Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Cytat: Blade w 2013-04-05, 12:58:57
Cytat: Gavroche w 2013-04-05, 12:55:38
Cytat: Blade w 2013-04-05, 12:52:53

tak - szczególnie marsz z obciążeniem. Przy dużym obciążeniu zmęczenie wyraźne przy krótszym dystansie. A odpada uderzenie przy lądowaniu stopy na gruncie. No i jak używam kijków odpychając się to fajnie "podpompowana" góra ;)
Dzięki, bo już myślałem, że tylko ja uważam marsz, za godny faceta wysiłek :D
w sumie najbardziej naturalny jakby nie było. Chociaż bieganie też. Ale kto nie spróbował założyć na plecy kamizeli porzadnej, to nei dowie sie, że można oszczędzic czas - po co biec 10 km, jak z kamizelą na mój gust wystarczą 3 km ;) Swoją droga ciekawe, o ile wzrasta spalanie w porównaniu do marszu bez ociązenia?
Kiedyś szukałem, ale nic nie znalazłem.
Ja chodzę 10-15 km, ale mam lżejszą kamizelkę :lol:

Blade

Cytat: Gavroche w 2013-04-05, 13:02:10
Cytat: Blade w 2013-04-05, 12:58:57
Cytat: Gavroche w 2013-04-05, 12:55:38

tak - szczególnie marsz z obciążeniem. Przy dużym obciążeniu zmęczenie wyraźne przy krótszym dystansie. A odpada uderzenie przy lądowaniu stopy na gruncie. No i jak używam kijków odpychając się to fajnie "podpompowana" góra ;)
Dzięki, bo już myślałem, że tylko ja uważam marsz, za godny faceta wysiłek :D
w sumie najbardziej naturalny jakby nie było. Chociaż bieganie też. Ale kto nie spróbował założyć na plecy kamizeli porzadnej, to nei dowie sie, że można oszczędzic czas - po co biec 10 km, jak z kamizelą na mój gust wystarczą 3 km ;) Swoją droga ciekawe, o ile wzrasta spalanie w porównaniu do marszu bez ociązenia?
Kiedyś szukałem, ale nic nie znalazłem.
Ja chodzę 10-15 km, ale mam lżejszą kamizelkę :lol:

ja się dopiero rozkręcam ;) teraz był tydzień na 2 - 2,5 km, przyszły będzie na 4 ;) 30 kg to już fajnie czuć. No i ogólne zainteresowanie wzbudzam ;)

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-04-05, 10:19:31
Cytat: admin w 2013-04-05, 09:54:56
Cytat: Gavroche w 2013-04-05, 09:35:27
Cytat: Zyon w 2013-04-05, 09:30:18
Cytat: Gavroche w 2013-04-05, 09:11:12
http://joshsgarage.typepad.com/articles/2010/01/kettlebell-training-burns-1200-calories-per-hour.html
ciekawe czy to prawda
Cholera wie, 20 kcal na minutę to możliwe, ale przez godzinę?

Czyli bieganie jest jednak bezkonkurencyjne dla zdrowia - czysta, miarowa betaoksydacja tlenowa, bez skoków ciśnienia i zakwaszania z glukagonem w tle i wypałka śmieci metabolicznych.  :D
Tylko kiedy szutry podeschną?  :roll:
Aj tam, zaraz bezkonkurencyjne :D
Wymachy dzwonkiem da się tak wyregulować by w miarę stabilne były, a i szybki marsz z obciążeniem podobnie do biegu działa.

Ile mierzą Twoje kijki:  wzrost x 0.66 + 5cm , czy może  ręka zgięta pod kątem prostym w łokciu i rękojeść  wystaje 2cm nad dłoń?
Może chodzący skorzystają z takiej podpowiedzi. :D Bo ciężar balastu już jest znany.  ;) :lol:

Radzio

Do użytkowników @Gavroche i @Blade z prośbą, gorącą prośbą jak poranna kawa z masłem!  :D
Zbieram informacje, bo pewnej starzej pani kije na wiosnę zamierzam kupić, a to już tuż tuż- obiecałem. :D Tużtuż

Jak długie macie kije? 8)

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-04-06, 10:16:49
Do użytkowników @Gavroche i @Blade z prośbą, gorącą prośbą jak poranna kawa z masłem!  :D
Zbieram informacje, bo pewnej starzej pani kije na wiosnę zamierzam kupić, a to już tuż tuż- obiecałem. :D Tużtuż

Ja kija na spacerach nie używam :lol:
Dawniej tak, teraz jakoś skapcaniałem...
A kijki do tzw. nordic walking to tylko Blade ma o nich pojęcie, bo ja nie używam :D

RafałS

RafałS

Cytat: admin w 2013-04-05, 09:54:56
Czyli bieganie jest jednak bezkonkurencyjne dla zdrowia - czysta, miarowa betaoksydacja tlenowa, bez skoków ciśnienia i zakwaszania z glukagonem w tle i wypałka śmieci metabolicznych...
Ano właśnie. Jak się to ma do zdrowia to nawet łatwo sprawdzić w praktyce, w pewnych warunkach. Widzę to u siebie. Jednakże bieg biegowi nierówny. Sprint a maraton to różne biegi.

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-04-06, 10:26:33
Cytat: Radzio w 2013-04-06, 10:16:49

Ja kija na spacerach nie używam :lol:
Dawniej tak, teraz jakoś skapcaniałem...
A kijki do tzw. nordic walking to tylko Blade ma o nich pojęcie, bo ja nie używam :D

Dziękuję za trud. :D A na odpowiedź @Blade poczekam, ponieważ pod takim obciążeniem musi pracować nie byle jaki kij. 8)

A ja... ja kija będę używał dopóty, dopóki sił starczy! :lol:

Radzio

RafałS

Radzio

Radzio

Że będą mniej trwałe. :D
Że zamierzam przeznaczyć na nie nieco więcej pieniążków. (Urodziny były w lutym, a ja nawet szampana...  8))

RafałS

Ja to bym sobie wystrugał z leszczyny, albo nie... Z mioteł bym wyjął i sprawdził jaki wymiar mi pasuje bo leszczyny to szkoda bo jest zagrożona. Ewentualnie potem udałbym się w strefę handlu celem odszukania właściwych.
Problem jest taki że w ten sposób mógłbym wynaleźć nowy standart, niezgodny z obowiązującym w głównym nurcie.  :D

Blade

Cytat: RafałS w 2013-04-06, 11:27:48
A może kije regulowane?
185 i 125 kij ;-) kije regulowane może i wygodniejsze, ale mniej sztywne. I nie polecam kija trekkingowego, kij do NW musi mieć charakterystyczną "rękawiczkę", tak, żeby można się było kijem odepchnąć.

Blade

Cytat: Blade w 2013-04-06, 14:25:48
A może kije regulowane?
185 i 125 kij ;-) kije regulowane może i wygodniejsze, ale mniej sztywne. I nie polecam kija trekkingowego, kij do NW musi mieć charakterystyczną "rękawiczkę", tak, żeby można się było kijem odepchnąć.
aha - i koniecznie wymienna końcówka kija;-) ta z metalowym grotem. Zużywają się może i wolno, ale potrafią się złamać

Blade

Cytat: Blade w 2013-04-06, 14:25:48
A może kije regulowane?
aha - i koniecznie wymienna końcówka kija;-) ta z metalowym grotem. Zużywają się może i wolno, ale potrafią się złamać

RafałS

Radzio

@Blade dziękuję, ta końcówka stodwudziestopięciocentymetrowego kija to ważny argument! :D  Pijasz piwo... prosto z beczki? :lol:
Aha! Rękawiczka również.  :D Chociaż znam  stosunek niektórych do niektórych rękawiczek. ;)

Cytat: RafałS w 2013-04-06, 14:39:27
Tylko co Radziowi napisać?  :)

Już nic, pomysł z leszczyną znalazł uznanie dziś raniutko. 8) :D Więc beczka będzie tylko jedna. ;)

RafałS

Blackend

Kiedyś narciarskie kijki były bambusowe  8)