polecanie diety "optymalnej" jako sposobu prawidłowego żywienia na całe życie oraz sposobu żywienia leczniczego w licznych chorobach o zróżnicowanej etiologii i patogenezie należy uznać za błąd sztuki.
Na szczególne podkreślenie zasługuje, że grupy ekspertów powoływane co jakiś czas przez różne krajowe i międzynarodowe organizacje są zgodne co do tego, że prawidłowe żywienie powinno być zbilansowane pod względem zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większą ilość węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodność opinii, że nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii, a spożycie cholesterolu nie powinno być większe niż 300 mg/dziennie. Te opinie poparte są trudną do policzenia liczbą prac epidemiologicznych, doświadczalnych i klinicznych, wskazujących, że duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a małe produktów węglowodanowych jest przyczyną pandemii chorób powodowanych miażdżycą w krajach zachodnich. Warunkiem opanowania tej pandemii jest ograniczanie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (głównie tłuszcze zwierzęce) i cholesterolu oraz duże spożycie produktów dostarczających witamin antyoksydacyjnych, flawonoidów i błonnika (warzywa, owoce, produkty zbożowe). Warto podkreślić, że w Polsce w latach 1989-2000, gdy zmniejszyło się spożycie tłuszczów zwierzęcych, tłustego mleka i wołowiny, a zwiększyło tłuszczów roślinnych, owoców i drobiu, nastąpił ponad 30% spadek umieralności na choroby układu krążenia.
Prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
powrót




Projekt graficzny: BB Project
Wykonanie: Magnum2
© 2001 IŻŻ

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #145 : 2013-11-25, 12:09:18 »

jak dawniej ten z IŻiŻ co zawsze w muszce występował! Wyleciało mi jego nazwisko...  Very Happy

No przecież, że to Szostak!
Jak mogłem zapomnieć, tak znamienitego naukowca?  Shocked  Wink
Zapisane
Sandman80
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #146 : 2013-11-25, 12:30:49 »

A właśnie leci  na TTV "Wiem, co jem..." - takiego szamaństwa "naukowego" dawno nie widziałem, gruba redaktorka pitoli o warzywach i owocach, a Kozłowska-Wojciechowska ponoć "prof."  Shocked opowiada takie androny, jak dawniej ten z IŻiŻ co zawsze w muszce występował! Wyleciało mi jego nazwisko...  Very Happy


 Laughing
ciężarówka

http://pokochajolejrzepakowy.pl/category/katarzyna-bosacka/
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #147 : 2013-11-25, 12:32:07 »



"Ażeby dieta "optymalna" mogła być lansowana zgodnie z zasadami etyki lekarskiej, powinna ona być poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym."

A czyja to jest wina, że nie została ona wcześniej "poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym"?
Swój błąd, zaniedbanie i wiarę we własną nieomylność uznają jako argument służący do zdyskwalifikowania DO...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #148 : 2013-11-25, 12:34:37 »

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #149 : 2013-11-25, 12:36:10 »



"Ażeby dieta "optymalna" mogła być lansowana zgodnie z zasadami etyki lekarskiej, powinna ona być poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym."

A czyja to jest wina, że nie została ona wcześniej "poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym"?
Swój błąd, zaniedbanie i wiarę we własną nieomylność uznają jako argument służący do zdyskwalifikowania DO...

Robili wszystko co możliwe, aby zatopić, ale się nie udało i nie uda.
Dr Kwaśniewski zajmie stosowne miejsce...  Very Happy
Zapisane
Sandman80
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #150 : 2013-11-25, 12:38:43 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #151 : 2013-11-25, 12:40:48 »



"Ażeby dieta "optymalna" mogła być lansowana zgodnie z zasadami etyki lekarskiej, powinna ona być poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym."

A czyja to jest wina, że nie została ona wcześniej "poddana rzetelnym i długoterminowym ocenom naukowym w praktycznym zastosowaniu klinicznym"?
Swój błąd, zaniedbanie i wiarę we własną nieomylność uznają jako argument służący do zdyskwalifikowania DO...

Robili wszystko co możliwe, aby zatopić, ale się nie udało i nie uda.
Dr Kwaśniewski zajmie stosowne miejsce...  Very Happy

Jemu to się należy... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #152 : 2013-11-25, 12:41:15 »

Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #153 : 2013-12-18, 12:33:50 »

Slyszeliscie, ze Szwecja przeszla na Lutza?  Shocked Shocked Laughing
Cytuj
Ze szwecji dochodzą głosy że dieta oparta na założeniach lutza daje dość obiecujące efekty w przypadku schorzeń nerwowo mięśniowych
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=22780&postdays=0&postorder=asc&start=255
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #154 : 2013-12-18, 12:52:19 »

Piłkarze planują?  Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #155 : 2014-03-11, 17:20:39 »

Co dalej w temacie?
Kuzyn mojej pani ze Szwecji niewiele może powiedzieć, bo ma to gdzieś Very Happy
Mówi, że to jedna wielu akcji, a on lubi makaron Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57179


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #156 : 2014-03-15, 11:08:54 »

W Ikei serwują cały czas to samo. Wink
Nie wiem jak wygląda menu w stołówkach szkolnych, zakładowych, wojskowych itp., gdzie karmią zgodnie z odgórnymi zaleceniami żywieniowymi. Jeżeli nic się nie zmieniło tzn., że wszystko jest po staremu.  Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #157 : 2015-05-25, 11:23:26 »

Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #158 : 2016-01-05, 19:47:03 »

Zapisane

Work Buy Consume Die
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: ŻO w Szwecji
« Odpowiedz #159 : 2016-01-05, 20:10:48 »

ale to stare.   Ciekawe czy zrobili jakiś następny krok w tym kierunku ?
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.023 sekund z 19 zapytaniami.