Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Szkolna edukacja :)

Zaczęty przez elmo, 2007-09-19, 15:07:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

adam319

Cytat: toan w 2008-02-17, 22:21:32
:shock:
Przy dalszych rozważaniach proponuję jeszcze się zastanowić nad następującym problrmem: czy mgła to już woda, czy jeszcze para wodna?  :wink:  :lol:
Jak słyszę, że mol pary wodnej ma 22,4l to od razy zaczynam się zastanawiać czy mol pary wolframu ma też 22,4l :-)

22,4l ma mol gazu w warunkach normalnych substancji które w warunkach normalnych są gazami, a H2O nie jest.

Mgła to oczywiście woda bo ją widać, a para wodna jest przezroczysta :-)

kodar

Cytat: adam319 w 2008-02-17, 22:30:57
Cytat: toan w 2008-02-17, 22:21:32
Przy dalszych rozważaniach proponuję jeszcze się zastanowić nad następującym problrmem: czy mgła to już woda, czy jeszcze para wodna?  :wink:  :lol:

Jezeli,cos jest przezroczyste,to nie moze byc widoczne,skoro mgla powstaje z wody,i widac ja pod postacia skroplonych czasteczek wody,to para wodna nie moze byc przezroczysta.Albo,nalezaloby wiedziec,co to jest para wodna. 8)

adam319

Jak by ktoś chciał wiedzieć więcej o wodzie poza tym, że skrapla się ona z pary wodnej w 100°C, a zamarza na lód przy 0°C to może się szokować tutaj:

Nawet bez angielskiego, obrazki są zabawne :-)

http://www.lsbu.ac.uk/water/phase.html

Nie zacznę tu pisać o załamaniu światła i o tęczy bo to byłaby przesada.

toan

:lol: nigdy nie przypuszczałem, że to zadanko spowoduje takie zainteresowanie.
"adam319" podziwiam zapał w drążeniu tematu. Świetny link. Masz rację. Woda to woda, a gaz to gaz  :D

Edyta

Cytat: bea561 w 2008-02-17, 20:56:02
Cytat: Edyta w 2008-02-17, 18:55:44
Albo takie :

Na podwórku biegają pieski i chodzą kury,razem jest 17 zwierząt.Adam policzył,że mają one łącznie 42 nogi.Ile kur chodziło po podwórku?

A)20 B)24  C)15  D)13  To też jest zadanie "magiczne"  :)
Znów na zbiorach.
Kury mają po 2 nogi , psy po 2x 2 nogi. Czyli takich zbiorów nóg po 2 nogi jest 42 : 2= 21.
Rysujesz na kartce 21 kółek ( tych zbiorów 2 nóg)

:shock: :shock: :shock: :shock:
Pieski - to nowy zbiór 2x2 nóżki=4
Zaznaczasz tyle górnych zbiorów 2x2 (cztery nóżki czyli pieski) aby wszystkich zbiorów ( tych po 2 nóżki i tych po 4 nózki ) było 17 ( wszystkie zwierzęta razem).  Z rysunku liczysz ile jest kur i ile piesków. Wychodzi : 4 pieski i 13 kur.

Dzięki Bea. Ja robiłam podobnie tzn. nie na kółkach tylko na kratkach  :roll:  :) 
Jak będą jakieś nowe zadanka,to dam znać.
Panią grypa rozłozyła,nie mialam okazji "pomatematykować" z nią ,oczywiście nie złośliwie,po prostu lubię dyskusje matematyczne  :)

Edyta

... a para wodna jest przezroczysta :-)

Jak to kurde!
Przejeżdżam koło koksowni ,a tam kłębi się z komina para wodna ,ale mówię Wam wspaniały widok  :)  :mrgreen:
A chmury?  :P

Edyta

Zastanawiam się czemu teraz w szkole bardzo rzadko można spotkać nauczyciela- mężczyznę?
Kobiety "wyparły" mężczyzn niemal całkowicie i tym samym wydaje mi się ,że szkolnictwo,nauka "zleciały na łeb"  :roll:
Nie chcę obrażać tu kobiet,bo sama nią jestem,ale wydaje mi się ,że mężczyźni bardziej się nadają na nauczycieli ,szczególnie nauk ścisłych i przyrodniczych.
Tam j. polskiego kobiety ostatecznie mogłyby uczyć  :) .....
Czy ktoś jest w stanie się ze mną zgodzić?
Oczywiście jak wszędzie i tu są wyjątki  :)

Rudka

Edyta -bo zawód nauczyciela to cięzkie pieniądze zwłaszcza w naszej dupokracji,
   Potworni rodzice i ich latorośl -Leopiej hydraulikowi na zachodzie niż nauczycielowi
    w kraju narażonym na przemoc .

Edyta

Rudka.Jak ja chodziłam do podstawówki,to nauczyciel każdy miał w klasie takiego porzadnego kija i w razie czego lał nim po "łapach" i był spokój i porządek.I nikt do nikogo nie miał pretensji.
A dziś nauczyciel nie może dziecku zwrócić uwagi,bo zara bedzie miał na karku rodzica i jeszcze nie wiadomo kogo.
A i rodzic,też swojemu dzieciakowi niewiele moze powiedzieć,bo zaraz dzieciak odpyskuje,a i rodzic jeszcze przy okazji może dostać kopniaka.
Teraz jesteśmy pod rządami dzieci  :D .Istne kino.Jak w filmie "Czarownice z Salem"  :).

Rudka

w zamian mamy różnej masci psychologów ,psychoanalityków.
    ,których dzieciaki ciepłym moczem olewają .
      Moze te mądrości nie są najgorsze -ale do każdego wiedza inaczej dociera
     niektórym trzeba ręcznie tłumaczyć .
  tez wychowałam sie tradycyjnie i nie znałam słowa -przemoc -
Wskaznik  miał podwójne zastosowanie -kreda też -czesto fruwała nad głowami .
lepsze bite niż zgnite

Edyta

Ale najlepsze jest to,że ci psycholodzy i psychoanalitycy też nie są wolni od problemów i też pewnie sobie z nimi nie radzą.
Jest ich tera jak w "wylęgarni smoków" .Z byle "pierdnięciem" trzeba teraz lecieć do psychologa i zastanawiać się dlaczego tak "pierdnęłaś" ,a nie inaczej .I to jest jakaś terapia na przyszłe 20 lat.

Edyta

Bea help !  :)

O jaki sposób rozwiązania może chodzić w tym zadaniu?

Oblicz.

Jest godzina 7.10.
Za ile minut zegar wskaże godzinę 8.00?

Obliczenie.......................................

Odp.:

Takich zadanek jest kilka i teraz tak: córka wie ile,ale teraz jakim sposobem to obliczyć?
Czy takim?:

1.     8.00-7.10= 0.50 min -ona oblicza takim,co wydaje mi sie bez sensu  :?
2.     7.10+[ ]= 8.00 i z tego wynika,ze w kratce musi być 0.50 min -co też jest jakies bezsensowne  :?
3.    Zamienić te godziny na minuty i potem odjąc 8.00 to 480 min - 430 ( 7.10) = 50 min ,no ale dzieci jeszcze nie " biorą"  takich liczb.

Więc o jakie rozwiązanie może chodzić?

bea561

Ależ Edytko droga! Twoja córcia doskonale wie, że 1 godzina ma 60 minut , czyli że między godziną 7 a 8 jest 60 minut. Skoro 10 minut już upłynęło ( 7.10) to do 8 będzie 60 - 10 =50. Jej sposoby obliczania są jak najbardziej OK.  :D

Edyta

:D

Miałam mętlik w głowie  :)

Fajnie,że jest ktoś,kogo można się doradzić !  :D

Edyta

"MEN: w 2009 r. sześciolatki w szkołach
Od 1 września 2009 r. do pierwszych klas szkół podstawowych obok 7-latków trafią też po raz 6-latki - planuje kierownictwo MEN. W pierwszych, prawdopodobnie dwóch latach, rodzice będą mogli wystąpić o odroczenie o rok obowiązku szkolnego dla 6-latków.
Jak mówiła na konferencji prasowej podsumowującej 100- dni rządu w edukacji minister Katarzyna Hall, obniżenie wieku obowiązku szkolnego poprzedzi reforma programowa i dostosowanie treści kształcenia do wieku uczniów. Nauka w pierwszych klasach szkoły podstawowej będzie bardziej zbliżona do metod pracy z dziećmi w przedszkolach, czyli nauka poprzez zabawę - dodała wiceminister Krystyna Szumilas.

Najbliższy rok szkolny 2008-2009 - MEN chce by był - "rokiem przedszkolaka". Poświecony ma być upowszechnieniu wychowania przedszkolnego. Wiceminister Zbigniew Włodkowski przypomniał, że w Europie z edukacji przedszkolnej korzysta od 70 do 100 proc. dzieci (średnio 85 proc.); podczas gdy w Polsce tylko 47 proc., najgorzej jest na wsi tam tylko 21,4 proc. MEN chce by do 2012 wskaźniki Polskie podniosły się do 60/70 proc. w skali kraju i ponad 40 proc. na wsi."

http://wiadomosci.onet.pl/1696810,11,men_w_2009_r_szesciolatki_w_szkolach,item.html

bea561

Jako ciekawostkę przytoczę pytania z geografii z 3 klasy gimnazjum: Czym sie różni rybactwo od rybołóstwa oraz hodowla roślin od uprawy roślin ?

wojteks

Cytat: bea561 w 2008-06-05, 23:26:30
Czym sie różni rybactwo od rybołóstwa oraz hodowla roślin od uprawy roślin ?

Toż to oczywizda oczywizdość!.
To tak, jak się by pytać: czym się różni hodowla od chowu zwirząt  8)

Edyta

Byłam kiedyś na tzw."lekcji otwartej" u mojej córki z zerówki .
Była akurat nauka o naszym kraju.
Pani zapytała,czy ktoś wie jak brzmi hymn polski,a dzieci zaczęły śpiewać :"Polska biało-czerwona....."  :)

Edyta

Dacie wiare ,że do pierwszej klasy jest 10 książek i do tego "jakiesik" zeszyciki żywcem dla "debili"?   

kangur

A ja widzialem pare nasycona ............... w lozku