Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

Cytat: Radzio w 2012-12-04, 18:15:15
Cytat: RafałS w 2012-12-03, 19:56:48
E tam. Przecież i tak nikt nie wie co dobre, a co złe.  :)

Wprost przeciwnie. Wszyscy wiedzą, ale to ku...chenka u niektórych tak głęboko siedzi, że raczej gastrolog ma bliżej. ;) :D

... niż własny mózg. ;)  :lol:

MariuszM

Taka ciekawostka dla tych od lovecarbu,którzy "zakąszają" Olive Extra dziewica

Cytat" Z biochemicznego punktu widzenia rację należy przyznać J. Kwaśniewskiemu:nasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, spalającym się w ustroju w sposób znacznie prostszy i przy najmniejszym zużyciu białka i niektórych składników regulujących, niż węglowodany. By wniknąć do cyklu Krebsa jako aktywny octan potrzebuje kwas tłuszczowy tylko kilku enzymów, podczas gdy glukoza- kilkunastu. Także wydalanie produktów spalania (CO2 i H20) w przeliczeniu na jednostkę energii jest niższe w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych niż w przypadku węglowodanów. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe , jako uboższe w wodór, dają w wyniku spalania nie tylko mniej energii,ale także zużywają relatywnie więcej tlenu na jednostkę uzyskanej energii, jako że spalanie wodoru wymaga mniej tlenu niż spalanie węgla. Zatem dostarczanie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych może zwiększać zapotrzebowanie na tlen i równocześnie zwiększać wydalanie CO2, co z pewnością utrudni oddychanie tkankom, zwłaszcza najbardziej narażonym na niedobór tlenu, np. słabo ukrwionym"

źródło: "Jak nie chorować?"

http://images.rxlist.com/images/rxlist/liposyn-33.gif

HI PA (fat, 40% of energy; PA, 16.8%; OA, 16.4%)
vs
HI OA (fat, 40%; PA, 1.7%; OA, 31.4%)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f2.jpg

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f1.jpg

Zyon

Cos mariusz ta wasza akademia ledwo zipie, raz dziala raz nie, biedny gavro musi sie tam meczyc :D
Work Buy Consume Die

MariuszM

tyle tam botow pracuje :D
No i wiekszosc uzytkownikow tego forum, cytujac klasyka z tego forum 'Otacza nas społeczeństwo...' i takie tam. Ja urzeduje gdzie indziej...
;)

Zyon

Cytat: MariuszM w 2012-12-08, 21:31:23
Ja urzeduje gdzie indziej...
;)

znaczy siem gdzie jezeli mozna wiedziec?

Work Buy Consume Die

MariuszM

To musi zostac ' w tajemnicy' ;)
Tam nie banuja za 'Kwasniewskich' :lol:,choc  sfdy sie zmienia na +. Jak mawia admin:jeszcze krok i przyznaja racje dr.

Zyon

mozesz na pm rzucic jezeli sie boisz ataku klonow i innych cebulakow, chetnie zerkne
Work Buy Consume Die

Zyon

a biednego gavro zaprosiles na sa i zostawiles samego  :D
Work Buy Consume Die

MariuszM

Od kapitana zależy w(y)płynie na otwarte morze czy mieliznę.  :lol:
Gavro
Zresztą jakby się mu nie podobało,znudziło zwinąłby swoje zabaweczki (cykl treningowy chyba dobiegł końca) he he .... :)

Zyon

Praktycznie caly weekend bylem w rozjazdach, i to takich zajetych, ze nie mialem nawet czasu zjesc do 17-18. Wczoraj wrocilem nieco zmeczony i pierwszy posilek zjadlem po 18, zapodalem sobie spora miche rosolu i prawie pol kostki masla do tego, troche miesa etc. Myslalem, ze dzisiaj rano nie bede mial sily ale jak juz sie zwloklem i zlapalem za zelazo okazalo sie ze wprost przeciwnie  :shock:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-10, 12:02:00
Praktycznie caly weekend bylem w rozjazdach, i to takich zajetych, ze nie mialem nawet czasu zjesc do 17-18. Wczoraj wrocilem nieco zmeczony i pierwszy posilek zjadlem po 18, zapodalem sobie spora miche rosolu i prawie pol kostki masla do tego, troche miesa etc. Myslalem, ze dzisiaj rano nie bede mial sily ale jak juz sie zwloklem i zlapalem za zelazo okazalo sie ze wprost przeciwnie  :shock:
I ja teraz nie mam czasu zawsze zjeść na czas, ale nie zauważyłem spadków mocy.
Nie przejmuję się zbytnio jedzeniem, a na pewno nie żyję od posiłku do posiłku, myśląc o nich w przerwach :)

Zyon

Cytat: Gavroche w 2012-12-13, 11:21:55
Nie przejmuję się zbytnio jedzeniem, a na pewno nie żyję od posiłku do posiłku, myśląc o nich w przerwach :)
To zle, powinienes caly czas byc czujny i obserwowac, czy nie ma suchosci w ustach, pieczenia w gardle, czy apetyt dopisuje, czy oczy w porzadku, czy waga i cisnienie nie skacze, czy wszystko jest ok, bo jak nie to znaczy zes pan jest rolniko-hodowca albo zbieraczo-mysliwym i juz wszystko na marne poszlo. Tak wiec nie spac, czuwac!  :D :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-13, 11:54:25
Cytat: Gavroche w 2012-12-13, 11:21:55
To zle, powinienes caly czas byc czujny i obserwowac, czy nie ma suchosci w ustach, pieczenia w gardle, czy apetyt dopisuje, czy oczy w porzadku, czy waga i cisnienie nie skacze, czy wszystko jest ok, bo jak nie to znaczy zes pan jest rolniko-hodowca albo zbieraczo-mysliwym i juz wszystko na marne poszlo. Tak wiec nie spac, czuwac!  :D :lol:
Czepiasz się Cebulaka biednego, on pewno nie ma zajęć pozalekcyjnych tylko siedzi i myśli o jedzeniu, a co wymyśli to napisze...
A może to takie hobby?
Ja mam inne, nie znaczy lepsze.

Zyon

Ja jutro koncze 4 tydzien, co ciekawe niby tak na luzie ale fajnie to czucie jednak jest.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-13, 12:09:00
Ja jutro koncze 4 tydzien, co ciekawe niby tak na luzie ale fajnie to czucie jednak jest.
A ja już chyba 10-ty, bo ciężko jest, dzwonki odstawiłem, bo już bardziej przeszkadzają niż pomagają :)
W Święta odpoczywam, po Nowym robię jakieś dłuższe bodyweight, kalistenika dobra na wszystko.

Zyon

Dzisiaj od rana z lomem w garsci, rozbiorka starej drewnianej, 50 letniej chaty. Kiedys to gwozdzi nie zalowali  :shock: Normalnie rak nie czuje, czesciowo od tego, ze lom zimny a czesciowo od machania. Trening wykanczajacy
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-15, 17:56:11
Dzisiaj od rana z lomem w garsci, rozbiorka starej drewnianej, 50 letniej chaty. Kiedys to gwozdzi nie zalowali  :shock: Normalnie rak nie czuje, czesciowo od tego, ze lom zimny a czesciowo od machania. Trening wykanczajacy
Znieczulisz się niebawem, tylko rady zgarnij od Amina :D

Zyon

Normalnie nie chce mi sie, rano walnalem tredycyjna kawalke z maselke, potem w poludnie przywiezli kielbase z wody wiec zjadlem pare kawalkow i dopelnilem 30ml smietanki 30%. Na sama mysl, ze mam wodke pic az mnie wykreca, ale takie to uroki parapetowek. Sprobuje sie wylgac jadac samochodem hehe
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2012-12-15, 18:18:43
Normalnie nie chce mi sie, rano walnalem tredycyjna kawalke z maselke, potem w poludnie przywiezli kielbase z wody wiec zjadlem pare kawalkow i dopelnilem 30ml smietanki 30%. Na sama mysl, ze mam wodke pic az mnie wykreca, ale takie to uroki parapetowek. Sprobuje sie wylgac jadac samochodem hehe
Jak ja przestałem pić, a mnie namawiali to mówiłem "nie" i tyle.
Jak który był bardziej namolny mówiłem, że mam nadżerki na dwunastnicy i biorę antybiotyk :D
Bo antybiotyki i alkoholu to pod żadnym pozorem nie wolno!

Zyon

No tak, ale tak mozesz kitowac kogos, kogo ledwo znasz a nie kogos kogo znasz szmat czasu hehe. Od razu sie polapie, ze cos krece
Work Buy Consume Die