Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I

Zaczęty przez MariuszM, 2012-09-26, 10:58:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

O widzisz :) Wyrwane z kontekstu wydaje sie glupie ale jak sie obejrzy calosc to sie okazuje, ze bardzo madrze mowi :)

W drugiej czesci mowi jeszcze szybciej momentami :D I jest jeszcze kolejna czesc nizej o komorkach, tej jeszcze nie ogladalem ale ogolnie to co on mowi ma duzo sensu.

Mam spora sterte ksiazek, ktore traktuja zwiazek umyslu z cialem, niektore przczytalem, reszta czeka ale sadze, ze nie wolno pomijac tego zwiazku.
Work Buy Consume Die

renia

Jakie jest skomplikowane działanie naszego organizmu...muszę to trochę "przetrawić", jak to się ma do praktyki... :roll:

Zyon

Ale fajnie on to tlumaczy. az dziwne, ze wspolczesna medycyna opiera sie na przestarzalej fizyce

@widze ze "kapitan" trzyma reke na pulsie hehe  :lol:  8)
Work Buy Consume Die

renia

Ciekawi mnie związek miedzy tym co jemy i jak postrzegamy... :roll:

renia

Cytat: Zyon w 2013-01-15, 10:08:46
Ale fajnie on to tlumaczy. az dziwne, ze wspolczesna medycyna opiera sie na przestarzalej fizyce

Który "kiapitan" - ten co pisze na forum FiM?

Zyon

Cytat: renia w 2013-01-15, 10:10:39
Cytat: Zyon w 2013-01-15, 10:08:46

Który "kiapitan" - ten co pisze na forum FiM?
tjaaaa.. :D
Work Buy Consume Die

renia

Ale co mnie zastanawia to fakt, że on mówi, ze się starzejemy, bo tak odbieramy otoczenie i tak uważamy, że powinno być i takie dajemy sygnały swoim komórkom - tak? A jak to jest u zwierząt? One też się starzeją...wątpię, że i one maja takie postrzeżenia... :?

Zyon

Cytat: renia w 2013-01-15, 10:09:11
Kiedys to bylo polaczone, w latach 50, taki sztuczny twor jak adhd byl latwy do usuniecia.

W 2 czesci ciekawe jest zdanie ktore on wypowiada na temat tej "zakutosci lbow" dzisiejszych lekarzy i ogolnie medycyny, ze stoja w miejscu i gegaja to
co wykuli.
Mowi o receptorach i ich odpowiedzi na energie i pyta "to dlaczego moj lekarz medycyny nie mowi o energii"? I odpowiada "poniewaz ja jako jego profesor medycyny nigdy go tego nie nauczylem w pierwszej kolejnosci" I dalej "Dlaczego? Poniewaz kiedy uczylem lekarzy medycyny, to nie bylo czescia naszego pojmowania". Bardzo madre.
Work Buy Consume Die

Zyon

Cytat: renia w 2013-01-15, 10:14:49
Ale co mnie zastanawia to fakt, że on mówi, ze się starzejemy, bo tak odbieramy otoczenie i tak uważamy, że powinno być i takie dajemy sygnały swoim komórkom - tak? A jak to jest u zwierząt? One też się starzeją...wątpię, że i one maja takie postrzeżenia... :?
Sadze, ze zwierzeta kieruja sie instynktem a nie rozumem, czuja, ze musza przedluzyc gatunek i staraja sie to zrobic, nie snuja filozoficznych mysli ani nie mysla o rozrywce, lososie plyna w gore rzeki by umrzec w pelni sil. Czlowiek to co innego jednak.
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: Zyon w 2013-01-15, 10:17:15
Cytat: renia w 2013-01-15, 10:09:11
Kiedys to bylo polaczone, w latach 50, taki sztuczny twor jak adhd byl latwy do usuniecia.

W 2 czesci ciekawe jest zdanie ktore on wypowiada na temat tej "zakutosci lbow" dzisiejszych lekarzy i ogolnie medycyny, ze stoja w miejscu i gegaja to
co wykuli.
Mowi o receptorach i ich odpowiedzi na energie i pyta "to dlaczego moj lekarz medycyny nie mowi o energii"? I odpowiada "poniewaz ja jako jego profesor medycyny nigdy go tego nie nauczylem w pierwszej kolejnosci" I dalej "Dlaczego? Poniewaz kiedy uczylem lekarzy medycyny, to nie bylo czescia naszego pojmowania". Bardzo madre.

Z chęcią się z tym zapoznam... :roll: genetycy liczyli na spore nakłady finansowe na ich badania, spodziewali się wielkich odkryć i przełomów, a tutaj...guzik...

renia

Cytat: Zyon w 2013-01-15, 10:20:00
Cytat: renia w 2013-01-15, 10:14:49
Sadze, ze zwierzeta kieruja sie instynktem a nie rozumem, czuja, ze musza przedluzyc gatunek i staraja sie to zrobic, nie snuja filozoficznych mysli ani nie mysla o rozrywce, lososie plyna w gore rzeki by umrzec w pelni sil. Czlowiek to co innego jednak.

Moze u zwierząt przekonania są już wkomponowane w instynkt... :roll:

renia

Ale coś mi nie gra. Substancje chemiczne też muszą mieć wpływ na nas, a nie tylko przekonania. To znaczy, że związki chemiczne też muszą być takim impulsem z zewnątrz, który daje komórkom polecenia. Np. jeśli się wypije omyłkowo truciznę np. w butelce od oranżady, to też ona zabije...

administ

Geny to jest świetne wytłumaczenie dla wszelkich zjawisk biologicznych, bo jak się nie potrafi wytłumaczyć, to się mówi, że "geny", a z genami się nie dyskutuje.
Żółci mieli "antygeny" otyłości i cukrzycy typ II póki jedli ryż, glony i rybę, a teraz już "antygenów" nie mają, bo się zamerykanizowali w jedzeniu i piciu.  :D
I przez "utratę tych genów"  :lol: :lol: :lol: zaczynają tyć i chorować z "dobrobytu".  :wink:  :D
Więcej na ten temat w "Jak nie chorować?"

Zyon

No to wlasnie miedzy inymi mowi w tych filmach Lipton, wspomina miedzy innymi, to ze jacys USScientists znalezli gen odpowiedzialny za otylosc,  ciekawe rzeczy, polecam 8)
Work Buy Consume Die

Zyon

O prosze, czy to nie pasuje ladnie ? 8)
Cz2, 37:20 "I co naprawde zaakcentuje po raz kolejny. Pamietacie, jak mowilem, ze okolo 5% ludzi jest dotknietych lub ma uposledzony styl zycia z powodu defektow genetycznych, defektow przy urodzeniu, 5%. 95% ludzi nie ma defektow genetycznych i powinni wiesc normalne zycie. Kiedy oni zaczynaja chorowac, to nie mozemy isc do genow i obwiniac geny. Musimy rozpoznac, ze to byly sygnaly srodowiskowe, do ktorych sie dopasowywalismy."
Work Buy Consume Die

administ

Wszystko przez geny i nie wiadomo dlaczego się uruchamiają, albo nie, bo się nie chce poszukać w podręcznikach.  :D

Teresa Stachurska

Obejrzałam wszystkie trzy filmy i - jak na biologa - slowa o budulcu/regeneracji komórek czyli białku nie bylo. O żródłach energii również. Raz się zdziwił że cukier komuś wydaje się szkodliwy. Najlepsza w tych filmach jest swada Bruce Liptona ;)   

renia

Ja obejrzałam 1 i 2. Pierwszy był ciekawszy...

Zyon

Komedia na forum mh z tym drapiezca (tutaj anakin) :D no koles odlecial kompletnie :D, dobrze ze tutaj jest bacik na takich
CytatPodobno, podobno... Mylisz się, mój drogi, a raczej kościół zrobił Ci pranie mózgu. Apostołowie należeli do zbrodniczej sekty Jezusa i byli to jego bracia, a Ducha Świętego, czyli "zawsze dziewiczej mądrości" na pewno w sobie nie mieli. Biblię dostarczył nam Bóg Najwyższy - Amen. I to z hukiem.
:lol:
Work Buy Consume Die