Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Wszystko o jajach

Zaczęty przez Hana, 2007-09-08, 18:05:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Twój nowy ekspres do kawy zardzewieje... :wink:

jerzy555

Cytat: renia w 2012-01-18, 23:37:25
Twój nowy ekspres do kawy zardzewieje... :wink:

synek i żonka nie pozwalają na to :)  obsługują to urządzenie 4 razy dziennie :)

renia

A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... :lol:

jerzy555

Cytat: renia w 2012-01-19, 12:12:56
A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... :lol:

a to dobrze napisałaś że trzeba "dbać" bo oni używają a ja dbam :) (czasem trzeba co nieco rozebrać i wyczyścić) :)

wisienka

Cytat: admin w 2012-01-18, 15:25:07
Cytat: wisienka w 2012-01-18, 14:25:57
jedna laseczka ... czekolady

ile to standardowych kostek?
Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g.

Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam  ;)  Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao.

jerzy555

Cytat: wisienka w 2012-01-19, 12:54:47
Cytat: admin w 2012-01-18, 15:25:07
Cytat: wisienka w 2012-01-18, 14:25:57
jedna laseczka ... czekolady

ile to standardowych kostek?
Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g.

Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam  ;)  Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao.

takie kakao napewno jest dobre ale koszty są nieco inne?  :)

renia

Cytat: jerzy555 w 2012-01-19, 12:29:29
Cytat: renia w 2012-01-19, 12:12:56
A to dobrze. O sprzęty i o ludzi trzeba dbać... :lol:

a to dobrze napisałaś że trzeba "dbać" bo oni używają a ja dbam :) (czasem trzeba co nieco rozebrać i wyczyścić) :)

Piszesz o sprzętach? :lol:

jerzy555

tak tak, piszę o sprzętach przeróżnych nawet, bo jedni używają a inni czyszczą i konserwują  :)

renia

Cytat: wisienka w 2012-01-19, 12:54:47
Cytat: admin w 2012-01-18, 15:25:07
Cytat: wisienka w 2012-01-18, 14:25:57
jedna laseczka ... czekolady

ile to standardowych kostek?
Przypuszczam, że cztery, czyli około 24g.

Tak - to 4 kosteczki, ale nie 24g tylko 17g, zważyłam  ;)  Czekolada Wawel - 70% kakao.Z ilością kostek różnie bywa, zależy od producenta.Inna gorzka czekolada Wawel ale ze skórką pomarańczową, także waga 17g ale kostek w laseczce jest tylko dwie.To samo w czekoladzie tej samej firmy ale 90% kakao. Kostki są dwie duże i płaskie a waga 17g. tą czekoladę także używam do zrobienia kakao.

A czytałaś jakie tłuszcze są w tej czekoladzie? Nie dodają przypadkiem roślinnych? Ja jakoś nie mam szczęścia do kupowania dobrych czekolad... :? Ale rzadko je kupuję. Przeważnie po jakimś temacie czekoladowym na Forum... :lol:

renia

Cytat: jerzy555 w 2012-01-19, 13:25:13
tak tak, piszę o sprzętach przeróżnych nawet, bo jedni używają a inni czyszczą i konserwują  :)

Współpraca musi być. Mają sobie dobrze z Tobą... :D

jerzy555

Renia, masz rację z tymi tłuszczami w czekoladach....może być różnie. Napewno zdarza się ten tłuszcz roślinny w takiej tabliczce jako wypełnienie, przecież w opisie nie piszą co to za tłuszcz...

renia

I te wszystkie czekolady mi tak margarynowo smakują (może nie miałam tych najlepszych). Jak się robi kakao ze zwykłego kakao, to przynajmniej wiadomo co się ma...

administ

Cytat: wisienka w 2012-01-19, 12:54:47
tylko 17g, zważyłam  ;) 

17g*0,4= 6,8g węglowodanów około. Idealnie na jedną dozę.  :wink:

fewa

Cytat: jerzy555 w 2012-01-19, 13:31:43
Renia, masz rację z tymi tłuszczami w czekoladach....może być różnie. Napewno zdarza się ten tłuszcz roślinny w takiej tabliczce jako wypełnienie, przecież w opisie nie piszą co to za tłuszcz...
A może by tak samemu spróbować zrobić czekoladę? Znalazłam w necie przepis i go zmodyfikowałam na optymalny sposób, oto pierwotny przepis http://www.wielkiezarcie.com/recipe3980.html
A według mnie to może być tak:
1 kostkę masła
2 łyżki fruktozy (mniej słodka)
4 łyżki kakao
0,5 szkl. wody
zamiast mleka w proszku to śmietankę 30%
Jak wypróbuje to dam znać.

renia

Świetnie. :D A ze zdjęciem można będzie prosić... :roll:

renia

"Muszę" jeszcze w sklepie fruktozę poszukać...jeszcze nigdy jej nie kupowałam. Jest ona zdrowsza od cukru?

fewa

Cytat: renia w 2012-01-19, 15:25:10
Świetnie. :D A ze zdjęciem można będzie prosić... :roll:
Jak będę umiała wkleić.  :lol:
Fruktoza jest zdecydowanie lepsza od cukru i dużo droższa.

renia


Taki blok czekoladowy też by można było zrobić w wersji optymalnej... :roll:

http://mojewypieki.blox.pl/2007/05/Blok-czekoladowy.html

wisienka

Cytat: Jerzy555takie kakao napewno jest dobre ale koszty są nieco inne?   :)

No te koszty znowu nie takie straszne... ;)  jak sie jedną tabliczke czekolady kupi raz na jakiś czas, to nie ma tak źle, a śmietanka to u mnie stały gość w lodówce :D

renia co do jakości czekolad i zawartych w niej tłuszczów to "przerobiłam" juz chyba wszystkie :lol: i jak na razie nie spotkałam czekolady w której nie byłoby ustrojstwa o znanej nam wszystkim nazwie lecytyny sojowej... ale jeśli nie patrzeć na to dziadostwo, to skład i cena jak dla mnie najlepiej wychodzi w czekoladzie Wawel.Podam do porównania :

Wawel 70% kakao:

skład:
miazga kakaowa,cukier,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,tłuszcz kakaowy,emulgator lecytyna sojowa,aromat, masa kakaowa minimum 70%.
w 100g  B:8,3  T:38,5  W: 33,8

Wawel 90% kakao:

skład:
miazga kakaowa,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,cukier, tłuszcz kakaowy,emulgatory ( lecytyna sojowa,i E 476),aromat,masa kakaowa minimum 90%.
w 100g   B:11,7  T:43,9  W:17


Wedel 64% kakao
skład:
miazga kakaowa,cukier,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,tłuszcz kakaowy,emulgator ( lecytyna sojowa ), aromat, masa kakaowa minimum 64%
w 100g  B:8,4  T:31,8  W:39,4



fewa

Wszędzie podają dużo cukru, a bez niego to może być za miękka  :(