Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

BIEGANIE

Zaczęty przez toan, 2007-06-19, 11:42:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

MariuszM

Dziś wciągnąłem taką dawkę wiedzy,że aż musiałem poćwiczyć (pompeczki, hantelki,rowerek), aby odnowić zapasy ATP  :lol:
Dziękuje Panu za podzielenie się swoją wiedzą. Nie zastanawiał się Pan nad odpłatnymi wykładami o kontrowersyjnej tematyce jak ta? he he :twisted: Podejrzewam,że popyt byłby ogromny.

Jak dobrze pójdzie, na forum "za miedzą", kolega będzie testował dietę wysokoweglowodanową w wydaniu klimatu umiarkowanego :) czyli BWT 1:3-5:0,2-0,5

administ

Dlatego twierdzenie, że enargia do syntezy 12000tys. cząsteczek tłuszczu (...) pochodzi z glukozy można między baje włożyć lub pominąć, tak jak uczyniłem w wiadomym tekście.  :D

PS
to zdanie z Pilawskiego jest dla zmyłki, aby zwolnić z myślenia i przyjąć do wiadomości, że "enargia z glukozy pochodzi"  :lol:
Te triki są w każdej biochemii, aby niektórzy tylko wiedzieli, o co w tym wszystkim naprawdę chodzi.

MariuszM

Już oczami wyobraźnie widzę wykład na AWF. Spalili by Pana na stosie za takie herezje :)  :lol: Chyba,że prof Bryła przyszłaby z pomocą  8)
Dobra koniec tych żartów, rano trzeba wstać, zakupy przemyśleć. Na ~tydzień :)

Ja to nawet bym i do szkoły dietetycznej poszedł (mocno się tym interesuje), ale jakbym opowiadał herezje zadawał niwygodne pytanie moja "kariera" szybko dobiegła by końca :)
jak białko to tylko zwierzęce
dlaczego zaleca się produkty niestrawne dla człowieka błonnik
tabele wartości odżywczej mówią,że witaminy i minerały nie znajdują się w warzywach i owocach
a wartość biologiczna białek zbóż jest niska
a biodistępność minerałów z warzyw,zbóż jest na poziomie ~maks 15% a z produktów zwierzęcych do ~30-40%
aktywność biologiczna w organizmie ludzkim związków zawartych w warzywach, zbożach jest znikoma wit E  A
sitosterole sa niestrawne przez człowieka
wielonienasycone kw tłuszczowe obniżają cholesterol a co za tym idzie poziom testosteronu,generują wolne rodniki,zapotzreboawnie 1-2%
tłuszcze "oszczędzają" białka
a glikogen zamieniany jest na szczawiooctan
na dne masło,jajka,sery,śmietana czytaj mleczne a nie ograniczanie białek
tłuszcze palą się w ogniu Ww, a jak są spalane powstają ketony Jako ciekawostkę można dodać,że ciała ketonowe są syntezowane głównie w mitochondriach z acetylo-CoA, a głównym metabolitem pośrednim jest b-hydroksy-b-metyloglutarylo-CoA cykl Lynena (kofiguracja D we krwi). prof Bryła

ect

administ

Bardzo ładnie to wszystko widać na tych rysunkach, co wkleiłeś do nich linki na dobrychdzieciach!  :D
Celowo pomijają przejście pirogronianu w szczawiooctan w mitochondrium, aby tylko kto niepowołany nie wypatrzył!  :wink:

MariuszM

Pomijają,ale stoi jak byk na rycinach schematu cyklu kwasów trójkarboksylowych: kwas pirogronowy->kwas szczawiooctowy; kwas pirogronowy->acetylo-CoA->tłuszcze; kwas pirogronowy->acetylo-CoA. :)

MariuszM

kwas pirogronowy->Alanina-->szczawiooctan etc

Radzio

Jakiś czas temu poranek przywitał mnie przymrozkiem, było tak około -4oC.
Przypomniałem sobie, że chciałem o tym nie dużo napisać. :D
  Otóż biegnąc, ;) nie wiedzieć dlaczego- beztrosko, pośród upraw leśnych dostrzegłem "dymki" wydobywające się z dwóch pokaźnych (jak na miejski las) mrowisk. Obłoczki były wyraziste i nasunęły mi kilka skojarzeń:  :lol:
- w populacji mrówek jest silna grupa palaczy, którzy nie chcą wychodzić na dwór; :?
- gotują coś na ciepło; 8)
- albo ... wietrzą. :shock:
I dzisiaj tym sposobem, zajęty rozważaniami z mroźnego dnia, szurnąłem pośród wyraźnie zieleniejących krzaczków jagód 7km.
A bieganie ponoć takie nudne, monotonne i męczące jest....  :?..., bo jest! ;)  :lol: :P

renia

...stawiam na tą pierwszą opcję z papierosami...To jest specjalność mrówek... 8)

http://www.wprost.pl/ar/11927/Ekonomia-mrowek/

renia

Mam pytanie do "znafców" :lol: czy może się orientujecie czy naprzemienne szybkie i wolne bieganie daje większe efekty niż jednostajne? Przy stałym tempie "truchtu" na orbitreku (w plenerze biegam rzadziej i stałym tempem) prawie wcale się nie meczę, tylko wpadam w taki a'la trans. Jeśli natomiast zmieniam tempo i szybko "biegam" ze zgiętymi kolanami, to szybko dość się meczę, tzn. w mięśniach zaczynam odczuwać ból...No i nie wiem co o tym myśleć. Dobrze to czy źle... :roll: Lepsze stałe tempo czy naprzemienne?

administ

Emil Zatopek tak biegał.
A na temat treningu interwałowego, biegu interwałowego w wujku jest dużo materiałów!  :D
Ostatnio nawet się okazało w "badaniach" "naukowych", że interwał znacznie lepiej wypala tłuszcz, niż trening aerobowy.
To co pisze w podręcznikach, to te osły amerykański muszą "badać" i jeszcze nie wiedzą, co im wyszło!  :lol: :lol: :lol:

renia

Dzięki. Nie wiedziałam, że się tak nazywa...bieg interwałowy...  :roll:

administ

Cytat: renia w 2012-04-26, 08:04:18
Krótko i na temat...

Chęci do biegania nadal brak!  :(

renia

To już jest problem... :shock: 8) :lol: Kryzys... :roll:

renia

A grzywka skrócona... :roll:

administ

Od poniedziałku mam krótkie włosy, ale jeszcze butów biegowych nie wyniosłem za próg!  :wink:
Jakoś tak nie chce mi się w tym sezonie!  :shock:

renia

To może do lata te buty przerzucisz przez próg... :lol: a do jesieni się namyślisz... :roll: chociaż jesienią to już nie warto... 8) :lol:

administ

I to mnie właśnie niepokoi!
Ale zaraz przełamię tę niemoc!  :wink:

renia

Nie pozwól, żeby jakieś tam słabości Tobą rządziły... :evil: :lol: