Autor
|
Wtek: Eutanazja (Przeczytany 106660 razy)
|
Uponstar
Go
|
Tylko jest jedno male ale: Byle przygłup nie bedzie stosował tej diety, bo wymaga troszkę pomyślunku. choc z drugiej strony jak patrze na moich ex-funfli, którzypotrafili z niezwykłą trafnościa, wiedzą niemalże encyklopedyczną określić działanie przeróżnych sterydów i diet dla sportowców, a policzenie do pięciu to był dla nich wysiłek, to też mam wątpliwości
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Tylko jest jedno male ale: Byle przygłup nie bedzie stosował tej diety Tez pomyślałem przez chwilę w ten sposób, lecz nie można chyba za pewnik wziąść, że wszyscy optymalni to same lotne umysły i wielcy humaniści. Tomek
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
PODKREŚLĘ raz jeszcze. Żywienie optymalne i dieta optymalna nie zmienią systemu etycznego danej jednostki.
A tutaj pozwole się z Toba nie zgodzic ;P moje rodzinne doświadczenia mówią zgoła co innego ale może nie byliśmy przygłupami
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Zapewne nie.
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Tylko jest jedno male ale: Byle przygłup nie bedzie stosował tej diety Tez pomyślałem przez chwilę w ten sposób, lecz nie można chyba za pewnik wziąść, że wszyscy optymalni to same lotne umysły i wielcy humaniści. Tomek No jak mozesz, Tomek A tak serio, wnioskując z poziomu tego forum to raczej ta wyższa skala IQ się tu pojawia i tematy ciężkie się trafiają, vide ( następne mundre słowo) Eutanazja.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
ehhhh ,dajcie spokój.. Ja nie uważam ,żeby ktokolwiek był przygłupem . Chociaż Tomek może mieć i rację ,że nie wszyscy optymalni to lotne umysły ,co nie oznacza ,że są przygłupami
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
ehhhh ,dajcie spokój.. Ja nie uważam ,żeby ktokolwiek był przygłupem .
Nawet przygłupy?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
ehhhh ,dajcie spokój.. Ja nie uważam ,żeby ktokolwiek był przygłupem .
Nawet przygłupy? no...no...chyba tak....
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Uponstar, nie zapominaj, że jest tu Bruford - człowiek obdarzony intelektem, który jak mniemam nie "jedzie" na proporcji, a szlachetnym jest. Widzisz, są tacy ludzie, którzy kochają myśleć. A myśląc, żyją. Do tego BTW nie jest niezbędne, lecz jedynie przydatne.
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A mnie się coś obiło o uszy tzn. o oczy ,że Bruford coś pisał o doświadczeniu z ŻO ,co miała potwierdzić Krystyna Opty
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Życie nie jest czarno białe Therion. Ależ to o czym mówię nie jest czarno białe - to działanie amoralne, podyktowane czystą praktycznością - z całkowitym odrzuceniem pokrewieństwa z takimi. Czyli oparte na zupełnie innych podstawach filozoficzno-moralnych niż obecny system karny nastawiony na zbawianie brutalnych przestępców. Nie jest ona oparta na moralności Judeo-Chrześcijańskiej ani nawet na starszej koncepcji sprawiedliwości, nawet typu "oko za oko", ale na koncepcji starcia cywilizacji podludzkiej opartej na przemocy - gdzie dopuszczalna jest kradzież (taka prawdziwa, fizyczna), napady, gwałty, znęcanie się nad innymi, morderstwa, umyślne zarażanie chorobami, itd z cywilizacją ludzką opartej na dobrej woli, dążeniu do porozumienia, zrozumienia, doskonałości, honorze, uczciwości, itd. Cywilizacja podludzka pasożytuje na cywilizacji ludzkiej niszcząc - tak więc zadaniem nie jest zadośćuczynienie, ani sprawiedliwość o walka o bezpieczeństwo i przetrwanie cywilizacji. Walka o lepsze jutro. I pamiętaj drugie. Kara śmierci jest nieodwracalna. Historia zna wiele, nawet sporo, przyapdków niesłusznie wydanych wyroków. Tu masz niestety rację. Szczególnie z mediami wywierającymi nacisk na sądy . Druga rzecz - skuteczność. Paradoksalnie, w krajach i stanach USA, gdzie jest dozwolona kara śmierci, nie wpływa ona jakoś pozytywnie na rankingi przestępczości. Dlatego, że tam jest kara śmierci a nie eksterminacja - to są zupełnie inne pojęcia - kara śmierci jest narzędziem odwetu zdziczałych mas i w zasadzie stosuje się ją tylko w przypadkach ekstremalnych. Ja mówię o higienie a nie prymitywnej zemście. PODKREŚLĘ raz jeszcze. Żywienie optymalne i dieta optymalna nie zmienią systemu etycznego danej jednostki.
A tutaj pozwole się z Toba nie zgodzic ;P moje rodzinne doświadczenia mówią zgoła co innego ale może nie byliśmy przygłupami To zależy. System etyczny może być spaczony przez to, że osoba cierpi na wywołaną jedzeniem cukrów prostych hipoglikemię. W takich wypadkach DO pomaga i na system moralny. Najpierw trzeba tylko sprawić by wszyscy zaczęli prawidłowo stosować ŻO bez robienia błędów . No.....,to jest chyba najistotniejsze . Tyle, że z tym jest właśnie problem. Żeby to działało w praktyce, praktycznie każdy musiałby mieć dostęp do jadłodalni optymalnej i być pilnowany by nie popełniał błędów...
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Uponstar, nie zapominaj, że jest tu Bruford - człowiek obdarzony intelektem, który jak mniemam nie "jedzie" na proporcji, a szlachetnym jest. Widzisz, są tacy ludzie, którzy kochają myśleć. A myśląc, żyją. Do tego BTW nie jest niezbędne, lecz jedynie przydatne.
Tomek
Widzisz Tomek, ja nie mówie: Ci co nie stosują DO to przygłupy Ja wnioskuje, ze ci co ją stosują są mądrzy. Rozumiem o co Ci chodzi i tak szczerze mówiąc, nie sądze by DO miała jakiś bezpośredni wplyw na przyrost inteligencji
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Życie nie jest czarno białe Therion. Ależ to o czym mówię nie jest czarno białe - to działanie amoralne, podyktowane czystą praktycznością - z całkowitym odrzuceniem pokrewieństwa z takimi. Czyli oparte na zupełnie innych podstawach filozoficzno-moralnych niż obecny system karny nastawiony na zbawianie brutalnych przestępców. Nie jest ona oparta na moralności Judeo-Chrześcijańskiej ani nawet na starszej koncepcji sprawiedliwości, nawet typu "oko za oko", ale na koncepcji starcia cywilizacji podludzkiej opartej na przemocy - gdzie dopuszczalna jest kradzież (taka prawdziwa, fizyczna), napady, gwałty, znęcanie się nad innymi, morderstwa, umyślne zarażanie chorobami, itd z cywilizacją ludzką opartej na dobrej woli, dążeniu do porozumienia, zrozumienia, doskonałości, honorze, uczciwości, itd. Cywilizacja podludzka pasożytuje na cywilizacji ludzkiej niszcząc - tak więc zadaniem nie jest zadośćuczynienie, ani sprawiedliwość o walka o bezpieczeństwo i przetrwanie cywilizacji. Walka o lepsze jutro. Czy wtedy gdy cywilizacja ludzka, odpowiada na gwałt gwałtem, na przemoc przemocą nie degraduje się do pozycji podludzi? To cywilzacja ludzi ustala prawa dla ludzi (wliczając w to tak zwanych podludzi) A tak wogole, to wg. Ciebie, ci podludzie są nimi ze wzgledu na: wychowanie, geny?
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zobaczcie jakie Wy macie podejście,co do przyrostu inteligencji na DO. Przecież nasza przygoda z wartościowym żywieniem ,nie zaczęła się od momentu przeczytania książek JK. Wielu z nas pisało tu na Forum ,że już w dzieciństwie lubiliśmy zjeść tłusto itp. Znaczy ,że w pewien sposób żywiliśmy się optymalnie ,tylko nie znaliśmy tej nazwy. Nie widziałam tu posta Forumowicza ,którego treść przedstawiała ,że w dzieciństwie głodował lub żywił sie "trawą". Także śmię przypuszczać ,że wartościowe odżywianie ma jednak wpływ na IQ
|
|
|
|
|
|
|
Therion
Go
|
Czy wtedy gdy cywilizacja ludzka, odpowiada na gwałt gwałtem, na przemoc przemocą nie degraduje się do pozycji podludzi? Nie. Różnicą jest słowo *odpowiedź*. Po prostu człowiek sam z siebie nie będzie robił takich rzeczy jak mord, gwałt, czy rabunek - czy to dla przyjemności, czy dla pieniędzy, czy też dlatego, że ma np. zły nastrój. To cywilzacja ludzi ustala prawa dla ludzi (wliczając w to tak zwanych podludzi) A tak wogole, to wg. Ciebie, ci podludzie są nimi ze wzgledu na: wychowanie, geny? Ze względu na odrzucenie człowieczeństwa.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Nie. Różnicą jest słowo *odpowiedź*. Rewelacyjna i zamknięta w jednym słowie ISTOTA sprawy. Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Ech , Tomek , wprawiasz mnie w zakłopotanie.Aczkolwiek pamiętam Twój ewidentny gest szlachetności , na samym początku tej netowej znajomo
|
|
|
|
|
|
|
Uponstar
Go
|
Czy wtedy gdy cywilizacja ludzka, odpowiada na gwałt gwałtem, na przemoc przemocą nie degraduje się do pozycji podludzi? Nie. Różnicą jest słowo *odpowiedź*. Po prostu człowiek sam z siebie nie będzie robił takich rzeczy jak mord, gwałt, czy rabunek - czy to dla przyjemności, czy dla pieniędzy, czy też dlatego, że ma np. zły nastrój. To cywilzacja ludzi ustala prawa dla ludzi (wliczając w to tak zwanych podludzi) A tak wogole, to wg. Ciebie, ci podludzie są nimi ze wzgledu na: wychowanie, geny? Ze względu na odrzucenie człowieczeństwa. Mam przed oczami sceny z "Władcy Pierścieni". Tolkien chciał pokazać odwieczną walkę dobra ze złem i Ty też o tym mowisz, prawda? Nie ulega wątpliwości, za złe czyny nalezy sie kara. Zło trzeba zwalczać i je potępiać, tylko gdzie jest granica, miedzy dobrem a zlem? I czy wlaśnie tym złem nie jest zabijanie drugiego człowieka. Traktujesz to jako usuniecie podczłowieka, chorej jednostki, ze zdrowej materii społeczeństwa, wiesz co się z takiego sposobu myslenia zrodziło? Może źle Cie zrozumiałem.
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Ech , Tomek , wprawiasz mnie w zakłopotanie.Aczkolwiek pamiętam Twój ewidentny gest szlachetności , na samym początku tej netowej znajomo
znajomosci.Co zaś tyczy wpływu ( hipotetycznego) ŻO na zapanowanie ogólnoświatowego ładu moralnego i raju ogólnie i w detalach to występuje tu kilka kłopotów: 1.Dyskurs na temat "historiozofii " JK zawsze źle sie kończy 2.Jak to możliwe , że Rabini starożytnego Izraela , jedzący bylo nie było optymalnie , doprowadzili swój kraj to totalnej destrukcji. Jak oni mogli ulec Rzymianom jedzącym takie świnstwa?? Kapucha podlana garum z łatwością pokonała podgardle. 3.Gdyby przyjąć , że praprzyczyną wszystkiego jest skład posiłków to , jak dla mnie przynajmniej , całe życie traci urok.Od dziś brak jakiejkolwiek nieprzewidywalności , jakichkolwiek różnic między ludźmi , i po co komu jakiekolwiek aspiracje skoro wystarczy smalec .Eee , to nie dla mnie.
|
|
|
|
|
|
|
tetryk
Go
|
Od dziś brak jakiejkolwiek nieprzewidywalności , jakichkolwiek różnic między ludźmi , i po co komu jakiekolwiek aspiracje skoro wystarczy smalec .Eee , to nie dla mnie. Co do madrosci: na tym miedzy innymi polega dazenie do madrosci, ze nieprzewidywalnosci jest coraz mniej. Co do roznic miedzy ludzmi: na tym miedzy innymi polega dazenie do zdrowego spoleczenstwa, ze tych roznic jest coraz mniej (czytaj: wszyscy wiosluja w jednym kierunku) a kazdy z osobna ukierunkowuje sie ku dobru (czytaj: wszyscy wiosluja nie tylko w jednym kierunku, ale takze w tym dobrym kierunku). Co do watpliwosci w posiadanie aspiracji: to powinny byc aspiracje. Co do tego, ze to nie dla Ciebie: a szkoda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|