Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Szkolna edukacja :)

Zaczęty przez elmo, 2007-09-19, 15:07:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

adam319

Co tam kaligrafia, nasz system edukacji uczy przede wszystkim logicznego myślenia :-)

Zdarza mi się czasami pomagać 10latkowi w rozwiązywaniu zadania domowego, wygląda to mniej więcej tak:

Zadanie:
Przedyskutuj zagadnienie z rodzicami i zaznacz właściwą odpowiedź:

Wskazówka:
Tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa.  :shock:

1.)AD    2.)D       3.)BC
4.)CD    5.)ABCD  6.)A
7.)ABC  8.)ABD    9.)ACD
10.)B    11.)AC    12.)BD
13.)AB  14.)C      15.)BCD            

Cofanie pojazdu to:
A.) Jazda przodem do przodu
B.) Jazda przodem do tyłu
C.) Jazda tyłem do przodu
D.) Jazda tyłem do tyłu

I biedni zestresowani rodzice bez odrobiny alkoholu nie są w stanie pomóc :-)

grizzly

Cytat: adam319 w 2008-02-16, 13:51:14
....Co tam kaligrafia, nasz system edukacji uczy przede wszystkim logicznego myślenia :-)....

Nasz to jeszcze nic, ale jak i czego ucza dzieci w publicznych szkolach "podstawowych"
w "hamburgerii"(USA) 8) :lol:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Edyta

I biedni zestresowani rodzice bez odrobiny alkoholu nie są w stanie pomóc :-)

Teksty  zadań, czasem mają taką treść,że trudno je zrozumieć dorosłym,a dla dziecka,to zwykłe "pranie mózgu" .

Edyta

nasz system edukacji uczy przede wszystkim logicznego myślenia :-)

Chyba mieles napisać "łóczy"  :D

Edyta

Rozwiążcie ten test i powiedzcie,czy sprawił on Wam trudność  :)

1.Suma dwóch kolejnych liczb dwucyfrowych jest liczbą trzycyfrową .Jaka co najmniej musi być mniejsza z nich?

a). 49      b). 50   c).51    d).60

2.Basia mieszka w tym samym bloku co Celina,Basia na drugim pietrze,a Celina na piatym.Na kazdym półpietrze jest 9 schodów.
Ile schodów musi pokonać Basia,aby odwiedzić Celinę?

a). 36    b).52    c).54    d).72

Dodam,że to są zadania dla drugiej klasy SP na konkurs "kangurek" za 4 pt ,a dzieci przygotowuje do nich nauczycielka i dziwnym trafem jej wyszła przy pierwszym zadaniu odpwiedź a ,a przy drugim zadaniu odpowiedź też a. I co Wy na to?   :)

bea561

Cytat: Edyta w 2008-02-17, 13:31:21
Rozwiążcie ten test i powiedzcie,czy sprawił on Wam trudność  :)

1.Suma dwóch kolejnych liczb dwucyfrowych jest liczbą trzycyfrową .Jaka co najmniej musi być mniejsza z nich?

a). 49      b). 50   c).51    d).60

2.Basia mieszka w tym samym bloku co Celina,Basia na drugim pietrze,a Celina na piatym.Na kazdym półpietrze jest 9 schodów.
Ile schodów musi pokonać Basia,aby odwiedzić Celinę?

a). 36    b).52    c).54    d).72

Dodam,że to są zadania dla drugiej klasy SP na konkurs "kangurek" za 4 pt ,a dzieci przygotowuje do nich nauczycielka i dziwnym trafem jej wyszła przy pierwszym zadaniu odpwiedź a ,a przy drugim zadaniu odpowiedź też a. I co Wy na to?   :)

bea561

Tak się zamyśliłam nad tym zadaniem z kangurka, że przez przypadek wysłałam tylko cytat :roll:
No cóż, nauczycielka też człowiek, ma prawo się pomylić :lol:

Edyta

No tak  :) Na zebraniu z rodzicami jeden tata nawiązał do tych zadań ,a pani powiedziała,że jak bedzie miała z nimi trudności to ,zapyta matematyka  :)
Widocznie uznaje,że jeszcze nie ma trudności  :)

Ta nauczycielka w sumie jest dobrym człowiekiem ,ale nauczycielem,to nie wiem  :? 

Edyta

Kurcze,wymyslają jakies kangurki,a potem się okazuje,ze najwiecej problemów z nimi mają sami nauczyciele.No i czemu to ma służyć?
To były testy za 4 pt.,teraz bedą za 5pt, o "stopień" trudniejsze.Zobaczymy...
A na testach w marcu,będą i tak inne zadania.

bea561

Kangur, a dla młodszych Kangurek to tak naprawdę konkurs dla spostrzegawczych i umiejących logicznie myśleć, wiedza matematyczna nie jest tu potrzebna. Najlepiej potraktować to jak zabawę, jesli córka lubi zagadki matematyczne. Pamietam, że w księgarniach byly zbiory zadań do Kangura i Kangurka.

Edyta

Masz rację ,że do rozwiązywania tych testów nie potrzebna jest wiedza matematyczna,bo co z tego ,że uczeń bedzie biegle mnożył,dzielił,itd,jak nie będzie wiedział co to jest pólpiętro,czy co znaczy zwrot "dwie kolejne liczby" ,to w życiu nie rozwiąże tych testów.W tych testach potrzebna jest wiedza " życiowa" ...

A propo tego jak rozwiązywała te zadania pani ,to córka miała zapisane w zeszycie tak:
Do pierwszego zadania było,że to liczba 49 tzn.

49+ 51=100 I gdzie tu sens? To równie dobrze mogłoby to być 48+52 ,nie?
To miały być dwie kolejne liczby ,czyli 50+51.

A w drugim,to już pani kompletnie nie zrozumiałam,bo córka mi przyniosła takie wyliczenia :

4X 9 = 36 ,no jakim cudem? Przecież tą Basię i Celinę dzieliły 3 pietra,a na kazdym półpietrze jest 9 schodów,a na piętrze jest w takim układzie 18 schodów.
3X18=54 ....
no ale Ty to pewnie wiesz  :)

Fajowe przygotowania  :),ale córka mówiła ,że pani wychowawczyni ma w domu kota (bo te zbiórki są u pani w domu),takze to dodaje jej ogromnego plusa w moich oczach,bo uwazam,że ludzie,którzy mają koty,lub je bardzo bardzo lubią,są ludźmi dobrymi .Co tam jakieś kangurki....  :)

bea561

A nie sądzisz Edyto, że powinna być odpowiedź b - 50 ?
Bo tak: dwie kolejne liczby to 50 i 51, dają razem 101 ( liczba trzy cyfrowa). Też tak uważasz?

Edyta

No oczywiście ,że liczba 50 ma być  :D

Bo druga kolejna ma być 51 ,a nie jak nauczycielka napisała : 49+ 51  ----51,to nie kolejna liczba po 49.

Edyta

To zadanie jest trudne dla mojej córki :

16. Na poczatkowym przystanku do autobusu wsiadła pewna liczba osób.
Na pierwszym przystanku na trasie wysiadło 7 osób, a wsiadły 2 osoby. Do
kolejnego przystanku dojechało 27 pasazerów. Ile osób wsiadło do autobusu
na poczatkowym przystanku?
A) 20 B) 29 C) 32 D) 30 

bea561

Można jej tak wytłumaczyć- na przystanku wysiadło 7 osób i wsiadły 2 osoby , czyli w ogólnym rozrachunku wysiadło 5 osób ( można np. pokazać to na patyczkach). Czyli do końcowego przystanku dojechało o 5 osób mniej niż wsiadło. A więc 27+5=32. Odpowiedź C - 32 :D

Edyta

:D Mnie też tyle wyszło,tyle ,że ja sobie to rozwiązywała używając "iksów"  :roll:  :lol:  ,Twój sposób jest mniej zawiły.

Jakbyś miała jeszcze jakiś pomysł,jak jej wytłumaczyć to zadanie,bo ja je zrobiłam uzywając proporcji,ale córka przecież jeszcze tego nie bierze:

Tomek wybrał się z tatą na spacer.Gdy tata robi 3 kroki,jego syn Tomek robi 4 kroki.
Tata na spacerze zrobił 240 kroków.Ile kroków zrobił Tomek?

Nie potrafię jej tego tak wytłumaczyć,zeby ona to zrozumiała  :?

Edyta

Acha. Możliwe odpowiedzi do tego zadania to:

A)320 B)400  C)480  D) 500

toan

240x4/3=320  :? - to już w drugiej klasie jest teraz proporcja :shock:

Edyta

No ja sobie taką metodą robiłam  :)
Ja mysle,że dla drugoklasisty to zadanie jest awykonalne  :?

toan

No "wasza" nauczycielka może jeszcze rozwiązać to błędnie tak:
0,25x240+240= 300  :shock:, bo syn robi o 1/4 mniejszy krok z całości.  :?
Tak niektórzy rozumieją rzeczywistość i trudno się dziwić, że nic nie wychodzi.
Najmniejszą liczbą trzycyfrową jest 100, a zgodnie z danymi z zadania uzyska się ją przez sumę cyfry 50 i kolejnej cyfry... Sumą będzie 101