Autor
|
Wtek: Wszystko o jajach (Przeczytany 442923 razy)
|
|
Stefan
Go
|
Chciałbym się zapytać jak się zmienia skład żółtka po ugotowaniu lub usmażeniu. Czyli jakie są straty i czego? Przeczytałem temat ale nie znalazłem takiej informacji. Czytałem, że niektórzy jedzą żółtka na surowo. Brzmi to trochę odrażająco ale podobno więcej jest zdrowych substancji wtedy. To prawda?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Prawda jest taka, ze ogien wynaleziono 6500 lat temu i sie go urzywa do dzis aby Twoj organizm nie musial nadmiernie pracowac. Inna prawda jest, ze podczas obrobki termicznej czy tez mrozenia traci pokarm pewne ilosci witamin i mineralow. Ten temat byl juz tu walkowany i wystarczy troche poszperac. Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Mnie tam uczyli, że ogień udomowiono około miliona lat temu, co spowodowało gwałtowny rozwój CUN u dwunożnych małpoludów, które się spionizowału około pół mln lat wcześniej... Geny zaś zrekombinowano autochtonom ponoć około 50tys. lat temu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Prawda jest taka, ze ogien wynaleziono 6500 lat temu i sie go urzywa do dzis aby Twoj organizm nie musial nadmiernie pracowac. Inna prawda jest, ze podczas obrobki termicznej czy tez mrozenia traci pokarm pewne ilosci witamin i mineralow. Ten temat byl juz tu walkowany i wystarczy troche poszperac. Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego Sorry, ale ognia używano (świadomie) do obórki termicznej pożywienia już milion lat temu (palenisko w Wonderwerk). O znaczeniu obróbki termicznej dla rozwoju człowieka bardzo ciekawie pisze Richard Wrangham z Harvardu, nota bene osoba znienawidzona w kręgach raw-paleo, bo skutecznie obala całą mitologię wypracowaną przez to towarzystwo sympatyków zgniłego mięsa. http://wyborcza.pl/1,75476,11476490,Czlowiek_opanowal_ogien_wczesniej__niz_myslano.html#ixzz1r5eD1s00
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Prawda jest taka, ze ogien wynaleziono 6500 lat temu i sie go urzywa do dzis aby Twoj organizm nie musial nadmiernie pracowac. Inna prawda jest, ze podczas obrobki termicznej czy tez mrozenia traci pokarm pewne ilosci witamin i mineralow. Ten temat byl juz tu walkowany i wystarczy troche poszperac. Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego Sorry, ale ognia używano (świadomie) do obórki termicznej pożywienia już milion lat temu (palenisko w Wonderwerk). O znaczeniu obróbki termicznej dla rozwoju człowieka bardzo ciekawie pisze Richard Wrangham z Harvardu, nota bene osoba znienawidzona w kręgach raw-paleo, bo skutecznie obala całą mitologię wypracowaną przez to towarzystwo sympatyków zgniłego mięsa. http://wyborcza.pl/1,75476,11476490,Czlowiek_opanowal_ogien_wczesniej__niz_myslano.html#ixzz1r5eD1s00Wszystko o czym pisał dr. Kwaśniewski potwierdzają nowe badania...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stefan
Go
|
Jedno jest pewne, ze gotowane jajko jest lepsze w smaku od surowego Nie próbowałem nigdy na surowo ale brzmi odrażająco Nawet tatara nie jestem w stanie zjeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ale ponoć jak poleżą 100 lat w ziemi to są zjadliwe...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Alan Bullock
Go
|
Nie próbowałem nigdy na surowo ale brzmi odrażająco Bo, jakby napisał Hannibal, nie należysz do elity, KMWTW
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Czy to jest normalne, żeby w małym jajku były 2 żółtka? Takie dzisiaj miałam...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Dziś miałem podobnie, jedno gratis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Czy to jest normalne, żeby w małym jajku były 2 żółtka? Takie dzisiaj miałam... To nie jest normalne,podobnie jak stłuszczona wątroba u gęsi. Dla normalnych jedno żółtko, dla ...normalnych- dubeltowe. A kiedy rodzą się bliźniaki, to jak to jest?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzięki. Myślałam, że może dodają kurom jakieś hormony do pasz, aby bardziej się niosły...Pamiętam jak my mieliśmy kury, to w bardzo dużych jajkach trafiały się 2 żółtka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Chciałbym się zapytać jak się zmienia skład żółtka po ugotowaniu lub usmażeniu. Czyli jakie są straty i czego? Przeczytałem temat ale nie znalazłem takiej informacji. Czytałem, że niektórzy jedzą żółtka na surowo. Brzmi to trochę odrażająco ale podobno więcej jest zdrowych substancji wtedy. To prawda?
Wiem tyle,że im krótsza obróbka termiczna tym mniej strat w przypadku jajka.Więc gotujemy na twardo krótko, 5 minut wystarczy.Ja żółtkownicę wrzucam na mocno gorącą słoninkę ( ze skwareczkami oczywiście ) i smażę dosłownie moment aż tylko sie zetną.Wiem,że jak sie jajko zbyt długo gotuje to na zewnątrz żółtka robi sie taka sina otoczka i to jest niedobrze, bo coś sie tam szkodliwego wytwarza bądź nie wytwarza czy jakoś tak i są straty właśnie. http://www.leczenie-zimnem.pl/odywianie/5-jedzmy-jajka.htmlJajko najlepiej jadać krótko gotowane lub smażone. Czyli na miękko, sadzone pamiętajmy by ścięło się białko. Podczas długiej obróbki termicznej jajka tracą część witamin i minerałów. Po gotowaniu trwającym 10 minut wartość odżywcza jajka zmniejsza się o połowę.A ja jestem zaskoczona, wyczytałam tu,że pod skorupką znajduję się wit.C.Zawsze myślałam,że w jajkach nie ma wit.C.... Pod samą skorupką kryj się sporo witaminy C, która najczęściej występuje w produktach roślinnych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
No znowu te jajka, tylko nie wiadomo czy dobre czy nie.... Jak zyc?? Jajko to niezbędny element zdrowej dietyi nie zawiera wielu kalorii; jedno ma ich około 80 – tłumaczy Marta Grzempa, specjalista z Centrum Naturhouse w Bydgoszczy.
Znacznie mniej zdrowe są jajka sadzone i jajecznica. – Do ich przygotowania niestety potrzebny jest tłuszcz, najczęściej masło, które podnosi poziom cholesterolu we krwi – mówi Marta Grzempa. Szkodzimy sobie jeszcze bardziej, gdy do popularnej jajecznicy wrzucamy tłusty boczek, kiełbasę i inne kaloryczne dodatki.
http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1428/1/1/jajko-na-wiele-sposobow-ktory-najzdrowszy-.html
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|