Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

lekarka

Jeżeli cukry są powyżej 135mg% to nie potrzeba bogatowęglowodanowych produktów w następnym posiłku. Co zatem zjeść? Jakieś warzywo, ewentualnie co-nieco T, sok pomidorowy, zupa cebulowa z odrobiną T, boczek, jarzynowa z majonezem, kalafior, brukselka bez tłuszczu, ogórki, surówka zbiałej rzepy czy selera itd.
Jerżeli w moczu są ketony + cukier powyzej 135mg% - mamy materiału energetycznego dość - warto zjeść warzywo kiszone, gotowane, surowe, na patelnię, sok warzywny, itd...
W obu powyższych przypadkach nie czuje się głodu, zatem w/w postępowanie jest zasadne.
Gdy czujemy głód przy cukrach powyżej 135mg% to warto zjeść warzywo+T+B lub samo B lub samo T lub samo warzywo, wedle smaków.
I obserwować. Jak po samym B po godzinie są wzrosty cukru - mamy w organizmie najprawdopodobniej nadmiary B (weryfikować można B jedząc częściej jeden rodzaj produktu bogatobiałkowego na dobę). Jeżeli po pomidorach/papryce są wzrosty cukru (problem z psiankowatymi) - 1 x w miesiącu (przykładowo) zrobić 3 dni bez ziemniaków.
Może jakiś cukrzyk tu zawita bym mogła znaleźć rozwiazanie w ostatniej poszukiwawczej kwestii (trzeba znależć dietę, która daje 100% gwarancji zlikidowania nowotworu).

Mari

Lekarko pewnie znasz dietę dr Budwig ?
Kobieta brała do swojej kliniki 'spisanych na stratę'   :( przez medycynę akademicką ludzi z hospicjum ...
Dieta oparta  na oleju lnianym z pierwszego tłoczenia + biały ser (pasta zmiksowana - ważne ...dodatek do każdego posiłku) + słońce + inne zalecenia i rak się wycofywał . Statystyka niesamowita.

Nie wiem dlaczego ta dieta i te leczenie nie jest stosowne ...kłamię ...wiem  :( .

Może mi ktoś powie ,udowodni , że jest to nieskuteczne ? , to znowu  uwierzę  , że warto leczyć się w szpitalach...


pozdrawiam

lekarka

Budwig też ma niepowodzenia w stosowaniu swej diety.
Też nie daje gwarancji wyleczenia, czegoś zatem w tej diecie brakuje.

lekarka

Cytat: kriss w 2009-03-03, 15:45:58
lekarko
nie rozumie ,zima jesc warzywa ,takie jak pomidory ,ogórki rzodkiewki? :shock:
No skoro juz  jemy mieso naspikowane i hemia to jeszcze nowalijki zimowe ,no to chyba juz nie nie do przyjecia :shock:
Ja sie juz w tym gubie.
W SEZONIE ROZUMIE JESC WARZYWA ,ALE ZIMA?

To lepiej mieć zimą wzrosty cukru powyżej 135mg% po jednym ziemniaku a'la frytki?
Chyba jesteś Edyta, Edyta też ze zrozumieniem miała problemy.

lekarka

Cytat: Mari w 2009-03-03, 22:37:47
Mleczne wciąga częściej ...mam problem bo nie lubi bez śmietany jajecznicy. Jednak z tego co widzę to obecnie coraz to rzadziej te produkty uszkadzają mu śluzówkę( chrząkanie ).

I tak ma być, mają być po naszej stronie.
Warto robić 3-7 dni bez mlecznych - gdy organizm sobie tego zażyczy.
Warto sprawdzić czy możemy przekroczyć 7 dób bez mlecznych - traktuję to jako diagnostyczne, że nie do końca jest źle. TEŻ NIE NA SIŁE!
Każdy ma swój czas. Wszystko co na siłę - im częściej tym przynosi odwrotny efekt.

renia

Cytat: lekarka w 2009-04-06, 13:19:37
Cytat: kriss w 2009-03-03, 15:45:58
lekarko
nie rozumie ,zima jesc warzywa ,takie jak pomidory ,ogórki rzodkiewki? :shock:
No skoro juz  jemy mieso naspikowane i hemia to jeszcze nowalijki zimowe ,no to chyba juz nie nie do przyjecia :shock:
Ja sie juz w tym gubie.
W SEZONIE ROZUMIE JESC WARZYWA ,ALE ZIMA?

To lepiej mieć zim± wzrosty cukru powyżej 135mg% po jednym ziemniaku a'la frytki?
Chyba jeste¶ Edyta, Edyta też ze zrozumieniem miała problemy.
Prawidłowa diagnoza.

lekarka

DO WIELOKROTNEGO CZYTANIA, SZCZEGÓLNIE DLA KARDIOLOGÓW, INTERNISTÓW, ANGIOLOGÓW, NEUROLOGÓW I INNYCH ZAJMUJĄCYCH SIĘ NACZYNIAMI!!!

Cytat: viola44 w 2009-04-08, 22:27:40
http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php?id=28

Wiedza i poglądy w miażdżycy i cukrzycy


Poglądy dotyczące odkładania się lipidów i cholesterolu w ścianie tętnic u chorujących na otyłość, miażdżycę i cukrzycę są tylko poglądami i są sprzeczne z wiedzą sprawdzoną w badaniach naukowych, jak wynika z prac doświadczalnych.


Stout E.W.: Pobudzana przez insulinę produkcja lipidów w tkance tętnic w związku z cukrzycą i miażdżycą. Pol. Tyg. Lek. 1969, 31, 1214 (str. Lancet 1968, 7570, 693).


Autor podawał szczurom octan sodu, lub glukozę znaczoną radioaktywnym węglem, a następnie określał zawartość tych składników w tkance tętnic. Badania powtórzył po uprzednim podaniu insuliny. Okazało się, że insulina zwiększała odkładanie się tych związków w ścianie tętnic o ponad 73%. Równocześnie w ścianie tętnic wzrastała zawartość trójglicerydów zawierających węgiel radioaktywny z octanu, lub glukozy - już po godzinie od podania tych substratów.


W cukrzycy dorosłych poziom insuliny we krwi bywa wysoki i jednocześnie stwierdza się gromadzenie lipidów w ścianie tętnic.


Doświadczenie wykazało, że trójglicerydy gromadzące się w ścianie tętnic w miażdżycy i cukrzycy pochodzą z ich syntezy na miejscu z glukozy lub octanu, a nie są odkładane, czy pobierane z krwi, jak się powszechnie przyjmuje.


Stout E.W.: Pobudzanie syntezy cholesterolu w tkance tętnic przez insulinę. Pol. Tyg. Lek. 1970, 19, 107 (Str. Lancet 1969, 7618, 467)


Przy podawaniu szczurom dożylnie octanu sodu, lub glukozy bez insuliny, albo z insuliną, radioaktywność w ścianie aorty była znacznie wyższa przy równoczesnym podawaniu insuliny.


W poprzedniej pracy wykazano, że octan lub glukoza, podawana wraz z insuliną już po godzinie była przetwarzana w ścianie tętnic na trójglicerydy, gdyż węgiel radioaktywny zawarty w octanie lub glukozie znajdował się w trójglicerydach. Równocześnie wzrastała zawartość cholesterolu w ścianie tętnic, zawierającego węgiel radioaktywny z octanu lub glukozy.


Surowcem do wytwarzania cholesterolu są trójglicerydy, wytwarzane głównie z glukozy.


Następnie podawano różnymi drogami cholesterol znakowany radioaktywnym węglem sam, a następnie wraz z insuliną. Radioaktywność w ścianie aorty nie zwiększyła się ani po podaniu samego znakowanego cholesterolu, ani po podaniu go wraz z insuliną. W doświadczeniu wykazano, że insulina wzmaga syntezę cholesterolu w ścianie tętnic, a nie zwiększa odkładania się cholesterolu zawartego w surowicy krwi w tkance tętnic.


Wnioski:

Surowcem do syntezy trójglicerydów jest glukoza, lub jej produkty przemiany. Surowcem do syntezy cholesterolu są trójglicerydy powstające z glukozy. Zatem surowcem do wytwarzania cholesterolu jest glukoza. Wydzielanie insuliny jest tym większe im więcej jest w diecie węglowodanów. Niskie spożycie węglowodanów, takie jak u optymalnych, powoduje niskie zużycie glukozy, niskie wydzielanie insuliny, brak surowca do wytwarzania trójglicerydów i cholesterolu w ścianie tętnic, brak miażdżycy i cukrzycy, ustępowanie tych chorób, brak zachorowań na raka, gdyż insulina jest jednym z najsilniej działających czynników rakotwórczych.
autor: Jan Kwaśniewski







Cytat: admin w 2009-04-09, 07:38:57
Cytat: viola44 w 2009-04-08, 22:27:40
autor: Jan Kwaśniewski

Zamieszczam w uzupełnieniu fragment "surówki" większej całości nigdzie jeszcze niepublikowanej:

(...)
   O ile tłuszcz jest dość przewidywalny energetycznie, bo każde obcięcie dwóch atomów węgla od acylo-CoA  daje acylo(-2C)-CoA i acetylo-CoA (aktywny octan), NADH i FADH2 co daje zawsze 14 wiązań wysokoenergetycznych netto wyłącznie w warunkach tlenowych, o tyle węglowodany są nieprzewidywalne energetycznie, ponieważ są wykorzystywane przez organizm w większym stopniu jako budulec, a nie materiał energetyczny, co w miarę przystępnie i krótko postaram się opisać.
Glikoliza:
glukoza pod wpływem insuliny jest wtłaczana w cytozol. Aby rozbić mol glukozy na dwie triozy konieczne są dwa mole ATP, przy zamianie dwóch trioz (aldehyd 3-fosfoglicerynowy) na pirogronian z każdej triozy uwalniają się po dwa mole ATP i po molu NADH (2x2,5 mola ATP – w warunkach tlenowych, regenerowany do NAD+ w warunkach beztlenowych ) i na tym proces glikolizy się kończy.
   Czyli glukoza w procesie glikolizy daje netto tylko 2 mole ATP w warunkach beztlenowych i 6-8 moli ATP w warunkach tlenowych. I to też nie, bo jeśli glukoza będzie potrzebna jako prekursor wyjściowy lub pośredni w biosyntezie białka, szlaku pentozowym, syntezie glikoprotein, mukopolisacharydów czy oligosacharydów…
(...)
Dalej (przyjmijmy, że glukoza i  wytworzony z niej pirogronian łatwo zamieniany na aminokwasy – np.: alaninę, nie były potrzebne do w/w biosyntez) te dwa mole pirogronianu z mola glukozy może być zamienione w matriks mitochondrialnym upraszczając, albo na dwa mole szczawiooctanu, albo po dekarboksylacji na dwa mole acetylo-CoA (aktywny octan), albo po molu jednego i drugiego w zależności od wartości potencjału cytozolowego. Jeśli całość zamieni się na szczawiooctan (np: przy diecie niskowęglowodanowej, w tlenowym stresie wysiłkowym) - to pod warunkiem, że ten szczawiooctan przejdzie pełen cykl Krebsa (a często nie przechodzi, bo i szczawiooctan i ketoglutaran są prekursorami do syntezy większości aminokwasów endogennych, a bursztynian – porfiryn)  to powstanie  3 cząsteczki NADH i jedna cząsteczka FADH2 i (jedna cząsteczka GTP). Dopiero, gdy to trafi na łańcuch oddechowy, a nie musi, może powstać  dziewięć moli ATP i mol GTP, ale wyłącznie  „do spółki” z acetylo-CoA pochodzącym z betaoksydacji .
Jeśli pirogronian zostanie zamieniony na aktywny octan, to ten aktywny octan może posłużyć do elongacji kwasów tłuszczowych (energetycznych),  (proces ten chroni np.: wegetarian  przed niedoborem L-karnityny)albo zostać wydalony do cytozolu, jeśli w stanie sytości nie ma potrzeby elongacji i tu posłużyć albo do syntezy acetylocholiny, albo do syntezy hormonów sterydowych, albo do syntezy kwasów tłuszczowych (zapasowych), albo do syntezy cholesterolu, albo do…  np.:  syntezy wit.F.*
(...)
                                                                   Autor: Tomasz Kwaśniewski

* - copyright by Tomasz Kwaśniewski. All rights reserved.

Z ciekawostek dopowiem, że u osób ok. powyżej 35r.ż.  cholesterol LDL normalizuję zalecajac 2 rodzaje produktów bogatobiałkowych na dobę, poniżej 35r.ż. - raczej częściej jeden rodzaj produktów bogatobiałkowych na dobę. Jest to logiczne wobec powyższego W RAMCE.
Szlaki glukoneogenezy diagnozuję obciążeniem 50-75g glukozy na czczo po 16 godz bez jedzenia (ostatni posiłek o 16tej, o 8mej glukoza, o 9tej pomiar albo glukozy albo insuliny, łatwiej glukozy). Wzrosty glukozy powyżej 135mg% godzinę po obciążeniu nią -   traktuję jako diagnostyczne dla albo cukrzycy albo dla hipercholesterolemii-LDL.
Na marginesie - HDL rośnie na dietach niżejwęglowodanowych i ubogich w produkty sprzyjajace glukoneogenezie.

lekarka

Nie dopisałam, że całą grupę mleczną (włącznie z masłem i śmietaną) traktuję jako produkt "bogatobialkowy" oczywiście umownie - dokładniej chodzi o glukoneogenetyczne działanie calej grupy mlecznej.

Mari

Cytat: lekarka w 2009-04-09, 19:47:55

trójglicerydy gromadzące się w ścianie tętnic w miażdżycy i cukrzycy pochodzą z ich syntezy na miejscu z glukozy lub octanu, a nie są odkładane, czy pobierane z krwi, jak się powszechnie przyjmuje.


jak to mówią chłopaki   :wink: kopara mi opadła , ale jestem coraz bliżej 'winowajcy' zbyt wysokich poziomów trójglicerydów i złych proporcji cholesterolu...

DZIĘKUJĘ  :)

Szlaki glukoneogenezy diagnozuję obciążeniem 50-75g glukozy na czczo po 16 godz bez jedzenia (ostatni posiłek o 16tej, o 8mej glukoza, o 9tej pomiar albo glukozy albo insuliny, łatwiej glukozy). Wzrosty glukozy powyżej 135mg% godzinę po obciążeniu nią -   traktuję jako diagnostyczne dla albo cukrzycy albo dla hipercholesterolemii-LDL.
Cytat


Sprawdzę to , ponieważ do badania źle się wybraliśmy...9 godz po posiłku... i po piwku  :(


dziękuję raz jeszcze  :) .

renia

Cytat: Mari w 2009-04-09, 20:14:48
Cytat: lekarka w 2009-04-09, 19:47:55

trójglicerydy gromadz±ce się w ¶cianie tętnic w miażdżycy i cukrzycy pochodz± z ich syntezy na miejscu z glukozy lub octanu, a nie s± odkładane, czy pobierane z krwi, jak się powszechnie przyjmuje.


jak to mówi± chłopaki   :wink: kopara mi opadła , ale jestem coraz bliżej 'winowajcy' zbyt wysokich poziomów trójglicerydów i złych proporcji cholesterolu...

DZIĘKUJĘ  :)

Szlaki glukoneogenezy diagnozuję obci±żeniem 50-75g glukozy na czczo po 16 godz bez jedzenia (ostatni posiłek o 16tej, o 8mej glukoza, o 9tej pomiar albo glukozy albo insuliny, łatwiej glukozy). Wzrosty glukozy powyżej 135mg% godzinę po obci±żeniu ni± -   traktuję jako diagnostyczne dla albo cukrzycy albo dla hipercholesterolemii-LDL.


Sprawdzę to , ponieważ do badania Ľle się wybrali¶my...9 godz po posiłku... i po piwku  :(


dziękuję raz jeszcze  :) .
Cytat
Podobne brzmienie do tekstu "kriss" :?

renia

Cytat: kriss w 2009-04-01, 22:00:03
Przestancie juz kurde z tymi ceremoniami przy jedzeniu!!!!Czy to jest jaks sekta czy co :lol:
Poprostu otwieramy Lodówke i komponujemy sobie jedzenie bez zadnych cyrków.
Jemy po to żeby życ ,a nie żyjemy po to żeby żreć :lol: masakra.

Jak sie niektórych czyta to kopara opada *((smiech na sali)))
Z tą koparą identyko.

Mari

Masz rację Reniu ...bardzo mi sie spodobał właśnie ten post i stąd ten przypis  :).

renia

 ten post na pewno Ci się podobał, bo jest w Twoim stylu. 8)

Mari

Cytat: renia w 2009-04-10, 23:04:20
ten post na pewno Ci się podobał, bo jest w Twoim stylu. 8)

Pasował , ponieważ był "odskocznią od codziennych problemów . Zawsze jestem  'za' chwilką relaksu i uśmiechu .
Reniu  :( spasuj , bo nie wypada .Ta dieta chyba Ci nie służy , czy co? za mało W , czy za dużo B ?... raczej B i T bo agresja to domena zwierzątek drapieżnych    :wink: :twisted:

renia

Cytat: Mari w 2009-04-10, 23:59:29
Cytat: renia w 2009-04-10, 23:04:20
ten post na pewno Ci się podobał, bo jest w Twoim stylu. 8)

Pasował , ponieważ był "odskoczni± od codziennych problemów . Zawsze jestem  'za' chwilk± relaksu i u¶miechu .
Reniu  :( spasuj , bo nie wypada .Ta dieta chyba Ci nie służy , czy co? za mało W , czy za dużo B ?... raczej B i T bo agresja to domena zwierz±tek drapieżnych    :wink: :twisted:
"Mari", jeśli szukasz odskoczni od swoich problemów?, to przejdź na DO. Ja ,wbrew temu co piszesz, jestem pogodna, ale, jak widzisz, nie lubię ośmieszania forum i Optymalnych.

Mari

Z okazji Świąt wszystkiego najlepszgo Reniu i proszę odpuść mi grzechy o które mnie posądzasz  :(

Mari

Żałuję bardzo ,że za chwilę humoru i zabawy są takie a nie inne reakcje na forum... :(...nie wiem , ale zawsze ludzie mnie 'rozumieją' ..wręcz mam pseudo 'słoneczko'   :D.

Mari

Grażynko wiem ,że przeczytasz to kiedyś  i  piszę  Ci tę laurkę  z premedytacją  :wink:.


Niech Ci słoneczko toruje drogę którą podążasz , najmniejsza troska przemienia się w się w śmiech,
a miłość nie odstępuje na krok :) .

ps. dziękuję Ci, jestem spokojna  ...

adamgraza

 Dziękuję ci Mari jesteś kochana, pozdrawiam Grażyna

adamgraza

Cytat: lekarka w 2009-04-09, 19:54:56
Nie dopisałam, że całą grupę mleczną (włącznie z masłem i śmietaną) traktuję jako produkt "bogatobialkowy" oczywiście umownie - dokładniej chodzi o glukoneogenetyczne działanie calej grupy mlecznej.
Już niedlugo minie rok jak rotuję mleczne. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie pokusy których nie zawsze potrafię zwalczyć. Dwa tygodnie temu trochę się podziębilam na dzialce. No i oczywiście katar, kaszel zeszlo nawet niżej . No to co zrobić . Budyń z zółtkami, codziennie śmietanka do kawy, oj , jak mi to smakowalo.Ale wydzielna z zatok i kaszlu byla caly czas zielona. Od kilku dni nie ruszam mlecznych, jest dużo lepiej.
Myślę że nie oszukam swego organizmu. A tak lubie mleczne. Cięzko będzie bez nich żyć.
Lekarko co ty na to ?