|
wloczykij
Gość
|
Wegetarianizm w wersji optymalnej... Â ciekawa sprawa... MoĹźna tak powiedzieÄ. ChoÄ po prawdzie nie na dĹuĹźszÄ
metÄ no i nie same warzywa.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Gość
|
Adampio znam chyba wieksza ilosc optymalnych ktorzy uzupelniaja sobie wegiel bulka grahamowa jakas jej czescia oczywiscie, nie wiem po ile jadaja po 40-50g???Nie wiem ale mysle ze spora ilosc tak robi , sama dostalam jadlopis ulozony przez dietetyka optymalnego z bulka grahamowa na sniadanie!!!!!codziennie!!!!! (slodycze to pisalam :gorzka czekolada 70% kakao-no wiadomo ze nie cala tylko jakas kostka Natomiast ja mowie ze zamiast tych smakolykow powinno sie tu pisac ze lepiej wziasc warzywa!) Dlatego juz wiele razy tu pisalam ze takich dietetykow czy lekarzy opty alnych powinno sie weryfikowac?Nie wiem jakies doszkalanie, nie wiem jakis pomysl powinnie byc,chodz z drugiej strony ciagle wszytscy tu na forum odsylaja do "DOBREGO"lekarza optymalnego!wiec musza sobie zdawac z tego sprawe ze ten mniej dobry tez jest ( z wew przyzwoleniem)!? Ja spotkalam tylko 1 dobrego lekarza optymalnego Dr. Ewe ale widze ze nie kazdy podziela moje zdanie wiec pewnie to okreslenie "dobry " tez ma wymiar wzgledny!
Reniu nie wegetarianska DO tylko nie wiem jak kazdy z was ale ja juz pisalam ze jadalam bardzo malo warzyw, jarzyn a owocow to w sumie wogole!Tak po krotce mozna rozumiec DO po przeczytaniu ksiazki. Teraz jem dalej optymalnie ale jem wiecej warzyw itp (jak wywar to koniecznie z warzywami z niego)+zoltko wiadomo. A dawniej jadalam sam wywar.
Na dostarczeniu mikroelementow sie nie skupiam bo to jeden wielki przemysl farmaceutyczny.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Gość
|
Warzywa w diecie sÄ
tym czym nigdy nie bÄdÄ
ziarna. PowtĂłrzÄ siÄ ale napiszÄ Ĺźe bardzo waĹźne jest jedzenie warzyw kiedy siÄ jada ziarna, miÄso. W sumie pokarmem peĹnym samym w sobie jest jajko a szczegĂłlnie şóĹtko, ale odĹźywiaÄ siÄ jest dobrze róşnorodnie. Niech bÄdzie ta buĹka peĹnoziarnista raz na jakiĹ czas, tylko znowu najlepiej Ĺźeby to byĹa prawdziwa buĹka, czyli najpewniej wĹasnej roboty.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Gość
|
Ale wiekszosc w tym i starych i poczatkujacych optymalnych traktuje DO jako tluste boczki sloniny i miesa zapominajac o najwazniejszym uzupelnieniu-warzywach, wiem w okreslonych ilosciach ale 100g jarzynki to zdecydowanie za malo na racje 1 dnia.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Friga, aĹź siÄ prosi Ĺźeby zapytaÄ czemu 100 g to za maĹo? MogÄ liczyÄ na odpowiedĹş?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale wiekszosc w tym i starych i poczatkujacych optymalnych traktuje DO jako tluste boczki sloniny i miesa ...
SkÄ
d masz takie dane?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...zapominajac o najwazniejszym uzupelnieniu-warzywach
Warzywa w Diecie Optymalnej nie sÄ
najwaĹźniejsze...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
"friga" pisalem kilka razy i mazalem. Powiem tak; jezeli jest jak piszesz, to kichaj tych wszystkich lekarzy, masz swoj wlasny rozum, potrafisz wyciagac wnioski, wiec czytaj i stosuj sie w 100 procentach do tego co pan dr. Kwasniewski napisal. A tak poza tym to przytocze slowa Admina", ktory na moj wpis o 4000000 optymalnych w Polsce powiedzial, "ja znam tylko kilku" i mial racje. Ja sie czyta niektore wpisy, mowie tu generalnie, nie tu, to rece sie zalamuja. Ale co ja tam bede, to nie moje zdrowie. Jak sie doradzato tu na forum tylko mozna dostac po lapach. Â
|
|
|
|
|
|
|
friga
Gość
|
Tereso to zalezy tak jak pisalam od ilosci bialka jakie zjadasz Za malo bedzie jesli zjesz wiecej a nawet duzo wiecej bialka bo nie ma czym tego zbilansowac pod wzgledem uzyskania homeostazy. Ty juz pewnie stosujesz DO/ZO pare lat wiec nie masz problemu z niczym. Ja tu caly czas mowie o chorych ktorzy wychodza z jakies choroby.
Reniu poszukaj sobie wywiadow optymalnych ja you tubie i nie tylko, albo zapytaj poczatkujacych optymalnych.Nikt nie mysli i nie mowi o ustaleniu homeostazy a tu mieso i tluszcz nie wystarczy, trzeba warzyw
|
|
|
|
|
|
|
friga
Gość
|
A po drugie czemu tak jest ze jedni sie zakwasza a inni nie to jeszcze nie wiem. Wyczzytalam ze kazda grupa krwi ma okreslone predyspozycje wydzielnicze Pewnie gdzies tu jest diabel pogrzebany. No i inne predyzpozyccje genetyczne do rozwijania sie chorob u kazdego sa inne.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Reniu poszukaj sobie wywiadow optymalnych ja you tubie i nie tylko, albo zapytaj poczatkujacych optymalnych.Nikt nie mysli i nie mowi o ustaleniu homeostazy a tu mieso i tluszcz nie wystarczy, trzeba warzyw
Wszystkie te wywiady z Optymalnymi na you tube sĹuchaĹam. Ja nie twierdzÄ, Ĺźe na DO/ĹťO nie naleĹźy jeĹÄ warzyw. Kto je samo miÄso i tĹuszcz? Chyba tylko Eskimosi. Jemy warzywa jako dodatek, ale na pewno nie sÄ
one najwaĹźniejsze - nie sÄ
podstawÄ
. PodstawÄ
sÄ
şóĹtka...
|
|
|
|
|
|
|
friga
Gość
|
Tak zgadzam sie z Toba Ale warzywa sa rowniez wazne co jest pomijane zawsze i jak ktos tylko o nich wspomnie to odrazy slyszy ze jak chce to moze wrocic do jedzenia korytkowego! A to nie o to chodzi tylko o swiadomosc ze trzeba jesc warzywa!Nie tylko tlusty boczek i slonine
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale warzywa sa rowniez wazne co jest pomijane zawsze...
Nie powinno siÄ generalizowaÄ...(zawsze...wszyscy...)
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Masz "friga" racjÄ, Ĺźe sporo osĂłb na poczÄ
tku DO zjada za maĹo wÄglowodanĂłw (siebie teĹź do nich zaliczam ) Dr Pala w jednym ze swoich wykĹadĂłw o tym teĹź mĂłwi...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
Nie tylko tlusty boczek i slonine A ja wielkokrotnie czytaĹem w prasie i internecie, sĹyszaĹem w TV, Ĺźe "Dieta Optymalna to tylko "tĹusta" golonka i piwko". A teraz jeszcze doszĹa buĹeczka grahamka na Ĺniadanie i pewnie oliwa zamiast masĹa.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...Nie tylko tlusty boczek i slonine
PrzyczepiĹaĹ siÄ do tego tĹustego boczku i sĹoniny jak na forum DD do podgardla i wiader smalcu...PrzecieĹź na DO jest tyle ciekawych moĹźliwoĹci. Wystarczy zajrzeÄ do KsiÄ
Ĺźki Kucharskiej. 700 przepisĂłw kulinarnych...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
jak na forum DD do podgardla i wiader smalcu... A şóĹteczka gdzie? Normalnie jakbym chodziĹ ciemnÄ
dolinÄ
na wĹasnej domenie!Â
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No to juĹź siem rozumie samo przez siem...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Gość
|
A jeĹli tak, to dobrze.
|