Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: renia w 2011-11-30, 08:31:42
Grecy są dowodem na działanie diety śródziemnomorskiej...5 x wio...

To wszystko pewnie przez nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych zwierzęcych (aż 10%) z oliwy!
Masełko jest zaś bardzo zdrowe, ponieważ posiada nienasycone, roślinne kwasy tłuszczowe w ilości aż około 32%  :wink:

renia

...i tego nie podają...szukałam niedawno w googlach składu masła, wlaśnie ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych i nie znalazłam... :? Dziękuję... :D

renia

Na "nowej debacie" jest ciekawa dyskusja na temat tłuszczów...

http://nowadebata.pl/2011/11/24/tluste-efekty-chudych-zalecen/#comments

Dasna

" cyt.Dodajmy też, że już wczesne badania nad hipotezą, iż obniżanie poziomu cholesterolu za pomocą zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych a zwiększonego tłuszczów nienasyconych, wykazały, że jest ona błędna. Okazywało się, że po zalecanych zmianach dietetycznych badani umierali szybciej niż osoby z grup kontrolnych. :shock:
Operacja się udała , tylko pacjent zmarł. :(

administ

Ciemnota w tej materii jest zastaszająca.
Szczególnie wśród profesorów medycyny!

PS
ale jak zajadle się niszczyło Kwaśniewskiego przez 40 lat, to teraz trudno się do tego przyznać.
I żeby było śmiesznie, to chyba już trzecie pokolenie polskich "dietetyków", zasłużenie zwalcza DO i propaguje 5*wio.

renia

Trudno jest się przyznać do błędu, jeszcze do upierania się przy nim i  wyśmiewania wszystkiego co inne...
Ale tego wiecznie nie uda się zamiatać pod dywan... Już ja się o to postaram... :lol:

administ

Od przełomowego odkrycia Dr-a Kwaśniewskiego mija w tym roku lat 43.

renia

Średnio ważne odkrycia czekają na uznanie 50 lat...to te 7 lat jeszcze wytrzymamy...  :wink:

wloczykij

Cytat: admin w 2011-11-30, 08:52:59
Cytat: renia w 2011-11-30, 08:31:42
Grecy są dowodem na działanie diety śródziemnomorskiej...5 x wio...

To wszystko pewnie przez nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych zwierzęcych (aż 10%) z oliwy!
Masełko jest zaś bardzo zdrowe, ponieważ posiada nienasycone, roślinne kwasy tłuszczowe w ilości aż około 32%  :wink:

Za to zawiera ogromne wręcz ilości cholesterolu i z tego powodu należy bardzo uważać bo może nas zaatakować.

administ

Niestety, ale straszak cholesterolowy już tak nie działa, jak w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku!
Za dużo ludzi przeczytało teksty Dr-a Kwaśniewskiego.

adampio

Dokladnie!
I dzieki za to Bogu i dr-owi Kwasniewskiemu i za to go tu kochamy. W pelnym tego slowa znaczeniu.

Pozdrawiam

renia

No to Tomku pozdrów proszę Twojego Tatę od nas wszystkich i przekaż życzenia 100 lat zdrowia oraz spełnienia wszystkich marzeń. Tak bez okazji - z wdzięczności...Chciałabym, żeby doczekał czasów kiedy Jego odkrycie będzie w końcu odpowiednio docenione i powszechnie zalecane... :D

wloczykij

Cytat: admin w 2011-11-30, 15:23:47
Niestety, ale straszak cholesterolowy już tak nie działa, jak w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku!
Za dużo ludzi przeczytało teksty Dr-a Kwaśniewskiego.

Jednak najlepsza na świecie margaryna która w odróżnieniu od masła nie ma cholesterolu kosztuje nawet ponad dwa razy drożej od dobrego masła (oczywiście "dobry" w wypadku masła to eufemizm).

renia

"Wiceminister zdrowia Adam Fronczak, nadzorujący wart miliardy złotych rynek leków, jest członkiem zarządu wspieranej przez koncerny farmaceutyczne Fundacji na rzecz Pomocy Chorym na Białaczki ..."

http://www.tvn24.pl/12690,1726329,0,1,wiceminister-zdrowia-w-konflikcie-interesow,wiadomosc.html

Dasna

A co ręka rękę myje. :?

renia

Oj oni już je mają tak czyściutkie a jeszcze pieniądze się do nich kleją... :?

http://nowadebata.pl/2011/12/01/nieswiete-przymierze/#comment-3613

W pobliżu mnie jest wieżowiec dziesięciopiętrowy, w połowie przeznaczony dla pracowników wojskowych a w drugiej połowie dla lekarzy. Wojskowi mieszkają tam nadal, a lekarze przenieśli się do nowo wybudowanych domków - a raczej willi... Nie mam nic przeciwko dobrym zarobkom lekarzy. Niechby za dobrą pracę dostawali dobre wynagrodzenie, ale nie łapówki, bez których ani rusz... :?...

adampio

CytatJednak najlepsza na świecie margaryna która w odróżnieniu od masła nie ma cholesterolu kosztuje nawet ponad dwa razy drożej od dobrego masła (oczywiście "dobry" w wypadku masła to eufemizm).

Czy dobrze zrozumialem? Margaryna kosztuje wiecej od masla? Gdzie tak jest?

Ja rozumiem, ze w Posce moze ropa kosztowac wiecej od benzyny ale ze margaryna od masla? :lol:

Co bedzie dalej?

renia

Ogólnie produkcja masła jest droższa od produkcji margaryny, dlatego takie "kwiatki" wychodzą...  :?

http://media.wp.pl/kat,1022945,wid,14036307,wiadomosc.html

wloczykij

Cytat: adampio w 2011-12-01, 11:06:32
CytatJednak najlepsza na świecie margaryna która w odróżnieniu od masła nie ma cholesterolu kosztuje nawet ponad dwa razy drożej od dobrego masła (oczywiście "dobry" w wypadku masła to eufemizm).

Czy dobrze zrozumialem? Margaryna kosztuje wiecej od masla? Gdzie tak jest?

Ja rozumiem, ze w Posce moze ropa kosztowac wiecej od benzyny ale ze margaryna od masla? :lol:

Co bedzie dalej?

Ropa? W Polsce ropa jest jeszcze chyba tańsza od benzyny ale w innych krajach UE szczególnie tych starych to zdaje się jest ropa droższa. Najzdrowsza na świecie i we wszechświecie margaryna jak patrzę kosztuje 55zł za kg. A ja mam dobre polskie masło (znowu, dobre to tylko eufemizm, przypadkiem nie próbujcie jeść ;)  ) za 22 zł kg. Natomiast wiejskie masło mam za 25-28.

wloczykij

Cytat: renia w 2011-12-01, 11:15:50
Ogólnie produkcja masła jest droższa od produkcji margaryny, dlatego takie "kwiatki" wychodzą...  :?

No właśnie jakoś nie koniecznie.

W dodatku taka margaryna to ma dodatki prozdrowotne a masło to nic.

Składniki
Wyselekcjonowane oleje i tłuszcze roślinne, woda, roślinny ester stanolu (stanol roślinny 8%), sól (0,5%), emulgatory (lecytyna, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, wodorowęglan sodu), aromaty, substancja wzbogacająca: witamina A+D3, barwnik: beta-karoten.