Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Szkolna edukacja :)

Zaczęty przez elmo, 2007-09-19, 15:07:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Edyta

Albo takie :

Na podwórku biegają pieski i chodzą kury,razem jest 17 zwierząt.Adam policzył,że mają one łącznie 42 nogi.Ile kur chodziło po podwórku?

A)20 B)24  C)15  D)13  To też jest zadanie "magiczne"  :)

Edyta

Sądzę ,że ta "nasza" nauczycielka nie będzie w stanie wytłumaczyć tych zadań dzieciom,bo najpierw musiałaby je sama rozumiec,a wychodzi na to,że nie rozumie  :?

Z tymi "półpiętrami" to ...szkoda słów ....

toan

No to są prawie zadanka z "nintendo DS". Nasze dziecko robi je błyskawicznie!.

Edyta

:) 

Ja sobie poczekam na nastepne zadanka  :) Jestem ciekawa jakie będą  :)

Ja się tylko zastanawiam,jaką wiedzą dysponuje pani nauczycielka ,skoro dzieci wiedzą,a ona nie wie co to jest pólpiętro np.  :?:
Jutro pójdę do niej i bardzo delikatnie,żeby nie urazić jej inteligencji,nawiążę do tych zadań i jej wytłumaczę...no ktoś musi,nie? A ja już jej zwracałam uwagę,to myslę,że nie bedzie problemów  :) 

Ryjek

CytatJaka co najmniej musi być mniejsza z nich?

Ja głupieje przy tego typu pytaniach! Dostaję dosłownie fisia - czy to jest w ogóle po polsku poprawnie - wątpię... Gdzie tu sens? "Mniejsza" - jaka? ta dwu czy trzycyfrowa? My się domyślamy o co chodzi, ale czy przeciętne dziecko się tego domyśla? Eee... nie, nie może się tego domyślić - ma ono obowiązek się domyślić, bo inaczej "pała"...

Słowo na "f" mi tylko przychodzi na myśl...

toan

Ja bardziej lubię np takie zadanka:
ile litrów gazu powstanie z utlenienia 180g glukozy?:
a) 22,4 b) 134,4 c) 268,8

Edyta

Ja dzisiaj zadałam córce takie zadanie? Nie dałam żadnych mozliwych odpowiedzi.:

Suma dwóch liczb,jest równa 20.
Większa z nich jest 3 razy wieksza od drugiej (mniejszej oczywiscie) .Ile jest równa mniejsza liczba?

Z poczatku miała z tym problem.Powiedziałam mężowi,żeby jej wytłumaczył,bo ja nie mam cierpliowści,mnie się wydaje ,że wszyscy powinni wiedzieć takie oczywiste rzeczy.On to przeczytał i pyta mi się ,czy oczekuję ,że dziecko z drugiej klasy mi to rozwiąże? Odpowiedziałam,że tak  :) .

Pokombinowała trochę,pokombinowała,nie powiem ,ze szybko rozwiązała ,pisała,coś ,pisała i rozwiazała  :)

Edyta

Cytat: toan w 2008-02-17, 19:26:51

No ciekawe kto odpowie  :) Ja od razu mówię,że nie wiem,"nie siedzę" w tym to nie wiem  :roll:

toan

x+y=20
3x=y
x=5
y=15

ale, że to już w drugiej klasie  :shock:

Ryjek

Kiedyś w mojej podstawówce mój kolega dostał piątkę za wskazanie, że zadanie było niesprecyzowane, niejednoznaczne. Dzisiaj pewnie to nie przejdzie.

W tym przypadku:

- jakiego gazu
- jaka temperatura reakcji, bo warunkuje objętość pV=RPT

Ryjek

łoj, wkradło się drugie p

pV= RT - chyba tak to było

Edyta

Cytat: toan w 2008-02-17, 19:33:59
x+y=20
3x=y
x=5
y=15

ale, że to już w drugiej klasie  :shock:

Ona sobie to wykombinowała na tzw. kratkach :
Zrobiła tak:

[  ] -to zamiast kratki

[  ] + 3X [  ] = 20                3X[ ]--- wzięła to jako ta liczbę większą o trzy razy od mniejszej. No i wstawiła w kratki 5 i wyszło,że ta mniejsza to 5  :)

toan

Ryjek
no bez jaj - to zadanie testowe! :D

Ryjek

:mrgreen:  Aaaaa, ja kudłaty - durnowaty, nie wiedziałem...  :D

Edyta

Zauwazyłam coś takiego w zachowaniu córki.
Jak siedzi długo przy komputerze i gra w jakieś "ubieranka przebieranka",to wtedy "gorzej" mysli -nie chce jej się skupić.
Łoj gonię ją wtedy od kompa  :)

Edyta

Ryjek

Hmmm... ale ostatecznie to nie takie głupie, rzadko kiedy ma się okazję ustrzelić coś na 33,33333 procent  :mrgreen:

To mi znowu przypomina test z fizyki również z podstawówki, gdzie bez przesady mówiąc - najmniej kumata osoba w klasie ustrzeliła piąteczkę - 100% poprawnych odpowiedzi!  :mrgreen:

Edyta

Toan.Takie pytanie i podobne powinny być podczas rejestracji na Forum  :lol: Jako test,że się nie jest botem komputerowym  :D

bea561

Cytat: Edyta w 2008-02-17, 18:29:59
:D Mnie też tyle wyszło,tyle ,że ja sobie to rozwiązywała używając "iksów"  :roll:  :lol:  ,Twój sposób jest mniej zawiły.

Jakbyś miała jeszcze jakiś pomysł,jak jej wytłumaczyć to zadanie,bo ja je zrobiłam uzywając proporcji,ale córka przecież jeszcze tego nie bierze:

Tomek wybrał się z tatą na spacer.Gdy tata robi 3 kroki,jego syn Tomek robi 4 kroki.
Tata na spacerze zrobił 240 kroków.Ile kroków zrobił Tomek?

Nie potrafię jej tego tak wytłumaczyć,zeby ona to zrozumiała  :?

Dzieci w szkole podstawowej mają dużo działań na zbiorach ( przynajmniej tak było za czasów moich dzieci).
Można Twojej córce  to  zadanie tak wytłumaczyć:

1.Trzy kroki taty = cztery kroki Tomka
Narysuj obok siebie dwa jednakowej długości prostokąty. Jeden z nich podziel na trzy mniejsze, równe prostokąty, drugi na cztery - czyli kroki taty i Tomka.
2.Wytłumacz córce, że cały odcinek 240 kroków składa się z mniejszych odcinków 3 kroków taty i 4 kroków Tomka. Tych odcinków jest 240 : 3=80.
3. Skoro Tomek też musiał zrobić 80 odcinków po 4 kroki każdy to wykonał 4x80=320 kroków.

Edyta

Bea! genialne!!! Nie wpadłabym na to. Bardzo świetne obrazowo ,nie wiedziałam doprawdy,jak jej to wytłumaczyć.
Dzięki!!!  :)