Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

Chyba, bede musial robic takie "pomiedzy", no chyba, ze dzisiaj slaby bylem rano. Cely weekend w drodze, snadanie zjadlem dopiero wieczorem (troche tawrogu ze smietana) i moze troche bylem taki "wymiety". Ale w kazdym razie podbicie bylo takie delikatne na razie. najwyzej zamienie military w push pressa na dalszym etapie. Choc to w sumie juz przedostatni tydzien planowo.
Work Buy Consume Die

Zyon

a,  no chyba, ze cos z kartoflami pokombinuje to moze tej sily przybedzie  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-01-28, 09:50:56
a,  no chyba, ze cos z kartoflami pokombinuje to moze tej sily przybedzie  :lol: :lol:
Gdybyś je zjadł wieczorem to może...
A jakiś kolagen to jadasz, prócz tego co w skwarkach?

Zyon

Cytat: Gavroche w 2013-01-28, 11:42:45
myslalem bardziej o dzwiganiu workow :lol:

Nic mi nie wiadomo, a dlaczego pytasz?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-01-28, 11:47:40
myslalem bardziej o dzwiganiu workow :lol:

Nic mi nie wiadomo, a dlaczego pytasz?
Suplementacja kolagenem poprawia siłę statyczną, ale to przy kulturystycznych zmiennych środowiskowych.
Rozważyć warto, tym bardziej, że dużo twarogu jadasz i jakieś tam skręcenia Ci się przytrafiają.
Jasne, że nie mam pełnego obrazu sytuacji...

Zyon

Nie, to nie tak. Skrecenie mi sie zdarzylo podczas biegania, niech sie pokaze biegacz, ktory nigdy zle nie stanal :D I tyle.

A co do zwiekszania sily kolagenem to takie podejscie jest mi calkowicie obce, nie chce jesc czegos jako suplementu zeby sobie sile poprawic czy cokolwiek. Widac taka mam miec na tym co jem i tak niech pozostanie, nie scigam sie z nikim ani o nic :D
Work Buy Consume Die

Gavroche

Lubelskie Empiki są zupełnie inaczej zaopatrzone, dopadłem pismo "Metabolism" z ostatniego miesiąca.
Przy okazji stwierdziłem, że mój angielski jest do d...
Znalazłem dwa badania, które niewiele wnoszą jak zwykle.
Jedno z nich sprawdzało dwie diety i związane z nimi tempo metabolizmu.
Pierwsza niskotłuszczowa BTW % 20:20:60 vs niskoweglowodanowa odpowiednio 30:60:10.
Kontrastem była zwykła dieta mieszana.
Ww miała 310 g węgla, T 50 g.
Badanie trwało miesiąc, Ww obniżyła zdolność spalania kalorii o 200 względem diety wyjściowej, a T zwiększyła ją o 100 kcal dziennie.
Poziom kortyzolu i CRP były podniesione na diecie tłuszczowej i nie wiem co z tym fantem zrobić...
Reszta tzw. markerów zdrowia była zdecydowanie na korzyść T.
Drugie badanie dotyczyło stosowania suplementu białkowego kazeiny vs serwatki u ludzi przyspieszonym rozpadem tk mięśniowej.
Wbrew temu co wmawia nam rynek supli, kazeina zwiększała retencję azotu 30 % lepiej niż serwatka.
Nie wiadomo czemu, podejrzewa się stosunek między 3 aminokwasami BCAA, ale to wymaga dalszych badań.

renia

Kolagen jest w skwarkach? Nawet jeśli są one robione ze słoniny bez skóry?

administ

Cytat: Gavroche w 2013-01-28, 12:30:41
Lubelskie Empiki są zupełnie inaczej zaopatrzone, dopadłem pismo "Metabolism" z ostatniego miesiąca.

A pismo OPTYMALNI nie schowane gdzie tam było na półce?
Bo we Włocławku, jak przychodzi 5 numerów, to po tygodniu zostaje jeden, choć trzeba się go naszukać, a za dwa tygodnie nie ma już żadnego egzemplarza!  :shock:
Tak od ponad roku się dzieje!  :D

administ

Cytat: renia w 2013-01-28, 13:22:54
Kolagen jest w skwarkach? Nawet jeśli są one robione ze słoniny bez skóry?

Kolagen występuje we wszystkich tkankach i organellach komórkowych, a białko ciała składa się w około połowie z kolagenu.

renia

O kurcze, myślałam, że kolagen jest tylko w chrząstkach, ścięgnach i skórach...jednak Ty trochę lepiej znasz biochemię ode mnie... 8) :lol:

administ

Ale staram się raczej nie chwalić.  :wink:
Tylko czasem mnie nachodzi, za co z góry przepraszam...  :? :D

Zyon

Cytat: renia w 2013-01-28, 13:43:10
O kurcze, myślałam, że kolagen jest tylko w chrząstkach, ścięgnach i skórach...jednak Ty trochę lepiej znasz biochemię ode mnie... 8) :lol:

Ale tylko troche...  :D
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: admin w 2013-01-28, 13:47:08
Ale staram się raczej nie chwalić.  :wink:
Tylko czasem mnie nachodzi, za co z góry przepraszam...  :? :D

Ale jakbyś tak "pochwalił" się jakimś ciekawym artykułem biochemicznym w "Optymalni" to by było bardzo przydatne i podniosłoby profesjonalizm pisma... 8) :D

renia

Cytat: Zyon w 2013-01-28, 13:53:01

Tyciu, tyciu... 8)

administ

Cytat: renia w 2013-01-28, 13:53:59
Ale jakbyś tak "pochwalił" się jakimś ciekawym artykułem biochemicznym w "Optymalni" to by było bardzo przydatne i podniosłoby profesjonalizm pisma... 8) :D

Staram się, ale jakoś nie mam nic z interesujących tematów do przekazania...  :wink:  :?
Choroby mnie nie interesują, a zdrowiem z kolei ludzie nie są zainteresowani...  8)

renia

administ

Cytat: renia w 2013-01-28, 13:55:10
Cytat: Zyon w 2013-01-28, 13:53:01

Tyciu, tyciu... 8)

Jakby było tyciu, tyciu, to kisiel, albo jeszcze jaka rzadsza konsystencja by z tego była!  8)

administ

Cytat: renia w 2013-01-28, 14:00:03
O kolagenie byłby ciekawy temat... :roll:

O kolagenie w chorobach pisał tyle Dr Kwaśniewski, że starczy.  :D
Ale jako ciekawostkę mogę podać, że kolagen, to około 10% całkowitej masy żywej!  :D

renia

Dr Kwaśniewski pisał chyba o wszystkim, ale do czasopisma też trzeba coś pisać... a kto lepiej się na tym zna od Ciebie?