Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
Autor
|
Wtek: LAKTAZA - enzymy (Przeczytany 90146 razy)
|
Bobby
Go
|
Już wcześniej, w jamie ustnej, a do momentu zakwaszenia kęsa w żołądku strawi się 40% Ww.
W jamie ustnej.. Kwaśne środowisko deaktywuje (spowalnia działanie) glukozydaz więc do żołądka trafi 40% strawionych Ww i 60% niestrawionych, enzymy itd. ale w żołądku Ww nie będą się trawić. Am I correct?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bobby
Go
|
Ale tu chodziło o laktazę, enzym, a to białko. A wtedy się wszystko zgadza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Widzę, że się poddałeś sile argumentacji - i słusznie. Coś jak obieranie ziemniaków w 12-stościan foremny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Już wcześniej, w jamie ustnej, a do momentu zakwaszenia kęsa w żołądku strawi się 40% Ww.
W jamie ustnej.. Kwaśne środowisko deaktywuje (spowalnia działanie) glukozydaz więc do żołądka trafi 40% strawionych Ww i 60% niestrawionych, enzymy itd. ale w żołądku Ww nie będą się trawić. Am I correct? Przecież napisałem, będą, póki kęs się nie zakwasi tak, że przerwie działanie amylazy ślinowej. Ludzie biorący leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego, strawią nawet 90% cukru, jak dobrze przeżuli i obficie się zaślinili. A roztwory glukozy, to się nawet wchłaniają w żołądku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Może inaczej - cokolwiek rozkłada laktozę w jogurcie, 'liczę', że rozłoży też laktozę zawartą w surowym mleku przy jednoczesnym spożyciu jogurtu i mleka.
Słabo liczysz zatem. Ale jak będziesz regularnie pił mleko, to biota się w końcu dostosuje. Bakterie jogurtowe, nawet jeśli są w komercyjnym jogurcie, nie są bakteriami probiotycznymi, to planktonowe organizmy, czyli lecą do kibla. Probiotyczne to te, które przynajmniej czasowo siadają na ścianie jelita. Jedyna ich rola to zmiana parametrów mleko -> jogurt na nieco korzystniejsze dla człowieka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
|