Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Rosyjska szkoła dźwigania ciężarów... ;)

Gavroche

Gavroche

Przypuszczam, że EVOII to Mariusz, ja się zgadzam z tą wypowiedzią:
http://m.sfd.pl/Optymalni_na_bombie-t1103644-s208.html#post-18481664
Pytanie do Admina; ile można wcisnąć Ww, aby jeszcze daną proporcję można było nazwać optymalną?
Tak jak mawiał senior, że do 150g, czy można wyćpać więcej - biorąc pod uwagę specyfikę kulturystyki jako sportu sylwetkowego? :D

Zyon

Niestety nie da sie juz przeczytac
Work Buy Consume Die

Gavroche

Bo Mariusz ma trudną gadanę, a koksy szybko się irytują. ;)

administ

Odpowiadam: tyle żeby nadmiar węglowodanów nie poszedł w cykl pentozowy.  8)

Gavroche

Pogrzebię samodzielnie w tym kierunku. :D

administ

Najlepiej tyle, żeby się nadmiar "przepalił", a nie odłożył w słoninie.  8)

Gavroche

Uff, gorąco!
Ciężko się trenowało.
-Siad tylny z 3 sekundową pauzą na dole, 3x2@195kg
-Siad na pudło 3x3@165kg
-Odejścia do siadu 3x10-15sek.@260kg
-Wyciskanie stojąc 5x5@135kg
-Podciąganie na drążku z obciążeniem 5x5@30kg.

Że mało serii i powtórzeń?
Wiem, ale każde powtórzenie ponad minimum wywołujące odpowiedź adaptacyjną, obciąża tylko CUN i wydłuża czas regeneracji. 8)
A powyżej 5 ruchów to już dla mnie cardio. ;)

Maniek

Cytat: Gavroche w 2018-04-10, 08:10:17

:shock: :D

administ

:shock:
Pięć ruchów i po wszystkim? :roll:
Katastrofa... ;)

Dasna

Cytat: admin w 2018-04-10, 11:25:17
:shock:
Pięć ruchów i po wszystkim? :roll:
Katastrofa... ;)
:lol: :lol:
Od czegoś trzeba zacząć. :lol: :lol:

Gavroche

Sprinterzy tak mają. ;)

oldboy

Cytat: Gavroche w 2018-04-10, 08:10:17
Uff, gorąco!
Ciężko się trenowało.
-Siad tylny z 3 sekundową pauzą na dole, 3x2@195kg
-Siad na pudło 3x3@165kg
-Odejścia do siadu 3x10-15sek.@260kg
-Wyciskanie stojąc 5x5@135kg
-Podciąganie na drążku z obciążeniem 5x5@30kg.

Że mało serii i powtórzeń?
Wiem, ale każde powtórzenie ponad minimum wywołujące odpowiedź adaptacyjną, obciąża tylko CUN i wydłuża czas regeneracji. 8)
Mi to cardio pozwoliło w końcu dołożyć troszku wagi, tyle że działało to tylko nieźle przez miesiąc, w drugim już słabiej, w trzecim już nie działało :)

Gavroche

Trzeba reagować na bieżąco. ;)

oldboy

Taką mam teraz wizję co by w dodatkach różnicować bodźce co miesiąc. Teoretycznie można by zmieniać ćwiczenia, zakres powtórzeń, tut, długość przerw czy objętość. W głównych bojach nie mącę, daję szansę Wendlerowi zrobić ze mnie siłacza na wyższych repach :)

Gavroche

Zmiennych jest wiele, ja zawsze pilnowałem tylko wzrostu obciążenia przy siłówce. 8)
Moim zdaniem to najsilniejszy bodziec, dla wzrostu wagi również, należy oczywiście pamiętać o najlepszym anaboliku - jedzeniu. ;)

Oczywiście co kraj to obyczaj, trzeba kombinować pod siebie, znam freaków, którzy masę robią na 20 ruchach. :D

oldboy

Siady na 20 przewijają się w rozpiskach pod masę, ale Wendler twierdzi, że można budować siłę na wysokich powtórzeniach. Zobaczymy. Narazie dokładam w głównych bojach ale to pewnie właśnie przez wzrost masy.

Gavroche

Jednym z elementów wzrostu siły jest wzrost przekroju poprzecznego mięśnia. 8)
Moim zdaniem to niewielki procent, ale tak, można budować siłę na wysokich powtórzeniach, na zasadzie j/w, problem jest tylko w późniejszej adaptacji do jednego ruchu na maksa.

oldboy

Pytanie tylko czy jest potrzeba sprawdzać się na jedynkach. Jeśli nie startujesz w tb to pewnie idzie się obejść bez tego, a docelowo w którymś momencie rozpiska zrobi się na tyle ciężka, że  tydzień 531+ i tak skończy się bez plusa :)