Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Siłownia a ŻO

Zaczęty przez hologram, 2007-07-04, 22:29:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin

admin

Cytat: Dasna w 2021-03-26, 11:13:36
Cytat: admin w 2021-03-24, 20:34:22
8)
A to tzrymamy kciuki!  :D
Nie dziękuję.  :wink:
Trzeba było wcześniej napisać nim ścierpły... ;)

Gavroche

Trening w garażowej siłowni kolegi. :D
Zarzut na prosto 6x3 do 120kg
Siad przedni 6x2 do 150kg
Wyciskanie stojąc 6x3 do 110kg
Pogłębiony ciąg w chwycie rwaniowym 8x2 do 120kg
Wchodzenie na boxa ze sztangą na barkach 4x4 na stronę.
Lekko, bo ciężaru niedobór, ale czasem też trzeba lżej pobłaznować. :D

Gavroche

Dziś na siłowni usłyszałem kontrowersyjną tezę, że jak się nie ma co najmniej 3 dni na treningi w tygodniu, to w ogóle nie warto ćwiczyć.
Bywało, że trenowałem 2x dziennie, bywało, że 1x w tygodniu, wszystko się da, byle z głową.

Dzisiaj na wszystko trzeba mieć badania, więc znalazłem 2 badania, które wspierają trening raz na tydzień.

https://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2000/08000/Comparison_of_1_Day_and_3_Days_Per_Week_of.6.aspx#pdf-link

Jedna grupa uczestników trenowała 3 dni w tygodniu, a druga grupa trenowała 1 dzień w tygodniu.
Pomimo różnicy w częstotliwości treningu objętość była utrzymywana na stałym poziomie między każdą grupą. 

Na przykład, jedna grupa trenowała 1 dzień w tygodniu, wykonując 3 serie do porażki (podział na 1 dzień), a druga grupa trenowała 3 dni w tygodniu, wykonując 1 serię do porażki (podział na 3 dni).
Objętość w tych dwóch scenariuszach jest taka sama. 
Ten protokół był przestrzegany przez 12 tygodni, a 1 powtórzenia RM były testowane przed i po.

Wyniki były następujące:

Siła górnej części ciała wzrosła o 53% w grupie z 1-dniowym podziałem i o 62% w grupie z 3-dniowym podziałem.

Siła dolnej części ciała wzrosła o 58% w grupie z 1-dniowym podziałem i o 63% w grupie z 3-dniowym podziałem.

Jak widać, obie grupy się rozwinęły.
Tak, 3-dniowy rozkład miał korzystniejsze wyniki, ale jednodniowy trening w tygodniu nadal miał znaczące wyniki dla siły. 
Kluczowy wniosek: nawet podział treningu na 1 dzień w tygodniu, może prowadzić do znacznego przyrostu siły - 53% w przypadku górnej części ciała i 58% w przypadku dolnej części ciała.   

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3246465/

Sprawdzano czy przejście z 2 lub 3 dni w tygodniu do 0, 1 lub 2 dni w tygodniu ma jakiekolwiek znaczenie. 
Wyniki tego badania są cenne zwłaszcza dla tych, którzy w przeszłości trenowali kilka razy w tygodniu, ale teraz mogą trenować tylko raz w tygodniu.
Zgodnie z oczekiwaniami osoby, które przeszły od regularnego treningu do braku treningu, straciły średnio 68% swojej siły w ciągu 12 tygodni. 
Jednak siła tych, którzy zmniejszyli częstotliwość treningów z 2 do 1 dnia w tygodniu, nie różniła się statystycznie. Oznacza to, że przez co najmniej 12 tygodni nawet trening raz w tygodniu może utrzymać siłę. 

RafałS

Lepszy rydz, niż nic. Utrzyma - nie utrzyma. Kluczowa będzie dieta i tak. 8)

Jarek

Podstawa. Bez tego zła słyszalność - zakłócenia. 8)

Dasna

Już po Pucharze Polski Masters V Grand Prix in. J. Jaśniaka Seniora.

Swój plan wykonałam w 100 %. 6 podejść zaliczonych. Uch , sedziowie tym razem dłuuuugo trzymali.  Dźwigałam lekko, łatwo i technicznie. Niespodziewanie, zajęłam w starszych rocznikach I miejsce w grupie. Fajnie. Statuetkę złotego sztangisty w siadzie rwaniowym dołączyłam do srebrnej. Nie napracowałam się bardzo , więc z biegu włączyłam cięższe treningi , już planując start w Mistrzostwach Polski Masters 2021 w Raszynie 11-12 czerwca. Chcę ustanowić nowe rekordy Polski  w mojej kategorii wiekowo/wagowej czyli pobić własne.

Grupa kobiet rozrasta się. ( 20 zawodniczek a rok temu było 5-8) Ania Leśniewska zrobiła w dwuboju 184 kg w dwuboju. Maszyna !!!!!. Jednak ona startuje jeszcze w lidze od czasu do czasu. Była najlepsza w całym turnieju przed Dominiką Misterską - Zasowską.

Dołączają tez chłopaki z ligi. I trenerzy. Adam Kraska (43 lata, BW 122 ))  trener z Wierzbna zrobił w dwuboju 324 kg. Ale najlepszy był Witek Szczęsny, który w swoje 70 lat !!!!!!!, BW 91, 1 zrobil w dwuboju 211 kg !!!!! Kosmos !!!!! :shock: :shock: :shock:

admin

:shock:
Gratulacje! Super.  :D

Gavroche

Moja dziewczyna!
Zuch. :D

admin

Może trochę więcej komunizmu? ;)
"Nasza Dasna" ...  :D

Gavroche

Zgoda towarzyszu. :D

Dasna

admin

:D
A bo to sukces, to musi być "wielu ojców" ;)

Dasna

Cytat: Gavroche w 2021-03-31, 14:21:16
Moja dziewczyna!
:D :D :DNie zapominam , że to Ty mnie "pchnąłeś" w stronę dwuboju. I jestem Ci dozgonnie wdzięczna.  :wink:

Dasna

Cytat: admin w 2021-03-31, 14:25:33
Może trochę więcej komunizmu? ;)
"Nasza Dasna" ...  :D
:lol: :lol:

Z komunistycznym pozdrowieniem wasza na wieki.  :lol:

Gavroche

Cytat: Dasna w 2021-03-31, 14:32:40
Cytat: Gavroche w 2021-03-31, 14:21:16
Moja dziewczyna!
:D :D :DNie zapominam , że to Ty mnie "pchnąłeś" w stronę dwuboju. I jestem Ci dozgonnie wdzięczna.  :wink:
Dawno i nieprawda, wszystko zrobiłaś sama. 8)
Żywotności i ambicji nie można Ci odmówić. :D

Trzainacy

Gratuluje sukcesu Dasna :D

Blackend

Super, gratki Dasna!  :D

Zyon

Hohoho, gratsy Matka :D
Work Buy Consume Die

Dasna