|
administ
Go
|
No proszę jakie słuszne obserwacje poczynili, bo winoski ci duńscy naukowcy wysnuli jak zwykle - do bani. Długotrwały wysiłek, aby był prozdrowotny musi być areobowy na tłuszczowym acetylo-CoA , o czym już tu wspominałem. Bo glikoliza wysiłkowa i uruchamianie rezerw alaniny w celu odebrania nadmiatu protonów (z degradacji trójkarboksylów) niekierowanych na łańcuch oddechowy z powodu niedotlenienia jest bardzo szkodliwa dla zdrowia...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale z krótkotrwałych beztlenowych - wysiłek izomeryczny jest zdrowy i dźwiganie ciężarów na fosfokreatynie też... Bile się za mocno nie przykwasić.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
Wole pic wode
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale z krótkotrwałych beztlenowych - wysiłek izomeryczny jest zdrowy i dźwiganie ciężarów na fosfokreatynie też... Bile się za mocno nie przykwasić. Uff!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wole pic wode Woda z plusssssz minerały.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale z krótkotrwałych beztlenowych - wysiłek izomeryczny jest zdrowy i dźwiganie ciężarów na fosfokreatynie też... Bile się za mocno nie przykwasić. Jak określić czy wysiłek leci na ATP regenerowanym z fosfokreatyny? I jak sprawdzić czy już się zaczęło zakwaszanie i zużywanie alaniny i innych amino? Wiem, że to nie takie proste, ale jakoś w przybliżeniu...? Czy można przyjąć, że olimpijskie podnoszenie ciężarów w pojedyńczych podejściach z przerwami 3-5 minut leci na ATP, a kulturystyczne robienie "masy" na 8-10 powtórzeń z przerwami 90 sekund to niezdrowe się robi?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Fosfatogen ponoć przez pierwsze 10s wysiłku typu sprint, ale jak zacznie się tlenowo, to starcza na dłużej, zakwaszenie zaczyna się, gdy mięście zaczynają przyszczypywać, a corish alaninowy, jak zaczyna "powietrza brakować" i (albo) "czuje" się wątrobę - zależnie od wytrenowania.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Rwanie trwa 2-3 sekundy, podrzut ciut dłużej. "Przyszczypywanie"? Chodzi o niemożność rozłączania aktyny i miozyny?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Chodzi o niemożność rozłączania aktyny i miozyny?
Nie, to już kompletny brak energii jest... Bo kurczy się ślizgowo, a rozkurcza chemicznie...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tak, tak, regionalne różnice w doborze słów mnie zwiodły.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ty paker, ty sie nie wymadrzasz tutaj zbytnio?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Ty paker, ty sie nie wymadrzasz tutaj zbytnio? Sorry, próbuję sobie porządkować chaos w głowie, w końcu tutaj jest źródełko...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Za duzo kombinujesz, jak Adam. Potem sie zagonisz w kozi rog i bedziesz liczyl w notesie co dzwigales 12 godzin temu i dlaczego ci nie ten miesien urosl
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Za duzo kombinujesz, jak Adam. Potem sie zagonisz w kozi rog i bedziesz liczyl w notesie co dzwigales 12 godzin temu i dlaczego ci nie ten miesien urosl Ale 120 w klacie ma!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Cholerka ja nawet nie wiem ile mam, bo nie mierze Ale jakby co to podpompuje na laweczce w miesiac
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RafałS
|
400 metrów sobie maksymalnie pobiec i wtedy się wie co i w której sekundzie/metrze się zaczyna/kończy i czego na ile styka, a na ile nie styka.
|
|
|
|
|
|
|
|