Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

A to jeszcze dopiszę, że do glikolizacji kolagenu niezbędna jest galaktoza, którą łatwiej spić ze śmietanką niż wyprodukować w organizmie.  8)

Kryanna

Cytat: Kryanna w 2016-07-07, 09:40:18
... i mnie nie tuczy, bo nie kradzione - jak bum cyk, cyk - uczciwie kupiłam!  :lol:
Coś pokręciłam, z tym kradzionym to chyba odwrotnie :?
Skleroza od nadmiaru śmietanki? Na bank tak jest!  :(

administ

:lol:
Nic nie szkodzi... ;)
Byle nie w nadmiarze lub niedoborze.  8)
Przypominam, że organizm znacznie lepiej radzi sobie z niedoborami niż z nadmiarem, albowiem metabolizm jądrzastych z mitochondriami jest lepiej dostosowany do głodzenia.  :D

Kryanna

Cytat: admin w 2016-07-07, 10:02:56
:lol:
Nic nie szkodzi... ;)
Byle nie w nadmiarze lub niedoborze.  8)
I to mi pasuje - rada w sam raz dla mnie  :D
Tak jak wyżej piszesz, to same trudne wyrazy (bez słownika ani rusz), nie wiem czy jaja sobie robisz i już momentami wątpię w moją nienachalną inteligencję?  :shock:

administ

Cytat: Kryanna w 2016-07-07, 10:09:06
nie wiem czy jaja sobie robisz i już momentami wątpię w moją nienachalną inteligencję?  :shock:

Piszę poważnie i wszystko jest ok, tylko dla mnie jest łatwiej napisać "glikolizacja", niż "przyłączanie cukru".  :?
To tylko takie zboczenie biochemiczne.  8)

Diogenes z Synopy

Cytat: admin w 2016-07-07, 09:57:44
A to jeszcze dopiszę, że do glikolizacji kolagenu niezbędna jest galaktoza, którą łatwiej spić ze śmietanką niż wyprodukować w organizmie.  8)

tak przypuszczałem, że to musi być jakiś podstęp  :roll: ;-)   . Niemcy sprzedali mi śmietankę 33% bez laktozy, niby zdrowa miała być   :roll:  ;-)  .  ''Kondominium'' niemiecko-portugalskie udaje, że dba o nasze zdrowie. I jeszcze dodatkowo w finale się spotkają  :| ;-)

Kryanna

Dzięki, łapię.
Każdy ma jakieś zboczenia ;-) - moim jest krótka pamięć do ścisłych pojęć ale jak sobie to przetłumaczę na nasze to wszystko rozumiem. Tam, gdzie chcę jestem dociekliwa, a perełki skrzętnie zbieram w notatniku.

Kryanna

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-07, 10:32:20

tak przypuszczałem, że to musi być jakiś podstęp  :roll: ;-)   . Niemcy sprzedali mi śmietankę 33% bez laktozy, niby zdrowa miała być   :roll:  ;-)  .  ''Kondominium'' niemiecko-portugalskie udaje, że dba o nasze zdrowie. I jeszcze dodatkowo w finale się spotkają  :| ;-)
To dopiero bezczelność, musimy być cały czas czujni ...  :(

Jarek

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-07-07, 10:32:20

A bo to jednym na ŻO prawie wszystko pasuje , a innym zaczyna być pod górkę wiecej niż przed ŻO 8) To ponoć tęsknota, i chęć powrotu do starych nawyków , a geny są tak konsekwentne ,że nie odpuszczą  8)

RafałS

:roll: A po co glikolizować kolagena?  :mrgreen:

renia

Żeby kolagen był ładnie wyglikolizowany... :D 8)

RafałS

Achaaa! Taki ostatni szlif?

RafałS

...
Cytat: renia w 2016-07-07, 18:07:11
Żeby kolagen był ładnie wyglikolizowany... :D 8)

Anulka177

Anulka177

Dziś piekłam gofry podróżne, ale tak do mnie przemawiały, że wmłóciłam dwa z masłem zanim jeszcze w tę podróż wyruszyły  8) Do tego szklanka wywaru na kościach szpikowych i lody w dwóch smakach (kupiłam maszynkę do lodów i sprawdzałam jak działa  :D )

renia

Jaką maszynkę do lodów kupiłaś? :roll:

renia

U nas gofry są raz w tygodniu robione. Ja tam zjem średnio jednego na tydzień, ale mąż codziennie dwa (do pracy bierze). Przestał w końcu jeść chleb. 8) :lol:

administ

Glutenozę ma?  :shock: ;)

renia

Brzuchozę miał... 8)

Diogenes z Synopy

ale gofry też z glutenem.

cynaderki cielęce z frytkami były wyśmienite.  Jedyny minus to mała ilość nereczek.  :D