Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 10:01:59
Cytat: admin w 2014-09-25, 10:01:05
Cytat: Zyon w 2014-09-25, 09:59:02
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? :D

Kwasem solnym już potraktowana...  8)
Nie o taki środek chyba chodziło  :?

A bo "w środku" nie jest precyzyjne...  :wink:
Pikle z gruszek są super do mięs.

MariuszM


Ewa

Cytat: admin w 2014-09-25, 09:59:56
Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 09:57:46
Mąka pełnoziarnista piszą,

A kto tam w pisane wierzy?  :roll: :wink:
Rozmawiałam wczoraj z piekarzem. Namawiałam go, żeby piekł chociaż bez ulepszaczy, to mówił, że nie ma popytu na chleb bez ulepszaczy. A w ogóle sama mąka jest w sprzedaży już z ulepszaczami.

Powiedział, że jak zamówi mąkę ze zwykłego młyna jest OK, a jak zamówi taką super hiper z hipermarketu, natychmiast ma katar.

Teraz w pszenicy GMO jest strasznie dużo białka [glutenu]


adampio

Cytat: admin w 2014-09-24, 15:38:18
Cytat: adampio w 2014-09-24, 15:29:28
uuuuuuu, ja moge jesc watrobe kazdego dnia

Podagry można się dorobić po codziennej solidnej porcji podrobów!  :?
Trzeba umiejętnie żółteczkami i śmietanką rozcieńczać!  :wink:

Jem watrobke dokladnie raz w tygodniu - w piatki bo to taki szybki obiadek a i zona i ja jestesmy zwolennikami piatkowej watrobki. We czwartek ani w sobote tak nie makuje, gdyby ktos juz czekal z takim pytaniem.
Nie, nie w poniedzialek tez nie :lol: :lol: :lol:
Musi byc piatek :lol:

Ewa

Cytat: jukor w 2014-09-25, 10:02:58
Cytat: Zyon w 2014-09-25, 09:59:02
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? :D

Ja czasem do duszonej wątróbki daję kawałek jabłka, bo bez pestek to gorsze niż gruszka. :lol:
Ja lubię z wędzonymi śliwkami

renia

Moja Mama dodawała jabłko. Ja kropię wątróbkę (nie wodą święconą, oj nie 8)) tylko sokiem z cytryny i szczyptę cukru dodaję. Smak jest wtedy taki lekko słodko-kwaśny - bez tej, typowej dla wątróbki, goryczki... :D

Gavroche

Cytat: Ewa w 2014-09-25, 10:10:35
Cytat: admin w 2014-09-25, 09:59:56
Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 09:57:46
Mąka pełnoziarnista piszą,

A kto tam w pisane wierzy?  :roll: :wink:
Rozmawiałam wczoraj z piekarzem. Namawiałam go, żeby piekł chociaż bez ulepszaczy, to mówił, że nie ma popytu na chleb bez ulepszaczy. A w ogóle sama mąka jest w sprzedaży już z ulepszaczami.

Powiedział, że jak zamówi mąkę ze zwykłego młyna jest OK, a jak zamówi taką super hiper z hipermarketu, natychmiast ma katar.

Teraz w pszenicy GMO jest strasznie dużo białka [glutenu]
O to chodzi w pszenicy by miała duźo glutenu 8)
Proces zwiększania jego ilości zaczął się już w paleolicie, ludzie woleli tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate...

Ewa

Na śniadanie jadłam rutynowo - jaja sadzone, ziemniaki i pomidor. Nic ciekawego

jukor

Cytat: Ewa w 2014-09-25, 10:14:31
Cytat: jukor w 2014-09-25, 10:02:58
Cytat: Zyon w 2014-09-25, 09:59:02
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? :D

Ja czasem do duszonej wątróbki daję kawałek jabłka, bo bez pestek to gorsze niż gruszka. :lol:
Ja lubię z wędzonymi śliwkami


W takiej wersji jeszcze nie próbowałem, ale sprawdzę!
Śliwkami to czasami faszeruję karkówkę + ze dwie do sosu. Dają fajny smak. Z wątróbką musi być tak samo. 8)

Ewa

Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 10:20:53
Cytat: Ewa w 2014-09-25, 10:10:35
Cytat: admin w 2014-09-25, 09:59:56
Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 09:57:46
Mąka pełnoziarnista piszą,

A kto tam w pisane wierzy?  :roll: :wink:
Rozmawiałam wczoraj z piekarzem. Namawiałam go, żeby piekł chociaż bez ulepszaczy, to mówił, że nie ma popytu na chleb bez ulepszaczy. A w ogóle sama mąka jest w sprzedaży już z ulepszaczami.

Powiedział, że jak zamówi mąkę ze zwykłego młyna jest OK, a jak zamówi taką super hiper z hipermarketu, natychmiast ma katar.

Teraz w pszenicy GMO jest strasznie dużo białka [glutenu]
A teraz pobili rekord, pasibrzuchy
O to chodzi w pszenicy by miała duźo glutenu 8)
Proces zwiększania jego ilości zaczął się już w paleolicie, ludzie woleli tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate...

Ewa

oj, między wierszami jest. Powtórzę: A teraz pobili rekord, pasibrzuchy

Ewa

Cytat: jukor w 2014-09-25, 10:22:18
Cytat: Ewa w 2014-09-25, 10:14:31
Cytat: jukor w 2014-09-25, 10:02:58
Cytat: Zyon w 2014-09-25, 09:59:02
Gruszka to na zagryche czy jakos ja udusiles w srodku? :D

Ja czasem do duszonej wątróbki daję kawałek jabłka, bo bez pestek to gorsze niż gruszka. :lol:
Ja lubię z wędzonymi śliwkami

W takiej wersji jeszcze nie próbowałem, ale sprawdzę!
Śliwkami to czasami faszeruję karkówkę + ze dwie do sosu. Dają fajny smak. Z wątróbką musi być tak samo. 8)
Ze śliwkami jest boska

Zyon

Cytat: adampio w 2014-09-25, 10:14:10
Cytat: admin w 2014-09-24, 15:38:18
Cytat: adampio w 2014-09-24, 15:29:28
uuuuuuu, ja moge jesc watrobe kazdego dnia

Podagry można się dorobić po codziennej solidnej porcji podrobów!  :?
Trzeba umiejętnie żółteczkami i śmietanką rozcieńczać!  :wink:

Jem watrobke dokladnie raz w tygodniu - w piatki bo to taki szybki obiadek a i zona i ja jestesmy zwolennikami piatkowej watrobki. We czwartek ani w sobote tak nie makuje, gdyby ktos juz czekal z takim pytaniem.
Nie, nie w poniedzialek tez nie :lol: :lol: :lol:
Musi byc piatek :lol:
Ja tez zredukowalem do raza w tygodniu, i nawet juz samemu nie chce mi sie robic, tylko jem w barze.
Work Buy Consume Die

Dasna

Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 10:20:53
Cytat: Ewa w 2014-09-25, 10:10:35
Cytat: admin w 2014-09-25, 09:59:56
Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 09:57:46
Mąka pełnoziarnista piszą,
tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate...
Ech. 8) :lol:
A jak brzmi. :mrgreen: :lol: :lol:

Gavroche

Cytat: Ewa w 2014-09-25, 10:24:24
oj, między wierszami jest. Powtórzę: A teraz pobili rekord, pasibrzuchy

Teraz rządzi pszenica zwyczajna z różnymi wtrąceniami, podstawowe zboże chlebowe i główny sprawca otępienia fizycznego i mentalnego :D

renia

Chciałam ten Teresy przepis wypróbować i  :roll: nadal sie do tego przymierzam... 8)

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4426.0

Gavroche

Cytat: Dasna w 2014-09-25, 10:28:05
Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 10:20:53
Cytat: Ewa w 2014-09-25, 10:10:35
Cytat: admin w 2014-09-25, 09:59:56
Cytat: Gavroche w 2014-09-25, 09:57:46
Mąka pełnoziarnista piszą,
tetraploidalne ziarno samopszy i płaskurki, łatwiejsze w zbieraniu, obróbce i bardziej sycące, niż inne wiechlinowate...
Ech. 8) :lol:
A jak brzmi. :mrgreen: :lol: :lol:
Co się nabijasz?! :D
Powinno być z grubsza poprawnie, interesowałem się tym ponad 10 lat temu, kiedy zauważyłem, że chleb mi zaczyna szkodzić...

Ewa

Jakiś czas zagapiłam sie i jadłam rano żółtka, potem mięso, śmietanka, a ponieważ nie lubię nic pic oprócz mleka i cały czas szukam, zaczęłam sobie dobry esencjonalny rosołek pić. Na węgle już mało miejsca było.
Kurde! Pojawiło się swędzenie uszu, skóry, szum w uszach. I przytyłam co nieco  8)
Już wracam do normy.

renia

Ewa, od braku węglowodanów można tyć? Myślałam odwrotnie... :roll: