Autor
|
Wtek: rekacje odkwaszjace organizm (Przeczytany 115122 razy)
|
friga
Go
|
No nie tylko Ca ale wszytskie mineraly.-wiadomo ale tu omawiamy osteoporoze
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Skoro tak jest, to niech tak będzie.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Friga no skoro jesteś już zakwaszona to: http://www.bochenia.pl/nasze-zdrowie/2010/listopad/wplyw-zakwaszenia-na-stan-zdrowia-organizmu.html - tu jest świetnie i zrozumiale omówione zagadnienie "zakwaszenia". PS ZAGADKA: dlaczego jeszcze przemysł farmaceutyczny nie wymyślił pigułki na zakwaszenie? Skoro jest tylu "zakwaszonych" to lepszy interes mógłby być niż statyny. A teraz na poważnie. Nie ma możliwości zakwaszenia ponieważ prócz trzech podstawowych moderatorów kwasowości: węglanowego, fosforanowego i białkowego, jeszcze kości magazynują zasady w formie hydroksyapatytu łatwo uwalnianych szczególnie ponoć u osób chorych na osteoporozę. Więcej na temat "zakwaszenia" nie wiem. Bardzo dobry tekst. Trzeba jeść warzywa, dużo warzyw.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I owoce, dużo owoców, aby odkwaszonym być.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
A potem bzdury wychodza
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Zależy jakich.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Predzej choroba kosci bo jak org zakwaszony to ciagnie mineraly takie jak wapn tez ! i to wlasnie z kosci, stad bierze sie osteoporoza na starosc-Z ZAKWASZENIA.Bo krew zeby wyrownac ph podkrada Ca z kosci.
A w wątrobie tworzą się kamienie które blokuują żółć co prowadzi w konsekwencji do nie przyswajalności m.in. Ca.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Zależy jakich. Jak to jakich? Przecież wszyscy wiedzą, że mięso jest niezdrowe i zakwaszające, a wszystkie owoce są zdrowe, bo mają dużo witamin i mikroelementów, a nawet, choć mają dużą zawartość kwasów, to i tak naukowo odkwaszają! Bo tak mówią naukowcy!
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Zależy jakich. Jak to jakich? Przecież wszyscy wiedzą, że mięso jest niezdrowe i zakwaszające, a wszystkie owoce są zdrowe, bo mają dużo witamin i mikroelementów, a nawet, choć mają dużą zawartość kwasów, to i tak naukowo odkwaszają! Bo tak mówią naukowcy! Tylko że to nie koniecznie o kwasy w pokarmie chodzi, co raczej o niedobory. Kwasy mogą być wręcz wskazane. Naukowcy są różni. Ja słyszałem o takich co mówią prawdę i takich co kłamią.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Na niedobory to bardzo dobre są suplementy. Przy spożyciu rafinatów, to można całymi garściami zajadać. Samo zdrowie. I to z pigułek! I naukowo do tego.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Na niedobory to bardzo dobre są suplementy. Przy spożyciu rafinatów, to można całymi garściami zajadać. Samo zdrowie. I to z pigułek! I naukowo do tego.
Doszedłem do takiego punktu w którym widzę co najlepiej mi służy. Zasady żywienia optymalnego są w porządku tym bardziej że odkłamują fikcję jaką nam serwują "naukowcy" na naszą szkodę. Głownie rafinaty i odżywianie się węglami to błędy, ale jedzenie warzyw jest jak najbardziej wskazane. Oczywiście zakładając że nie są to duże ilości węgli. Raczej mam na myśli te warzywa liściaste.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Włoczykij masz racje uwazam ze zdecydowanie trzeba jesc wiecej warzyw!i owocow tych kwasnych oczywisie w optymalnych ilosciach ale 1-2 w tyg koniecznie.Sam DR.Kwasniewski w pisze ze jada pol jablka dziennie!A na poczatku nie jadala wogole i opisywal jak to niekiedy ma nawyk zerwania jablka!
Admin pisze sarkastycznie "...duzo owocow..." co nowicjusze odbieraja jako "nie jesc owocow wogole!" A to nie prawda. Ja na poczatku DO stosowalam 1 pomidor na sniadanie!a na obiad 100g warzyw i 100g ziemniakow i koniec! A reszta to bylo bialko! jeszcze raz bialko bialko i tluszcz!Bo na poczatku DO stosuje sie kolo 70-100g bialka dziennie a potem sie schodzi! Jak bylam glodna to jadlam bialko(tlusty boczek)! A przeciez to za malo warzyw!Jeszcze jak raz sie zje byle jaka marchewke a raz ogorka kiszonego czy buraczki! Nikt tu nie mowi ze warzywa sa wazne!Nikiedy trzeba! zjesc nawet wiecej niz 150-200g albo wypic sok z marchewki! A kazdy nowy wylicza wegiel nie patrzac skad go bierze!i zje 50-60g wegla ale z chleba ze slodkiego(np.czekolada gorzka z orzechami!) i itp i co proporcja bedzie?A no bedzie!
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ale "friga", co to za optymalni, ktorzy wyrownuja weglowodany chlebem albo slodyczami. To chyba jakas pomylka, to nie moga byc optymalni. Nikt tez nie mowi, ze warzyw i owocow nie nalezy jesc, bo czytajac uwarznie ksiazki dr Jana Kwasniewskiego, mozna wyczytac, ze zjadamy okolo 200 gr warzyw, jednego - dwa ziemniaki dziennie, ma sie ochote na pol jabkla to sie zjada pol jablka, bo to tylko woda i nie ma potrzeby pic tej fruktozy. Jezmy wszystkie zalecany weglowodany w ilosciach zalecanych albo inaczej w ilosciach potrzebnych. Bo zachwile padnie pytanie a jakie to ilosci? A tak moge odpowiedziec, ze to takie kiedy jest ich wystarczajaco Ale tak bez jaj, to aby w wiekszosci przypadkow zaopatrzyc organizm w okolo 60-70 gr weglowodanow to nalezy, na prawde zjesc dosc duzo warzyw. A dlaczego trzeba jesc owoce koniecznie? Chodzi o natychmiastowe podniesienie cukru?
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Jak się okazuje w praktyce nie jest to takie proste. Szczególnie jeżeli chodzi o osoby chore. Myślę że warto przemyśleć kwestię dużej ilości warzyw w przypadku zaburzenia homeostazy. Sensownie zastosowana DO może naprawdę wiele pomóc, ale też sensownie zastosowanie diety warzywnej pomaga. I trzeba moim zdaniem brać to pod uwagę. No a żywienie w ogóle dla zdrowych ludzi powinno być zbilansowane. Zdrowy człowiek może nawet zjeść tego chleba czy innego węglowodora. Chociaż wiadomo że to zbytnio nie ma sensu.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja tu mowie o ludziach zdrowych, troche bardziej generalnie. Osoby chore musza sie skonsultowac z lekarzem opty i sparwa zalatwiona.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
A propos chleba, wlasnie natknalem sie na dunski produkt pod nazwa chleb z pelnego ziarna zytniego z duza iloscia siemienia, gdzie ilosc kulhydratu w 100 gr to 27. To juz przwia optymalne i taki chleb mozna sobie zaserwowac, tymbarzdiej, ze jest pokrojony w kromki 50 gr.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sensownie zastosowana DO może naprawdę wiele pomóc, ale też sensownie zastosowanie diety warzywnej pomaga.
Na czym polega ta dieta warzywna?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
co to za optymalni, ktorzy wyrownuja weglowodany chlebem albo slodyczami. A właśnie, że żrą ten pokarm niewolników, aż im się uszy trzęsą, co wielokrotnie miałem okazję zaobserwować, ale to nie moje zdrowie i uświadamiać nie jest moim zadaniem. Niech "opty" tacy później własną głupotę zwalą sobie na "Kwaśniewskiego". Szkoda czasu na jałowe dyskusje z tymi, co choć czytają, nie rozumieją. To dla nich właśnie manna z nieba.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Na czym polega ta dieta warzywna? Na dostarczeniu organizmowi stosownych mikroelementów: kadmu, rtęci i ołowiu, że o dioxynach nie wspomnę. Ale jak komu pasuje paszę jeść, to dlaczego nie? Ostatecznie ponoć ostatnio propaguję wegetarianizm!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|