Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Spotkanie w Ciechocinku - 15 września 2018 r.

Zaczęty przez renia, 2018-07-25, 10:05:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

madre

Cytat: admin w 2018-08-06, 17:17:37
...... co ciekawego powiedzieć w tym Ciechocinku piętnastego września i dla przykładu
Jakieś pytania?
Po co pytać jak nie czytają, albo obsiusiowywują je. 8)

administ

Albo to:
Fat does not burn in "flame of carbohydrates." Stryer?s Biochemistry, 4th Edition, pgs 612, 638.
No, ale przecież wiadomo, że się palą... ;)  :lol:

renia

Cytat: admin w 2018-08-06, 20:45:25
Do tego to jest coroczne spotkanie optymalnych Przyjaciół, a nie jakichś schorowanych dziadyg, co cudu uleczenia oczekują!  8)
To już czwarty raz, czyli w przyszłym roku będzie jubileusz pięciolecia tych spotkań.  :D

Okrągła rocznica będzie... :lol:

administ

Dokładnie, trzeba rezerwować jaką porządną salę, aby się wszyscy chętni zmieścili. ;)
Ale to dopiero za rok...  8)

renia

Cytat: admin w 2018-08-06, 21:39:06
Albo to:
Fat does not burn in "flame of carbohydrates." Stryer?s Biochemistry, 4th Edition, pgs 612, 638.
No, ale przecież wiadomo, że się palą... ;)  :lol:

Jak nadal będą takie upały, to mogą się zapalić... 8) :lol:


renia

Cytat: admin w 2018-08-06, 21:40:57
Dokładnie, trzeba rezerwować jaką porządną salę, aby się wszyscy chętni zmieścili. ;)
Ale to dopiero za rok...  8)

A ten hotel Neapol nadałby się... :roll:

https://www.booking.com/hotel/pl/neapol.pl.html

Albo pięć sal na piątą rocznicę... :lol: :wink:

vvv

Cytat: admin w 2018-08-06, 21:40:57
Dokładnie, trzeba rezerwować jaką porządną salę, aby się wszyscy chętni zmieścili. ;)
Ale to dopiero za rok...  8)

Może w kopalni soli w Wieliczce, będzie do chleba ze smalcem jak znalazł.

:mrgreen: :wink:

renia

Nie, no coś Ty! :shock: Ciechocinek i wrzesień, to już jest tradycja... :D

Blackend

Fajnie że nie przenieśli tego gdzie indziej, ale i tak w razie czego zakwaterowanie planowaliśmy w Ciechocinku, bo to dla nas atrakcja.  8)

Blackend

Cytat: vvv w 2018-08-06, 21:48:18
Może w kopalni soli w Wieliczce, będzie do chleba ze smalcem jak znalazł.

:mrgreen: :wink:

W Ciechocinku też soli nie brakuje, jedynie ten chleb ze smalcem trzeba już przynieść we własnym zakresie. ;)

renia

 :lol: Woda z solanki też jest i nikt się chlebem nie zadławi... :mrgreen:

vvv

Rys historyczny sugeruje, że to impreza dla najwytrwalszych ...

Cytat: admin w 2017-09-03, 13:08:43
Szkielet tego co chciałem powiedzieć na spotkaniu w Ciechocinku, rozwijać nie będę, ponieważ uzasadnienie biochemiczne tez wymagałoby wielostronicowego opracowania.
Zainteresowanych wpływem zdrowotnym proporcji między składnikami odżywczymi odsyłam do książki "Jak nie chorować?" s. 110-111.

O przejadaniu się czyli normy żywienia, a podstawowe błędy żywieniowe u człowieka.

Norma żywienia, to zapotrzebowanie na energię i niezbędne składniki odżywcze w przeliczeniu na jedną osobę, na jeden dzień, przy uwzględnieniu różnic w zapotrzebowaniu z uwagi na: wiek, płeć, stan fizjologiczny, dobrostan, aktywność fizyczną, klimat i warunki bytowania.
Dlatego normatywne, rzeczywiste zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze powino być określane indywidualnie.
Kluczowymi elementami kształtującym normę żywieniową są: podstawowa przemiana materii (ppm), aktywność fizyczna, trawienie pokarmu, proporcja między składnikami odżywczymi i możliwość odprowadzenia ciepła.
Podstawowa przemiana matrii (ppm) ozanacza najniższy możliwy stan przemian energetyznych, jakie zachodzą w ustroju, o pustym przewodzie pokarmowym i w optymalnej temperaturze.
U zdrowego, dojrzałego człowieka do kluczowych czynników wpływających na wielkość ppm należą:
- stopień aktywności poszczególnych narządów ciała,
- ciężar i powierzchnia ciała, wiek, płeć, klimat i prawidłowe napięcie centralniego i autonomicznego ukłdu nerwowego - objawy rozchwiania napięcia w zależności od przewagi układu para lub sympatycznego - nadmierna eksploatacja hormonalna gruczołów dokrewnych, dolegliwości żołądkowo-jelitowe (zgaga, niestrawnoś, utrata apetytu lub żarłoczność, refluks, biegunka, zatwardzenie), zaczerwienienie skóry, nadmierna potliwość, drżenie rąk, duszności, migrena, migrena nerwu błędnego, kłucie i kołatanie serca, nasilenie stanów alergicznych lub nowotworowych.
Na podstawie spoczynkowego zużycia tlenu określono procentowy udział poszczególnych narządów w ppm:
serce -7%, nerki -10%, mięśnie szkieletowe -18%, mózg - 19%, wątroba - 27% pozostałe narządy i tkanki 19%.
Mózg, który stanowi około 2,3% ciężaru ciała i masa mięśni - około 50% - podczas spoczynku zużywają prawie tę samą ilość tlenu!
Aktywność fizyczna - mięśnie szkieletowe u ssaków mają wydajność mechaniczną na poziomie 25-30%, zaś 70-75% energii uzyskanej z przemian chemicznych w mięśniach uwalniana jest w postaci ciepła.
Trawienie pokarmu - przyjmuje się, że trawienie powoduje wzrost zapotrzebowania na energię o około 10% ppm, przy czym posiłek białkowy wymaga więcej energii niż posiłek węglowodanowy, natomiast posiłek tłuszczowy ma niewielki wpływ.
Temperatura otoczenia - istnieje zakres temperatury przy którym poziom przemian energetycznych jest najniższy i jest to tzw. strefa obojętna. Komfort termiczny...

Uproszczone określenie zapotrzebowania normatywnego na energię w naszej strefie klimatycznej (latem niżej, zimą wyżej) przy umiarkowanym wysiłku fizycznym można wyrazić w zależności: 10kcal na 1cm wzrostu +/-10%


Rodzaje norm:
Normy minimalne - są to najmniejsze ilości energii i składników odżywczych, które nie powodują uchwytnych zmian patologicznych, ale powodują lekki niedobór wagi, niższą sprawność fizyczną i umysłową, niższą wartość biologiczną potomstwa.

Normy wystarczające - nieco wyższe niż minimalne, pozwalające na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Normy fizjologiczne - uwzględniają nie tylko ogólne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, ale i indywidualne natężenie przemian biochemicznych, a także stan fizjologiczny organizmu (choroby, ciąża, karmienie) z uwzględnieniem wieku, kondycji psychicznej - dają więc większe bezpieczeństwo w zapobieganiu wadom żywieniowym i są wyższe niż poprzednie.

Normy zalecane - 5*wio lub inne "naukowe" osiągnięcia detetyczne, na podstawie setek tysięcy poprawnie wykonanych badań naukowych, ale ze złą interpretacją wyników i błędnych wnioskach.

Normy optymalne - określone przez lek.med. Jana Kwaśniewskiego na podstawie wieloletniego doświadzenia zawarte w zasadach Żywienia i Diety Optymalnej".

Najczęstszymi przyczynami zmian patologicznych z powodu wadliwego żywienia są:
- niedobór lub nadmiar przyjmowanej energii,
- niedostateczne ilości jednego lub więcej składników odżywczych w pożywieniu - prawo minimum,
- niewłaściwa proporcja między składnikami odżywczymi (połączone z pierwszym)
- złe zwyczaje i nawyki żywieniowe.

Równowaga odżywienia tkanek to możliwości dostarczenia składników pokarmowych i energii w stosunku do faktycznego zapotrzebowania na te składniki.

Czynniki zaburzające równowagę odżywienia tkanek:
- zewnątrzpochodne:
- uświadomienie w zakresie prawidłowego odżywiania,
- warunki bytowe zmieniające ilościowe i jakościowe zapotrzebowanie na składniki odżywcze - temperatura otoczenia, ciśnienie   atmosferyczne, klimat, rodzaj wykonywanej pracy, kontakt z kancerogenami itp.
- jakość, strawność, przyswajalność, proporcja, sposób obróbki kulinarnej składników pokarmowych.

- czynniki wewnątrzpochodne:
- utrudnienia w przyjmowaniu pokarmu i prawidłowym wchłanianiu składników odżywczych:
- wadliwe uzębienie, zwężenia przewodu pokadmowego,
- choroby przewodu pokarmowego i narządów trawiennych - żołądka, jelit, wątroby, trzustki...
- choroby powodujące utratę apetytu: zatrucia, nudności, biegunki, zapalenie wyrosta robaczkowego, kolka wątrobowa, wysoka gorączka, zatrucie ciążowe...
- alergie pokarmowe itp.

Czynniki zwiększające zapotrzebowanie na składniki odżywcze:
- duży wysiłek fizyczny, napięcie układu nerwowego, nadczynność tarczycy, ciąża i laktacja, wielomocz na tle cukrzycowym lub  spowodowany innymi czynnikami.

Jak się bilansować?

Zapotrzebowanie na białko: przy usunięciu białka z diety, ale przy pełnym pokryciu energetycznym z tłuszczu i węglowodanów ustalono doświadczalnie, że przeciętny organizm traci od 2,5-3g/D azotu, dzięki czemu ustalono minimum białkowe mnożąc utratę azotu przez 6,25 - mnożnik wynika z zawartości azotu w białku.
Czyli minimum białkowe wynosi od około 15 do 19g na dobę, w zależności od utraty azotu.
Na podstawie badań stwierdzono, że w przeciętnych warunkach bytowych, dobowe zapotrzebowanie na białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne wynosi od 0,6 do 1g białka na dobę na kg nmc, w zależności od składu przyjmowanego białka, czyli u niskich kobiet od 30g, a u przeciętnych mężczyzn do 70g/D. Przy znacznym wysiłku fizycznym zapotrzebowanie na białko może być wyższe, jest to fizjologiczne, ale indywidualne, bo ...

c.d.nie będzie.


:mrgreen: :wink:

vvv

Cytat: vvv w 2018-08-06, 22:12:03
10kcal na 1cm wzrostu +/-10%

Formuła kcalnamm, bardzo dobra, bo żadnych współczynników nie zawiera.
8)

administ

Jakby co, to u "Talara" tego się nie wyczyta i gdzie indziej też, jedynie u młodszego Kwaśniewskiego, więc proszę podawać źródło, aby się nie narażać ... ;)  :lol:

renia

Przy powstaniu Diety Optymalnej jesteś na ogół pomijany, a sprawdzałeś Dietę Optymalną na zwierzętach, współtworzyłeś "Książkę Kucharską", jesteś współautorem "Tłustego życia", z Tatą prowadziłeś Akademię Zdrowia "Arkadia" i nie wiem co jeszcze... :roll:

madre

No i jeszcze mama i żona: Pani Krystyna Kwaśniewska ma swój niewątpliwy wielki współudział, o czym mało się mówi publicznie. Wielkie dzięki. :)

Jarek

Cytat: renia w 2018-08-07, 10:35:09
Przy powstaniu Diety Optymalnej jesteś na ogół pomijany, a sprawdzałeś Dietę Optymalną na zwierzętach, współtworzyłeś "Książkę Kucharską", jesteś współautorem "Tłustego życia", z Tatą prowadziłeś Akademię Zdrowia "Arkadia" i nie wiem co jeszcze... :roll:

Jeszcze musi tych wieloletnich doświadczonych optymalnych niańczyć, bo by się pogubili z tą wolnością.

administ

Cytat: renia w 2018-08-07, 10:35:09
Przy powstaniu Diety Optymalnej jesteś na ogół pomijany, a sprawdzałeś Dietę Optymalną na zwierzętach, współtworzyłeś "Książkę Kucharską", jesteś współautorem "Tłustego życia", z Tatą prowadziłeś Akademię Zdrowia "Arkadia" i nie wiem co jeszcze... :roll:

A bo ja nigdy nie lubiłem i nie lubię być "publiczny" - wolę chodzić swobodnie po mieście, a nie co pięć kroków tłumaczyć, że ja to nie ten... ;)



administ

Dokładnie, ludzie są bardzo stresujący, bo zawsze mi stwarzają jakieś drobne niedogodności.  :?
Ale ogólnie nie jest źle. ;)